گروه معدن
تاكنون 8.1ميليارد دلار براي فعال كردن طرحهاي راكد معدني سرمايهگذاري شده است. در همين زمينه، رييس هيات عامل ايميدور جزييات اقدامات اين سازمان در فعال كردن طرحهاي راكد و عملياتي كردن پروژههاي جديد، در سه سال نخست دولت يازدهم را تشريح كرد. مهدي كرباسيان گفت: سرمايهگذاري مورد نياز براي فعال شدن اين تعداد پروژه به 240هزار ميليارد ريال ميرسيد. وي با يادآوري اينكه برخي طرحهاي ايميدرو به دليل مشكلات تامين مالي، سوء مديريت و تحريم بينالمللي، حتي دچار تاخير تا بيش از 13سال بودند، تصريح كرد: با استراتژي جديد، نزديك به 90درصد از سرمايه فوق با مشاركت بخش خصوصي تامين شد. كرباسيان ادامه داد: با پيادهسازي استراتژيهاي كلان توسعهيي و اتخاذ راهكارهاي مرتبط، اقدام متناسب براي رفع چالشها و فعالسازي طرحها انجام شده و پروژهها با كمترين اتكا به منابع دولتي در دست اجرا هستند. رييس هيات عامل ايميدرو اظهار داشت: طرحهاي راكد با سرمايهگذاري معادل 8190 ميليون دلار فعال شدند. وي ادامه داد: تعداد 15 طرح از جمله پايلوت گرينكك، آلومينيوم جاجرم، پالايشگاه قطران زرند و واحد احياي فولادهاي استاني در دولت يازدهم و مابقي در دولت دوازدهم راهاندازي ميشوند. كرباسيان يادآور شد: تعداد 5 طرح نيمهفعال با سرمايهگذاري معادل 424ميليون دلار كه از دولت قبل شروع شده بود، شامل طلاي زرشوران، سيمان ونزوئلا، افزايش ظرفيت اسكله منطقه ويژه خليجفارس و پايلوت تيتانيوم كهنوج در دولت يازدهم راهاندازي شدهاند. وي به طرحهاي جديد ايميدرو اشاره كرد و گفت: از مجموع 23 طرح و پروژه جديد كه در دولت يازدهم تعريف شده، تعداد 9 طرح شامل 250هزار كيلومتر مربع پهنه اكتشافي، زغالشويي سوادكوه، تكميل زيرساختهاي منطقه صنايع انرژي بر پارسيان مرتبط با استقرار واحدهاي پتروشيمي و نيز آنتيموان سفيدآبه در دولت يازدهم و مابقي در دولت دوازدهم راهاندازي ميشود. وي سرمايهگذاري اين تعداد طرح را بيش از 3000 ميليون دلار اعلام كرد.
نياز ايران به تكنولوژي معدني روز دنيا
از سوي ديگر، استاد دانشگاه ولونگوگ استراليا با بيان اينكه يكي از مشكلات ايران در معدن بهره نبردن از فناوري روز است، گفت: با استفاده از فناوري مدرن ميتوان تحول عظيمي پديد آورد. ناجي عزيز با اشاره به مزاياي تكنولوژيهاي جديد در معدن ابراز داشت: معادن استراليا امروز با بهرهگيري از تكنولوژي روز دنيا، صرفهجويي در زمان را براي خود ميخرند كه اين زمان مصرف نشده ميتواند صرف تجهيز، تحقيق و... شود. وي افزود: استراليا تا سال ۲۰۱۳، ۷۶ميليارد و ۴۰۰هزار تن ذخيره قطعي زغالسنگ دارد و از نظر توليد سه درصد زغالسنگ دنيا را توليد ميكند با اين حال در نبود سيستمهاي فناورانه جديد و نوين قطعا نميتوان در رده سوم كشورهاي توليدكننده زغالسنگ جهان قرار گرفت. استاد دانشگاه ولونگوگ با بيان اينكه در سال ۲۰۱۳، ۶۸۰ميليون تن زغالسنگ در جهان توليد شده است، ابراز داشت: سهم استراليا در اين بين ۷۳ميليون و ۲۰۰هزار تن بود كه از اين حيث اين كشور پس از چين و امريكا در رتبه سوم قرار ميگيرد لذا دولت استراليا در سالهاي اخير، سياست درهاي باز را براي معادن دنبال ميكند و اميدواريم، بتوانيم در اين راستا همكاريهاي خوبي با كشورهاي مستعد معدني داشته باشيم.
رقابت جهاني براي صادرات فولاد به ايران
در همين حال، هماكنون حجم توليد سالانه فولاد در ايران 16ميليون تن در سال است. از همين رو شركتهاي هندي، روسي، تركيهيي، چيني و اروپايي رقابت فشردهيي را براي صادرات فولاد به ايران آغاز كردهاند. شركتهاي فولاد و برق جيندال هند و تيامكي روسيه به همراه ديگر كشورهاي اروپايي و آسيايي كه به علت پايين آمدن قيمت نفت با كاهش خريد و افزايش توليد مواجه شدهاند، چشم خود را به روي بازار رو به رشد ايران در دوران پساتحريم دوختهاند. شركت فولاد و برق جيندال هند اعلام كرده است كه اين شركت 150هزار تن ريل مخصوص براي خطوط مترو و قطارهاي سريعالسير را در يك سال و نيم آينده به ايران صادر ميكند. به گفته يك مقام شركت فولاد و برق جيندال، نخستين محموله يك هزار و 700 تني اين ريلها ماه گذشته به ايران صادر شده است. براساس اعلام شركت فولاد و برق جيندال ريلهاي ارسالي به ايران 18 متر طول دارد و از طريق بندر «گانگاوارام» در ايالت «اندراپرادش» به ايران ارسال شده است. شركت فولاد و برق جيندال پيش از اين نيز 35هزار تن ريل را براي احداث خط آهن تامين كرده بود. پيش از اين اعلام شده بود كه «اكسيم بانك» براي صادرات ريل به ايران و توسعه بندر چابهار قرار است 30ميليارد روپيه (444 ميليون دلار) از بازار داخلي هند سرمايه جذب و در قالب خطوط اعتباري در اختيار بانكهاي ايراني قرار دهد. اين بانك در قالب صندوق توسعه صادرات خطوط اعتباري به ارزش 444 ميليون دلار به هشت بانك ايراني براي استفاده از ريلهاي توليدي هند و توسعه بندر چابهار اختصاص داده است. كوناس بوس، يكي از كارشناسان و فعالان اقتصادي ميگويد: لغو تحريمها و توجه ايران به سرمايهگذاري در زيرساختها فرصت مناسبي براي بخش فولاد اين كشور فراهم كرده است. وي افزود: اعتماد و توجه ويژه ايران به گسترش روابط با هند پس از سفر اخير نخستوزير به ايران ميتواند پشتوانه خوبي براي گسترش روابط باشد. به گزارش ايرنا، اين كارشناس اقتصادي با اشاره به افزايش ظرفيت توليد فولاد در كشورهاي مختلف ميگويد با توجه به كاهش قيمت انرژي و سرمايهگذاري دراين بخش، توليدكنندگان فولاد در نقاط مختلف جهان از جمله روسيه، تركيه و بسياري از كشورها توجه خود را براي فروش فولاد به ايران معطوف كردهاند. يك مقام صنعت فولاد هند ميگويد: «اگر ما كارتهاي خود را خوب بازي كنيم، ميتوانيم فولاد خود را براي طرحهاي زيرساختي ايران صادر كنيم.» به گفته اين مقام، 12 توافقنامه امضا شده در سفر نخستوزير هند به ايران شرايط مناسبي را براي صادرات فولاد فراهم كرده است.
صرف 8.1ميليارد دلار سرمايه براي طرحهاي راكد معدني
صاحبخبر -