شناسهٔ خبر: 15029402 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

دستگاه توالي ياب «دي ان ‌اي» در فضا شروع به كار كرد

صاحب‌خبر -

ناسا| سازمان ناسا براي نخستين بار در تاريخ از دستگاه توالي ياب دي ان ان در ايستگاه فضايي بين‌المللي استفاده كرد.
فضانوردان ايستگاه فضايي بين‌المللي ناسا نخستين قدم براي ساخت آزمايشگاه مداري را برداشتند كه ايمني آنها را در اين ايستگاه افزايش مي‌دهد.
اين براي نخستين بار در تاريخ است كه فضانوردان ناسا داراي آزمايش دي ان‌ اي توالي يافته در ريز جاذبه هستند.
در واقع توالي يابي DNA فرايند تشخيص ترتيب نوكلئوتيدهاي يك قطعه از DNA است كه مي‌توان به توالي ساختارهاي مختلف اتمي در نوكلئوتيدهاي سازنده دي‌ان‌اي كه نمايانگر ساختار توالي مولكول در سطح اتمي است، دست يافت.
هدف از انجام اين آزمايش بررسي چگونگي كاركرد دستگاه توالي ياب دي ان‌ اي قابل حمل در مدار بوده است.
نكته قابل توجه در مورد نمونه‌هاي آزمايش شده در ايستگاه فضايي بين‌المللي، وجود نتايج يكسان آن با آزمايشات انجام گرفته روي زمين است.
اگر آزمايشات بيشتري در اين لابراتور نتيجه شود، فضانوردان قادر به استفاده از دستگاه توالي ياب براي آزمايش ميكروب‌هاي يافته شده روي سطح ايستگاه فضايي بين‌المللي خواهند بود.
شايد تصور رشد موجودات زنده در ايستگاه بين‌المللي فضايي كمي عجيب به نظر رسد اما ناسا مي‌گويد كه هر چند وقت يك‌بار قارچ‌هايي را در آنجا پيدا مي‌كند كه نياز به آزمايش شدن دارند.
پيش از اين بايد براي انجام آزمايش، نمونه‌ها به زمين ارسال مي‌شدند كه محققان ناسا زمان زيادي را از دست مي‌دادند اما با راه‌اندازي دستگاه توالي ياب مي‌توان به سرعت احتمال خطر آفرين بودن قارچ‌ها و ميكروب‌ها را براي سلامتي فضانوردان مشخص كرد.
از ديگر مزاياي استفاده از دستگاه توالي ياب، اطمينان از درست كاركردن سيستم بازيابي آب ايستگاه فضايي بين‌المللي است و تحليل نتايج آزمايشات بدون بازگرداندن آنها به زمين است.
ناسا بر اين باور است كه استفاده از دستگاه توالي ياب در ماموريت‌هاي آينده مريخ مفيد خواهد بود و ابزاري براي حفاظت از سلامتي فضانوردان در ماموريت‌هاي طولاني‌مدت به حساب مي‌آيد.