به گزارش ایرنا، حجم تجاری ایران و افغانستان در سال 1394 بر اساس آمار مرکز توسعه تجارت ایران، از مرز 2 میلیارد و 500 میلیون دلار فراتر رفت و این کشور جایگاه چهارم را در میان کشورهای واردکننده محصولات و کالاهای صادراتی ایران در جهان به خود اختصاص داد. این رقم به طور متوسط در مقایسه با سال های گذشته 400 میلیون دلار افزایش یافته است.
ایران در این سال، 38 درصد از صادرات افغانستان را در اختیار داشت و صادرات پاکستان به عنوان بزرگترین شریک تجاری افغانستان، نزدیک به 26 درصد این رقم را به خود اختصاص داده بود. اگرچه پاکستان بزرگترین شریک تجاری افغانستان به حساب می آید، اما بخش عمده ای از این مبادلات صادرات افغانستان به پاکستان است.
مسئولان اقتصادی می گویند که با فعال شدن بندر ترانزیتی چابهار در سواحل مکران ایران این رقم می تواند به دو برابر افزایش یابد و راه اندازی خط آهن میان ایران و افغانستان نیز بر افزایش مبادلات تجاری افغانستان و ایران به ویژه نزدیک شدن به سمت توازن تجارت میان دو کشور تاثیر چشمگیری خواهد داشت.
اقدامات اساسی برای استفاده از بندر چابهار ایران در یک سال گذشته توسط بخش های دولتی و خصوصی سه کشور ایران، افغانستان و هند که توافقنامه ایجاد دالان ترانزیتی منطقه از این بندر با حضور سران این کشورها به امضاء رسید، انجام شده و 150 تن از سرمایه گذاران و بازرگانان افغان با دریافت زمین در این بندر کار خود را برای انتقال کالاهای خود از این بندر به هند و آسیای میانه آغاز کرده اند.
«محمدرضا بهرامی» سفیر ایران در افغانستان به تازگی اعلام کرد که تماس های دو کشور برای گفت وگو درباره آغاز به کار فاز سوم راه آهن خواف – هرات برقرار شده و بزودی عملیات اجرایی آن آغاز می شود و این خط آهن در افزایش مبادلات کالا میان دو کشور و نیز ترانزیت کالا از افغانستان از مسیر ایران، نقشی چشمگیر خواهد داشت.
ایران و افغانستان همکاری در بخش های مختلف اقتصادی از جمله بخش های معدنی و مخابراتی را از سال گذشته آغاز کرده اند و در بخش معدن، تفاهم نامه ای بین دو کشور به امضاء رسیده است تا معادن واقع در غرب افغانستان و در نزدیکی مرزهای شرقی ایران، با مشارکت طرفین مورد بهره برداری قرار بگیرد.
همکاری های بنیادین طرفین در بخش مخابرات، در حال به ثمر رسیدن است و ایران 10 گیگابایت اینترنت پرسرعت به ارزش یک میلیون و 200 هزار دلار در سال به افغانستان می فروشد و در حال حاضر امور فنی آن برای انتقال آن و همسان سازی تجهیزات دو طرف در مرزهای طرفین در حال انجام است.
گسترش روابط جمهوری اسلامی ایران و افغانستان، تنها محدود به بخش اقتصادی نیست. پیوندهای زبانی، دینی و جغرافیایی موجب شده تا پیوستگی گسست ناپذیری میان مردم دو کشور در ابعاد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایجاد شود و روزانه هزاران نفر از شهروندان افغان با دریافت روادید به ایران سفر می کنند و شماری از آنان با اخذ مجوزهای قانونی در کشورمان اقامت می گزینند.
اینک 372 هزار دانش آموز افغان در ایران سرگرم تحصیل هستند و هزینه 18 میلیون ریالی ثبت نام در مدارس دولتی از آنان دریافت نمی شود و بیش از 18 هزار مهاجر افغان نیز در دانشگاه های شهرهای مختلف ایران به تحصیل می پردازند که 400 تن از آنان در رشته های پزشکی درس می خوانند و با فتوای مهم رهبر معظم انقلاب اسلامی حتی از فرزندان مهاجرانی که به طور غیرقانونی در ایران اقامت دارند، ثبت نام به عمل خواهد آمد تا آینده آنان دست خوش مهاجرت والدینشان نشود.
همکاری های ایران و افغانستان در بخش فرهنگی در هم تنیده است و از سال گذشته بیش از 40 هزار جلد کتاب درسی دانشگاه های افغانستان در رشته های مختلف که استادان افغان آن را تالیف کرده بودند، از سوی وزارت آموزش عالی ایران چاپ و نشر شد و در اختیار دانشگاه های این کشور قرار گرفت.
جمهوری اسلامی ایران در این بخش 500 هزار بورسیه تحصیلی در مقاطع مختلف به دانشجویان افغان اختصاص داده است و به زودی هیاتی از سازمان سنجش کشور برای حضور در آزمون پذیرش افراد واجد شرایط این بورسیه ها به کابل اعزام خواهد شد تا امور مربوط به ثبت نام پذیرفته شدگان اجرایی شود.
با افزایش سفرها و رایزنی های مقام های بلندپایه ایران و افغانستان، طیف وسیعی از همکاری های دوجانبه در زمینه های سیاسی، اقتصادی، امنیتی و فرهنگی میان طرفین درحال شکل گرفتن است.
«صلاح الدین ربانی» وزیر امور خارجه افغانستان که به دنبال دو مقام بلندپایه دیگر افغانستان، «محمد حنیف اتمر» مشاور امنیت ملی و «اکلیل حکیمی» وزیر دارایی آن کشور به ایران سفر کرد، در دیدار با همتای ایرانی و دیگر مقام های بلندپایه کشورمان در باره مسایل مختلف دوجانبه و منطقه گفت وگو و تبادل نظر کرد.
ربانی در دیدار با «علی لاریجانی» رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد که ایران در سیاست خارجی افغانستان از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و در سطح رهبری حکومت وحدت ملی افغانستان، اراده جدی سیاسی برای گسترش همکاری های سیاسی، امنیتی و اقتصادی میان کابل و تهران و گفت وگو درباره همه مسایل موجود در روابط دوجانبه، وجود دارد.
گسترش همکاری های امنیتی دو کشور بعد از همکاری های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی برای هر دو کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار است و سرکوب گروه های تروریستی و تکفیری فعال در نقاط مرزی افغانستان به افزایش و حفظ صلح و ثبات در دو کشور و منطقه خواهد انجامید.
اساق**1610**1392
گسترش چشمگیر مناسبات ایران و افغانستان در دولت یازدهم
کابل - ایرنا - روابط تهران و کابل از سال 1381 بعد از سقوط طالبان در افغانستان، به تدریج رو به بهبود نهاد و در سال 1394یک سال بعد از روی کارآمدن دولت یازدهم در ایران، باوجود کاهش حجم تجاری افغانستان با سایر کشورهای جهان، صادرات کالاهای ایرانی به این کشور به بالاترین رقم خود در سال های گذشته رسید.
صاحبخبر -