شناسهٔ خبر: 14948281 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

کشف 1600 قطعه شی نفیس باستانی در تهران

کارشناس باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی تهران گفت: حدود هزار و 600 قطعه شی نفیس از جمله کاشی، کاسه های سفید و آبی و هزار و 500 سکه از دوران هخامنشی تا دوران متاخر اسلامی کشف شده است.

صاحب‌خبر -
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ مرتضی ادیب زاده در نشست خبری مدیر کل میراث فرهنگی تهران با ابراز نگرانی از روند رو به افزایش حفاری های غیر مجاز در کشور و سرقت آثار عتیقه افزود: در شش ماهه اول امسال بیش از 4 هزار قطعه شی تاریخی نفیس کشف شده است.

ادیب زاده با ابراز تاسف درباره ضعف قوانین در زمینه قاچاق عتقیه و اشیا زیر خاکی گفت: این قوانین بسیار سهل گرفته شده است و تنبیه ها در حد سه سال است.

وی با بیان اینکه قضات با بخشش و مواد قانونی دیگری که نشانگر ضعف قوه قضائیه در حوزه میراث فرهنگی است متهم را تبرئه می کنند افزود: مثلا فرد دستگیر شده عنوان می کند که از باستانی بودن منطقه اطلاع نداشته است و تبرئه می شود.

ادیب زاده ادامه داد: همچنین در قانون آمده است که اگر در مکانی تابلو وجود نداشته باشد فرد را نمی توان متهم به تخریب آثار باستانی کرد.

وی افزود: ما نیز بخاطر حفاظت از تپه های باستانی نمی توانیم تمام آن ها را تابلو گذاری کنیم به طور مثال نصب تابلو در منطقه رباط کریم بیش از یک روز دوام نیاورد و تابلو دزدیده شد.

ادیب زاده ادامه داد: همچنین مجموعه ای از ظروف منحصر به فرد آبی و سفید که بر اساس مطالعات اولیه احتمال می دهیم برای دوران صفویه باشد کشف شده است، این ظروف ساخت کشور چین است و جزو کالاهای نفیسی محسوب می شد.

وی درباره کاربری این ظروف چینی گفت: تاکنون کاربری این ظروف مشخص نشده است اما مطالعات نشان می دهد که این کاسه ها قرن 14 تا 19 میلادی در استان های جنوب چین تولید می شده است و این ظروف در این ابعاد به سفارش دربار و بازرگانان برای تزئین قصرها و سرسراها استفاده شده است.

ادیب زاده با تاکید بر اینکه تا زمانیکه در ایران خریدار آثار تاریخی داریم قطعا فروشنده هم وجود دارد افزود: در این شرایط قطعا حفاری های غیر مجاز هم صورت می گیرد.

وی با انتقاد از تدوین قوانین مبهمی که درباره مجموعه داری خصوصی وجود دارد گفت: وقتی به مجموعه داری خصوصی مجوز جمع آوری سکه دوران تاریخی داده می شود قطعا سکه هایی از حفاری های غیر مجاز در ایران فرستاده می شود و مجموعه دار خصوصی خریدار آن است.

ادیب زاده با اشاره به اینکه هر ساله معاونت حقوقی سازمان میراث فرهنگی از کارشناس های تمام استان ها ارسال نواقص حوزه تاریخ و میراث فرهنگی را می خواهد ادامه داد: علیرغم ارسال چندین ساله این گزارش ها و ارائه پیشنهادهای مختلف باز هم هیچگونه تغییراتی در قوانین ایجاد نشده است.

وی افزود: حجم زیادی از کاشی های کشف شده نشانگر این است کار از حفاری های غیر مجاز گذشته است و شاخصه ها و تزییات وابسته به معماری را هم می فروشند.

ادیب زاده با تاکید بر اینکه نمی توان در شهرستان ها نفیس ترین کاشی ها حتی زرین فام را فروخت گفت: اما در تهران برای تمام بخش های آثار تاریخی خریدار وجود دارد.

وی افزود: با توجه به فرسوده بودن بند کشی های ضعیف کتیبه های کاشی به راحتی می توان لوح های کاشی را در مدت زمان کوتاهی پیاده کرد.

ادیب زاده با ابراز امیدواری از اینکه با برخورد بسیار جدی می توان با کار خرید و فروش کاشی در تهران مبارزه کرد گفت: در غیر این صورت و با ادامه دزدی ها دیگر چیزی از کتیبه های کاشی و لوح نفیس کاشی کاری دوره قاجار و پهلوی اول حداقل در تهران باقی نخواهد ماند.

این نشست با حضور رجب علی خسرو آبادی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران، سرهنگ عبدالرضا امیری فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی استان تهران، کارشناسان و خبرنگاران در موزه رضا عباسی برگزار شد.