با مافياي اصلي قاچاق هم برخورد ميكنيم نه فقط با كولبران
گروه ايران| مهدي بيك|
«اقتصاد» و البته كمي هم «سياست» همراه با چاشني «ديپلماسي»؛ مهمترين سوژههايي محسوب ميشوند كه در نشست خبري نوبخت به آنها اشاره شد. سخنگوي دولت در شرايطي روز گذشته در برابر خبرنگاران حوزه دولت قرار گرفت كه يك ماه از آخرين نشست خبري نوبخت در شمايل سخنگوي دولت با نمايندگان رسانههاي گروهي ميگذشت؛ يك ماهي كه در آن ابهامات بسياري در بخشهاي گوناگون اقتصادي، سياسي، ديپلماسي و... كشور ايجاد شده بود و تشريح مواضع رسمي دولت درباره اين حوادث و رخدادها ضروري به نظر ميرسيد. از ماجراي «لغو كنسرتها» در برخي شهرها تا حاشيههاي مربوط به «تخريب و توهين به رييسجمهوري» و از سرنوشت طرح «تسهيلات مسكن خانه اوليها» تا الگوي تنظيم «قراردادهاي نفتي» و... همگي در زمره پرسشهايي بودند كه از جانب خبرنگاران مطرح شدند و سخنگوي دولت به آنها پاسخ گفت. به گزارش«تعادل» در ميان اين تشريح مواضع، سخنگوي دولت از اضافه شدن سه ماده به لايحه برنامه ششم توسعه و تامين نظر نمايندگان مجلس براي آگاهي از اهداف اجرايي برنامه سخن گفت و از رويكرد مثبت مجلس دهم با برنامه ششم خبر داد. موضوع ديگري كه نوبخت تلاش كرد در نشست روز گذشته به ابعاد مختلف آن اشاره كند، بحث كاهش نرخ سود بانكي بود كه آقاي سخنگو با تحليل مجموعه دلايلي كه باعث شده تا بانكها نتوانند ساختار مناسبي را براي خدمترساني به مردم طراحي كنند، پرداخت بدهي دولت به بانكها و ريلگذاري قانوني را ازجمله عواملي ارزيابي كرد كه ميتواند توانايي بانكها را براي كاهش واقعي نرخ سود بانكي افزايش دهد. نوبخت در پاسخ به سوالي درباره نرخ سود بانكي گفت:«دولت براي تنظيم نرخ سود بانكي بنا دارد كه اولا بدهي خود را به بانكها تسويه كرده و از طرف ديگر سرمايه بانكها را افزايش دهد.»
نظرات شخصي به جاي قانون ارائه نشود
انتشار خبر تسهيلات ويژه دولت يازدهم به مسكن اوليها ازجمله موضوعاتي است كه طي روزهاي اخير بازتابهاي وسيعي در شبكههاي اجتماعي و رسانههاي گروهي پيدا كرده است. بعد از اشاره كلي رييسجمهور در اين خصوص، سخنگوي دولت نيز از اجرايي شدن نرخ جديد تسهيلات مسكن براي خانه اولي در ماه جاري خبر داد و گفت: «بانك مسكن از هفته آينده دستورالعمل اجرايي تسهيلات مسكن اوليها را اعلام خواهد كرد، انتظار داريم اين تصميم ماه جاري عملياتي شود.»
محمدباقر نوبخت ديروز در نشست خبري در پاسخ به سوالي درباره لغو كنسرتها اظهار كرد: «راه آن اين است كه همه ما به قوانين جمهوري اسلامي ايران احترام بگذاريم و رعايت كنيم. هنگامي كه قانون براي انجام يك كنسرت سازوكار تعيين كرده و مراحل قانوني انجام ميشود در برابر اين قانون يك تشخيص ارائه نشود.» سخنگوي دولت با تاكيد بر اينكه قوانين ما هم عرفي و هم شرعي است، اظهار كرد:«شرع مقدس در قوانين ما لحاظ شده به طوري كه مجتهدين، عدم رعايت قوانين را مشابه عدم رعايت مسائل شرعي ارزيابي ميكنند. دولت كه مجري قانون است بايد با قدرت و قوت به قانون عمل كند و انتظارمان اين است كه ديگران هم به قانون احترام بگذارند. اگر قانون نقصي دارد و در اين مجوزها مرجع ديگري هم بايد نظر دهد، قانون را اصلاح كنيم، خودمان نظرمان را اعمال نكنيم.»
توجيهي براي سود بانكي بالا وجود ندارد
ماجراي سود بانكي و راهبردهاي اجرايي دولت براي متوازن كردن اين سود معمولا يكي از پرسشهاي هميشگي خبرنگاران از مردان اقتصادي كابينه است، نوبخت در پاسخ به سوالي درباره نرخ سود بانكي گفت:«اين نرخ از 20درصد به 18درصد كاهش يافت اما كافي نيست چراكه تورم يك رقمي شده و كاهنده است بنابراين ديگر توجيهي براي نرخ سود بانكي بالا وجود ندارد.»
سخنگوي دولت ادامه داد:«واقعيت اين است كه از طريق ابلاغ، اين كار حل نميشود بلكه بايد شرايطي ايجاد كنيم كه خود به خود اين نرخ كاهش يابد.
يكي از كارهاي دولت بايد اين باشد كه مطالبات خود را بازگرداند و از سوي ديگر سرمايه بانكها را افزايش دهد. در همين راستا دولت لايحهيي به عنوان اصلاح قانون بودجه و در واقع الحاق تبصره 35 و 36 به قانون بودجه فعلي به مجلس ارائه كرد كه روز گذشته -دوشنبه- نيز مورد تاييد شوراي نگهبان قرار گرفت.»
نوبخت در توضيح تبصره 35 گفت: «طبق اين تبصره، دولت 40هزار ميليارد تومان بدهي خود را به نظام بانكي بايد تاديه كند و مجلس حتي مشخص كرد كه دولت به كدام بانكها بپردازد. حداقل 5 هزار ميليارد تومان سرمايه بانكهاي دولتي از سوي دولت بايد افزايش يابد.»
سخنگوي دولت در مورد تبصره 36 نيز گفت: «دولت از طريق اسناد و اوراق اسلامي تا سقف 10هزار ميليارد تومان پول جذب و سرمايهگذاري ميكند تا چرخ اقتصاد به حركت درآيد.»
سرنوشت تسهيلات فعال كردن 7500واحد صنعتي
خبرنگاري درباره سرنوشت تسهيلات بنگاههاي كوچك و متوسط و جزييات آن پرسيد كه نوبخت پاسخ داد: «اميدوارم تا پايان امسال 16هزار ميليارد تومان تسهيلات براي فعال كردن هفت هزار و 500 واحد صنعتي ارائه دهيم و 37هزار ميليارد تومان هم از طريق اعتبارات عمراني براي طرحهاي ملي و استاني سرمايهگذاري كنيم.» به گفته سخنگوي دولت تاكنون براي 66 طرح عمراني 5 ميليارد و 200ميليون دلار سرمايهگذاري خارجي انجام شده است. نوبخت همچنين اظهار كرد:«رييس كل بانك مركزي اظهار كرده كه تاكنون 6 هزار ميليارد تومان براي فعال كردن واحدهاي غيرفعال پرداخت شده است.»
الگوي تنظيم قرارداد نه قراردادهاي جديد نفتي
سخنگوي دولت در پاسخ به سوالي درباره قراردادهاي جديد نفتي گفت: «اينها قراردادهاي نفتي نيست بلكه چارچوبهايي است كه قرار است بعدا از اين الگوها براي تنظيم قراردادهاي نفتي تبعيت كنيم. الگو بايد به گونهيي باشد كه قرارداد ما به نحو مناسبي تهيه شود؛ دولت تمامي نقطه نظرات را مد نظر قرار داد و اين حاكي از آن است كه دولت به منافع ملي و نظرات و ديدگاهها اهميت ميدهد. تمامي اين فرآيندها يك بار ديگر طي شد و يكشنبه همين هفته مجددا اين موارد بررسي و در دولت تصويب شد.»
خبرنگاري پرسيد: نيروي انتظامي اعلام كرده كه براي تجهيز كلانتريها و بازداشتگاههاي تحت نظر خود نياز به بودجه دارد، آيا دولت از اين برنامه حمايت ميكند كه نوبخت در پاسخ گفت:«ما در حمايت از نييروي انتظامي آنچه در توان داريم، انجام داديم و در مواردي هم حتي كمي بيشتر از آنچه كه ميتوانيم تلاش كرديم.
نوبخت گفت:«كار به جايي رسيد كه فرمانده ناجا هفته گذشته از دولت به دليل اقدام ويژه تحت مساعدت مالي به اين مجموعه قدرداني كرد.»
∎