شناسهٔ خبر: 14970631 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: آنا | لینک خبر

امضای تفاهم‌نامه با« توتال» و «لینده» برای توسعه پتروشیمی/ شاهدایی: حملات سایبری علت آتش‌سوزی‌ها نیست

مذاکره با شرکت‌های بزرگ صنعت پتروشیمی جهان آغاز شده است و تاکنون دو تفاهم‌نامه با توتال و لینده، برای بررسی و برآورد اقتصادی طرح‌هایی که در ایران اجرایی خواهد شد امضا شده است و در آینده نزدیک نیز دو تفاهم‌نامه دیگر به امضا خواهد رسید.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، مرضیه شاهدایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، در نشستی خبری که به مناسب هفته دولت در این شرکت برگزار شد، درخصوص اجرایی‌شدن دو تفاهم‌نامه اخیر با شرکت‌های خارجی اظهار کرد: به طور طبیعی اجرایی‌شدن تفاهم‌نامه‌ها به دلیل مطالعات و برآوردهای فنی و اقتصادی زمان‌بر هستند و معمولا دوره زمانی یک تا چهار ساله را می‌طلبد.

وی افزود: شرایط کنونی صنعت پتروشیمی بسیار با دوران تحریم‌ها تغییر کرده است. در حال حاضر بیشتر شرکت‌های بین‌المللی و صاحب نام در صنعت پتروشیمی، آمادگی خود را برای حضور در این صنعت به صورت مشارکتی، سرمایه‌گذاری یا به طرق مختلف اعلام کرده‌اند.

نایب رئیس هیات مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی خاطر نشان کرد: به دلیل مزیت‌های منابع و حتی موقعیت‌های ژئوپلتیک و جغرافیایی و نیز توانمندی‌های ایران در توسعه صنعت پتروشیمی، پیش‌بینی‌ها حکایت از آن دارد، ایران می‌تواند قطب آینده پتروشیمی جهان باشد.

وی با اشاره به تاثیر پسابرجام بر صنعت پتروشیمی گفت: اجرایی‌شدن برجام تاثیرات مثبتی را برای صنعت پتروشیمی به ارمغان داشته و مسیر توسعه صنعت هموار شده است.

شاهدایی ادامه داد: از سال گذشته با رفع تحریم‌ها، صادرات این صنعت توسعه پیدا کرده است و مجاری صادراتی جدیدی برای محصولات پتروشیمی ایران ایجاد شده است.

وی با اشاره به اینکه مبدا توسعه صنعت پتروشیمی از سرمایه‌گذاری خارجی بوده است، افزود: مجموع رشد صنعت پتروشیمی در بخش تولید در سه سال گذشته (از ابتدای دولت یازدهم تاکنون) در حدود 15.5 درصد بود است.

وی با بیان اینکه رشد تولید این صنعت در سال گذشته 7 درصد بوده است، ادامه داد: بررسی‌ها نشان می‌دهد که مجموع صادرات در مدت یاد شده، 46 درصد رشد را به خود اختصاص داده است .

معاون وزیر نفت، امسال و نیمه اول 96 را سال استثنایی برای صنعت پتروشیمی خواند و درخصوص هفت طرحی که در سال جاری به بهره‌برداری رسیده‌اند، افزود: با افتتاح پتروشیمی‌های تخت‌جمشید ماهشهر، لرستان، اسید سولفوریک ارومیه، فاز دوم کاویان، اتیلن گلایکول مروارید، اوره آمونیاک مرودشت و مهاباد در حدود 4 میلیون تن به ظرفیت تولید کشور افزوده شد که البته بخشی از محصولات این مجتمع‌ها صادر نیز شده است.

شاهدایی خاطر نشان کرد: ضمن آنکه افتتاح دو طرح جدید در آینده نزدیک در دستور کار قرار داد، پیش‌بینی می‌شود 7 طرح دیگر با ظرفیت 2.5 میلیون تن تا پایان امسال، به بهره‌برداری کامل برسد.

به گفته وی، فاز اول و دوم خط لوله اتیلن غرب از عسلویه تا مهاباد، فاز 2 پتروشیمی کارون، پلی‌اتیلن کردستان، فاز 3 پتروشیمی پردیس، پتروشیمی انتخاب، پتروشیمی تخت‌جمشید پارس عسلویه و پتروشیمی دالاهو، مجتمع‌هایی هستند که با سرمایه‌گذاری 4500 میلیون یورو تا پایان امسال وارد مدار تولید خواهد شد.

شاهدایی خاطرنشان کرد: تاکنون آنچه از صنعت پتروشیمی به بخش خصوصی واقعی واگذار شده فقط 10 تا 15 درصد است و بقیه به نوعی هنوز با دولت مرتبط است.

شاهدایی درباره حوادث اخیر آتش‌سوزی در پتروشیمی‌ها و حملات سایبری توضیح داد: بر اساس اعلام وزارت اطلاعات و سازمان‌های امنیتی کشور آتش‌سوزی‌ها به دلیل حملات سایبری نبوده اما در مواردی شرکت‌هایی تجهیزاتی وارد کرده بودند که بدافزار داشتند که البته کنترل شدند.

وی ادامه داد: بیشتر آتش‌سوزی‌ها به دلیل عدم رعایت دستورالعمل HSE و بهره‌برداری بوده است. صنعت پتروشیمی از خارج منتقل شده لذا باید همزمان با طراحی تمامی استانداردهای بین‌المللی نیز رعایت شود. ما دراین راستا از زمان راه‌اندازی تا بهره‌برداری ایمن دستورالعمل داریم و این پروسه باید برای تمامی شرکت‌های خصوصی و دولتی رعایت شود.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با یبان اینکه مجموع ظرفیت‌های جدیدی که به ظرفیت اسمی صنعت پتروشیمی در پایان امسال افزوده خواهد شد، 6.5 میلیون تن است، ادامه داد: در مسیر توسعه این صنعت کشور، در سال 96 نیز طرح‌هایی به بهره‌برداری می‌رسد که بیشتر آنها پیشرفتی بیش از 90 درصد دارند که با تکمیل ساخت، در نیمه اول سال آینده و تا پایان دولت یازدهم افتتاح می‌شود.

وی این طرح‌ها را شامل فاز نخست پتروشیمی بوشهر، الفین ایلام، مخازن متمرکز عسلویه، متانول مرجان، پتروشیمی کاوه و پتروشیمی صدف عنوان کرد و گفت: این طرح‌ها با سرمایه‌گذاری 3 هزار میلیون یورو به بهره‌برداری می‌رسد و با بهره‌برداری از این گروه هفت هزار تن به تولید صنعت پتروشیمی کشور افزوده شود.

معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی مجموع عملکرد تولید صنعت پتروشیمی از ابتدای سال تاکنون را در حدود 21 میلیون تن اعلام کرد و افزود: این میزان تولید در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، با توجه به طرح‌هایی که راه‌اندازی شده است، نشان از رشد 7.7 درصدی دارد.

وی ادامه داد: پتروشیمی صنعتی است که نیاز به سرمایه‌گذاری بالایی دارد. با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته در شرکت ملی صنایع پتروشیمی و برآورد هزینه‌ها، 55 طرح در این صنعت در حال ساخت است که با بهره‌برداری از 15 مجتمع تا پایان سال جاری و ابتدای سال آینده، 40 طرح باقی می‌ماند.

معاون وزیر نفت، سرمایه مورد نیاز برای راه‌اندازی 40 طرح جدید را در حدود 20 تا 22 میلیارد یورو دانست و افزود: با تامین اعتبارات مورد نیاز، این طرح‌ها تا پنج سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد.

شاهدایی گفت: با توجه به خوراک‌های موجود در کشور برنامه‌ریزی بلند‌مدتی نیز برای این صنعت انجام دادیم. با توجه به راه‌اندازی فازهای پارس جنوبی، میزان تولید گاز طبیعی کشور بیشتر خواهد شد.

به گفته وی، در صورت تامین خوراک کافی از سوی پارس جنوبی، اجرا و بهره‌برداری 28 طرح جدید با مجموع سرمایه‌گذاری 30 میلیارد یورو در بازه زمانی 10 سال آینده در دستور کار قرار دارد.

شاهدایی افزود: با توجه به اینکه این حجم سرمایه از داخل کشور قابل تامین نیست، نیاز است تا با ایجاد مشوق‌هایی از سوی وزارت نفت و مجموعه دولت، راه ورود سرمایه‌گذاران خارجی را به صنعت پتروشیمی هموارتر شود.

وی جذب سرمایه خارجی را امری ضروری برای توسعه پتروشیمی خواند و افزود: در این راه کارهای زیادی انجام شد که از جمله آن می‌توان به تثبیت 10 ساله نرخ خوراک پتروشیمی‌ها و تعیین فرمول مشخص برای محاسبه قیمت اشاره کرد.

معاون وزیر نفت ایجاد هاب‌های جدید پتروشیمی را از دیگر فعالیت‌های صورت گرفته در این صنعت دانست و گفت: اکنون دو هاب عسلویه و ماهشهر در کشور وجود دارد و دو هاب پتروشیمی دیگر در چابهار و منطقه انرژی پارسیان نیز در حال ساخت است، همچنین در آینده‌ای نزدیک، منطقه جاسک به منطقه ویژه پتروشیمی تبدیل خواهد شد.

شاهدایی ادامه داد: صنعت پتروشیمی صنعتی انرژی‌بر و نیازمند به آب زیاد است، همچنین برای صادرات، لجستیک خاصی را می‌طلبد که هرجا مستقر می‌شود امکان صادرات آن نیز باید مهیا باشد.

وی افزود: به پتروشیمی‌هایی که در داخل کشور ایجاد خواهند شد، خوراک تخصیص یافته گاز طبیعی خواهد بود زیرا اتان قابل انتقال نیست. با راه‌اندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیز ظرفیت تولید ال پی جی بیشتر می‌شود و می‌توان از این خوراک نیز بهره‌برد.

معاون وزیر نفت افزود: ظرفیت کنونی نصب شده در کشور 60 میلیون تن است که با برنامه‌ریزی‌های انجام شده این ظرفیت تا پنج سال آینده به 100 میلیون تن و تا 10 سال آینده به 140 میلیون تن افزایش خواهد یافت.

وی ادامه داد: باز هم تاکید می‌کنیم که تحقق تمامی اهداف در صنعت پتروشیمی، نیازمند ورود سرمایه‌گذاران خارجی است. البته شرایط بهبود پیدا کرده است و مذاکراتی در خصوص اخذ لیسانس و انتقال تکنولوژی و دانش فنی به کشور در حال انجام است.