شناسهٔ خبر: 14959854 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

مختاباد:شهرداری یک «دولت» در «دولت»دیگر است

ایرنا - آرمان امروز- شماره 3123 - دکتر عبدالحسین مختاباد عضو شورای شهر تهران، رئیس دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی و استاد شهیر آواز ایران است.

صاحب‌خبر -

جنجال سیاسی درباره برگزار نشدن کنسرت در برخی مناطق کشور و همچنین مسائل مالی در شهرداری تهران بهانه ای شد تا با ایشان گفت وگو کنیم.
در این گفت وگو مختاباد به صراحت برخی تخلفات مالی را در شهرداری تهران تایید کرد و نسبت به پاسخگو نبودن شهرداری به شورای شهر هشدار داد.
ایشان همچنین درباره جنجال برگزاری کنسرت در برخی مناطق کشور به «آرمان امروز» می گوید: «همه باید از قانون تمکین کنند و کسی نمی تواند به صورت مستقل و فردی تصمیم گیری و حکم صادر کند. اگر قرار باشد در یک کشور برخی احکامی جدا از قانون اساسی کشور مطرح کنند مدیریت یک سرزمین با مشکلات جدی مواجه می شود».
رئیس دانشکده هنر و معماری همچنین تاکید می کند:«در سال های اخیر ما به یک آنارشیسم فرهنگی رسیده ایم که موتور فرهنگی جامعه را از کار انداخته است. متاسفانه در کشور اختلاف عمیقی بین نهادهای تصمیم گیرنده در زمینه فرهنگی وجود دارد. از سوی دیگر فرهنگ و اجتماع به محل نزاع جریان های سیاسی تبدیل شده و هر مسئولی براساس دیدگاه های شخصی و جناحی خود با فرهنگ برخورد می کند». در ادامه ماحصل گفت وگوی «آرمان امروز» را با عبدالحسین مختاباد را می خوانید:
دیدگاه شما درباره اظهارات امام جمعه مشهد درباره برگزار نشدن کنسرت در این منطقه از کشور چیست؟
مدیریت موسیقی و برگزاری کنسرت در37سال گذشته همواره با فراز و نشیب های زیادی مواجه بوده و به صورت کلی در وضعیت نامتعادلی قرار دارد. اظهارات آیت ا... علم الهدی در شرایطی مطرح می شود که قانون اساسی کشور براساس دین مبین اسلام نوشته شده و احکام اسلامی در آن مستتر است. به همین دلیل همه باید از قانون تمکین کنند و کسی نمی تواند به صورت مستقل و فردی تصمیم گیری و حکم صادر کند.
اگر قرار باشد در یک کشور برخی احکامی جدا از قانون اساسی کشور مطرح کنند، مدیریت یک سرزمین با مشکلات جدی مواجه می شود. نکته جالب این است که در دوران جنگ تحمیلی که کشور در حالت جنگ قرار داشت کنسرت ها در شهرهای مختلف و در موعد مقرر برگزار می شد و هیچ مانعی برای برگزاری کنسرت وجود نداشت.
در همان مقطع زمانی برخی از افراد از حضرت امام پرسیده بودند که چرا در رادیو و تلویزیون موسیقی پخش می شود که ایشان در پاسخ به این افراد عنوان کرده بودند: «شما خاموش کنید و گوش نکنید». این دیدگاه حضرت امام درباره موسیقی نشان می دهد که مباحث حکومتی با نظرات شخصی افراد تفاوت دارد و نمی توان دیدگاه شخصی افراد را به شکل ملی و فراگیر مطرح کرد. مقام معظم رهبری در سال75 از صدا و سیما بازدید کردند. بازدید ایشان از بخش موسیقی رسانه ملی بیش از همه قسمت ها بود و در حالی که بازدید از قسمت های دیگر سازمان چند دقیقه طول می کشید در حدود دو ساعت در بخش موسیقی حضور داشتند و برای اهالی موسیقی صحبت کردند.
در این بازدید بنده و آقای علیرضا افتخاری برای ایشان اجرای زنده داشتیم که مورد توجه ایشان قرار گرفت. پس از پایان برنامه رهبر معظم انقلاب سخنان بسیار مهمی درباره موسیقی بیان کردند که بنده در آخرین جلسه شورای شهر تهران آن را برای اعضای شورا قرائت کردم. مقام معظم رهبری در این دیدار عنوان کردند: «بنده با بسیاری از مسائل فرهنگی غربی موافق نیستم، اما یکی از نکات مثبت موسیقی غربی این است که برای نظام موسیقی خود یک چارچوب علمی تدوین کرده و انسان های خردمند و اندیشمند با خرید بلیط به کنسرت می روند و از موسیقی لذت و بهره می برند».
از سوی دیگر مدت هاست در شهرهای مشهد و قم به دلیل وجود حرمین مطهر حضرت امام رضا (ع) و حضرت معصومه (س) کنسرت برگزار نمی شود و بسیاری از هنرمندان بافت مذهبی این شهرها را در رویکرد خود در نظر می گرفتند. با این وجود اظهارات آیت ا... علم الهدی این مساله را از یک دغدغه فرهنگی به یک مساله سیاسی تبدیل کرده و به همین دلیل حساسیت ها نسبت به این مساله بیشتر از گذشته شده است.
وزارت ارشاد و آقای جنتی خیلی زود سخن آقای علم الهدی را پذیرفتند. با این حال رئیس جمهور همه را به تمکین از قانون دعوت کرد و عنوان کرد وزیر ارشاد نباید در این زمینه کوتاه بیاید. آیا دولت واکنش مناسبی به این مساله نشان داد؟
آقای جنتی خیلی زود در مقابل مواضع آقای علم الهدی کوتاه آمد که نباید چنین می شد. به نطر من جمعی از هنرمندان متعهد کشور باید خدمت آقای علم الهدی می رسیدند و درباره موسیقی، معنا و کاربرد آن با ایشان صحبت می کردند و عنوان می کردند موسیقی برای تقویت روح و روان افراد یک جامعه لازم و ضروری است و کاربرد ضد مذهبی ندارد. موسیقی یک هنر بسیار گسترده و عجیب است.
بدون شک موسیقی در شکل گیری تمدن بشری تاثیر زیادی گذاشته و یکی از مهم ترین نشانه های فرهنگی جوامع و ملت هاست. برخی از روانشناسان معتقدند یکی از دلایل ساخته شدن اتومبیل هایی مانند «بنز» و «بی ام و» در آلمان که بسیار منظم و دقیق ساخته می شوند این است که در فرهنگ این کشور موسیقیدان های بزرگی مانند بتهوون، باخ، موتزارت و هایدن وجود داشته است که موسیقی آنها همواره سبب تقویت روح و روان مردم آلمان شده است. ما نباید با نگاهی سیاسی به مقوله فرهنگ و موسیقی نگاه کنیم. به همین دلیل به نظر من آقای جنتی در پاسخ به آقای علم الهدی عجله کردند و باید با طمانینه و قاطعیت بیشتری برخورد می کردند.
چرا در جامعه ما در برخی مسائل چرخ دنده های اعتقادی و فرهنگی به هم گیر می کند و در پاره ای مسائل فرهنگی یک نوع دوصدایی بین چهره های دینی و اهالی فرهنگ و هنر به وجود می آید؟ چه نهادی متولی هماهنگی این دوگانگی است؟ چرا در حالی که اختیارات در دست یک طرف است، مسئولیت ها در اختیار طرف مقابل قرار دارد؟
به نظر من در دو دهه گذشته سیاستگذاری فرهنگی در کشور ما در یک وضعیت آنارشیسم محض قرار داشته است. در کشور ما همه مسائل فرهنگی به سلیقه مدیران و دیدگاه های شخصی آنها ارتباط پیدا می کند. اگر یک مدیر رویکرد مناسبی در مقابل هنرمندان داشته باشد او را مدیری خوب می دانند و اگر رویکرد مناسبی نداشته باشد وی را مدیری خوب نمی دانند.
در نتیجه همه چیز به سلیقه افراد بستگی دارد و نه به سیاست ها و برنامه ریزی ها. نکته مهم در این زمینه این است که آنارشیسم فرهنگی«اقتصاد هنر» را از بین می برد. در شرایط کنونی یک مدیر کنسرت که برنامه ریزی زیادی برای یک کنسرت انجام می دهد تا لحظه آخر نمی داند که آیا کنسرت برگزار می شود یا خیر.
این وضعیت در سینمای کشور هم به وجود آمده است. در گذشته اگر یک فیلمنامه از وزارت ارشاد پروانه ساخت می گرفت بدون هیچ مشکلی ساخته و در نهایت اکران می شد. این در حالی است که در شرایط کنونی برخی از فیلم های ما که از وزارت ارشاد مجوز گرفته اند و برای ساختن آنها زحمات بسیار زیادی کشیده شده از روی پرده سینماها بدون هیچ دلیل موجهی پایین کشیده می شوند.
بدون شک اینگونه رفتار نمونه بارز آنارشیسم فرهنگی است. متاسفانه در کشور اختلاف عمیقی بین نهادهای تصمیم گیرنده وجود دارد که همین مساله موتور فرهنگی جامعه را از حرکت صحیح انداخته است. در سال های اخیر فرهنگ و اجتماع به محل نزاع جریان های سیاسی تبدیل شده و هر مسئولی براساس دیدگاه های شخصی و جناحی خود با فرهنگ برخورد می کند. فرهنگ در کشور ما به «فیلی در تاریکی» از منظر حضرت مولانا تبدیل شده که هر کسی از ظن و دیدگاه خود آن را تفسیر و تبیین می کند.
آیا انتظاراتی که از نظر فرهنگی از آقای روحانی داشتید در سه سال گذشته محقق شد؟
آقای روحانی در مبارزات انتخاباتی از شعارهای خوبی به ویژه در زمینه فرهنگی و اجتماعی استفاده کردند. با این وجود در عمل اتفاقات دیگری در کشور رخ داد که با شعارهای مطرح شده فاصله داشت.
ما باید این نکته را بپذیریم که برخی از تصمیمات مهم فرهنگی درجایی گرفته می شود که مشخص نیست باید کدام مسئول را مورد مواخذه قرار داد. دولت آقای روحانی نیز تلاش کرد فضای امنیتی و سیاسی را تا حد امکان از عرصه فرهنگ دور کند که در این زمینه تاحدودی موفق بوده است.
با این وجود هنوز برخی نهادها در برگزاری همایش های هنری و فرهنگی و کنسرت ها دخالت می کنند که نشان دهنده محقق نشدن همه شعارهای آقای روحانی است. یکی از مطالبات هنرمندان از سیاستمداران همواره این بوده که مسائل فرهنگی را وجه المصالحه خود قرار ندهند. چرا هنگامی که یک کنسرت در تهران برگزار می شود نباید این کنسرت در شهرستان های دیگر چون شیراز، اصفهان، مشهد و تبریز برگزار شود؟ چرا نگاه اصلاح طلبان و اصولگرایان نسبت به یک کنسرت صد و هشتاد درجه متفاوت است و هر کدام با عینک جریانی و حزبی به مسائل فرهنگی نگاه می کنند؟ دغدغه اصلی هنرمندان ایجاد نشاط عمومی و آرامش بیشتر فضای جامعه است. جامعه ای که زمینه های فعالیت فرهنگی مناسبی داشته باشد به رشد اقتصادی بیشتری نیز دست پیدا خواهد کرد.
دیدگاه شما درباره زنان موسیقیدان چیست؟
بنده به عنوان یک موسیقیدان با این مساله مشکلی ندارم و معتقدم زنان نیز مانند مردان باید استعدادهای درونی خود را در این زمینه بروز دهند. به نظر من در این زمینه دیدگاه های شخصی و سلیقه ای برخی افراد بر اصل و اساس موضوع سایه افکنده و اجازه نمی دهد این مساله به خوبی در جامعه مطرح و چکش کاری شود. برخی از علما نسبت به این مساله حساسیت دارند که ما به حساسیت های آنها احترام می گذاریم.
با این وجود نصف افراد حاضر در جامعه را زنان تشکیل می دهند که به هر حال دغدغه های خاص خود را دارند. مساله مهم دیگر اینکه بسیاری از دغدغه های زنان در طول سی و هفت سالی که از انقلاب اسلامی می گذرد همواره مسکوت باقی مانده و به صورت جدی به آن پرداخته نشده است. هنوز زنان هنرمند جامعه ما دارای سالن های مخصوص به خود نیستند که در آن بتوانند هنر خود را بروز بدهند.
قانون جامعه باید ملاک عمل همه مسئولان باشد و بایدها را از نباید ها جدا کند. تا زمانی که مسئولان جامعه نظرات شخصی خود را در مساله مدیریت جامعه دخالت دهند وضعیت به همین صورت است و مشکلات به صورت جدی حل نخواهد شد.
در سال های اخیر رویکرد صداوسیما نسبت به موسیقی چگونه بوده است؟ چرا در رسانه ملی موسیقی اصیل ایرانی جای خود را به موسیقی بدون شناسنامه داده است؟
صدا وسیما هیچگاه نتوانسته درباره موسیقی ملی ایران یک سیاست صحیح و منطقی در پیش بگیرد. رسانه ملی در37سالی که از عمر انقلاب اسلامی می گذرد همواره با خلا تصمیم گیری درست برای معرفی موسیقی ملی در بین اقشار مختلف مردم و همچنین در عرصه بین المللی مواجه بوده است.
متاسفانه در برخی مقاطع مشاهده می شود که صداو سیما به صورت «دزدکی» موسیقی را معرفی می کند و به صورت گذرا از آن عبور می کند. در شرایط کنونی بسیاری از افراد جامعه و علاقه مندان به موسیقی نمی دانند که استاد جلیل شهنار یا استاد حسن کسایی چه کسانی بودند و چه هنری داشتند. بدون شک وظیفه صداوسیماست که این چهره های برجسته را به مردم معرفی کند تا علاقه مندان به موسیقی بتوانند از هنر بزرگان کشور الهام بگیرند. متاسفانه صدا وسیما در این زمینه کوتاهی کرده و راهی را در پیش گرفته که نباید در پیش می گرفت.
شما به عنوان عضو شورای شهر تهران تخلفات مالی در شهرداری تهران را تایید می کنید؟
در شهرداری تهران ولنگاری مالی وجود داشته و هم اکنون نیز وجود دارد. ما در شورای شهر به صورت جدی تخلفات مالی شهرداری را مورد بررسی قرار داده ایم. با این وجود تخلفات مالی در شهرداری تهران به اندازه ای بالاست که باید عنوان کرد شهرداری تهران یک «دولت» در «دولت» دیگر است.
بودجه سالانه شهرداری تهران در حدود 20هزار میلیارد تومان است که از بودجه برخی وزراتخانه ها و همچنین برخی از استان های کشور بیشتر است. نکته دیگر اینکه شهردار تهران درباره بدهی های خود یک رقم را اعلام می کند در حالی که بررسی های ما در شورای شهر نشان می دهد که رقمی که شهرداری اعلام می کند با رقم واقعی تفاوت بسیار زیادی دارد.
نکته دیگر اینکه پاسخگویی شهرداری تهران در زمینه مسائل مالی بسیار سخت و دشوار پیش می رود و نکات ابهام زیادی در این زمینه وجود دارد. شهرداری تهران از راه های مختلفی استفاده می کند تا از پاسخگویی به شورای شهر طفره برود. با این وجود بنده از همین جا اعلام می کنم که اگر شهرداری تهران رویکرد خود را در زمینه پاسخگویی به شورای شهر تغییر ندهد، شورای شهر سال سختی را برای شهرداری تهران رقم خواهد زد.
چرا سال سختی را برای شهرداری رقم خواهید زد؟
امسال سال آخر مدیریت فعلی شهرداری و همچنین شورای شهر است و به همین دلیل شهرداری تهران باید حساب و کتاب پس بدهد. شهرداری تهران و مدیران شهرداری باید به مردم پاسخ بدهند که چه اتفاقاتی در طول چهار سال گذشته در شهرداری تهران رخ داده است.
در شرایط کنونی سازمان بازرسی کل کشور به پرونده شهرداری تهران ورود کرده و برخی از تخلفات صورت گرفته را سازمان بازرسی کشور به شورای شهر تهران اطلاع داده است. این مساله به صورت همزمان درباره شهرداری تهران و اعضای شورای شهر وجود دارد.
تخلفات مالی در شهرداری تهران به چه میزان به مدیریت آقای قالیباف مربوط می شود؟
یکی از مشکلات مهم غیر شفاف بودن و مبهم بودن عملکردهاست که مساله غیرقابل توجیهی است. شهردار به شکل های مختلف باید به اعضای شورای شهر پاسخگو باشد. بسیاری از درخواست های شورای شهر از شهرداری با تاخیر و عدم تمایل در پاسخ گویی مواجه می شود که همین مساله سبب نوعی دلخوری در بین اعضای شورای شهر شده است. آقای قالیباف بارها این مساله را قبول و اعلام کرده که در شهرداری تهران تخلف وجود دارد.
فعالیت های انتخاباتی آقای قالیباف برای ریاست جمهوری آینده به چه میزان جدی است؟
یکی از جرم های غلامحسین کرباسچی در دهه هفتاد که موجب محکومیت ایشان شد استفاده از پتانسیل شهرداری تهران در مسائل سیاسی بوده است.
این در حالی است که همین شهرداری تهران سکوی پرتاب آقای احمدی نژاد به سمت ریاست جمهوری شد و در شرایط کنونی نیز زمزمه های حضور آقای قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری آینده به گوش می رسد. بدون شک دود این مساله به چشم مردم تهران خواهد رفت و مردم تهران از استفاده سیاسی از شهرداری متضررخواهند شد. به نظر من اگر آقای قالیباف قصد دارد در انتخابات ریاست جمهوری حضور پیدا کند باید از شهرداری تهران استعفا دهد و از راه های دیگری مانند تشکیل حزب اهداف سیاسی خود را دنبال کند. کسی حق ندارد از شهرداری استفاده سیاسی کند.
تهرام 6539// 1625