تنشهای اخیر که در مراسم خاکسپاری مجدد حبیب الله کلکانی در کابل ایجاد شد و درگیر بودن رئیس جمهور غنی با نیروهای سیاسی در داخل کشور از مهمترین مطالب روزنامههای امروز کابل است.
روزنامه ماندگار نوشته که در این روزها تنشهای موجود میان ارگ و جناحهای مختلف شامل در قدرت، آقای غنی را بهصورت کمسابقه مستأصل نشان میدهد. او در چند جبهه مشغول نبرد با کسانی است که شرکای قدرت او به شمار میروند.
نویسنده افزوده که جبهه نخست را آقای غنی علیه عبدالله عبدالله باز کرده است. در این جبهه او تلاش میکند که سهم بیشتری در قدرت برای خود، نسبت به آنچه که در توافقنامه سیاسی بر آن تاکید شده، اختصاص دهد. در ضمن، او تلاشهای مضاعفی را برای نفی توافقنامه سیاسی بهراه انداخته است.
به نظر نویسنده جبهه دوم را آقای غنی علیه جنبش روشنایی باز کرده که زمانی بیشتر اعضای آن، از افراد تیم تحول و تداوم بودند و در رسیدن به قدرت، بیشترین کمک را به او کردهاند. این جبهه زمانی باز شد که آقای غنی با عبور برق ترکمنستان از مسیر بامیان مخالفت کرد.
سرمقاله نویس جبهه سوم علیه آقای غنی را معاون اول او، ژنرال عبدالرشید دوستم دانسته که نارضایتیهای آقای دوستم از همان روزهای نخست شکلگیری دولت وحدت ملی، خودش را نشان داد.
Image copyright 8am Image caption تیتر و عکس هشت صبحنویسنده مدعی است که دلیل باز شدن این همه جبهه علیه غنی اصلیترین خواست آقای غنی است که دست یافتن به قدرت کامل باشد.
روزنامه اطلاعات روز نوشته که تنش در مراسم خاکسپاری حبیب الله کلکانی در روز پنجشنبه گذشته نشان داد که حکومت افغانستان در پیشبینی بحران و جلوگیری از وقوع آن ناتوان و غافل است. در حالیکه کمیسیون خاکسپاری از هفت ماه قبل برای خاکسپاری مجدد امیر حبیبالله تلاش میکرد، حکومت تا آخرین لحظات به درخواست مردمی برای خاکسپاری مجدد پاسخ مثبت نداشت و اگر توافق نهایی برای خاکسپاری مجدد انجام نمیشد، احتمال وقوع رویدادهای خشن و خونین برسر خاکسپاری امیرحبیبالله وجود داشت.
نویسنده افزوده در حالیکه اختلافهای پیش از مراسم خاکسپاری آشکارا نشاندهنده احتمال وقوع یک درگیری قومی را آشکار کرده بود، غیبت نیروهای امنیتی در محل رویداد تا دیروقت، غیرمسئولانه و نشاندهندهای ضعفهای جدی در نهادهای امنیتی برای پیشگیری از درگیریهای قومی بود.
روزنامه ۸صبح نیز با اشاره به تنشهای روز پنجشنبه نوشته که نیروی پلیس، خیلی ضعیف و ناکارآمد است. این نیرو نه تنها نمیتواند از یک شورش عادی شهری جلوگیری کند، بلکه در اجرای وظایف روزمره خود هم ناتوان است.
نویسنده افزوده که در رویدادهای دو روز قبل کابل به وضوح دیده شد که نیروی پلیس اصلا نمیداند چه کار کند. برای تامین امنیت یک تپه بهجای اینکه پلیس به صحنه برود، کماندوهای وزارت دفاع رفتند. فرستادن کماندو نشان میدهد که پلیس کابل از پس تامین امنیت یک تپه هم برنمیآید.
نویسنده روزنامه آرمان ملی نیز با اشاره به تنشهای روز پنجشنبه گذشته نوشته که در جریان مراسم خاکسپاری امیر حبیب الله کلکانی دستهای آشکار و پنهان به کار افتاد تا اقوام با هم برادر کشور را یک بار دیگر در برابرهم قرار بدهند و کشمکشها و درگیریهای تازه را به وجود آورند.
نویسنده مدعی است که دستگاه اطلاعاتی پاکستان ادارهای ویژه دارد که وظیفه آن دامن زدن به اختلافات قومی و زبانی درافغانستان است واین بخش از سازمان اطلاعات پاکستان در افغانستان برخی از افراد را در نهادهای حکومتی وغیر حکومتی نفوذ دادهاند تا در فرصتهای مناسب اختلافات قومی را دامن بزنند و میان مردم کشور درز و فاصله ایجاد کنند.