به گزارش خبرنگار ايفدونا - Ifdona،معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تهران، طرح تحول غذا را از اقدامات پیشگیرانه وزارت بهداشت در حوزه سلامت دانست و افزود: این طرح از اواسط سال 94، در چند محور بهطور جدی پیگیری میشود.
دکترمنان حاجی محمودی با اشاره به کنترل فراوردههای غذایی در مرحله تولید گفت: با توجه به شیوع بیماریهای غیرواگیر، تمرکز بر کاهش مخاطرات بیماریهای قلبی عروقی از اولویت های سازمان غذا و دارو قرار دارد بهطوریکه در مرحله صدور پروانه، برخی فاکتورهای مخاطره آمیز مانند کاهش میزان اسیدهای چرب اشباع، اسیدهای چرب ترانس، نمک، درصد قند فرمولاسیون و... به شکل سختگیرانهای مورد بررسی قرار میگیرد تا پروانههایی که از سوی سازمان غذا و دارو و معاونتهای مربوطه صادر میشود سلامت محور باشد.
وی درخصوص اسیدهای چرب ترانس توضیح داد و گفت: این اسید در مرحله هیدروژناسیون یا اشباع روغنهای گیاهی معمولاً ایجاد میشود و در حال حاضر بیشتر در کرههای گیاهی یافت شده و به نظر متخصصان امر از جمله ریسک فاکتورهای تشدیدکننده بیماریهای قلبی عروقی محسوب میشود و نسبت به اسیدهای چرب اشباع و چربیهای جامد مخاطرات جدیتری را ایجاد میکنند.
دکتر حاجی محمودی، با اشاره به برنامه پایش محصولات غذایی در سطح عرضه گفت: سلامت فراوردههای غذایی در طرح PMS) Post Marketing Surveillance) مورد ارزیابی قرار میگیرد. در این طرح نمونهبرداری از سطح عرضه صورت گرفته و کلیه دانشگاهها موظف به رصد و بررسی ایمنی محصولات در سطح عرضه تحت پوشش خود هستند.
این مقام مسئول با بیان اینکه در طرح PMS کشوری، حجم کاری امسال نسبت به سال گذشته سه برابر افزایشیافته است افزود: امسال 60 نوع محصول فرآوری شده غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی در دستور کار کنترل دانشگاه قرارگرفته و در مجموع از این 60 نوع محصول، 500 نمونهبرداری تاکنون صورت گرفته و برای آزمونهای ایمنی به آزمایشگاه ارسالشده است.
معاون غذا و داروی دانشگاه تهران یادآور شد: نمونههای تهیهشده، طبق آزمونهای پیشبینی شده در استاندارد ملی و از نظر برخی مخاطرات احتمالی، مورد آزمون قرار میگیرند بهطوریکه بیش از 4 هزار آزمون بر روی محصولات، انجام میشود که تقریباً همگی بر اساس مخاطرات ایمنی بوده و به طور مستقیم ایمنی محصولات را رصد میکنند.
وی با بیان اینکه نمونهها از تولیدات کارخانجات سراسر کشور تهیه میشود افزود: درصورتیکه عدم انطباق محصولات محرز شود با معاونتهای غذا و داروی مربوطه جهت پیگیری بیشتر و در صورت لزوم برخوردهای قضایی مکاتبه میشود.
دکتر حاجی محمودی در خصوص برخی از این آزمونها اظهار داشت: از جمله آزمونهایی که در حال حاضر در الویت کنترل سطح عرضه قرار دارد میتوان به نگرانی از افزودن وجود وایتکس برای کاهش بار میکروب در شیر، احتمال مصرف بلانکیت بهعنوان سفید کننده در نان، وجود برخی افزودنیها مانند نگهدارنده های میکروبی مانند ناتامایسین به محصولات لبنی، بررسی تقلبات محصولات گوشتی مانند افزودن خمیر مرغ به سوسیس و کالباس، بررسی احتمال افزودن رنگ به زعفران، بررسی احتمال افزودن روغن پالم به محصولات لبنی حیوانی و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.
وی همچنین اضافه کرد: این درحالی است که سطح عرضه مواد غذایی به خصوص در واحدهایی که بهصورت صنفی فعالیت میکنند، توسط همکاران معاونت بهداشتی بهصورت مستمر پایش میشود به طوریکه متوسط 70 درصد نمونههای آزمایششده توسط آزمایشگاه معاونت غذا و دارو به نمونههای ارسالی از طرف شبکهها و بهمنظور کنترل محصولات واحدهای صنفی مانند نانواییها و .... اختصاص دارد.
دکتر حاجی محمودی با اشاره به اولویت دیگر طرح تحول غذا گفت: بررسی تقلبات محصولات غذایی که به برخی از آنها در بالا اشاره شد، به آزمایشگاهی مجهز با تکنیکهای دستگاهی بهروز نیاز دارد، ازاینرو تجهیز آزمایشگاههای کنترل کیفیت در اولویت دیگر طرح تحول غذا قرار گرفت.
وی افزود: برای سنجش برخی فاکتورها مانند میزان سموم باقیمانده محصولات کشاورزی، مایکوتوکسین (قارچهای مولود سم) و بعضی آلایندههای دیگر نیاز به تکنولوژیهای پیشرفته گران قیمت وجود دارد. بنابراین از مدتها پیش سعی شد با تأمین اعتبارات موردنیاز از منابع خارج از دانشگاه، خرید دستگاههای موردنیاز جهت اندازهگیری و پایش مناسب این عوامل در دستور کار قرار گیرد.
معاون غذا و داروی دانشگاه، با اشاره به کنترل واردات مواد غذایی گفت: در زمینه مبارزه با قاچاق، تلاش جدی از سوی وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی صورت گرفته است و محصولات قاچاق کشفشده در حال حاضر امحا و گزارش های خبری آن نیز بهطور مرتب منتشر میشود.
وی افزود: از ابتدای تیرماه تاکنون دانشگاه در گشت مشترک با نیروی انتظامی، دادسرا، تعزیرات، اصناف و گمرک، روزانه در چند اکیپ کاری بررسی اصالت کالاها را در سطح عرضه بررسی میکند و در صورت تقلبی بودن دستور پیگیریهای لازم توسط اوامر قضایی صادر میشود.
دکتر حاجی محمودی با اشاره به سامانههای مختلفی که در زمینه قاچاق راهاندازی شده است افزود: برچسب ردیابی و کنترل اصالت کالا، بر روی محصولات وارداتی درجشده تا از طریق کدها و شماره ارتباطی سازمان غذا و دارو، اعتبار کالا قابلاستعلام باشد. بهاینترتیب هر یک از مصرفکنندگان میتوانند بهعنوان بازرس به ساماندهی سطح عرضه کمک کنند.
معاون غذا و داروی دانشگاه با اشاره به قانون مبارزه با قاچاق که در اواخر سال 1392 پس از بررسیهای کارشناسی فراوان بازنگری و ابلاغشده است گفت: در این قانون وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی بهعنوان متولیان سلامت جامعه موظف هستند در خصوص قابلیت مصرف کالاهای قاچاق کشفشده ظرف مدت ده روز کاری اعلام نظر کنند.
وی افزود: به راین اساس حجم کاری تحمیلشده به دانشگاهها از نظر نیروی کارشناسی، تجهیزات و مواد موردنیاز بهمنظور بررسی این کالاها بسیار بوده که امید است با هماهنگی مسئولان امر قدمهای مثبتی در این خصوص برداشته شود.
معاون غذا و دارو دانشگاه، از درج برچسب چراغ راهنمایی بر روی 80 درصد محصولات داخلی خبر داد و گفت: دانشگاهها موظف شدند فاکتورهای مخاطرهآمیز مانند اسیدهای چرب اشباع و ترانس، میزان نمک و انرژی فراوردههای غذایی را از طریق سه رنگ سبز، زرد و قرمز بر روی محصولات مشخص کنند و بدین ترتیب امکان انتخاب سالمتر را در اختیار مصرفکننده قرار دهند. برای مثال نوشیدنی دوغ که از نظر میزان نمک در محدوده سبز رنگ قرار دارد، نسبت به محصول مشابه که در محدوده زرد قرار دارد از غلظت نمک کمتری برخوردار بوده و انتخاب مناسبتری برای بیماران قلبی عروقی و دیگران است.
دکتر حاجی محمودی در بخش دیگری از سخنان خود با واکنش به نگرانی که از محصولات تراریخته وجود دارد افزود: محصولات تراریخته (GMO) از سالها قبل در وزارت بهداشت مطرح بوده و موضوع جدیدی نیست.
وی با بیان اینکه GMO تغییر ژنتیکی است که به دلایل مختلفی در محصولات ایجاد میشود افزود: برای مثال سویا به یک نوع قارچ کشاورزی مقاوم نیست که از تغییر ژنها، برای کاهش احتمال آلودگی آن به این قارچ و بهمنظور تولید بیشتر محصول باکیفیت، استفاده میشود.
دکتر حاجی محمودی با اشاره به مثالی عنوان کرد: با تغییرات ژنتیکی، میزان رشد عمودی ریشه را برای دسترسی به آب افزایش میدهند تا بتوانند میزان تولید را بالا ببرند. درمجموع همه محصولات داخلی و وارداتی تراریخته از سوی سازمان غذا و دارو موردبررسی قرارگرفته و پس از تأیید عرضه میشوند و ورود این محصولات در همه کشورها رایج بوده و شاید با توجه به نیاز بالای جامعه به محصولات غذایی اجتنابناپذیر باشد.
معاون غذا و داروی دانشگاه تهران، در پایان سخنان خود، ضمن تشکر از همکاران پرتلاش خود در معاونت غذا و دارو، معاونت بهداشت و شبکهها، طرح تحول غذا را گامی بزرگ برای دستیابی به محصولات غذایی ایمن دانست و اظهار امیدواری کرد با پیگیریهای مؤثر بتوان سفرهای رنگین و سالم برای خانواده خوب ایرانی فراهم ساخت.
انتهای پیام/