به گزارش ایرنا، زنان بزرگترین قربانیان آسیب های اجتماعی در جامعه به شمار می روند که تحت تاثیر مشکلات موجود، گاهی به دامان اعتیاد، تکدی گری، سرقت و ناهنجاری های اجتماعی پناه می برند.
زنان و دختران به دلایل مختلف فردی، خانوادگی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی از آسیب پذیرین قشرهای جامعه هستند و به همین دلیل از حضور در جامعه منع می شوند و به هر بهانه ای قربانی آزار و اذیت های پدر ، برادر و همسر خود قرار می گیرند.
سازمان بهزیستی به این منظور در راستای نگهداری و حمایت از دختران ، اقدام به ایجاد خانه های سلامت برای دختران در استانها نموده است.
خانه سلامت به مراکزی اطلاق می شود که طبق وظایف قانونی محوله، دختران در معرض آسیب اجتماعی و فاقد حمایت های خانوادگی و اجتماعی را زیر پوشش قرار داده و از طریق ارائه خدمات زمینه های کسب استقلال اقتصادی و اجتماعی را فراهم آورده و آنها را در تامین حداقل نیازهای اقتصادی و جلوگیری از ابتلاء به آسیب های اجتماعی یاری می نماید.
جلوگیری از ابتلاء دختران در معرض آسیب های اجتماعی ، حمایت و نگهداری ، فراهم نمودن زمینه های تحصیل، اشتغال، خودکفایی و استقلال این افراد، شناخت استعدادها و توانمندیهای دختران در معرض آسیب و هدایت آنها به سوی استفاده از این توانمندیها از اهداف ایجاد خانه های سلامت است.
مدت زمان ارجاع فرد به خانواده اش بستگی به تیم تخصصی دارد زیرا زمانی که کارشناسان تیم تخصصی تشخیص دهند خطری فرد را تهدید می کند به صلاح است که مدت زمان بیشتری در این مراکز بمانند و سپس به خانواده ارجاع داده شوند.
در استان یزد تنها یک خانه سلامت وجود دارد که از سال 80 بصورت رایگان به زنان و دختران در معرض آسیب، خدمات ارائه می کند.
***بیشترین مراجعه کنندگان به خانه سلامت، زنان بی سرپرست یا بد سرپرست هستند
رئیس مرکز اورژانس اجماعی حضرت قائم (عج) یزد گفت: در این مرکز پس از پذیرش توسط مرکز مداخله در بحرانهای فردی، خانوادگی و اجتماعی (اورژانس اجتماعی )، دختران به خانه سلامت معرفی می شوند.
شمسی حق جو افزود: در مدتی که در خانه سلامت زندگی می کنند از خدمات مددکاری اجتماعی و روانشناسی، بهداشتی و درمانی، تربیتی ،آموزشی، فرهنگی، مذهبی و حقوقی بهره مند می شوند.
وی با بیان اینکه بیشترین مراجعه کنندگان به خانه سلامت زنان بی سرپرست یا بد سرپرست هستند اضافه کرد: والدین این افراد به دلیل بزهکاری، اعتیاد ،سوء رفتار، بیماری صعب العلاج، زندانی شدن و یا مسائل اخلاقی، صلاحیت خود را برای نگهداری فرزندشان از دست داده اند.
وی اضافه کرد: والدین آنها یا زندانی هستند یا معتاد که احساس مسئولیت ندارند و این دختران نیز در معرض آسیب های ناشی از تربیت نادرست و فضای تنش زای خانواده قرار می گیرند و احتیاج به مشاوره و درمان دارند.
وی گفت: مدت زمان حمایت از دختران در خانه سلامت حداکثر 6 ماه است و ظرف این مدت خانه موظف به برنامه ریزی برای توانمندسازی و استقلال دختران می باشد.
حق جو اضافه کرد: مدت یاد شده در موارد خاص با نظر کمیته امور آسیب دیدگان اجتماعی استان به مدت 6 ماه قابل تمدید است.
وی تصریح کرد: پرسنل خانه سلامت شامل مددکار اجتماعی ، روانشناس بالینی و مربی امور تربیتی و شماره تماس این مرکز خط اورژانس اجتماعی 123 و یا 36254888-36252493 است.
*** امسال 23 نفر در خانه سلامت یزد پذیرش شدند
کارشناس مسئول امور آسیب دیدگان اجتماعی بهزیستی یزد نیز با بیان اینکه فعالیت خانه سلامت در این استان همزمان با سراسر کشور از اوایل سال 80 آغاز شد گفت: در سال گذشته 60 نفر در خانه سلامت استان پذیرش شدند.
محبوبه داورانی با بیان اینکه در سال جاری تاکنون نیز 23 نفر در خانه سلامت استان پذیرش شدند اظهار کرد: در این مرکز جهت توانمند سازی جامعه هدف، خدمات مختلف مددکاری، بهداشتی، حقوقی و آموزشی، فرهنگی و اجتماعی ارائه می شود.
وی افزود: دخترانی که نیاز به حمایت و نگهداری در این مراکز داشته باشند ابتدا از طریق تیم تخصصی مرکز مداخله در بحران های فردی، خانوادگی و اجتماعی بهزیستی ارزیابی می شوند و در صورت تایید این تیم، به طور موقت در این مرکز مورد حمایت قرار می گیرند.
وی اظهار کرد: طی مدت اقامت افراد جامعه هدف در خانه سلامت، در کنار فراهم کردن زمینه تحصیل، اشتغال و خودکفایی آن ها، تمام تلاش ها در جهت ایجاد زمینه و بازگشت آن ها نزد خانواده و یا بستگان انجام می شود و اگر شرایط خانواده مساعد نباشد به مرکز شبه خانواده منتقل می شوند.
*** خانه سلامت ، امن است
یک دختر 21 ساله که یک ماه گذشته را در خانه سلامت بسر برده گفت: پدر و مادرم هر دو معتاد بودند و هر روز مورد آزار و اذیت آنها قرار می گرفتم، برخی اوقات مجبور بودم برای تهیه مواد برای آنها دست به هر کاری بزنم.
مریم افزود: دیگر از زندگی خسته شده بودم تصمیم گرفتم که از خانه فرار کنم و خود را برای همیشه از دست پدر و مادرم راحت کنم زیرا هر روز مورد ضرب و شتم آنها قرار می گرفتم.
وی با بیان اینکه من با مرکز خانه سلامت در یزد آشنایی نداشتم افزود: از طریق یکی از دوستان از وجود این مرکز مطلع شدم زیرا او پیشنهاد حضور در این مرکز بجای فرار از خانه را به من داد تا از امنیت برخوردار باشم.
وی اظهار کرد: خدماتی که در این مرکز ارائه می شود بسیار خوب است و مشاوران به من کمکهای زیادی نمودند و اینجا بود که به آرامش رسیدم.
مریم افزود: شاید برخی زنان و دختران از شرایط در خانه های سلامت ابراز ناخرسندی کنند اما باید بدانند اینجا از محیط بیرون، امن تر است و از بسیاری آسیب های اجتماعی که در کمین آنهاست در امان هستند.
وی تصریح کرد: باید در زمینه خدمات خانه های سلامت از طریق رسانه ها اطلاع رسانی شود تا افراد بیشتری آگاهی پیدا کنند که خانه های امنی برای افراد آسیب دیده وجود دارد و لزومی ندارد بسیاری از افراد شرایط بد و خطرناک زندگی را تحمل کنند، آنها می توانند به این مراکز مراجعه و از محیط امن و خدمات آن بهره مند شوند.
استان یزد یک میلیون و 100 هزار نفر جمعیت دارد.
گزارش از 'کبری دانشی'
2088/6197
خانه های سلامت/ آغازی برای بازگشت به خانه
یزد - ایرنا - خانه های سلامت محیط امنی برای زنان و دختران در معرض آسیب های اجتماعی است تا با ارائه خدمات مورد نیاز به آنها دوباره به جامعه و خانواده خود باز گردند.
صاحبخبر -