شناسهٔ خبر: 14944190 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

اجرای کامل طرح تحول نظام سلامت در قم /افزایش 750 تخت بیمارستانی تا یک سال آینده

قم- ایرنا- بررسی عملکرد دانشگاه علوم پزشکی قم طی 3 سال گذشته از جمله ارزیابی اجرای طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت و درمان و همچنین تشریح روند احداث بیمارستان های جدید درگفت و گو با رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم بررسی شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، نظام سلامت کشور درسال های اخیر با چالش های فراوانی مواجه بود که با روی کار آمدن دولت یازدهم طرح تحول نظام سلامت درراستای سیاست های کلی نظام و تاکید جدی رهبر معظم انقلاب به مقوله سلامت جامعه و افزایش شاخص های سلامت و بهداشت مردم در بخش های مختلف از 15 اردیبهشت ماه سال 93 از سوی وزارت بهداشت به اجرا درآمد.
این طرح تاکنون در 3 مرحله اجرایی شده که اهدافی از جمله کاهش میزان پرداختی بیماران بستری در بیمارستان های دولتی، ترویج زایمان طبیعی، ارتقای کیفیت هتلینگ در بیمارستان های دولتی، حمایت از ماندگاری پزشکان در مناطق محروم، حضور پزشکان متخصص مقیم در بیمارستان های دولتی، ارتقای کیفیت خدمات ویزیت در بیمارستان های دولتی، ارتقاء شاخص های بهداشتی، بهبود کیفیت خدمت، رضایت مردم و کنترل هزینه ها و عدالت در سلامت را دنبال می کند.

* طرح تحول نظام سلامت اقدامی ارزشمند و راهبردی بود
رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم با بیان این که طرح تحول نظام سلامت یکی از اصلی ترین اهداف و برنامه های راهبردی دولت یازدهم بود، گفت: با وجود این که بیش از 2 سال از اجرای طرح می گذرد، متاسفانه بسیاری از مردم در جریان آن نیستند و حق این خدمت بزرگ دولت ادا نشده است.
ابوالفضل ایرانی خواه تاکید کرد: از رسانه ها انتظار می رود در این زمینه دولت را یاری و خدمات این طرح منعکس کنند، چرا که این طرح خدمت بزرگ و ارزشمندی بوده است و اگر متوقف شود مشکلات بسیاری پیش می آید.
وی گفت:طرح تحول نظام سلامت بسته های مختلف دارد و در 3 بعد درمان، بهداشت و آموزش تعریف شده است که نخستین بخش آن شامل درمان است که از نیمه اردیبهشت 93 اجرایی شد.
وی افزود:براساس این بخش مردم در مراجعه به مراکز درمانی از هزینه های کمرشکنی که در مراکز دولتی برای ویزیت و بستری پرداخت می کردند در شهرها از 30 درصد به 6 درصد و برای روستایی ها و عشایر به 3 درصد کاهش یافت.
ایرانی خواه اضافه کرد: بر این اساس خدماتی که در مراکز بهداشتی قم ارائه می شود باید همراه با تعرفه های تعیین شده باشد و تمام بیمارستان ها موظف به رعایت این تعرفه ها شده اند.
وی دسترسی به خدمات تخصصی و فوق تخصصی مطابق با نیاز و در جهت تکریم بیماران را خدمت دیگر این طرح عنوان و بیان کرد: پیش از اجرای این طرح، تنها در رشته های اصلی شامل زنان، جراحی، کودکان و داخلی پزشک مقیم در بیمارستان ها بود، در حالی که با اجرای طرح تحول علاوه بر رشته های اصلی، در رشته های غیراصلی نیز شامل ارتوپدی، داخلی، گوش و حلق و بینی پزشک مقیم به صورت 24 ساعته در بیمارستان ها حضور دارد.
وی ارتقاء هتلینگ بیمارستان ها را هدف دیگر این طرح دانست و گفت: در قالب این طرح بیمارستان های دولتی از نظر ظاهر و کیفت تجهیزات رفاهی ساماندهی شد.

* افزایش 10 درصدی زایمان طبیعی طی 3 سال گذشته
ایرانی خواه بیان کرد: ترویج و رایگان شدن زایمان طبیعی بخش دیگر این طرح بود که بر اساس آن، زایمان طبیعی و خدماتی که مادر دریافت می کند در بیمارستان های دولتی کاملا رایگان است.
وی با بیان این که زایمان طبیعی در بیمارستان های ایزدی، الزهرا و شهید بهشتی کاملا رایگان است، گفت: به طور متوسط طی سه سال اخیر زایمان طبیعی در قم 10 درصد افزایش یافته و در حال حاضر به 27 درصد رسیده است و این استان از نظر افزایش باربری مقام نخست را در کشور داراست.
وی با اشاره به این که تعداد مرگ مادران باردار از شاخص های سلامت در جهان است، گفت: سال گذشته پس از 9 سال برای نخستین بار هیچ موردی از مرگ مادر باردار در استان گزارش نشد.

* تشکیل پرونده بهداشتی برای 600 هزار تن
رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم به تشریح طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت پرداخت و گفت: بسته ای که در تحول بهداشت تعریف شده بسیار جامع، زیربنایی و زیرساختی است و بر اساس آن، پرونده بهداشتی برای تمام مردم تشکیل می شود.
وی افزود: این طرح در استان های دیگر تنها برای حاشیه شهرها اجرا شد، درحالی که در قم تمام مردم را تحت پوشش قرار داد و تاکنون برای 600 هزار تن از مردم استان قم پرونده الکترونیکی بهداشتی و سلامت تشکیل شده است تا اطلاعات سلامتی آن ها در این پرونده ها ثبت شود.
به گفته وی، 41 مرکز سلامت جامعه و 100 پایگاه بهداشتی درقم فعال است که مراجعه کنندگان را از لحاظ جسمی و روانی معاینه می کنند.
ایرانی خواه ادامه داد: در این طرح مردم با مراجعه به مراکز بهداشتی ابتدا توسط پزشک عمومی معاینه می شوند و اگر نیاز باشد به متخصصان ارجاع داده می شوند که تمام این مراحل رایگان است.
وی افزود: خدمات ارائه شده به خانم های باردار از ابتدای بارداری تا پس از زایمان رایگان است.
وی گفت: با ادامه این طرح، طی چند سال آینده جامعه ای بانشاط و سالم و به دور از بیماری های نوپدید خواهیم داشت و بیماری های قلبی عروقی، سرطان و فشار خون کاهش قابل توجهی خواهد داشت.
ایرانی خواه افزود: تنها در سال جاری، 900 میلیارد ریال در راستای اجرای طرح تحول نظام سلامت درحوزه بهداشت به قم اختصاص یافته است و تاکنون 500 میلیارد ریال آن هزینه شده است.
وی با بیان این که طرح تحول سلامت شامل اتباع نمی شود، گفت: بر اساس تفاهم نامه ای که بین وزارت بهداشت و جامعه المصطفی منعقد شد، تنها طلاب خارجی و خانواده آن ها از فرانشیز 6 درصدی خدمات بهداشتی و درمانی همانند ایرانیان بهره مند شدند.

* راه اندازی بیمارستان فرقانی تا پایان امسال
وی در ادامه سخنان خود به طرح های عمرانی در دست احداث دانشگاه علوم پزشکی اشاره و بیان کرد: تا پایان امسال بیمارستان فرقانی به بهره برداری می رسد و بیمارستان های امیرالمومنین(ع) و نیروگاه نیز تا نیمه نخست سال آینده راه اندازی می شوند.
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم، بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی فرقانی با350 تخت در 9 طبقه به متراژ 27 هزار مترمربع که هم اکنون از 94 درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است.
وی افزود: تاکنون 8 هزار میلیارد ریال جهت ساخت بیمارستان فرقانی از سوی دانشگاه علوم پزشکی هزینه شده است و 80 درصد تجهیزات این بیمارستان نیز آماده است.
وی با بیان این که بیمارستان نیروگاه نیز از 76 درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است، گفت: این بیمارستان با 172 تخت در 7 طبقه به متراژ 15 هزار و 134 مترمربع در حال ساخت است.
ایرانی خواه اضافه کرد: بیمارستان امیرالمومنین(ع) نیز با 231 تخت در 9 طبقه به متراژ 19 هزار و 949 مترمربع، 25 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی با بیان این که مشکلی در تهیه تجهیزات و کادر پزشکی این بیمارستان ها نداریم، گفت: قم با کمبود 1 هزار پرستار مواجه است و تاکنون مجوز استخدام 300 پرستار اخذ شده است که 200 تن از آن ها اکنون به صورت قرارداری در حال همکاری هستند.

* افزوده شدن 750 تخت بیمارستانی تا یک سال آینده
وی گفت: با افتتاح این بیمارستان ها طی یک سال آینده، 750 تخت به تخت های فعال بیمارستانی قم افزوده می شود.
ایرانی خواه با بیان این که در حال حاضر 1 هزار و 600 تخت فعال در بیمارستان های دولتی و خیریه قم وجود دارد، گفت: هم اکنون به ازای هر 1 هزار تن، 1.6 تخت فعال در استان وجود دارد که بر اساس استاندارد این رقم باید به 2.7 افزایش یابد.
وی بیان کرد: در حال حاضر 8 تخت ال دی آر ویژه زایمان مادران در بیمارستان ایزدی فعال است و تعدادی نیز به زودی در سایر زایشگاه ها فعال خواهد شد.
وی همچنین به احداث پایگاه اورژانس هوایی با 55 درصد پیشرفت فیزیکی اشاره و بیان کرد: این پایگاه با زیربنای 7 هزار و 500 مترمربع در عوارضی آزادراه قم تهران با مشارکت خیران احداث می شود.
به گفته ایرانی خواه، این طرح نخستین پایگاه اورژانس هوایی در کشور است که دارای دو پد یکی برای استقرار و یکی برای نشست و پرواز هلی کوپتر اورژانس 115 است.
وی اضافه کرد: وزیر بهداشت قول داده است که نخستین بالگرد تخصصی امدادی یا مدی کوپتر به قم اختصاص داده شود.
وی، احداث بیمارستان 110 تختخوابی زنان و زایمان شهید بهشتی با 18 درصد پیشرفت فیزیکی، دو مرکز فاخر کلینیک ویژه با 30 درصد پیشرفت برای کودکان و بزرگسالان در محوطه بیمارستان شهید بهشتی و نکویی هر کدام به متراژ 5 هزا رو 500 مترمربع، بیمارستان 250 تختخوابی مادر و کودک و رادیوتراپی بیمارستان شهید بهشتی در 4 طبقه با 95 درصد پیشرفت فیزیکی از دیگر طرح های عمرانی در دست احداث در استان قم ذکر کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم بیان کرد: بیمارستان 1 هزار تختخوابی نیز با حمایت های بی دریغ و شبانه روزی رئیس مجلس شورای اسلامی محقق شد و اکنون در مرحله صفر است.
وی افزود: در صورتی که مشکل واگذاری زمین این بیمارستان حل شود، فاز نخست آن توسط بخش خصوصی در 36 ماه تکمیل می شود.
وی افزود: احداث یک قطب جامع و بزرگ سرطان واجد شرایط استاندارد جهانی با پیشرفته ترین تجهیزات به روز جهان از جمله دستگاه پت اسکن در قم تصویب شده است که احداث آن به زودی توسط بخش خصوصی آغاز می شود.
به گفته ایرانی خواه، در حال حاضر 2 کلینیک ویژه ویزیت متخصصان بر اساس استاندارد ویژه کودکان در درمانگاه دارالشفا و ویژه بزرگسالان در درمانگاه ظفر در حال فعالیت است.
وی همچنین با اشاره به مشکل دفع پسماندهای عفونی بیمارستان ها، گفت: سیستم مکانیزه زباله که پسماندهای عفونی را به زباله های معمولی تبدیل می کند در چندین مرکز درمانی فعال است و در تعدادی دیگر نیز به زودی فعال می شود.
وی افزود: متاسفانه شهرداری این پسماندها را به عنوان زباله های شهری قبول ندارد که امیدواریم این مشکل برطرف شود.

* استان قم از کمبود اعتبارات رنج می برد
رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم در ادامه با اشاره به این که استان قم مشکلات خرد و کلان زیادی در همه عرصه ها دارد، گفت: این عقب ماندگی ها در شان و جایگاه این استان نیست و از هر مولفه ای که به قم نگاه کنیم، امکانات آن در خور یک شهر 1 میلیون و 250 هزار نفری نیست.
وی با بیان این که استان قم از کمبود اعتبارات رنج می برد، تاکید کرد: باید با تعهد و مسئولیت پذیری مشکلات این شهر را در همه عرصه ها با حرکتی جهشی و بسیجی وار حل کرد.
وی ابراز امیدواری کرد: در 5 سال آینده استان قم با حمایت اصحاب رسانه و مسئولان ملی به وضعیتی که شایسته آن است، دست یابد.

* اصحاب رسانه به دور از جناح بندی های سیاسی به نقد عملکرد مسئولان بپردازند
ایرانی خواه در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر این که رسانه ها با خدمتگزاران عرصه های مختلف ارتباطی تنگاتنگ داشته باشند، گفت: اصحاب رسانه باید اشکالات طرح های مختلف را رصد و نظرات مردم را به مسئولان منتقل کنند و در قانون گذاری ها سهم داشته باشند.
وی با اشاره به این که اصحاب رسانه باید به دور از جناح بندی های سیاسی به نقد عملکرد مسئولان بپردازند، گفت: احزاب سیاسی کشور باید در مسائل مختلف در یک مسیر قرار گیرند و متحد باشند.
وی تصریح کرد: جناح بندی های سیاسی که متاسفانه برخی رسانه ها نیز به آن آلوده شده اند، نتیجه ای ندارد و سد راه پیشرفت و حل مشکلات شده است.
ایرانی خواه تصریح کرد: تا زمانی که بازی ها و تقسیم بندهای جناحی ادامه داشته باشد و افراد خدوم با این بن بست ها، کارشکنی ها، تضعیف ها و تخریب های ناعادلانه و ناکارشناسانه مواجه می شوند، کنار می کشند و روند خدمت رسانی دچار اخلال می شود.
وی تاکید کرد: باید در جهت تحکیم ارتباط دولت، اصحاب رسانه و مردم علاوه بر تنگاتنگ کردن آن، این ارتباط بازنگری شود.
وی بیان کرد: از خبرنگاران که با مردم در ارتباط هستند و همه مسائل را از نگاهی وسیع نظاره هستند، انتظار می رود با مسائل خرد و کلان کشور جناحی برخورد نکنند و بدون توجه به حواشی سیاسی مسئولان خدوم و دلسوز را تشویق به حل مشکلات کنند.

* انتقادهای کارشناسانه و دلسوزانه، سازنده است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم همچنین با بیان این که نبود انتقاد در جامعه نشان دهنده رکود است، گفت: انتقاد باید کارشناسانه و دلسوزانه و با محوریت مردم باشد تا رضای خداوند، تحقق اهداف نظام و پیشرفت کشور را به دنبال داشته باشد.
وی افزود: انتقادی که سطحی نگرانه و ناکارشناسانه باشد، نه تنها در تقابل با اخلاق است، بلکه به تهمت و دروغ تبدیل می شود و نتیجه ای ندارد.
وی اضافه کرد: متاسفانه برخی مطالب از سوی بعضی رسانه ها در ظاهر انتقاد ولی در باطن تخریب است.
ایرانی خواه با بیان این که عده ای با نگاه و رنگ انتقاد قصد تخریب طرح تحول نظام سلامت را دارند، گفت: این افراد ناآگاهانه به ریشه این طرح می زنند، در حالی که طرح تحول نظام سلامت که خدمات بسیاری در حوزه های درمانی، آموزشی و بهداشتی دارد.
وی گفت: انتقاد مضمون زیبا و مقبولی دارد و در صورتی که کارشناسانه باشد می تواند تاثیر سازنده ای در عمران و آبادانی کشور داشته باشد.
وی اضافه کرد: باید به یکدیگر کمک کنیم و نگاه تقابلی نداشته باشیم تا مشکلات حل شود و کشور به جایگاهی که درخور شان ملت است برسد.
ایرانی خواه تاکید کرد: اصحاب رسانه در به سرانجام رسیدن طرح ها دولت را یاری کنند و نگذارند بهانه گیرها به اهداف خود برسند.
گزارش از: سمیه حیدری
2085/ 6133/