شناسهٔ خبر: 15025227 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

«رئيس‌‌علي دلواري درآیينه يادها و يادمان‌ها» در گفت‌و‌شنود با حبيب احمدزاده

ما 170 سال دفاع مقدس داريم نه 8 سال!

حبيب احمدزاده نويسنده نام‌آشناي معاصر، نسب به دلوار مي‌برد و ...

صاحب‌خبر -

حبيب احمدزاده نويسنده نام آشناي معاصر، نسب به دلوار مي برد و همين براي تحقيق او درباره قيام تنگستان و شخصيت رئيس علي دلواري، انگيزه ساز بوده است. همين موجب شد كه در سالروز شهادت رئيس علي، ساعتي با او به گفت و گو بنشينيم و از دانسته هايش بهره برگيريم.

   

نام رئيس علي دلواري براي شما تداعي كننده چه چيزهايي است؟

ما اصالتاً اهل دلوار بوشهر هستيم و اجداد ما از زماني كه آن روستا در 200 يا 300 سال پيش شكل گرفت، در آنجا بودند. بعضي ها هم به آنجا مي گويند: دلباز! پدربزرگ و پدرم در جنگ جهاني دوم به آبادان مهاجرت كردند، ولي خودم تا قبل از جنگ ايران و عراق هيچ وقت دلوار را نديده بودم، هر چند هميشه يك جور حس نوستالژي به آنجا داشتم و دلم مي خواست بروم و ببينم. عمه ام در بوشهر و اقوام ما در دلوار بودند و پدربزرگم همراه با مرحوم عمويم، عمو ابراهيم هر سال از آبادان به بوشهر سفر مي كردند. هميشه خيلي دلم مي خواست بدانم دلوار چه جور جايي است. پدربزرگم، بابا يوسف مي گفت در ركاب رئيس علي جنگيده است. اوايل نمي فهميدم قضيه از چه قرار است تا وقتي سريال دليران تنگستان از تلويزيون پخش شد و پدربزرگم شروع به تعريف كردن جزئيات آن واقعه كرد. ما آن روزها در سال 1354 تلويزيون نداشتيم و براي تماشاي اين سريال، به خانه عمويم مي رفتيم.

از روايت پدربزرگ مي گفتيد.

بله، مي گفت: در ركاب رئيس علي جنگيده ام! شاه بيت حرف هايش هم اين بود كه: «يك جا بوديم و مي خواستم از دور با تير بزنم!» پدربزرگ چشم هاي سبز قشنگ و به نسبت مردم بوشهر، پوست سفيدتري داشت و در دوران جواني براي خودش كلي محبوبيت داشت. پدربزرگ ما مال و اموال زيادي نداشت، اما پدر مادربزرگم پولدار بود و خودشان مي گفتند خان بوده اند. راست و دروغش پاي خودشان! پدربزرگ كه به خواستگاري مادربزرگ مي رود، پدر مادربزرگ مي گويد: تو آه در بساط نداري، چطور جرئت كردي بيايي خواستگاري دختر من؟ پدربزرگ قهر مي كند و به كويت مي رود. بي بي يا همان مادربزرگ يك قطعه زمين بزرگ داشت. مي دهد آنجا را گندم بكارند و درو كنند. بعد به پدربزرگم خبر مي دهد تو بيا و پول اين محصول را بگير و ببر به پدرم بده و بگو: در اين زمين كار كرده ام و اين هم پول دسترنج خودم است! خلاصه به اين شكل با هم ازدواج مي كنند. پدرم هميشه سر به سر پدربزرگم مي گذاشت و مي گفت: همه بوشهري ها مي گويند: در ركاب رئيس علي جنگيده ام! بيچاره رئيس علي اگر اين قدر نيرو داشت، پس چرا شكست خورد؟

رابطه شما با پدربزرگ هايتان چطور بود؟

پدر پدرم در طبقه بالاي خانه عمويم زندگي مي كرد. خيلي با هم صميمي و رفيق بوديم و هميشه مي رفتم و به او سر مي زدم. پدربزرگ مادري ام نجار بود و او را خيلي دوست داشتم. پدربزرگ پدري ام كارگر بازنشسته شركت نفت بود و هميشه از يك تفنگ فيليپ كه در كوه هاي دلوار دفن شده بود، حرف مي زد. هميشه مي گفت: هر وقت به بوشهر رفتيم آن را از كوه در مي آورم و به تو مي دهم!

به اين ترتيب خيلي به دلواري بودنتان افتخار مي كنيد. اينطور نيست؟

همين طور است. سريال دليران تنگستان را- كه با آن موسيقي حماسي و لهجه هاي شيرين و صحبت هاي زيبا مي ديدم- افتخار مي كردم اصالتاً دلواري هستم. ديدن اين سريال به نوعي روحي سلحشوري را در من بيدار كرده بود. تا نزديكي هاي جنگ ايران و عراق بوشهر را نديده بودم. بعد از جنگ خانواده از آبادان رفتند، ولي من، پدربزرگ و عموي كوچكم مانديم. سعي مي كردم هر جور شده پدربزرگ را از آبادان خارج كنم. شرايط بسيار سختي بود. آبادان در محاصره بود و مردم از طريق باتلاق فرار مي كردند! هر چه به پدربزرگ اصرار مي كردم از آبادان بيرون برود، زير بار نمي رفت. پدربزرگ مادري ام اهل حله بوشهر و اسمش ناصر بود. او هم حاضر نمي شد برود و من بين اين دو، واقعاً گير كرده بودم. پدربزرگ پدري ام كمي در مورد مسائل ديني بي خيال بود، ولي پدربزرگ مادري ام آدم نمازخوان و معتقدي بود. غرور خاصي هم داشت و به احترام بزرگ تري كوچك تري خيلي اهميت مي داد.

از آن دوره خاطره جالبي هم دارم. 16-15 سال بيشتر نداشتم و اصلاً حريف پدربزرگ هايم نمي شدم كه از آبادان بيرون بروند. خانواده ما به خاطر تحكم پدرم از شهر بيرون رفتند، ولي من و برادرم مانديم. زن دايي ام هم مانده بود. دايي ام، عبدالعلي تميمي پاسدار و فرمانده سپاه جزيره بود و بعدها شهيد شد. وقتي ديدم حريف زن دايي و پدربزرگ مادري ام نمي شوم، كلكي را سوار كردم. به پدربزرگ گفتم: «چطور غيرتت قبول مي كند دخترت دست عراقي ها بيفتد؟ ما كه هر چه مي گوييم از شهر بيرون نمي رود، شما بيا كاري كن!» گفت: «چه كار كنم؟» گفتم: «برو و به او بگو من يك پيرمرد ضعيف هستم و چشم هايم جايي را نمي بيند، تو بيا و مرا از اين شهر بيرون ببر.» بعد رفتم و به زن دايي ام گفتم: «آخر چه جور زني هستي كه راضي شده اي پيرمرد اينجا بماند و زير تركش و خمپاره بميرد؟» گفت: «قبول نمي كند.» گفتم: «برو بگو من يك زن ناتوان و در معرض هزار جور خطر هستم، مرا به ماهشهر يا جاي ديگر ببر بگذار و خودت برگرد.» مطمئن بودم كسي كه از شهر خارج شود، ديگر نمي ‌‌‌ تواند برگردد. خلاصه به هر كلكي بود آنها را از شهر بيرون فرستاديم و فقط جدّ پدري ام ماند كه تكان نمي خورد!

يك روز يك تفنگ برنو گيرم آمد و به پدربزرگ گفتم: «مگر نه اينكه گفتي همرزم رئيس علي دلواري بوده اي، حالا مي رويم كنار اروند و شما تير بينداز و نشان بده چقدر دلاوري.» پيرمرد آن موقع 80 سالي داشت. شالش را دور كمرش بست و كنار اروند رفتيم. تير كه انداخت از پشت به زمين افتاد و پاك پيش بقيه ضايع شدم! پدربزرگ هم خيلي غمگين شد. قهرمان كودكي ام و كسي كه با خيال قهرماني اش بزرگ شده بودم، پيش چشمم شكست و هر دو مثل لشكر شكست خورده به خانه عمويم كه امن تر بود، رفتيم. بعد پدربزرگ را وادار كرديم كه از شهر بيرون برود. گريه كرد و گفت: «بابا! نفهميدم چه شد كه صدام با ما اين كار را كرد!» گفتم: «بابا! رفتي بوشهر، برو برايم آن تفنگ را از كوه در بياور»، گفت: «حتمي تا حالا پوسيده است. ماشاءالله براي خودت تفنگ داري.» راست مي گفت. تفنگ داشتم، ولي هنوز هم آرزو دارم بروم و آن تفنگ را بردارم.

  بالاخره رفتيد دلوار را ببينيد يا نه؟

بله، مي گفتم. خلاصه دلوار را نديده بودم تا در سال 1361 روزي كه دايي شهيدم آمد و گفت: پدربزرگت مرده است! وقتي به دلوار رسيدم هفتم پدربزرگ بود. غروبي بود كه سر قبرش رفتم. كوه هاي دلوار خاك قرمز رنگ دارد. حس غريبي داشتم از اينكه ديگر پدربزرگ نبود و من در دلوار بودم و به تفنگي فكر مي كردم كه از دوره رضاشاه در كوه بود و نمي دانستم كجاست. از آن دوره چون مردم را خلع سلاح مي كردند، آنها سعي مي كردند تفنگ هايشان را پنهان كنند. يك جور حسي مثل فيلم زاپاتا داشتم! تنگستاني ها را تنگسيري مي گويند، مثل كتاب تنگسير صادق چوبك. ما هم تنگسيري هستيم. خود زار محمد يا زاير محمد، شخصيت تنگسير چوبك را هم مي گويند در ركاب رئيس علي مي جنگيد. البته اين حرف سنديت ندارد. حداقل اينكه تا حالا كسي در اين باره تحقيق نكرده است. خلاصه اينكه اين تاريخچه خانوادگي ـ كاري به واقعيت و افسانه اي كه در هم تنيده شده است ندارم ـ يك جور روح حماسي را در من ايجاد كرد و در جنگ كه بودم، حس مي كردم پشتوانه عظيمي از اجدادم دارم. يادم است در كنگره هشت سال دفاع مقدس در بوشهر گفتم: «ما 170 سال دفاع مقدس داريم، نه هشت سال!» همين را برداشتند و تيتر كنگره شهداي بوشهر كردند. با اين كار اولاً: «كل يوم عاشورا، كل ارض كربلا» محقق شد. ثانياً: شهداي ما از جنگ هاي جهاني اول و دوم، از جمله احمد خان تنگستاني هم، زنده و مطرح شدند. احمد خان مربوط به جنگ جهاني اول است كه در جنگ سال 1856 با بيگانگان به شهادت رسيد. بعد رئيس علي دلواري است كه او هم همين طور شهيد شد. اينها حس شخصي و كلي ام نسبت به رئيس علي دلواري و دليران تنگستان است. ما درباره جنگ هاي چريكي سراسر دنيا، چيزهاي زيادي خوانده ايم. جنگ هاي چريكي رئيس علي دلواري و انگليسي ها حاوي نكات بسيار زيبايي است. در كتاب فردريك مابرلي خواندم كه در نامه اي به سفارت انگليس نوشته: «ننگ بزرگي براي ارتش بريتانياست كه يك مشت تفنگچي يك سال و نيم تمام است كه نگذاشته اند نيروهاي ما از بوشهر به سمت شيراز حركت كنند!» انگليسي ها جرئت نمي كردند از بوشهر به شيراز و برازجان بروند و مجبور شدند پليس جنوب ايران را از طريق يزد و كرمان به سمت دلوار حركت بدهند. نكته جالب اين است كه عده اي بدون ذره اي وابستگي مالي و سياسي، به اين شكل حماسي ايستادگي كردند.

قدرت ايمان و اعتقاد است. اينطور نيست؟

بله، دقيقاً. رئيس علي دلواري نامه اي به شيخ حسن خان دلواري نوشت كه اگر آن را بخوانيد متوجه خواهيد شد سر و كارتان با يك عده آدم معتقد مذهبي و ملي است و نه با يك عده تفنگچي بي اطلاع و ناآگاه. اين نامه رئيس علي، در واقع يك مانيفست است. در قصه رئيس علي دلواري، ماجراي موسيو واسموس آلماني هم براي خودش حكايتي است. او سفير آلمان ها در بوشهر بود. بعد به افغانستان رفت. خودش در كتاب هايش مي نويسد: پول نداشت و از رئيس علي و همراهانش قرض مي كرد و بعد از جنگ تصميم گرفت پول ها را پس بدهد! شايد از فكر واسموس در قيام تنگستان استفاده شده باشد، ولي نقش چندان زيادي نداشته است. وضع او با لورنس عربستان خيلي فرق داشت، چون لورنس هم پول داشت، هم با نيروهاي آلمان در ارتباط بود. او حسابي امكانات و سلاح داشت و در واقع نهضت ضد عثماني توسط اعراب را كليد زد.

از شيخ حسين خان برازجاني هم قصه هاي جالبي را نقل مي كنند...

بله، مي گويند: نيروهاي آيت الله سيد عبدالحسين لاري از طرف لار به سمت جنوب، براي كمك به تنگستاني ها حركت كردند. در برازجان و منزل شيخ حسين خان برازجاني، دو هفته اي ماندند. شيخ حسين خان به سيد عبدالحسين لاري گفت: «اگر قصد داريد با انگليسي ها بجنگيد، آنها در بوشهر هستند، ولي اگر قصد داريد با مرغ و خروس هاي من بجنگيد، ديگر چيزي نمانده اند!» از اين قصه ها فراوان است.

يا مثلاً خالو حسين دشتي؟

بله، در جنگ جهاني اول، نيرويي به اسم خالو حسين بردخوني معروف به خالو حسين دشتي داشتيم كه در ركاب رئيس علي جنگيد و در جنگ جهاني دوم هم زنده بود، اما در نبود رئيس علي، حتي يك تير هم به طرف انگليسي ها شليك نكرد! در جنگ اول، دولت مركزي ضعيف بود و مردم خودشان تفنگ داشتند و از استقلال كشورشان دفاع كردند. هميشه اين سؤال برايم مطرح است كه چطور مردم در جنگ جهاني اول كه قاجارها سر كار هستند و امثال مشيرالدوله ها سر كار مي آيند و دائماً وزير عوض مي شود، تفنگ به دست مي گيرند و در برابر انگليسي ها ايستادگي مي كنند، اما در جنگ جهاني دوم كشور ظرف يك ساعت سقوط مي كند و هيچ كس جلوي انگليسي ها نمي ايستد؟

و جوابي پيدا كرده ايد؟

بله، به خاطر اين است كه رضاخان مردم را مثل عشاير كه از يك منطقه به منطقه ديگر مي رفتند جابه جا و بعد هم آنها را خلع سلاح كرد و گفت: مي خواهم ارتش متحدالشكل درست كنم! اسلحه را از دست مردم گرفت و ارتش او هم تحت نفوذ بيگانگان قدرت جنگيدن نداشت و پايتخت ظرف يك ساعت سقوط كرد! سربازها از پادگان ها فرار كردند و رضاخان دستور داد فرماندهان آنها را تازيانه بزنند! مردم هم كه تفنگ نداشتند تا بجنگند. درست برعكس جنگ ايران و عراق كه امام به مردم اعتماد كردند و به دست آنها اسلحه دادند و آن حماسه بزرگ خلق شد و حتي يك وجب از خاك اين كشور به دست دشمن نيفتاد.

به قصه رئيس علي برگرديم...

داشتم مي گفتم وقتي در سال 1371 براي كنگره رئيس علي دلواري به بوشهر رفتم، دو قبرستان در آنجا برايم جالب بودند. يكي قبرستان انگليسي ها در بهمني بوشهر و ديگري قبرستان جيرنيل در خيابان سنگر بوشهر. تازه از نيروي زميني به نيروي دريايي سپاه منتقل شده بودم و 9 ماهي بود بيكار بودم. يك روز به من گفتند: قرار است براي شهيد رئيس علي دلواري كنگره اي برگزار شود و بد نيست شما برويد و از قبرستاني كه در آنجا است، گزارش تهيه كنيد. همين مقدمه تحقيق بسيار بزرگي شد كه قصه مفصلي دارد.

به نظر شما با اينكه بوشهر در جوار كشورهاي عربي است كه در آنها خبري از خيزش ها و آگاهي هاي انقلابي نيست و طبعاً نمي توانند كمك چنداني به ارتقاي فرهنگي مردم بوشهر كنند، چطور چنين قيام شكوهمندي در آنجا پا گرفت؟

اين هم برايم نكته مجهولي است كه چطور اين مردم اين قدر به آب و خاك و نواميس خود تعلق خاطر دارند كه برخلاف ديگران و قبل از همه، شروع به مبارزه با انگليس مي كنند. شايد يك علتش اين باشد كه همه ابواب جمعي كنسولگري انگليس در بوشهر بودند و مردم واقعاً از دست آنها به ستوه آمده بودند.

رئيس علي دلواري فنون رزمي و مخصوصاً قدرت رهبري و مديريت بالا را در آن سن كم از كجا ياد گرفته بود؟

در دلوار همه فنون رزمي را بلدند. پدربزرگ رئيس علي، خانِ دلوار بود. در آنجا آداب و سنن خاصي دارند و طبعاً بسياري از خلقيات نسل به نسل منتقل مي شود. اصلاً رئيس علي چون خان زاده بود اسمش را رئيس علي گذاشتند. در دلوار به كدخدا مي گفتند: رئيس! الان هم اقوام آنها از همين اسامي دارند.

چرا رئيس علي با اين همه خدمات ارزنده اي كه كرد، آن طور كه بايد و شايد شناخته شده نيست؟

در مركز بودن افراد مهم بود. ستارخان و باقرخان كه آمدند تهران را بگيرند، نامشان ماند، ولي رئيس علي هيچ وقت نيامد تهران را بگيرد و رئيس علي در سريال دليران تنگستان جمله قشنگي مي گويد كه: «ما نيامده ايم چيزي بگيريم، آمده ايم چيزي را از دست ندهيم.» اين جمله مي تواند فلسفه كل قيام دليران تنگستان باشد. آنها مي خواستند خانه و سرزمين و خاكشان را از دست ندهند.

در جنوب افراد زيادي بودند كه جنگيدند، ولي هيچ كدام حرمت و شأن رئيس علي دلواري را ندارند. علت چيست؟

بله، مثلاً مير مهناي بندرريگي كه 70 سال قبل از رئيس علي بود، رفتارهاي غير اخلاقي و غير انساني زيادي داشت و پدر، عمو و برادرهايش را كشت، اما رئيس علي رفتار ناشايستي نداشت و هميشه بر دين و اخلاق تأكيد مي كرد كه اين نكته با ارزشي است. متأسفانه اين ستاره اي كه خيلي خوش درخشيد، زود از دست رفت. جنبه مهم رئيس علي و دليران تنگستان، جنبه هاي مذهبي آنهاست و اعتقادي كه به باورهاي شيعي و عاشورا دارند. اگر اين اعتقادها نبود، مگر مي شد در برابر ارتش بريتانيا كه نصف دنيا را گرفته بود، با چهار تا تفنگ فرسوده مقاومت كرد؟ سرگرد نايلسترام سوئدي در كتاب «شاخه نبات» مي ‌‌ نويسد: روزي كه رئيس علي شهيد شد در شيراز بود و ديد همه مردم شيراز عزادار بودند! او مي گويد: اولين بار كه رئيس علي را در روستاي كوچكش ديدم، خوشحالي ام خيلي بيشتر از وقتي بود كه پادشاه سوئد را ديدم! او در كتابش به نكات بسيار ظريفي اشاره كرده و نوشته بود: دو بچه شيرازي داشتند بازي مي كردند، بعد گفتند: بازي را رها كنيم و برويم رئيس علي شويم! اگر به اين نكته توجه كنيد كه در آن زمان هيچ روزنامه و رسانه اي در اختيار آنها نبود، آن وقت اهميت اين محبوبيت و شهرت را بهتر درك مي كنيم. رئيس علي حس قهرماني را در مردم تنگستان بيدار كرد.

نقش روحانيت در قيام تنگستان را چگونه ارزيابي مي كنيد؟

رئيس علي دلواري و تنگستاني ها، سر خود كار نمي كردند و به حرف علما گوش مي دادند. نقش روحانيت در اين قيام زياد بود. آيت الله بلادي كتابي به نام «حرب نامه» دارد و در آن نوشته است وظايف يك فرمانده چيست؟ چگونه بايد گزارش ها را تهيه و با اسرا رفتار كند. تنگستاني ها بر اساس «حرب نامه» مي جنگيدند و اصلاً با قضاياي احكام جنگ در اسلام، شوخي نداشتند. همه علماي آن خطه با هم متحد بودند و همين هم كار را پيش برد.