شناسهٔ خبر: 15055706 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

خبرنگار اعزامي «تعادل» به شيراز گزارش مي‌دهد

آورده‌هاي نفت و گازي زاگرس براي ايران

صاحب‌خبر -

گروه انرژي|نادي صبوري|
 كوه‌هاي زاگرس را كه پشت سر بگذاريم، درست پشت كوه دالان، پالايشگاه گاز فراشبند و ميدان گازي دالان در انتظار ما هستند. تاسيسات آهنيني كه درون رشته كوه با صلابت ايران واقع شده است و آذر، دي، بهمن و اسفندماه كه در ايران يكه‌تاز سرما هستند در كنار چند ميدان گازي ديگر از زيرمجموعه‌هاي نفت مناطق مركزي ايران روزانه 209ميليون متر مكعب گاز طبيعي توليد مي‌كنند.  اين‌بار نه عسلويه و نه غرب كارون بلكه پيچ و خم‌هاي جاده كوهستاني از شيراز، ما خبرنگاران را به سوي پالايشگاه گازي فراشبند راهي مي‌كند. همه در تكاپو هستند و گرما نيز مثل هميشه يكي از خصيصه‌هاي پروژه نفت و گاز است كه لحظه‌يي ما را در بازديد از ميدان نفت و گاز دالان تنها نمي‌گذارد.

 افزايش مصرف مانع صادرات گاز آغار و دالان
ناصر نامداري قره خاني، جانشين رييس عملياتي در حين بازديد خبرنگاران از ظرفيت توليد 44ميليون متر مكعب گاز طبيعي در 2ميدان گازي آغار و دالان سخن مي‌گويد. ما قدم به قدم با او پيش مي‌رويم و در نهايت راهي اتاق كنترل مي‌شويم. طبق گفته‌هاي قره خاني، عمده گاز توليدي در اين شركت به مناطق جنوبي ارسال مي‌شود. هرچند در ابتدا بنا بر اين گذاشته شده بود كه گاز اين مناطق از طريق بندر طاهري صادر شود اما حجم روزافزون مصرف گاز طبيعي در ايران باعث شده است كه اكنون مقدار اندكي از گاز توليدي آغار و دالان راهي بندر طاهري براي صادرات شود. پس از بيان مديرعامل شركت نفت و گاز زاگرس جنوبي كه در سال 77 به عنوان يكي از شركت‌هاي زيرمجموعه شركت نفت مناطق مركزي ايران تاسيس شد، خبرنگاران راهي اداره خدمات فني چاه‌هاي زاگرس جنوبي شدند. اين اداره و اهميت آن از ديدگاه كساني كه در ميدان گازي دالان فعاليت مي‌كردند، در زمان تحريم مسجل و مشخص شده بود. آنها ادعا مي‌كردند با ايجاد اين اداره در زمان تحريم‌ها، توانسته‌اند از ضررهايي كه براثر نياز به تعمير برخي قطعات براي پروژه ايجاد مي‌شده، جلوگيري كنند. چند قطعه نارنجي و سياه كه برخي در ابعاد بزرگ و برخي ظريف هستند، روي ميز در يك سوله چيده شده‌اند. قطعاتي كه اداره خدمات فني گازهاي زاگرس جنوبي با همكاري مشترك سازندگان داخلي ايران آنها را تعمير و طبق گفته يكي از كاركنان اين اداره به «تعادل»، در برخي از موارد با استفاده از روش مهندسي معكوس بر اساس قطعاتي كه قبلا شركت‌هاي امريكايي و كانادايي وارد مي‌شدند، ساخته شده است.

 خودكفايي در تجهيزات درون‌ و سرچاهي
مهندس دهخدا، جانشين رييس خدمات فني چاه‌هاي زاگرس جنوبي در همين زمينه اظهار مي‌كند كه از سال 84 و با ايجاد كارگروه استانداردسازي لوازم سرچاهي، اعتماد به نفس بالايي در سازندگان داخلي ايجاد شده است. او در همين زمينه مي‌گويد، به همين واسطه اكنون سازندگان داخلي در تجهيزات درون چاهي و ولهد‌ها كاملا مستقل از خارجي‌ها هستند. پس از اين بازديد، نشست خبري مسوولان شركت نفت و گاز زاگرس جنوبي آغاز مي‌شود. غلامحسين منتظري، مديرعامل اين شركت در نشست خبري توضيحاتي درباره فعاليت‌ها و اهداف نفت و گاز زاگرس جنوبي ارائه كرد. چاه‌هاي واقع شده در اين منطقه حالا ديگر رمق روزهاي اول را ندارند. ميدان‌هاي گازي به ايستگاه‌هاي تقويت فشار احتياج پيدا كرده و 2ميدان نفتي سعادت‌آبادو سروستان كه اكنون توليد بسيار اندكي دارند به مطالعات بيشتري براي احداث چاه جديد يا طرح‌هاي ازدياد برداشت احتياج پيدا كرده‌اند. اين اتفاقي است كه در دل ميدان‌هاي نفتي و گازي ايران در حال رخ دادن است اما بسياري از افراد بدون اطلاع از چنين وضعيتي و در حالي كه پشت ميزهاي خود نشسته‌اند، مانع جذب سرمايه خارجي در صنعت نفت و گاز ايران شده و هر روز بهانه‌يي جديد پيش روي بستن يك قرارداد ساده در صنعت نفت ايران مي‌گذارند.

 توليد نفت زاگرس‌جنوبي چشمگير نيست
غلامحسين منتظري، مديرعامل شركت بهره‌برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي در نشست خبري كه در ساختماني در دل كوه دالان برگزار شد اظهار مي‌كند، تاكنون 27ميليارد متر مكعب از اين منطقه گاز طبيعي توليد و استحصال شده است. همچنين اين شركت 8.6ميليون بشكه ميعانات گازي توليد كرده و به پالايشگاه‌هاي شيراز، فجر جم و پارسيان ارسال مي‌كند اما توليد نفت اين شركت تاكنون چندان چشمگير نبوده و در 6ماه ابتدايي سال مجموعا يك ميليون بشكه نفت توليد كرده است. مديرعامل شركت نفت و گاز زاگرس جنوبي بيان مي‌كند كه آنها در 6ماه اول سال با تعريف پروژه‌يي توانسته‌اند با مصرف بخشي از گازي كه تاكنون از طريق فلرها در حال سوختن بوده است، سالانه 2ميليون دلار صرفه‌جويي كنند.
منتظري با اشاره به سهم بيش از ٣٠درصدي شركت بهره‌برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي در توليد گاز كشور، ادامه داد: ظرفيت توليد روزانه گاز اين شركت، بالغ بر ٢٢٥ميليون متر مكعب و معادل ٩فاز پارس جنوبي است.
وي يادآور شد: اين ظرفيت بالاي توليد گاز، زماني ملموس مي‌شود كه بدانيد به‌طور مثال در استان فارس با اين وسعت، روزانه ٣٠ميليون متر مكعب گاز مصرف مي‌شود؛ به عبارت ديگر شركت نفت و گاز زاگرس جنوبي از اين ظرفيت برخوردار است كه بيش از 7برابر ميزان مصرف يكي از پهناورترين استان‌هاي كشور، گاز توليد كند.
اين مقام مسوول به فعاليت‌هاي زيست‌محيطي شركت نفت و گاز زاگرس جنوبي اشاره كرد و گفت: امسال اين امكان را فراهم كرديم كه بخشي از گازهايي كه در پالايشگاه فراشبند مي‌سوزد، به عنوان گاز مصرفي پالايشگاه مورد استفاده قرار گيرد؛ اقدامي كه بيش از ٢ميليون دلار در سال صرفه اقتصادي دارد و از ميزان آلودگي‌هاي زيست‌محيطي نيز مي‌كاهد.
منتظري تصريح كرد: همچنين با توجه به آب همراه با گاز توليدي ميدان سرخون كه شوري آن به ٢٠٠هزار
پي‌پي‌ام مي‌رسد و رها شدن آبي با اين مشخصه در محيط زيست زيانبار است، امكان تزريق اين آب را در چاه شماره ٨  سرخون فراهم كرديم.