به گزارش ایرنا، این تونل سبز که به نام شهید مصطفی خمینی(ره) (دانشسرای سابق) مزین است از یک سو به واسطه وجود درختان چنار هم سن و هم جنس، خواهرخوانده خیابان ولی عصر(عج) تهران به شمار می رود و از سوی دیگر به واسطه تجمع مراکز فرهنگی این شهر تاریخی، یادآور فرهنگ کهن مراغه در دامنه های جنوبی سهند است.
به گفته مدیرعامل شرکت توزیع برق آذربایجان شرقی توجه به این خیابان توجه به فرهنگ غنی منطقه است و جمع آوری سیم های مسی و تیرهای بتنی و استفاده از بازوهای فلزی برای نصب چراغ های معابر برای نخستین بار در سطح کشور از سوی شرکت توزیع برق در این خیابان اجرا شده است.
یوسف سرافراز افزود: این طرح در جذابیت های مبلمان شهری تاثیرگذار است و با اجرای آن علاوه بر کاهش افت برق، شاخ و برگ درختان نیز به هرس های بی مورد نیاز ندارد و به نگهداری بهینه درختان منجر می شود.
وی با اشاره به اینکه پیش از این برخورد شاخ و برگ درختان با سیم های بدون روکش افت برق و گاهی برق گرفتگی را به دنبال داشت، گفت: در طرح جدید روشنایی این خیابان از کابل های روکشدار و خودنگهدار استفاده شده است.
وی این طرح را هدیه ای از شرکت توزیع برق آذربایجان شرقی به مردم و مسافران این شهر تاریخی عنوان کرد و افزود: برای اجرای این طرح حدود یک میلیارد و 800 میلیون ریال هزینه صرف شده است.
به گفته مدیر فضای سبز شهرداری مراغه درختان چنار در برخی از خیابان های اصلی شهر مراغه از جمله پاسداران، شهید مصطفی خمینی (ره) و کمربندی حدود 30 تا 70 سال قدمت دارند و جلوه ای خاص به کهن پایتخت ایران بخشیده اند.
مهدی پورصادق عمر این درختان را در حدود 200 سال اعلام کرد و افزود: سیم های بدون روکش برق در سال های گذشته صدمه های زیادی به درختان چنار مراغه وارد کرده است.
وی مصالحه شرکت توزیع برق با شهرداری برای انتقال زیرزمین سیم های برق را خواستار شد و گفت: اجرای این طرح از سوی شرکت توزیع برق با وجود 257 درخت چنار در خیابان دانشسرا امری پسندیده است و به حفاظت از آنها کمک می کند.
وی همچنین از وجود طرحی برای نورپردازی حرفه ای درختان قدیمی مراغه از سوی شهرداری خبر داد و افزود: درختان و باغ های شهر مراغه در زمان حاضر دارای شناسنامه ای با مشخصات متعدد است و حفاظت از آنها در دستور کار شهرداری مراغه قرار دارد.
مدیرعامل انجمن تاریخ پژوهان مراغه گفت: این شهرستان علاوه بر باغ شهر، روزگاری باغ فرهنگی ایران بوده و با درخت، آب و مهربانی اجین است؛ با ورود مدرنیته به دروازه راه آهن مراغه این ایستگاه فتح بابی در نو شدن لباس این فرهنگ ریشه دار و سنتی شد.
محمد مشتری افزود: خیابان های بعد از دهه بیست و سی و نام گذاری آنها تا دهه چهل برگ دیگری از پوست اندازی و نو به نو شدن مراغه است و در این میان درختان چنار همواره نوازش گر چشم عابران ساکن و میهمان مراغه بوده است.
به گفته وی نام گذاری خیابان دانشسرا / خواهر خوانده خیابان ولی عصر (عج) تهران/ و محله دانشگاه در مراغه مرتبط با فعالیت دو نهاد مدرنیسم است؛ یکی برای تربیت معلم و دیگری برای تربیت متخصص که ریشه در گذشته، مکتب علمی، فرهنگ و هنر مراغه دارد و از تمدن چند هزار ساله جنوب سهند نشات گرفته است.
وی افزود: در دهه پنجاه ارتباطات اداری رسمی و غیررسمی شهردار و نماینده وقت مراغه با توسعه پایتخت نوین ایران /تهران/ همراه شد که ساختار جدید و طرح های مدرن شهری در مراغه را در آن زمان به دنبال داشت.
وی اظهار کرد: اگر درختان چنار عضو ناگسسته خیابان ولیعصر (عج) و نماد تهران نوی فرهنگی است، خیابان شهید مصطفی خمینی (ره) /دانشسرای/ مراغه نیز از این قاعده مستثنی نیست.
به گفته وی خیابان دانشسرای مراغه یادآور مقبره اوحدی، موزه ایلخانی، بیمارستان بوعلی سینا، مرکز تربیت معلم شهید مطهری، دانشسرای جنوب آذربایجان شرقی، اولین پارک مراغه و مدارس متعددی است که به واسطه میدان اوقاف به شاخص هنر مراغه، میدان عبدالقادر منتهی می شود.
وی افزود: تونل سبز مراغه در حافظه تاریخ فراموش نشدنی است زیرا جذابیتی ماندگار در حافظه گردشگران این شهر بوده و عکس های عکاسان بر ماندگاری آن افزوده است.
به گزارش ایرنا، خیابان شهید مصطفی خمینی (ره) /دانشسرا/ مراغه با درختانی درهم تنیده و قطور که از ورود نور آفتاب به سطح خیابان جلوگیری می کند، به سواحل خاطره برانگیز رودخانه صوفی چای مراغه و باغ های سرسبز حاشیه سدعلویان این شهرستان منتهی می شود و پذیرای بسیاری از گردشگران و مسافران غیر بومی است.
ثبت ملی این معبر و چتر سبزی که سالهاست بر سر فرهنگ مراغه گسترده است، در واقع تنها ثبت یک خیابان نیست و می تواند به ماندگاری فرهنگ دیرینه کهن پایتخت ایران زمین منجر شود.
مراغه که گاه باغ شهر ایران نیز به آن اطلاق می شود، دارای دو میلیون و 100 هزار متر مربع فضای سبز بوده و سرانه فضای سبز عمومی این شهر در زمان حاضر 12.80 متر مربع است.
شهرستان تاریخی مراغه با حدود 250 هزار نفر جمعیت در 127 کیلومتری تبریز، مرکز آذربایجان شرقی قرار دارد.
گزارش از علیرضا فولادی
3072/6183/518
خواهرخوانده ولیعصر تهران در مراغه، الگوی روشنایی مدرن در معابر سبز
مراغه - ایرنا - چترهای چنار در خیابان شهید مصطفی خمینی(ره) مراغه بر خاطرات بسیاری از میهمانان این شهر تاریخی سایه افکنده؛ سایه ای که تا دیروز به روزهای آفتابی اختصاص داشت و امروز با نوآوری شرکت توزیع برق به الگوی روشنایی مدرن در معابر سبز و جلوه های زیبای شبانه تبدیل شده است.
صاحبخبر -