بر اساس گزارش های منتشر شده، موضوع اصلی این اجلاس، بررسی برنامه کار اجرایی توسعه اقتصادی پایدار جهان تا سال 2030 میلادی است که این برنامه در دو روز مورد بحث قرار می گیرد و به تصویب خواهد رسید.
از جمله قرار است مشخص شود که کشورها با چه راهکارهایی و با تزریق چه مقدار از منابع می توانند جهان را از رکود فعلی اقتصادی نجات داده و تقاضا و عرضه را در جهان به توازن برسانند.
طبق گزارش منابع خبری چین، از جمله برنامه های اصلی این نشست که سران 20 کشور توسعه یافته جهان در آن شرکت می کنند دیدار «شی جین پینگ» و «باراک اوباما» روسای جمهوری چین و آمریکا به عنوان دو قدرت اصلی اقتصادی و سیاسی جهان خواهد بود تا آنها بتوانند طیف وسیعی از مسائل موجود در روابط دو کشور از توافق هسته ای ایران با گروه 1+5 و اختلافات در دریای جنوبی چین را مورد بحث و بررسی قرار دهند.
بطور مثال، خبرگزاری رسمی شینهوای چین و چند رسانه دیگر این کشور میزبان، امروز اعلام کردند شی و اوباما تا کنون از پیشرفت هایی که پس از توافق هسته ای ایران صورت گرفت، ابراز رضایت کرده و تاکید دارند که باید همچنان برای جلوگیری از منع گسترش تسلیحات هسته ای در جهان تلاش شود.
براساس این گزارش ها، سران چین و آمریکا همچنین قرار است دیگر مسائل از جمله اختلافات، اشتراکات، روابط دوجانبه، منطقه ای و بین المللی و منازعات مناطق جنوب، جنوب شرق آسیا و خاورمیانه را با یکدیگر بررسی کنند.
اما از تحولات امروز(شنبه) باید گفت که پارلمان چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده دی اکسیدکربن در جهان، در راستای موضوع اجلاس در اولین ساعات کاری شنبه بطورسمی معاهده تغییرات اقلیمی پاریس را تصویب کرد.
از آنجایی که قرار بود چین و آمریکا که بزرگترین اقتصادهای جهان را دارند در جریان اجلاس فردا و پس فردا از تصویب نهایی این معاهده در مجامع قانون گذاری خود خبر دهند، بنابر این آمریکا نیز امروز پس از این تصمیم چین، با ارسال نامه ای به سازمان ملل موافقت خود را برای امضای این معاهده اعلام کرد.
هدف اصلی این معاهده گسترش استفاده از انرژی های تجدیدپذیر است و کشورهای عضو سازمان ملل را به کاهش تصاعد گازهای گلخانه ای به میزان 32 درصد تا سال 2030 دعوت می کند.
در کنفرانس سال گذشته پاریس، حضور و حمایت شی جین پینگ و باراک اوباما روسای جمهوری چین و آمریکا عامل مهمی در دستیابی به این توافق بود و اکنون اعلام خبر تصویب شدن مفاد این معاهده در مجامع قانون گذاری دو کشور می تواند خبری امیدوارکننده برای دوست داران محیط زیست تلقی شود.
برای آن که این معاهده اجرایی شود باید حداقل 55 کشور که مسئول انتشار 55 درصد تصاعد گازهای گلخانه ای جهان هستند آن را امضا کنند.
اکنون با امضای فقط دو کشور آمریکا و چین درصد تولید گازهای گلخانه ای کشورهای امضاکننده به 40 درصد خواهد رسید که اجرایی شدن این معاهده را بیش از هر زمان دیگری به واقعیت نزدیک می کند.
اما باراک اوباما که آخرین سفر خارجی خود را به عنوان رییس جمهوری آمریکا به چین انجام داده است امروز در بدو ورود به هانگ ژو در دیدار با همتای چینی خود، به پکن هشدار داد که باید مراقب رفتارها و اقدامات خود در دریای جنوبی باشد.
دو رئیس جمهوری اگرچه سعی داشتند محور گفت و گوها را بر مسائل اقتصادی متمرکز کنند اما اختلافات قدیمی دو کشور در این دیدار بار دیگر سر باز کرد، با این وجود رئیس جمهوری چین تاکید کرده است دو کشور نباید اجازه دهند میان آنها رویارویی و مناقشه رخ دهد.
گزارش رسانه های چین از دیدار امروز دو رهبر نیز حاکی است که طرفین در باره بیماری های خطرناک در آفریقا،حملات سایبری، محورهای اجلاس گروه جی بیست، توسعه اقتصادی و همکاری های تجاری بیشتر میان دو کشور از جمله اختلافات فی مابین گفت و گو کرده اند.
به گزارش امروز رسانه های چین، از آنجایی که برای چین هم دخالت های آمریکا در منازعات دریای جنوبی و دریای شرقی مساله ساز شده است، رهبر چین نیز به طور حتم با استفاده از فرصت این اجلاس بار دیگر اعتراض های خود را به حضور نظامی آمریکا در حیاط خلوت خود یعنی دریای جنوبی و شبه جزیره کره ابراز خواهد کرد.
همچنین بررسی مسائل مربوط به کره شمالی و فعالیت های هسته ای این کشور و نیز استقرار سامانه آمریکایی «تاد» در خاک کره جنوبی، دیگر محورهای مورد مذاکره طرفین خواهد بود.
شی جی پینگ امروز با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهورترکیه نیز دیدار و گفت و گو کرد.
دیدار رهبران دو کشور در شرایطی صورت می گیرد که سیل مهاجران اویغور از منطقه خودمختار «سین کیانگ» در شمال غرب چین به ترکیه، پاشنه آشیل روابط دو کشور در ماه های اخیر بوده است.
چین می گوید که برخی از جدایی طلبان اویغور که به جنوب غرب آسیا مهاجرت می کنند، در نهایت به گروه های تروریستی در سوریه و عراق می پیوندند و ترکیه باید از صدور روادید برای آنها خودداری کند. با این حال آنکارا تاکنون با این درخواست مخالفت کرده است.
شی در دیدار روز شنبه با تقدیر از تعهد ترکیه به مقابله با اقدام علیه امنیت ملی چین، ابراز امیدواری کرد که دو کشور به نتایج بیشتری در زمینه مبارزه با تروریسم دست یابند.
اردوغان هم ضمن تشکر از رئیس جمهوری چین برای همکاری در زمینه حفظ امنیت و ثبات در ترکیه، گفت که مبارزه با تروریسم یک مسئله بلندمدت است و وی امیدوار است که همکاری دو کشور در این زمینه توسعه یابد.
جی 20 گروهی متشکل از آمریکا، چین، انگلیس، آلمان، فرانسه، ایتالیا، کانادا، ترکیه، ژاپن، برزیل، آرژانتین، هند، اندونزی، مکزیک، عربستان سعودی، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، روسیه، استرالیا و نماینده اتحادیه اروپا است که در سال 1999 به منظور تشکیل جلسات منظم میان مهمترین کشورهای صنعتی و اقتصادهای در حال توسعه تاسیس شد.
نشست سران این گروه روزهای یکشنبه 4 و دوشنبه 5 سپتامبر (14 و 15 شهریور) در شهر هانگ جو در شرق چین برگزار می شود.
شبک**آساق**1378** 1917
رویدادهای خبری اجلاس جی-20 در چین
تهران – ایرنا – یازدهمین دوره اجلاس سران کشورهای عضو گروه بیست (جی-20)، فردا و پس فردا چهارم و پنجم سپتامبر (14 و 15 شهریور) در شهر «هانگ ژو» در شرق چین برگزار می شود.
صاحبخبر -