به گزارش خبرنگار ایرنا، 40 درصد از جمعیت یک میلیون و 450هزار نفری استان کردستان ساکن روستاها هستند و بر این اساس شاهرگ حیاتی اقتصاد این استان را میتوان کشاورزی دانست.
شاخصهای منطقهای نشان میدهد ارزش افزوده بخش کشاورزی کردستان معادل 20درصد از ارزش افزوده تولید ناخالص داخلی این استان است و این در حالی است که بسیاری از مشاغل موجود در استان در بخشهای صنعت و خدمات مستقیم یا غیرمستقیم به فعالیت در بخش کشاورزی وابسته هستند و در برخی سالها با کاهش درآمد در بخش کشاورزی، رونق اقتصادی در سایر حوزهها با افول مواجه شده است.
از جمعیت یک میلیون و 493هزار نفری این استان 985هزار نفر معادل 66درصد در 29شهر و 507هزار نفر معادل 34درصد در هزار و 700روستا ساکن هستند.
درآمد ناخالص بخش کشاورزی استان کردستان بیش از 32هزار و 342میلیارد و 137میلیون ریال است که از این میزان 14هزار و 410میلیارد و 37میلیون ریال در بخش زراعت، چهار هزار و 885میلیارد و 689میلیون ریال در زمینه باغبانی، هشت هزار میلیارد ریال در زمینه دام، طیور و ابزیان و چهار هزار و 958میلیارد و 600 میلیون ریال نیز در زمینه منابع طبیعی است.
تعداد 113هزار و 630 بهرهبردار بخش کشاورزی براساس سرشماری سال 1393 در سطح استان فعالیت دارند که از این تعداد 88هزار و 292بهره بردار مربوط به زیر بخش زراعت، 46هزار و 41بهره برداری مربوط به زیر بخش باغبانی و مابقی آن مربوط به زیر بخش امور دام و طیور و صنایع کشاورزی است که حدود 80هزار بهره بردار مربوط به بخش امور دام است.
از مجموع یک میلیون و 240هزار و 11هکتار زمین کشاورزی استان 97.3درصد زمین های زراعی و مابقی را باغات تشکیل می دهد که از این میزان زمین زراعی نیز 9.5 درصد آبی و 90.5 درصد آن دیم است.
مجموع تولیدات زراعی استان کردستان بیش از یک میلیون و 63هزار تن در سال که نظر به استعداد آب و خاک استان می توان میزان این تولیدات را حداقل تا سه میلیون تن در سال افزایش داد.
حدود سه درصد از زمین های کشاورزی استان که معادل 38هزار و 58هکتار را باغات مثمر تشکیل می دهد که 28هزار هکتار آن معادل 75 درصد آب و مابقی آن دیم است و سالانه بیش از 250هزار تن انوع محصولات باغی تولید می شود.
عمده محصولات تولیدی در باغ های کردستان شامل توت فرنگی، گردو، انواع انگور و میوه های دانه دار و هسته دار است.
همه شرایط از آب فراوان تا هوای معتدل گرفته تا زمین حاصلخیز و دشت های کشاورزی و مردمان سختکوش برای کشاورزی در استان کردستان فراهم است و در صورت توجه بیشتر به این حوزه، کشاورزی می تواند بخش زیادی از اشتغال، ارزش افزوده، درآمدزایی و رونق اقتصادی برای استان ایجاد کند.
در دولت تدبیر و امید حمایت های بسیار خوبی از بخش کشاورزی دراستان کردستان صورت گرفته که پرداخت بیش از سه هزار میلیارد ریال تسهیلات بانکی را می توان از جمله این حمایت ها ذکر کرد.
***پرداخت بیش از سه هزار و 510میلیارد ریال تسهیلات
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان در ارتباط با دستاوردهای دولت در بخش کشاورزی در کردستان گفت: رویکرد دولت تدبیر و امید حمایت واقعی از بخش کشاورزی است و این حمایت ها در قالب کمک های بلاعوض و تسهیلات بانکی ارزان قیمت تاکنون انجام شده و نگاه همه مسئولان از مرکز و استان به بخش کشاورزی مثبت است.
کریم ذوالفقاری اظهار کرد: از سال 1392و به دنبال آغاز فعالیت دولت تدبیر و امید تا پایان سال 1394 در مجموع سه هزار و 510میلیارد ریال تسهیلات در بخش های امور دام، آب و خاک، باغبانی، زراعت، شیلات، صنایع و مکانیزاسیون پرداخت شده است که با پرداخت این میزان تسهیلات و با اجرای پنج هزار و 259طرح در طول سه سال برای سه هزار و 119 نفر شغل جدید ایجاد شده و منجر به تثبیت شغل برای دو هزار و 815 نفر نیز شده است.
وی اضافه کرد: همچنین در مدت سه سال فعالیت دولت تدبیر و امید در مجموع هزار و 824 طرح در زیربخش های امور دام، آب و خاک، باغبانی، زراعت، شیلات، صنایع و مکانیزاسیون با سرمایه گذاری دو هزار و 453 میلیارد ریال به بهره برداری رسید که با بهره برداری از این تعداد طرح 18هزار و 963خانوار از آن بهره مند شدند و برای سه هزار و 176نفر شغل جدید ایجاد و منجر به تثبیت اشتغال برای دو هزار و 815نفر نیز شد.
وی در ادامه گفت: ایجاد ظرفیت پرورش طیور گوشتی به میزان سه هزار و 453قطعه، تامین سه هزار و 883 دستگاه ادوات و ماشین آلات کشاورزی، تجهیز مزارع و باغات به سیستم های آبیاری تحت فشار در سطح سه هزار و 557هکتار، تکمیل و احداث طرح های کوچک تامین آب به میزان هزار و 981هکتار و احداث شبکه های فرعی آبیاری و زهکشی به میزان 409هکتار از دیگر اقدامات صورت گرفته در حوزه کشاورزی در دولت تدبیر و امید در استان کردستان است.
*** افزایش سهم آب کشاورزی از محل سدهای کردستان
سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در ادامه سخنان خود افزایش سهمیه آب مورد نیاز زمین های کشاورزی استان از محل سدهای استان را از دیگر اقدامات دولت تدبیر و امید دانست و گفت:
اکنون هفت سد در دست بهره برداری و هفت سد نیز در دست ساخت در استان کردستان وجود دارد که وزارت نیرو با اختصاص آب از محل سدهای استان برای آبیاری دو هزار و 930هکتار از زمین های کشاورزی استان موافقت کرده بود اما با پیگیری های مستمر مسوولان استان کردستان این رقم به 16هزار و 500 هکتار افزایش یافت و در نظر است 50هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان کردستان در برنامه دراز مدت از محل آب سدهای استان آبیاری شود.
*** تجهیز زمین های کشاورزی به سیستم آبیاری تحت فشار
اجرای سیستم آبیاری تحت فشار از سال 76 در استان کردستان به مدت 18سال آغاز شده است که در کردستان از همان روزهای اول مورد استقبال کشاورزان قرار گرفت.
اکنون 46هزار هکتار از 120هزار هکتار اراضی آبی کردستان مجهز به سیستم های آبیاری نوین شده و عمده محصولات زراعی استان گندم، سیب زمینی، نخود و علوفه است.
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان بر اساس برنامه ریزی های به عمل آمده و چشم انداز تعریف شده باید 70 درصد اراضی آبی استان کردستان به سیستم های نوین آبیاری مجهز شوند و در این راستا سالانه چهار هزار هکتار هدف گذاری شده است.
ذوالفقاری آینده بخش کشاورزی کردستان را با توجه به حمایت های جدی دولت در قالب اعتبارات بلاعوض و تسهیلات بانکی روشن دانست و افزود: بخش کشاورزی کردستان ظرفیت و استعداد بیشتری نسبت به اکنون دارد و می تواند در ایجاد اشتغال بیشتر و درآمدزایی و رونق اقتصادی استان تاثیرات بیشتری داشته باشد.
3033/1904
دستاوردهای دولت تدبیر و امید در کردستان(28)
حمایت های دولت نوید بخش توسعه همه جانبه حوزه کشاورزی کردستان
سنندج- ایرنا- دولت از طریق اختصاص آب مورد نیاز برای آبیاری زمین های زراعی، کمک های بلاعوض اعتباری و تسهیلات بانکی ارزان قیمت در راستای تقویت بخش کشاورزی به منظور توسعه همه جانبه استان گام های خوبی برداشته و این حمایت ها نوید توسعه این بخش را می دهد.
صاحبخبر -