رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در فرودگاه زنگبار مورد استقبال علی جمعه وزیر فرهنگ و خانم رزکی جمعه وزیر آموزش زنگبار، جعفری سفیر و علی باقری رایزن فرهنگی کشورمان قرار گرفت.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به دعوت مقامات رسمی زنگبار به این کشور سفر کرده و قرار است با برخی مقام های عالی رتبه این کشور دیدار و گفت و گو کند.
این سفر می تواند نقطه عطفی در روابط فرهنگی ایران - تانزانیا و مبتنی بر دیپلماسی فرهنگی با رویکرد شیعی تلقی شود.
«زنگبار» نام یکی از جزایر مهم تانزانیا و پایتخت منطقه زنگبار است. این جزیره در سال 1963 و پس از اتحاد سیاسی با «تانگانیکا» با نام جدید «جمهوری فدرال تانزانیا» به حیات سیاسی خود ادامه داد.
روابط ایران با این جزیره به سالیان دور باز می گردد. از دیرباز اهالی شیراز با کشتی های تجاری خود از
«بندر سیراف» در خلیج فارس به سواحل «کنیا»، «تانزانیا» و «مجمع الجزایر کومور» در نزدیکی آبهای اقیانوس هند سفر کردند و با حضور خود در این سرزمین رونق تجاری، آبادانی و رفاه را در «زنگبار» به یادگار گذاشتند.
آن ها در کنار تجارت و سیاحت، آداب و رسوم و فرهنگ ناب ایرانی و اسلامی را به مردمان این مناطق منتقل کردند.
آنان همچنین در گسترش مکتب مترقی و پیشرفته تشیع در مناطق شرقی قاره آفریقا تاثیری شگرف داشتند.
امروزه شمار زیادی از شیعیان بومی آفریقا در کنار شیعیان «خوجه اثنی عشری» در تانزانیا و زنگبار زندگی می کنند که به فعالیت مذهبی خود در سراسر تانزانیا و کشورهای شرق آفریقا ادامه داده اند.
برگزاری منظم و هدفمند مراسم و مناسک مذهبی در شهر دارالسلام (پایتخت حاکمیتی تانزانیا) به صورت وسیع و گسترده و نیز برپایی سالانه مراسم «اربعین حسینی» در جزیره زنگبار از عمده ترین فعالیت های مذهبی مردم این دیار می باشد.
در این میان، اما، توسعه تعاملات و روابط علمی، فرهنگی، هنری و گردشگری میان تهران و مراکز اسلامی و تبلیغی شیعیان بومی و نیز تاسیس یا گسترش دانشگاه و مراکز تبادلات علمی به ویژه با دانشگاه دارالسلام ، افزایش تعداد مراکز نشر و کتابخانه بر اساس متدهای نوین فرهنگی و نیز توسعه مراکز بهداشتی پیشرفته با امکانات رایگان یا دستکم با هزینه پایین، از اهمیتی دو چندان برخوردار است.
برای مثال وجود مدرسه «خاتم الانبیاء» در شهر «آروشا» در شمال تانزانیا که در دامنه «کلیمانجارو» بلندترین کوه آفریقا واقع شده، نمونه خوبی از یک مرکز علمی- ترویجی است که ضرورت افزایش آن احساس می شود.
یکی از راه های موثر برای آموزش و آشنا کردن ملت های آفریقایی با تعالیم و معارف اعتقادی، افزایش مبادلات تجاری و سیاسی از مسیر دیپلماتیک است و سفر ابراهیمی ترکمان به عنوان یک مقام ارشد فرهنگی ایران اسلامی از این نگاه قابل ارزیابی و شایسته تقدیر است.
در جهان فرهنگی امروز، توسعه مراکز علمی - دانشگاهی و گسترش مناسبات فرهنگی میان نهادهای فرهنگی در هر نقطه ای از جهان وظیفه ای برآمده از نگاه انسان مدارانه و بشردوستانه است که ایران اسلامی می تواند در این مسیر پیشگام باشد.
افزون برآن، ارتباط مداوم و تنگاتنگ ایران اسلامی در دوران به عنوان مرکز تشیع جهان و سایر شیعیان در سراسر جهان با هر رنگ، نژاد و ملیتی از ضروریات پیش رو دستگاه دیپلماسی ایران است.
بر این اساس، انتظار می رود روند توسعه مبادلات علمی، فرهنگی مبتنی بر دیپلماسی فرهنگی با رویکرد شیعی شتاب بیشتری به خود گیرد و روز به روز آموزه های علمی، پیشرفته و متعالی تشیع در همه کشورهای جهان و مبتنی بر خواست ملت ها گسترش یابد.
خاورم**9377**1144
«زنگبار» و لزوم اتخاذ و توسعه روابط با محوریت فرهنگ - حمید اوضح
تهران - ایرنا - «ابوذر ابراهیمی ترکمان» رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، صبح دیروز(نهم شهریور) به منظور تبادل نظر و توسعه روابط علمی و فرهنگی، وارد زنگبار شد. این سفر در حالی صورت می گیرد که بعد از انقلاب اسلامی جزیره زنگبار و شیعیان ساکن در آن همواره مورد توجه مقامات عالی کشورمان بوده است.
صاحبخبر -