شناسهٔ خبر: 15005252 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

خبر خوش وزارت بهداشت براي زوج‌هاي نابارور

پوشش 85 درصدي هزينه‌هاي درمان ناباروري

صاحب‌خبر -

معاون درمان وزارت بهداشت گفت: از امروز (ديروز) خدمات تشخيصي، درماني ناباروري تحت پوشش وزارت بهداشت قرار مي‌گيرد و ما 85درصد هزينه‌هاي آن را در مراكز دولتي مي‌پردازيم.
دكتر محمد آقاجاني در نشست خبري وزارت بهداشت كه به مناسبت هفته دولت برگزار شد با بيان اينكه در زمان آغاز به كار دولت يازدهم مشكلات جدي در حوزه درمان داشتيم، گفت: مهم‌ترين مشكل مردم در زمينه پرداخت هزينه‌هاي درمان بود و ميزان خانوارهايي كه به دليل هزينه‌هاي درمان زير خط فقر مي‌رفتند به 7درصد رسيده بود. از حيث دسترسي به خدمات هم بيمارستان‌هاي وزارت بهداشت با مشكلات جدي به ويژه در مناطق محروم مواجه بودند و تجهيزات پزشكي فرسوده بود و از نظر اقتصادي با بحران بيمارستان‌ها از نظر توازن ميان هزينه و درآمد ورشكسته محسوب مي‌شدند.
آقاجاني با بيان اينكه قبل از طرح تحول سلامت از نظر نيروي انساني هم دچار مشكلات زيادي بوديم به ويژه در مناطق محروم مشكل نيروي انساني پزشك و پزشك متخصص را داشتيم. حال براي بهبود اين وضعيت بعد از يك فاز مطالعاتي 6ماهه طرح تحول نظام سلامت از 15 ارديبهشت ماه 93 آغاز شد و اكنون با گذشت دو سال و چندي از اين برنامه نتايجش براي مردم قابل قبول بوده است. به‌طوري كه در نظرسنجي‌هاي مختلف كه از سوي خبرگزاري جمهوري اسلامي، وزارت ارشاد، سازمان صدا و سيما و... انجام شده بود، رضايتمندي بالايي از وزارت بهداشت در ميان مردم وجود داشت.
آقاجاني ادامه داد: البته مفهوم اين موضوع اين نيست كه مشكل نداريم، اما نكته مهم اين است كه مردم قدر اين زحمات را دانسته‌اند و بر مشكلات و كاستي‌ها چشم بسته‌اند. بر اين اساس اميدواريم اين روند ادامه يابد تا خواسته مقام معظم رهبري كه فرمودند؛ كاري كنيم تا اگر بيماري در خانواده‌يي وجود دارد جز رنج بيماري رنج ديگري نداشته باشد، محقق شود كه البته اين موضوع تا حد زيادي با اجراي طرح تحول محقق شده است.
وي با بيان اينكه اكنون 95درصد ايرانيان تحت پوشش بيمه خدمات درماني قرار دارند، گفت: در قالب طرح تحول نظام سلامت دولت حدود 11 ميليون نفر از افراد فاقد بيمه را تحت پوشش بيمه قرار داد. همچنين برنامه كاهش پرداختي براي بيش از 16ميليون بيمار بستري در بيمارستان‌ها انجام شد و هزينه‌هايشان از 37درصد به سه و شش درصد رسيد.
آقاجاني با بيان اينكه پيش از طرح تحول سلامت پرداختي مردم در سه دسته صندوق بيمارستان هزينه‌هاي خريد دارو و دستمزد پزشك در خارج از بيمارستان تقسيم مي‌شد، گفت: اين در حالي است كه اكنون همه اينها تغيير يافته و پرداخت‌ها در صورت‌حساب قانوني بيمارستان تجميع شده است و تنها همان فرانشيز تعيين شده از سوي مردم پرداخت مي‌شود. بر اين اساس مردم ديگر از خارج بيمارستان تجهيزات و دارو نمي‌خرند و پرداخت‌هاي غيرقانوني هم به ويژه در شهرستان‌ها بسيار اندك شده؛ به‌طوري كه به نزديك صفر رسيده است.

 توقف روند افزايشي سزارين و كاهش آن
معاون درمان وزير بهداشت در ادامه به برنامه زايمان طبيعي اشاره و اظهار كرد: يكي از مشكلات بهداشتي ما شاخص زايمان طبيعي در برابر سزارين بود. به‌طوري كه طي 20سال شاهد افزايش سزارين در برابر زايمان طبيعي بوديم و ايران و برزيل بيشترين آمار سزارين را نسبت به جمعيت‌شان در جهان داشتند.
آقاجاني افزود: حال بعد از اجراي طرح تحول روند افزايشي زايمان سزارين نه تنها متوقف شد، بلكه به ميزان 6.5 درصد نسبت به زايمان طبيعي كاهش پيدا كرد.
وي اقدامات انجام شده در اين زمينه را بر شمرد و گفت: رايگان كردن زايمان طبيعي بطوريكه يك ميليون و 150هزار زايمان طبيعي رايگان انجام شد، ايجاد شرايط زايمان بي‌درد در بيمارستان‌ها، برگزاري دوره‌هاي آموزشي و توانمندسازي عامل زايمان و مادران در بيمارستان‌ها، اصلاح وضعيت زايشگاه‌ها و... از جمله اقدامات انجام شده در حوزه زايمان طبيعي بوده است.  آقاجاني ادامه داد: همچنين در قالب طرح تحول نظام سلامت 1800واحد اختصاصي زايمان در سراسر كشور راه‌اندازي مي‌كنيم كه تاكنون 800 واحد يا به بهره‌برداري رسيده يا در آينده كامل مي‌شود. در عين حال اميدواريم همه اين واحدها تا پايان سال به نتيجه برسند.  آقاجاني در عين حال از توسعه خدمات درمان ناباروري براي زوج‌هاي نابارور خبر داد و گفت: در قالب طرح تحول نظام سلامت 17 مركز جديد ناباروري را با تمركز بر نقاط محروم و استان‌هاي فاقد مركز درماني ناباروري كه شامل 6 استان ياسوج، گلستان، زاهدان، هرمزگان، شهركرد و لرستان بودند، ايجاد مي‌كنيم و در عين حال 24 مركز درمان ناباروري موجود هم در حال تجهيز داريم.

 پوشش طرح تحول سلامت براي زوج‌هاي نابارور از امروز (ديروز)
معاون درمان وزارت بهداشت در ادامه با بيان اينكه به مناسبت هفته دولت خبر جديدي را در حوزه ناباروري به عنوان مژده‌يي به زوج‌هاي نابارور اعلام مي‌كنم، گفت: از امروز (ديروز) همه زوج‌هاي نابارور كه تعدادشان در كشور 2ميليون زوج است، مي‌توانند از پوشش طرح تحول نظام سلامت براي هزينه‌هايشان بهره‌مند شوند. در قالب اين برنامه 85 درصد تعرفه دولتي خدمات ناباروري براي همه زوج‌هاي نابارور در سراسر كشور پرداخت مي‌شود.
وي افزود: البته اين اقدام با رعايت جنبه‌هاي طبي و تخصصي كه در دستورالعمل آمده است، انجام مي‌شود. بايد توجه كرد كه پيش از اين ما به بخشي از اين زوج‌ها كه تحت پوشش نهادهاي حمايتي بودند كمك مي‌كرديم اما امروز اين خدمت را به همه زوج‌هاي نابارور ارائه مي‌دهيم و اميدواريم، بتوانيم در آينده اين خدمات را تحت پوشش بيمه درآوريم.
آقاجاني از اعتبار 105ميلياردي اين برنامه خبر داد و افزود: در حال حاضر اين 2ميليون زوج نابارور اين امكان را دارند كه با توجه به نيازهاي درماني‌شان و ظرفيت مراكز ما از اين برنامه استفاده كنند.
وي همچنين اظهار كرد: در عين حال بايد توجه كرد كه خدمات ناباروري شامل خدمات دارويي و خدمات تشخيصي - درماني است كه ما خدمات تشخيصي، درماني آن را پوشش مي‌دهيم. البته برخي داروهاي درمان ناباروري از سوي سازمان غذا و دارو يا سازمان‌هاي بيمه‌گر پوشش داده مي‌شود كه البته كامل نيست، اما آنچه زوج‌ها را اذيت مي‌كرد خدمات تشخيصي و درماني بود.
وي در عين حال گفت: در قالب اين برنامه ما 85 درصد هزينه‌هاي تشخيصي - درماني ناباروري را پوشش مي‌دهيم، يعني مثلا به ازاي يك IVF يك ميليون و 700هزار تومان يارانه مي‌دهيم و چيزي حدود 300هزار تومان را هم بيماران پرداخت مي‌كنند. اين در حالي است كه در گذشته كل هزينه را مردم مي‌دادند. البته اين تعرفه دولتي است يعني اگر به مركز دولتي يا خصوصي طرف قرارداد با دانشگاه مراجعه شود اين هزينه به زوج‌ها پرداخت مي‌شوند و هر خدمت نيز تا سه نوبت تحت پوشش قرار مي‌گيرد.
معاون درمان وزارت بهداشت در ادامه اين نشست به اقدامات انجام شده در حوزه هتلينگ بيمارستان‌ها اشاره و اظهار كرد: پيش از طرح تحول نظام سلامت 67 درصد بيمارستان‌ها فرسوده بودند و حتي بيمارستان‌هايي داريم كه بالاي 100سال قدمت دارند. بر اين اساس طرحي براي بهبود وضعيت هتلينگ آغاز شد و اكنون بر اساس آن 2ميليون متر مربع فضاي فيزيكي و 40هزار تخت بيمارستاني بازسازي شده‌اند. همچنين 77 هزار قلم تجهيزات هتلينگ در اختيار بيمارستان‌ها قرار گرفته و 12هزار و 500 اتاق پرستاري نيز تجهيز و بازسازي شده است. در عين حال 27هزار قلم تجهيزات پزشكي متوسط و سنگين از حداقل 50ميليون تا سقف 5 ميليارد تومان براي بيمارستان‌هاي وزارت بهداشت و با تمركز بر نقاط محروم فراهم شده است. به‌طوري كه اكنون به هر منطقه‌يي برويد هم روند بازسازي و نوسازي را مي‌بينيد و هم تجهيزات متعددي را مانند سي تي اسكن، راديولوژي و... را مشاهده مي‌كنيد.

  استقرار 5860 پزشك متخصص و فوق‌تخصص در 301 شهر محروم
آقاجاني در ادامه با بيان اينكه گرايش عمده طرح تحول نظام سلامت در نقاط محروم بوده است، گفت: بر اين اساس در حال حاضر 5860 پزشك متخصص و فوق تخصص در 301 شهر مناطق محروم مشغول به كار شدند كه 100درصد آنها تمام وقت هستند و با فرانشيز دولتي ارائه خدمت مي‌كنند كه اين موضوع دسترسي خوبي را براي مردم اين مناطق ايجاد كرده و حتي در ساعات عصر و شب بيمارستان‌ها كه پيش از طرح تحول پزشك متخصص وجود نداشت، پزشكان متخصص استقرار يافته‌اند؛ به‌طوري كه اكنون هر شب بيش از 800 پزشك متخصص در 19 رشته در همه بيمارستان‌هاي مشمول برنامه فعالند و تاكنون 700 هزار شب كشيك انجام داده‌اند.
وي همچنين به اقدامات انجام شده در حوزه سرپايي اشاره و اظهار كرد: در قالب 658 كلينيك تخصصي در 385 شهر كشور، 17 هزار پزشك متخصص و فوق‌تخصص در حال كارند كه تاكنون 80 ميليون بار ويزيت با تعرفه دولتي انجام داده‌اند. همچنين 250 پلي‌كلينيك جديد هم در حال ساخت داريم كه 100 تاي آنها تا پايان سال بهره‌برداري مي‌شوند و 6500 مطب نيز در آنها ايجاد مي‌شود.

 اورژانس پيش بيمارستاني و تحولي كه در انتظارش است
معاون درمان وزارت بهداشت به برخي اقدامات انجام شده در اورژانس پيش بيمارستاني اشاره كرد و گفت: در قالب طرح تحول نظام سلامت 1600 آمبولانس پيشرفته جديد در سه تيپ براي ناوگان 115 توزيع مي‌شود كه آنها را تا پايان سال تحويل مي‌دهيم و اين كار تحول عظيمي را در اين حوزه ايجاد مي‌كند. در عين حال ما 21 پايگاه اورژانس هوايي را ايجاد كرديم كه تاكنون به 4020مصدوم خدمتگزاري كرده‌اند.

 و اما خبري ويژه براي اورژانس
آقاجاني در حوزه اورژانس هوايي نيز خبر جديدي را اعلام كرد و گفت: به زودي شاهد راه‌اندازي هفت پايگاه اورژانس هوايي جديد در هفت نقطه خواهيم بود. البته هدف نهايي ما در اين حوزه ايجاد 44 پايگاه در 150هزار كيلومتر از نقاط روستايي و محروم كشور است.

 200 موتور آمبولانسي كه به تهران مي‌آيند
آقاجاني همچنين گفت: ما بنا داريم كه همين امسال 200واحد آمبولانس موتوري را در سطح تهران مستقر كنيم؛ چرا كه در تهران با ترافيك‌هاي سنگين مواجهيم كه اين موضوع دسترسي آمبولانس‌هاي ما را به نقاط شلوغ شهر بسيار كند مي‌كند.  وي در پاسخ سوال ايسنا درباره تامين بالگردهاي تخصصي اورژانس نيز گفت: اين موضوع نياز اصلي ماست. ما در حال حاضر از طريق قرارداد با نيروهاي مسلح بالگردهايمان را تامين مي‌كنيم، اما براي تامين بالگردهاي تخصصي اورژانس با سه شركت توليد‌كننده بالگرد در دنيا مذاكراتي انجام داديم و اميدواريم نهايي شوند تا بتوانيم از نعمت اورژانس‌هاي تخصصي با امكان ديد در شب بهره‌مند شويم.

 از حال بيماران سوختگي چه خبر؟
وي در پاسخ به سوال خبرنگاري درباره هزينه بيماران سوختگي گفت: در اين دوره به بيماران سوختگي توجه ويژه‌يي شد؛ به‌طوري كه ايجاد 18 بخش ICU سوختگي در دستور كار است كه برخي از آنها تكميل شده و بقيه نيز تا پايان سال تكميل مي‌شوند. بنابراين در قالب اين برنامه 180 تخت سوختگي ايجاد مي‌شود و هفت بيمارستان سوختگي را هم يا تحويل داده‌ايم يا در حال ساخت هستند.  وي افزود: از طرفي همه هزينه بيماران سوختگي را در حوزه بستري در بيمارستان‌هاي دولتي پوشش مي‌دهيم و درباره هزينه‌هاي بعد از ترخيص نيز چه در زمينه دارو و چه پانسمان بخشي از آنها تحت حمايت سازمان غذا و دارو و بيمه‌ها هستند.

 1000 تختي كه براي بيماران روانپزشكي ايجاد شد
آقاجاني در پاسخ به سوالي درباره اقدامات انجام شده در حوزه روانپزشكي كشور گفت: متاسفانه ما در كشور شاهد افزايش بار بيماري‌هاي رواني هستيم و به همين دليل يكي از تمركزهاي طرح تحول نظام سلامت روي خدمات روانپزشكي و به ويژه تخت‌هاي بستري بود. وي افزود: گاهي شاهد بوديم كه بيماران روانپزشكي هفته‌ها پشت در‌هاي بيمارستان معطل مي‌مانند اما اكنون توانسته‌ايم 1000تخت روانپزشكي را در بيمارستان‌هاي موجود اضافه كنيم و وضعيت‌مان نسبت به قبل بهتر است.
در عين حال همچنان درصدديم كه با تغيير كاربري برخي تخت‌ها، تخت‌هاي حوزه روانپزشكي را گسترش دهيم.  
آقاجاني از اجراي برنامه‌يي براي زمان بعد از ترخيص بيماران روانپزشكي خبر داد و گفت: در عين حال برنامه‌يي هم براي ادامه درمان بيماران روانپزشكي بعد از ترخيص‌شان از بيمارستان داريم؛ چرا كه يكي از مشكلات ما در اين حوزه بستري‌هاي مكرري است كه انجام مي‌شود. حال اين برنامه در سه استان به صورت پايلوت اجرا مي‌شود و اگر مناسب باشد آن را در كل كشور اجرا خواهيم كرد. به‌طوري كه خدمات سرپايي را بعد از ترخيص به بيماران ارائه مي‌دهيم.  وي با بيان اينكه هزينه بستري روانپزشكي تحت پوشش بيمه قرار دارد، گفت: متاسفانه با وجود اينكه همه خدمات روانپزشكي و روان‌درماني در كتاب ارزش‌گذاري نسبي خدمات بيمه شده بودند، اما سازمان‌هاي بيمه‌گر هنوز زير بار پوشش بيمه‌يي آنها نرفته‌اند كه اميدواريم اين موضوع اصلاح شود.

 ايجاد شبكه مراقبت از سرطان در كشور
معاون درمان وزارت بهداشت در پاسخ به سوال خبرنگاري درباره اقدامات وزارت بهداشت در حوزه سرطان و وضعيت راه‌اندازي قطب‌هاي سرطان در كشور، گفت: با پيرتر شدن جوامع بحث سرطان هم افزايش مي‌يابد و ما براي مقابله با اين موضوع در دهه 60 شبكه مراقبت از سرطان را طراحي كرديم و اكنون شبكه مراقبت از درمان سرطان را در سه سطح ايجاد مي‌كنيم؛ به‌طوري كه سطح اول آنكه شامل 131 مركز است، خدمات تشخيصي و غربالگري سرطان را ارائه مي‌كند و از سوي وزارت بهداشت در حال ساخت است.  وي افزود: سطح دوم مراكز سرطان خدمات تشخيصي، درماني، بستري و سرپايي تخصصي اعم از دارويي و جراحي را ارائه مي‌كند كه شامل 37 مركز است و سطح سوم نيز خدمات پيشرفته فوق تخصصي را در 14 مركز ارائه خواهند داد. البته سطح دوم و سوم با مشاركت و سرمايه بخش غيردولتي ايجاد مي‌شود و مي‌تواند نظام ارجاع مناسبي را بين اين سه سطح ايجاد كرده و دسترسي بيماران را در سراسر كشور بهبود بخشد.