شناسهٔ خبر: 14995348 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

بیانیه وزیران گردشگری مجمع همکاری آسیا و تاکید بر ترویج و تقویت گردشگری

تبریز - ایرنا - اجلاس وزیران گردشگری مجمع گفت و گوی همکاری آسیا در تبریز با تاکید بر ترویج گردشگری در آسیا و تقویت همکاری های متقابل به پایان رسید.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز سه شنبه خبرنگار ایرنا، در بیانیه پایانی این اجلاس موسوم به 'بیانیه تبریز' آمده است: ما وزیران و هیات های نمایندگی از کشورهای عضو مجمع گفت و گوی همکاری آسیا که در نخستین نشست وزیران گردشگری در تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی در ایران شرکت کرده بودیم خواستار ترویج گردشگری در آسیا و تقویت همکاری های متقابل هستیم.
در این بیانیه گفته شده است که اهداف و مقاصد این جلسه غلبه بر نگرانی کشورهای آسیایی در زمینه توسعه پایدار گردشگری است.
در این بیانیه به اهمیت گردشگری در نزدیک کردن ملت ها تاکید شده و از آن به عنوان ابزاری برای بهبود کیفیت زندگی مردم و ایجاد صلح در منطقه و رشد اقتصادی و اجتماعی اعضا مجمع نام برده شده است.
در این بیانیه بر ظرفیت بالای گردشگری به ویژه ظرفیت های اکوتوریسم در بین کشورهای عضو مجمع و افزایش سهم کشورهای عضو در گردشگری جهانی و همچنین همکاری کشورهای عضو در زمینه ترویج گردشگری بین المللی تاکید شده است.
در بیانیه مذکور با اشاره به نقش توسعه پایدار گردشگری در توسعه ثبات، امنیت و دوستی میان کشورهای عضو، آمده است: حفظ و ترویج فرهنگ جوامع محلی و همچنین توانمندسازی، کاهش فقر و توانایی مالی گروه های آسیب پذیر جامعه مانند جوانان و زنان از اثرات توسعه پایدار گردشگری است.
در این بیانیه با یادآوری نقش قابل توجه گردشگری در حفظ تنوع زیستی، گیاهان و جانوران، محیط زیست و اقتصاد بر ضرورت شناخت مناطق کمتر شناخته شده گردشگری تاکید شده است.
تاکید بر آگاهی از رابطه بین گردشگری و تغییر آب و هوایی و اثرات آن در تغییرات محیطی و گردشگری و همچنین ابراز نگرانی از فعالیت منفی موثر بر گردشگری همچون آلودگی منابع آبی و زیرزمینی از دیگر موارد بیانیه است.
وزیران و هیات های نمایندگی حاضر در این اجلاس در موارد زیر نیز به توافق رسیدند:
1- ایجاد گروه کارشناسان ارشد گردشگری برای تهیه پیش نویس طرح توسعه پایدار گردشگری در آسیا و استقبال از طرح ایران برای تشکیل گرو گردشگری در مجمع گفت و گوی همکاری آسیا
2- اقدام لازم نسبت به تدوین مکانیزم جدید برای تسهیل گردشگری در راستای فناوری های جدید
3- فراخوان برای مشخص کردن ترکیب مناطق گردشگری و افزایش تعداد گردشگران از کشورهای همسایه
4- تشکیل شرکت های تعاونی برای بررسی راه های کم ارزان برای ترویج گردشگری
5- دعوت از نهادهای مالی بین المللی برای سرمایه گذاری در بخش گردشگری و توسعه آن در کشورهای در حال توسعه
6- تشویق شرکت های حمل و نقل گردشگری، هتل، تورگذاران و آژانس های مسافرتی برای استفاده از روش های نوین و بالا بردن بهره وری انرژی و کم کربن و تمیز در حوزه گردشگری
7- مشخص شدن چارچوب فعالیت های آتی مجمع گفت و گوی همکاری آسیا
8- قدردانی از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جمهوری اسلامی ایران به خاطر میزبانی شایسته از این اجلاس و تشکر از تمامی شرکت کنندگان
نخستین اجلاس وزیران گردشگری مجمع گفت و گوی همکاری آسیا هشتم و نهم شهریور ماه سال جاری به میزبانی تبریز برگزار شد.
مجمع گفت و گوی همکاری آسیایی در سال 2001 با هدف ارتقای همگرایی بین کشورهای آسیایی، گسترش بازار تجاری و مالی، تبدیل آسیا به یک شریک توانمند برای تعامل با دیگر نقاط جهان و ارتقای نقش آسیا برای تاثیرگذاری در معادلات جهانی با عضویت 12 کشور تشکیل شد.
ایده تشکیل «گفت وگوی همکاری آسیا» برای اولین بار توسط نخست وزیر تایلند در سی و چهارمین نشست وزرای امور خارجه کشورهای آ.سه.آن در سال 2001 مطرح و مورد بحث قرار گرفت.
اولین اجلاس وزرای امور خارجه در سال 2002 با حضور نمایندگان 18 کشور عضو در تایلند برگزار شد و وزرای امور خارجه کشورهای شرکت کننده در این اجلاس، حمایت خود را از تشکیل و تداوم کار مجمع مذکور اعلام کردند.
از سال 2003 تا 2010، در مجموع 9 اجلاس در سطح وزرای خارجه کشورهای عضو «گفت وگوی همکاری آسیا» به ترتیب در کشورهای تایلند، چین، پاکستان، قطر، کره جنوبی، قزاقستان و سریلانکا و تهران برگزار شد.
در 26 مهر سال 1391 (17 اکتبر 2012) اولین اجلاس سران کشورهای عضو در کویت برگزار خواهد شد.
ظرف چهار سال پس از پیدایش مجمع مذکور تعداد کشورهای عضو از 18 به 33 کشور افزایش یافت به گونه ای که در مقطع فعلی، این مجمع فراگیرترین تشکیلات فرامنطقه ای است که تقریباً تمامی کشورهای آسیایی در آن عضویت دارند.
«گفت وگوی همکاری آسیا» بر پایه گفت وگو شکل گرفته و سعی دارد تا فارغ از مباحثات و بعضاً مشاجرات سیاسی، راه های جدیدی را برای ایجاد همکاری های مختلف با تمرکز بر مسائل توسعه ای و اقتصادی شناسایی و تقویت کند.
ریاست مجمع داوطلبانه بوده و دوره زمانی یک ساله دارد و دبیرخانه مجازی مجمع در بانکوک مستقر است.
عالی ترین ارگان مجمع، اجلاس وزیران امور خارجه می باشد که سالانه دو نشست برگزار می کند که این دو نشست عبارتند از:
1 - نشستی در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک
2 - نشستی به میزبانی کشوری که ریاست مجمع را در همان سال بر عهده گرفته است.

** ایران و «ای سی دی»
جمهوری اسلامی ایران همواره از تقویت همکاری های اقتصادی در چارچوب مجمع با هدف بهره مندی از تجارب صنعتی، اقتصادی و فنی کشورهای عضو تاکید کرده است.
در همین راستا، حضور فعال نهادها و سازمان های ایرانی در پروژه های مختلف مجمع به خصوص در بخش های انرژی، کشاورزی، گردشگری، توسعه منابع انسانی، سرمایه گذاری و محیط زیست نیز در دستور کار کشورمان قرار دارد.
چندی پیش نیز 20 نفر از وزرای گردشگری کشورهای عضو مجمع گردشگری همکاری های آسیا، با سفرا و نمایندگان خارجی کشورهای عضو مقیم با حضور معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در تهران حاضر شدند و اطلاعات مورد نیاز برای تسهیل شرایط و ترغیب وزرای گردشگری خود به منظور حضور در «نخستین نشست وزرای گردشگری کشورهای عضو مجمع گردشگری همکاری های آسیا» که قرار است در تبریز برگزار شود را دریافت کردند.

**تبریز توجه کشورهای آسیایی را به خود جلب می کند
میزبانی این نشست توسط تبریز گام بزرگی در راستای معرفی این شهر تاریخی به کشورهای آسیایی دارد که با حضور حدود 22 تن از وزرای گردشگری کشورهای آسیایی و هیئت همراهشان در تبریز درهای تازه ای به روی معرفی جاذبه های تاریخی و گردشگری تبریز به ویژه بر روی گردشگران کشورهای آسیایی گشوده می شود که می تواند نقطه آغازی برای تقویت مناسبت های بین المللی در حوزه گردشگری و با هدف کشورهای آسیایی باشد.
ترجمه از عیسی عطاپور
3077/6183