شهری در مسیره جاده ابریشم و شاهراه ارتباطی شمال به جنوب با قابلیت های صنعتی بی شمار، برخورداری بیش از یک هزار و 500 واحد و بیش از 20 شهرک و ناحیه صنعتی و تولید 200 نوع محصول که در موطن خود بازاری برای عرضه ندارند، فرش و عرقیجات گیاهی به عنوان مهم ترین و استراتژیک ترین محصولات منطقه علاوه بر عرصه دائمی برای عرضه، نیازمند دریافت استاندارد، ثبت و برندهایی برای منطقه کاشان هستند.
براساس آمار منتشر شده، شهرستان کاشان از لحاظ تعداد واحدهای صنعتی از 11 استان و از نظر اشتغال از 17 استان و از لحاظ میزان صادرات از 15 استان کشور فراتر است.
منطقه ویژه اقتصادی کاشان ملموس ترین نیاز صنایع منطقه با توجه به استقرار بیش از 60 درصد صنایع کشور است و این منطقه هنوز پس از دو سال در پیچ و تاب دریافت مجوز زیست محیطی است و شتابی در این روند حس نمی شود.
فرش دستباف کاشان از قدیم در کشور و حتی عرصه اقتصاد بین الملل شهره بوده و در عرصه فرش ماشینی نیز به عنوان یکی از پنج قطب بین المللی فرش در دنیا مطرح است، سالانه از 120 میلیون مترمربع فرش تولید شده در کشور، بیش از 75 درصد متعلق به کاشان است و 38 هزار تن به طور مستقیم در این صنعت در کاشان مشغول به فعالیت هستند.
مهارت فرش دستباف کاشان به ثبت جهانی رسیده اما این شهرستان هنوز از وجود یک نمایشگاه دائمی فرش محروم است، دوهزار و 300 بافنده فرش دستباف در کاشان تحت پوشش بیمه قالی بافی هستند و این میزان تنها 10 درصد از فعالان این عرصه صنایع دستی را در برمی گیرد.
رصدخانه ملی ایران در ارتفاعات گرگش کاموی کاشان یکی از هشت رصدخانه بین المللی در نقاط مختلف جهان، در حال ساخت است و این طرح در گیر و دار مسائل مالی هنوز پس از گذشته هفت سال به اتمام نرسیده است، از سویی نیاز به واگذاری مدیریت این رصدخانه به دانشگاه کاشان به عنوان یک مرکز آموزش عالی با بالاترین درجات علمی کشور و ظرفیت های یک مرکز آموزشی بین المللی به شدت احساس می شود، اما واگذاری این مدیریت هنوز تحقق نیافته است.
کاشان از لحاظ معنوی و فعالیت های قرآنی نیز حرف های زیادی برای گفتن دارد، این شهر با تربیت بیش از 20 حافظ کل نهج البلاغه برای نخستین بار در جهان تشیع به عنوان شهر نهج البلاغه شناخته می شود، که معرفی بیشتر این ظرفیت می تواند می تواند آینده روشن تری را برای آن و بین المللی کردن این فعالیت در عرصه جهان اسلام رقم زند.
کاشان یک هزار و 800 اثر تاریخی شناسایی شده و 330 اثر ثبت ملی دارد که از این تعداد وجود 82 خانه تاریخی قابل تعمق است، جاذبه های گردشگری کاشان در سال پذیرای حدود پنج میلیون گردشگر است، اما این شهر هنوز یک مجتمع گردشگری ندارد.
به تمام قابلیت های کاشان می توان وجود صنعت خودروسازی سایپا، فرودگاه، راه آهن سراسری و غیره را اضافه کرد.
این شهرستان دارای هفت شهر و چهار بخش و بیش از 50 روستاست که به رغم برخورداری از فرمانداری ویژه، همچنان برای انجام بسیاری از امور، مدیران و مردم مجبور به مراجعه اداره های کل در استان اصفهان هستند.
کاشان به اذعان مسئولان کشوری ظرفیتی بالاتر از بسیاری از استان های کشور دارد و تبدیل این شهرستان به استان از سال ها پیش دغدغه نمایندگان مردم این منطقه در مجلس شورای اسلامی و مدیران و مردم سخت کوش منطقه بوده و همچنان چشم به راه تصمیم دولت و تصویب مجلس است.
تلاش های صورت گرفته از جمله ایجاد منطقه ویژه اقتصادی کاشان، توسعه راه های ارتباطی پیگیری شدید مساله راه های منطقه و برطرف کردن نقاط حادثه خیز به عنوان یک زیرساخت جدی توسعه و ایجاد زیرساخت های گردشگری و خدماتی از مهم ترین اقدام ها در طول سال های گذشته در تحقق این مطلب است.
مسئولان استانی و شهری بر این باورند که این شهرستان درحال حاضر به عنوان پایگاه مهم سیاسی، فرهنگی، اجتماعی در منطقه و همچنین در زمینه های اقتصادی، علمی و فناوری در استان اصفهان و کشور منحصر به فرد است.
استان شدن کاشان مهم ترین راهکار برای دستیابی به افق های روشن این منطقه است که تلاش بیشتری از سوی مدیران شهری و توجه و دقت نظر و تدبیر مسئولان کشوری را می طلبد، از سویی تلاش برای جذب سرمایه گذاران و جلب توجه آنان به پتانسیل های عظیم و ذخایر ارزشمند منطقه، برنامه ریزی مدیران و تبیین چشم انداز توسعه منطقه و توسعه و اتحاد و تلاش رسانه ها می تواند گامی بلند و اساسی در جهت توسعه همه جانبه و اشتغالزایی جوانان کاشان باشد.
*خبرنگار ایرنا در دفتر کاشان
ظرفیت های کاشان چشم به راه نگاه های مهربان- فاطمه رحمتی*
شهرستان کاشان با ترکیب اقلیمی از کویر و کوهپایه پهنه ای مملو از استعداد و ظرفیت با زمینه های توسعه ای حتی بالاتر از سطح برخی استان ها با برخی چالش ها مواجه و چشم به راه نگاه های مهربان است.
صاحبخبر -