با وجود این که بازار لپ تاپها به دلیل رواج تبلتها و فبلتها با افت شدیدی رو به رو شده است، اما کروم بوکها با تمامیسادگی که دارند با رشد خوبی در این بازار پیش میروند. گوگل برای نخستین بار کروم بوکها را در سال ۲۰۱۱ معرفی کرد و تاکنون نیز مدلهای گوناگونی از آن توسط چند کمپانی بزرگ تولید شده است. کروم بوکها در واقع لپ تاپهایی هستند که به سیستم عامل کروم شرکت گوگل بر پایه لینوکس مجهز شدهاند و اغلب کار با کروم بوک نیازمند اینترنت است.
نکته ای که کروم بوکها را از سایر دستگاهها متمایز میکند طراحی آنها است، به طوری که باید هنگام اتصال به اینترنت از آنها استفاده شود و نیز بخش عمده ای از اپلیکیشنها و دادهها در سرویس ابری یا رایانش ابری (Cloud Computing) قرار دارند. کروم بوک درست همانند یک لپ تاپ کوچک است اما آن کاراییها و انتظاراتی که از یک لپ تاپ میتوانیم داشته باشیم در کروم بوک دیده نمیشود. با این حال کروم بوک میتواند نیازهای یک کاربر اینترنتی که مشتاق پژوهش و جستجو در صفحات وب است را به طور کامل برآورده سازد و از امکاناتی که در آن قرار داده شده به درستی و به اندازه نیازهای یک کاربر وب استفاه کند.
همان طور که محاسبات و پردازش به سمت ابری شدن پیش رفت و گوگل با جی میل، گوگل داکز و بسیاری دیگر از سرویسهای خود توانست نقش بزرگی در سرویسهای ابری ایجاد کند، گوگل به دنیای سخت افزارها نیز وارد شد و رایانههایی با این هدف ساخته است که هم بتوانند داده کم تری ذخیره کنند و هم توانایی فرستادن تمامییا برخی از دادههای خود را روی سرویسهای ابری داشته باشند.
با پیشرفت فناوری اطلاعات نیاز به انجام کارهای محاسباتی در همه جا و همه زمان به وجود آمد. همچنین نیاز به این هست که افراد بتوانند کارهای محاسباتی سنگین و دادههای حجیم خود را بدون داشتن سخت افزارها و نرم افزارهای پیشرفته و گران، از طریق خدمات و به طور مجازی انجام دهند. رایانش ابری آخرین پاسخ فناوری به این نیازها تاکنون بوده است.ابر در این جا استعاره از شبکه یا شبکه ای از شبکههای وسیع مانند اینترنت است.آن چه یک ارائه دهنده خدمات نرم افزاری در رایانش ابری ارائه میکند، برنامههای کاربردی تجاری آنلاین است که از طریق مرورگر وب یا نرم افزارهای دیگر به کاربران ارائه میشود. تمامییا برخی نرم افزارهای کاربردی و اطلاعات، روی سرورها ذخیره میشوند و بر اساس تقاضا در اختیار کاربران قرار میگیرد.
امروزه بیشتر فعالیتهای یک کاربر مدرن به صورت آنلاین و توسط مرورگرها انجام میشود و به ندرت با اپلیکیشنهای دیگر سر و کار دارد، به ویژه این که بسیاری از این اپلیکیشنها نیز به صورت آنلاین (مانند Microsoft Office —–> Google Docs) در دسترس هستند. با این منطق گوگل با لپ تاپ منحصر به فرد خود یعنی کروم بوک (Chromebook )پا به عرصه فناوری اطلاعات گذاشت.از آن جایی که این دستگاه برای وب ساخته شده است، مهندسان گوگل تلاش گسترده ای در از بین بردن بسیاری از فرایندهای سیستمیو البته غیر ضروری که هر رایانه سنتی انجام میدهد داشته اند. این جریان شامل فرایند چک کردن سخت افزارها هنگام بوت شدن سیستم و مواردی دیگر میشود. با حذف این فرایندها است که سیستم عامل کروم فقط در عرض هشت ثانیه آماده استفاده میشود.
زمانی که شرکت گوگل برای نخستین بار از خط تولید کروم بوکهای خود در کنفرانس گوگل IرOدر سال ۲۰۱۱ رونمایی کرد، عصری جدید از رایانههای قابل حمل پیشرفته را وعده داد که بسیار مقرون به صرفه بودند و عمر باتری بسیار بالایی داشتند و زمان بارگذاری (لود شدن) آنها در حقیقت صفر بود. از آن پس شرکت گوگل و شرکاء آن به عرضه و به روزرسانیها ادامه دادند و اکنون مدلهای جدید این لپ تاپ که توسط این شرکتها ارائه میشود از باتریهای بسیار بادوامتر و همچنین پردازشگرهای قوی تری برخوردار هستند. به طور کلی اساس کروم بوکها روی قدرت حمل و قیمت پایین بنا شده است.
کروم بوکها با این که محصولات جدیدی هستند ولی با توجه به این که فقط برای مرور صفحات وب طراحی شده اند، استفاده از آنها بسیار ساده است. یکی از دلایل موفقیت نسبی کروم بوکها همین سادگی کاربرد آنهاست به نوعی که حتی کودکان نیز به راحتی میتوانند از آنها استفاده کنند؛ به همین منظور دانش آموزان یکی از مشتریان عمده کرومها در چین، ژاپن، اروپا و امریکای شمالی به شمار میروند. آن چه که روی یک سیستم عامل کروم قرار دارد شامل یک صفحه ورود، دسکتاپ ساده و یک تب اختصاصی برای تنظیمات سیستمیکروم مانند روشن و خاموش کردن و شبکه بی سیم است. همچنین دیگر دردسرهای آپدیت ویندوز وجود ندارد زیرا همیشه آخرین نسخه از سیستم عامل و نرم افزارها را خواهیم داشت.
سیستم عامل کروم بر پایه لینوکس ساخته شده است و مانند سیستم عامل مک در مقابل بدافزارها مصونیت دارد. با داشتن کروم بوکها دیگر نیاز نیست نگران انتخاب ضد ویروس و هزینههای آن بود. کروم بوک در حالت ورود میهمان (Guest) از بیشترین میزان امنیت و تدابیر دفاعی برخوردار است.
به عنوان مثال کاربر کروم بوک در این حالت فقط میتواند فایلهای خود را بارگذاری کند، اما نمیتواند هیچ برنامه ای نصب کند. گوگل برای کسی که بتواند نسخه اولیه یا میهمان کروم بوک را هک کند پاداشی ۵۰٫۰۰۰ دلاری تعیین کرده است. گروه امنیتی گوگل بر این باور است که تا به حال حتی یک نفر هم موفق به انجام این کار نشده است و به همین دلیل تصمیم گرفته اند پاداش را حدود ۷۰٫۰۰۰ یورو یعنی تقریباً به ۱۰٫۰۰۰ دلار افزایش دهند.کروم در مقابل صفحات POP-UPبسیار مقاوم است و تا آن جا که ممکن است این صفحات را بلوک خواهد کرد.بر اساس آمار، در سال ۲۰۱۵ بیش از پنج میلیون کروم بوک در سراسر جهان عرضه شده است و به شکلی محسوس باعث کاهش فروش مک بوکهای اپل شده اند.در نسخههای جدید سیستم عامل کروم، امکان پشتیبانی از اپلیکیشنهای اندروید به این پلتفرم افزوده شده است و با توجه به کاربران بسیار زیاد سیستم عامل اندروید، انتظار میرود که استقبال از کروم بوکها به شکلی چشمگیر افزایش پیدا کند. بر اساس پیش بینی وب سایت Global Market Insights، تعداد کروم بوکهای عرضه شده تا سال ۲۰۲۳ به ۱۷ میلیون دستگاه افزایش خواهد یافت.
قیمت پایین، عمر باتری طولانی در کروم بوکها و نیز مشکلات و پیچیدگیهای ویندوز ۱۰ دلایلی هستند که باعث شده بسیاری از مردم به کرم بوکها روی بیاورند. طبق آمار شرکت تحقیقاتی NPD، از اوایل تابستان سال گذشته خرید و فروش کروم بوک بالاتر از فروش نوت بوکهای ویندوزی قرار گرفت.
بسیاری از کروم بوکهایی که تا به امروز به بازار عرضه شده اند، تراشههای قدرتمندی نداشتند و به همین دلیل توانایی کروم بوکها در پردازشهای سنگین بسیار کم و محدود بود. اما به تازگی کروم بوک رشد زیادی کرده است. برای مثال کروم بوک ۱۴ (Acer Chromebook 14) تولید شرکت Acer، یکی از بهترین کروم بوکها با سیستم عامل Chrom OS به شمار میرود، در حالی که قیمت بسیار پایین تری هم دارد.البته کارآیی این کروم بوک نسبت به قیمت آن بسیار بالا و عالی است. به این دلیل است که این دستگاه طرفداران زیادی دارد.
مزایا و معایب ـ کروم بوکها برای استفاده از برنامههای گوگل مانند جی میل، تقویم گوگل و گوگل درایو طراحی شده اند. به همین دلیل کاربرانی که مدتها از ایمیلهای و سرویسهای یاهو و مایکروسافت آوت لوک استفاده کرده اند، کمیدشوار و وقت گیر است تا با سیستم عامل گوگل کروم هماهنگ شوند.
برنامههای نرم افزاری رایج مانند محصولات ادوبه و مجموعه آفیس در کروم بوک وجود ندارد اما میتوان به صورت آنلاین از این برنامهها استفاده کرد. مایکروسافت آفیس آنلاین که نسخه ابری رایگان آفیس است، به عنوان مجموعهای از برنامههای کروم بوک در دسترس قرار دارد و میتوان با استفاده از گوگل درایو، اسناد و صفحات متنی را اجرا و ویرایش کرد.هر کاربر با استفاده از Google Driveمیتواند فایلهای خود را از اسناد متنی تا ویدیویی را به صورت آنلاین ویرایش یا اجرا کند.
کروم بوکها طوری طراحی شده اند که به اینترنت وابسته هستند. اگر کاربر خارج از محدوده Wi-Fiباشد، بسیاری از برنامهها اجرا نخواهند شد. با این حال بیش از ۲۰۰ برنامه آفلاین کروم وجود دارد که بدون اتصال به اینترنت کار میکنند که از آن جمله میتوان به جی میل، Pocketو گوگل درایو و بسیاری از برنامههای اندرویدی اشاره کرد که به زودی نسخههای آفلاین آنها نیز عرضه خواهند شد.
میتوان بازیهای کلاسیک و دیگر بازیهایی که در فروشگاه گوگل موجود است را با کروم بوکها بازی کرد اما نمیتوان بازیهایی را که در ویندوز یا مک قابل اجرا هستند را در کروم بوک بازی کرد. با پشتیبانی اندروید از کروم بوکها، برخی بازیهای اندروید نیز در دسترس کاربران سیستم عامل کروم قرار خواهند گرفت.
با استفاده از درگاه USBموجود در کروم بوکها میتوان موس را به کروم بوک خود متصل کرد. کروم بوکها به کاربر اجازه میدهند تا چند صفحه وب و اپلیکشنهای کروم را در کنار هم و در یک زمان باز کند و به خوبی مولتی تسکینگ (Multitasking) را به کار برد.به روزرسانی سیستم عامل کروم در چند دقیقه صورت میگیرد و نیز پاک کردن و بازیابی مجدد آن به سادگی در چند دقیقه انجام میشود.
دو کروم بوک Acer Chromebook 14و ThinkPad 13که مخصوص محیط کار هستند، تأییدیه MIL-STD-810Gدارند. این تأییدیه نشان میدهد این کروم بوکها در آزمایش مقاومت که مخصوص تجهیزات نظامیایالات متحده آمریکا است، با موفقیت ظاهر شدهاند. مدل Acer Chromebook 14در دمای بسیار بالا یا پایین، رطوبت، ارتعاشات، باران و گرد وخاک مقاومت خوبی از خود نشان میدهد.
مدل Acer Chromebook 14شامل یک Trusted Platform Moduleاست که این تراشه امنیتی فایلها را از حملههای مخرب در امان نگه میدارد، همان طور که سیستم عامل کروم آنها را در سرویس ابر امن نگه میدارد.تا کنون افرادی که از «کروم بوک» (Chrombook) استفاده میکردند با رمز عبوری که روی اکانت گوگل خودشان داشتند، میتوانستند وارد سیستم عامل این لپ تاپها شوند یا میتوانستند از تلفن همراه خود برای باز کردن قفل سیستم عامل استفاده کنند؛ اما به تازگی شرکت گوگل اعلام کرده است که یک راه سوم هم در اختیار عموم کاربران قرار خواهد داد.
به زودی گوگل به کاربران اجازه میدهد که بتوانند یک کد چهار رقمیرا روی سیستم خود قرار دهند. در حال حاضر فقط توسعه دهندگان میتوانند روی سیستمهای خود از PINاستفاده کنند.
*گردآوری و تنطیم: فرهنگ البرزی
*عکسها از: staticworld
code