شناسهٔ خبر: 14950334 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شبستان | لینک خبر

پایان ۹۵؛ تعیین تکلیف سهام عدالت

خبرگزاری شبستان:ابتدای سال اعلام شده بود که سال جاري مرحله نهايي آزاد‌سازي‌ سهام عدالت كه شامل تخصيص سهام است، انجام خواهد شد و حال مشاور رئیس کل سازمان خصوصی سازی خبر داده است که ارزش سهام تا پایان سال اعلام می شود.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سهام عدالت نوعی یارانه است که طبق نظر دولت نهم از طریق شرکت‌های تعاونی عدالت استانی به مشمولان آن واگذار می‌شود. دولت، هدف از عرضه سهام عدالت را گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد ایران اعلام کرده است. بنا بر طرح سهام عدالت، بخشی از سهام شرکت‌های دولتی معین، به قشرهای کم‌درآمدتر فروخته می‌شود.

 

بنابراین گزارش، در اواخر سال گذشته عبدالله پورحسینی، معاون وزیر اقتصاد و رئیس سازمان خصوصی‌سازی در نشست خبری به بررسی وضعیت این سهام پرداخته بود و ایسنا به نقل از وی در این باره نوشته بود که: "از ابتدای سال 1380 تاکنون 140 هزار میلیارد تومان سهام دولتی واگذار شده که 30 هزار میلیارد تومان آن در غالب رد دیون، 30 هزار میلیارد تومان در غالب سهام عدالت و 80 هزار میلیارد تومان به عموم مردم واگذار شده است. مقاومت‌هایی بر سر راه خصوصی‌سازی وجود دارد که این مقاومت‌ها افکار عمومی را مکدر می‌کند. با محاسبه سود شرکت‌های سرمایه‌پذیر در اوایل مهرماه آینده میزان سود قابل واگذاری به خزانه و میزان سهام قابل آزادسازی را اعلام کرده و سهامداران در صورت تمایل می‌توانند از محل آورده نقدی باقی مبلغ یک میلیون تومان را به خزانه پرداخت کنند. تا پایان شهریور 1392 ، ۱۷ درصد از واگذاری‌ها به بخش خصوصی واقعی واگذار شده که ۵ درصد آن به صورت سهام ترجیحی و تدریجی به کارمندان و کارگزاران بوده است، همچنین در کل سال 1392 این رقم به ۴۳ درصد، در سال 1393 به ۷۸ درصد و در ۹ ماهه اول امسال به ۱۰۰ درصد رسیده است."

 

این گزارش می افزاید: اواخر فروردین ماه سال جاری روابط عمومي سازمان خصوصي سازي در خبری درباره وضعیت سهام عدالت به نقل از پوري حسيني نوشته بود: "پرونده واگذاري‌ها در قالب سهام عدالت به هريك از مشمولان در 29 اسفند‌ماه سال قبل بسته شد و سال جاري مرحله نهايي آزاد‌سازي‌ سهام عدالت كه شامل تخصيص سهام است، انجام خواهد شد." حال مشاور رئیس کل سازمان خصوصی سازی خبر داده است که ارزش سهام تا پایان سال اعلام می شود.

 

بنابراین گزارش، مهر در این رابطه به نقل از سیدجعفر سبحانی، مشاور رئیس کل سازمان خصوصی سازی نوشته است: "برگه سهامی که در دست مردم است برگه ثبت نام سهام عدالت بوده و مشخص می کند این افراد مشمول و دارنده سهام عدالت هستند. دوره مالی طرح سهام عدالت یک دوره ۱۰ ساله است و پایان دوره مالی سال ۹۴ شرکت های سهام عدالت به پایان رسیده و مجامع این شرکت ها نیز دو هفته پیش برگزار شده است. دو دهک پائین درآمدی جامعه شامل مددجویان کمیته امداد و سازمان بهزیستی و روستائیان فاقد شغل از ۵۰ درصد تخفیف در سهام عدالت برخوردار هستند و ۴ دهک بعدی تخفیفی ندارند و به میزان سودی که در پایان دوره ۱۰ ساله به حساب خزانه واریز شود به همان میزان صاحب سهم خواهند شد.

 

تا به امروز ۱۸ هزار میلیارد تومان سود سهام عدالت به خزانه واریز شده است و طبق قانون پس از برگزاری مجامع، شرکت های مشمول سهام عدالت ۸ ماه فرصت دارند سود سهام خود از جمله سهام عدالت را توزیع کنند. تا پایان سال ۹۵ سود سهام از شرکت های مشمول سهام عدالت دریافت و به حساب خزانه واریز خواهد شد و تا پایان سال ۹۵ صورتحساب وضعیت کلی برای ۴۹ میلیون و ۱۰۰ هزار سهامدار عدالت مشخص و اعلام می شود که ارزش سهام آنان تا پایان امسال چقدر است و چه میزان از سهم سهامداران طی این ۱۰ سال تادیه و پرداخت شده است."

 

یادآور می شود: توزیع سهام شرکت‌های دولتی در میان جامعه و به‌ویژه اقشار کم بضاعت آن در اواخر دوره دوم ریاست جمهوری سید محمد خاتمی مطرح شد و در کوران رقابت‌های انتخاباتی ریاست جمهوری در برنامه‌های اقتصادی تعدادی از نامزدها جای گرفت . با پیروزی محمود‌ احمدی‌نژاد بر دیگر رقبا، اجرای طرح سهام عدالت با جدیت بیشتری مورد تأکید مسئولان جدید قرار گرفت و سرانجام "آیین‌نامه اجرایی افزایش ثروت خانوارهای ایرانی از طریق گسترش سهم بخش تعاون براساس توزیع سهام عدالت" در 9/11/84 و پس از اصلاح متن اولیه که خود در23/8/84  مصوب هیأت وزیران شده بود، به تصویب این هیأت رسید. تصویب اساسنامه شرکت کارگزاری سهام عدالت در همین روز بر عزم راسخ دولت جدید در عملی ساختن این پروژه صحه گذاشت و سهام مزبور پیش از آغاز سال 85 مطابق ماده 7 آیین‌نامه اجرایی پیش گفته، در چهار استان به تعدادی از مشمولان طرح اعطا شد. طرح مورد بحث که بنا به اساسنامه شرکت کارگزاری سهام عدالت و به گفته مسئولان آن اهدافی همچون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی در بین اقشار کم درآمد، کاهش خطرات ناشی از تمرکز دولت، بهبود توزیع ثروت و درآمد و تسریع در روند خصوصی‌سازی را نشانه رفته، با نقد منتقدان و تأیید حامیان روبه‌رو شد و بحث‌های فراوان برانگیخته است.