فروشگاههای معتبر اینترنتی را چگونه از فروشگاههای تقلبی تشخیص دهیم ؟ چگونه بدانیم که صفحه پرداخت بانکی، صفحه واقعی و متعلق به بانک است ؟ راه پرداخت اینترنتی چیست؟ گزارش پیش رو به نقل از گرداب، به این سؤالات پاسخ داده است:
اگر روزی به بازارهای اطراف، سری بزنیم برای خرید جنس موردنیاز، همیشه دو گزینه پیش روی ما قرار دارد. خرید از مغازهدار و یا خرید از دستفروشان. در میان مغازهداران نیز، برخی شهرهاند به اعتبار و انصاف. قطعاً به این مغازهداران میتوان اعتماد بیشتری کرد. کسی که در مغازهای قرار دارد باید دارای مجوز کسب باشد، درصورت ارائه جنس تقلبی و یا کلاهبرداری میتوان از او شکایت کرد اما بعد خرید از یک دستفروش دیگر دست خریدار بهجایی بند نیست.
دستفروش نیز هرروز پاتوقی جدید برای خودش پیدا میکند. بازارهای اینترنتی نیز حکایتی همچون بازارهای واقعی دارند. تعدادی از سایتها دارای اعتبار بیشتر و تعدادی نیز همچون دستفروشان فاقد اعتبارند و هرروز در یک دامنه جدید فعالیت میکنند. همانگونه که صاحبان مغازه و واحدهای کسبی موظفند مجوزهای خود را در دید عموم نصب کنند، فروشگاههای اینترنتی نیز موظفند نماد اعتماد خود را در سایت به نمایش بگذارند.
راه اعتماد به فروشگاههای اینترنتی
اما سؤال اصلی پیش روی خریداران اینترنتی این است که آیا صرف وجود این نماد در سایت میتوان به آن اعتماد کرد؟ آیا کالای خریداریشده بهطورقطع به دست خریدار خواهد رسید؟ آیا کالا با همان مشخصات و کیفیت تبلیغشده، درب منزل تحویل خواهد شد یا خیر؟در پاسخ به سؤال اول، بهطورقطع نمیتوان به تصویر نماد اعتماد بر روی صفحه اصلی اعتماد کرد. کسانی که قصد خرید اینترنتی دارند همانند خریداران عادی از مغازهها، نیاز است که مهارتهای حداقلی در این زمینه را داشته باشند.
پس از کلیک کردن روی نماد اعتماد، صفحه جدیدی باز میشود که نشاندهنده اطلاعات فروشگاه است. درصورتیکه پس از کلیک بر روی نماد اعتماد با یک عکس و یا یک لوگو خالی مواجه شدیم، نشاندهنده جعلی بودن این نماد است. پس از کلیک بروی enamad، صفحهای باز میشود که اطلاعات کامل واحد صنفی اعم از نام، آدرس، شماره و تاریخ اعتبار را نشان میدهد. باوجوداین صفحه بازهم امکان جعل آن وجود دارد، مرحله بعدی برای کسب اعتماد از معتبر بودن سایت رجوع به سایت enamad.ir است. اسامی تمامی شرکتهای معتبر وجود دارد که با یک جستجوی ساده میتوان اطمینان خاطر حاصل کرد که نماد درجشده بر روی سایت، اصلی است.
وقتی صفحات بانکی هم جعل میشوند
در بررسی شکایات ثبتشده از فروشگاههای اینترنتی، بعضاً شاهد هستیم که شرکتهایی بدون داشتن نماد الکترونیکی، کالای خود را عرضه میکنند. کاربر پس از انتخاب کالا در هنگام واریز وجه به صفحه بانک هدایت میشود اما پس از واریز، اطلاعات حساب او سرقت شده و طی چند مرحله، حساب شخص مورد دستبرد قرار میگیرد. این نوع کلاهبرداری اینترنتی با استفاده از صفحات فیشینگ (صفحات تقلبی) بانکها انجام میشود. در حقیقت این صفحات به سایت بانک متصل نیستند و فقط اطلاعات شماره کارت، رمز دوم، CVV2 و تاریخ انقضای مشترکان ثبت و ضبط میشود. دارنده این اطلاعات نیز میتواند با استفاده از آنها، بهحساب شخص دستبرد بزند.
صفحهکلید مجازی، راه فرار از دست هکرها
برخی از کاربران نیز به دام نرمافزارهای حرفهای میافتند. بدین ترتیب که برای واردکردن اطلاعات بانکی، از یک سیستم غیرشخصی استفاده میکنند. نرمافزارهایی وجود دارد که هر ضربه شما در صفحهکلید را ذخیره میکند و آن را بهصورت آنلاین در اختیار شخص کلاهبردار قرار میدهد. راهکار مقابله با این مسئله نیز استفاده از کیبوردهای مجازی در صفحات بانکی است. اگر در صفحه پرداخت اینترنتی امکان استفاده از کیبورد مجازی برای پرداخت ایمن شما در نظر گرفته نشده است، شما میتوانید از صفحهکلید مجازی ویندوز استفاده کنید. برای فعال کردن این قسمت، بعد از باز کردن start، کلمه “on-Screen keyboard” را تایپ کنید. راهکار بعدی نیز استفاده از صفحههای ایمن مرورگرها است. در مرورگر فایرفاکس این صفحه بانام “New Private Window” (با گرفتن همزمان ctrl+shift+P) و در مرورگر کروم بانام “new incognito window” (با گرفتن همزمان ctrl+shift+N)در دسترس کاربران قرارگرفته است. استفاده همزمان از دو روش بالا، تا حدودی بسیار زیادی امنیت شما را تأمین میکند.
فروش محصولات ممنوعه، روشی برای کلاهبرداری
برخی از کلاهبرداران اینترنتی نیز از شیوههای بسیار پیشپاافتادهتر استفاده میکنند. فروش محصولات ممنوعه، ابزاری برای این نوع کلاهبرداری است. کلاهبردار با استفاده از سایتهای رابط که اخیراً تعداد آنها افزایشیافته است، یک صفحه خرید اینترنتی و واریز وجه واقعی در سایت خود قرار میدهد. خریدار کالا پس از اتمام خرید، متوجه میشود که این سایت هیچ نشانی، شماره تماس و پشتیبانی ندارد. با توجه به ممنوعه بودن کالا، خریدار از شکایت خود صرفنظر میکند. در حالیکه که امکان شکایت از این سایتها نیز وجود دارد.بههرحال نماد اعتماد الکترونیک، اعتباری است برای یک فروشگاه اینترنتی و ضریب اعتماد خرید را بهشدت افزایش میدهد. درعینحال همانگونه که در هر خریدی از افراد مطلع مشورت میکنیم، لازم است در خریدهای اینترنتی نیز علاوه بر بالابردن مهارتهای خود، از افراد خبره در این عرصه مشورت بگیریم. مراجعه به سایتهای دارای نماد اعتماد، کسب مهارت، افزایش اطلاعات و مشورت از افراد آشنا با فضای مجازی، چهارپایه یک خرید مطمئن را شکل میدهند.