شناسهٔ خبر: 14923707 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

صادرات دو هزار تن کالاهای غیر نفتی استان مرکزی، برگی زرین در کارنامه دولت

اراک - ایرنا - صادرات دو هزار و 71 تن انواع کالای غیز نفتی از استان مرکزی با ارزش یک هزار و 824 میلیارد دلار در سه سال اخیر، برگی زرین از کارنامه ولت تدبیر و امید در این خطه است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، با وجود تمامی تنگناها و ناملایمات و بر خلاف شعارهای ناامید کننده منتقدان دولت در مدت سه سال سپری شده از عمر دولت یازدهم، اتفاقات ارزشمندی در بخش های صنعتی، فرهنگی، پزشکی و خدماتی استان مرکزی رخ داده که نشان از عزم قاطع، برنامه محوری و تدبیر در امور دارد.
دولت تدبیر و امید در مرداد ماه سال 1392 در شرایطی دولت را تحویل گرفت که کشور با وجود صادرات روزانه بیش از سه میلیون بشکه نفت به ارزش 130 دلار، رشد اقتصادی منفی شش درصد را تجربه می کرد.
تورم و افزایش روزانه قیمت کالا و خدمات، تحریم، کاهش ارزش پول ملی، ورشکستگی صنایع و کارخانه های بزرگ و کوچک و بی ثباتی اقتصادی نتیجه رویکردهای غیرکارشناسی بود که تغییر در آن ها با وجود معضلات مختلف و تنگناهای مالی دولت با جدیت و تلاش دولت روحانی به ثمر نشسته است، هرچند تا رسیدن به شرایط مطلب راه زیادی در پیش است.
استان مرکزی به عنوان چهارمین قطب صنعت کشور، بیش از استان های دیگر از تصمیمات غیرکارشناسی در زمینه سیاست اقتصادی، حوزه خارجی و هدفگذاری های تولید صدمه دید، چرا که در این مدت بیش از 400 کارخانه این استان به تعطیلی و یا نیمه تعطیلی کشیده شدند.
با تلاش های ستاد های تسهیل در تولید و اقتصاد مقاومتی در سه سال اخیر علاوه بر مطالعات عارضه یابی صنعت، تلاش اثربخشی در حل مشکلات واحدهای نیمه تعطیل و تعطیل و رونق صادرات و مهار بیکاری در استان انجام شده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی در گفت و گو با ایرنا گفت: با وجود تحریم های ظالمانه بر علیه نظام جمهوری اسلامی، بر اساس گزارش اداره کل گمرک استان مرکزی، بیش از دو هزار تن انواع کالای غیر نفتی از نیمه دوم سال 92 تا کنون از این منطقه به مقاصد مختلف جهان صادر شد که این مهم نشان از تلاش های گسترده دولتمردان یازدهم دارد.
محمدرضا حاجی پور افزود: این در حالی است که واحدهای استان مرکزی میزان سه هزار و 746 تن کالای غیرنفتی را به ارزش دو هزار و 845 تن در طول فعالیت سه ساله دولت تدبیر و امید از این استان صادر کرده اند که این مهم در مقایسه با سال 92، دو هزار و 700 میلیارد دلار معادل 15 درصد افزایش دارد.
وی گفت: صدور 70 پروانه تولید فرش دستباف به صورت غیر متمرکز و پنج پروانه متمرکز و صدور هفت هزار و 13 پروانه مشاغل خانگی بخشی دیگر از دستاوردهایی است که در کارنامه سه ساله دولت در حوزه صنعت، معدن و تجارت استان درج شده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی اضافه کرد: شمار مجوزهای تاسیس و توسعه صادرات استان مرکزی در سال 92 برابر با دو هزار 453 مورد با سرمایه 148 هزار و 564 میلیارد ریال و پیش بینی اشتغال 90 هزار نفر بود که در حال حاضر عملکرد استان در این حوزه با 41 درصد رشد به سه هزار و 462 جواز تاسیس با سرمایه مورد نیاز 185 هزار و 304 میلیارد ریال و پیش بینی اشتغال 92 هزار و نفر 402 موردرسیده است.
وی اضافه کرد: پالایشگاه پلاسمای خون شرکت وارثان راه ملل با برآورد سرمایه 80 میلیون یورو معادل یک هزار و 80 میلیارد ریال، توسط بخش خصوصی در شهرستان زرندیه استان مرکزی و پیش بینی 500 فرصت شغلی، طرح توسعه نیکسان صنعت با سرمایه بالغ بر 210 میلیارد ریال و اشتغال 180نفر، طرح توسعه شرکت ایمن شیشه سپهر با سرمایه یکصد میلیارد ریال و اشتغالزایی 50نفر در زرندیه، سرمایه گذاری شرکت ترکیه ای به منظور مشارکت در اجرای طرح مشترک با شرکت آنیت شهرک صنعتی ایبک آباد در زمینه تولید انواع قالب ها، جذب سرمایه گذار اتریشی در حوزه انرژی های تجدپذیر در استان مرکزی و مذاکره با بنیاد برکت برای حمایت از طرح های اقتصادی و کار آفرینی ، گوشه ای دیگر از اقداماتی است که در دولت یازدهم در استان کلید خورده و تحول بنیادی در تولید و صنعت منطقه و کشور ایجاد می کند.
حاجی پور طرح عارضه یابی را یکی از فعالیت های ماندگار سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی عنوان کرد و گفت: با انجام این طرح مشکلات و موانع تولید استان به صورت کارشناسایی شناسایی شد و هم اکنون نیز ساماندهی واحدهای تعطیل و یا نیمه تعطیل در حال بررسی است.
به گزارش ایرنا، وی اضافه کرد: بر اساس طرح عارضه یابی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی، 63 و یک دهم واحدهای تولیدی استان فعال، 11 و شش دهم درصد تعطیلی موقت و 25 و چهار دهم درصد در تعطیلی مطلق به سر می برند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی بیان کرد: اخذ تسهیلات از بانک ها ، بی ثباتی قیمت مواد اولیه، برگشت چک و نداشتن توان پرداخت اقساط و تحریم های بین المللی به ترتیب رتبه اول تا چهارم مشکلات پیش روی بنگاه های صنعتی است و ضعف بازار سرمایه در تامین نقدینگی مورد نیاز تولید و بی ثباتی قوانین و مقررات تولید و سرمایه گذاریدر مجموع به عنوان محورهای ستاد اقتصاد مقاومتی استان برای حل معضلات حوزه صنعت در دستور است.
وی، مشارکت شرکت رهاورد ساینای دلیجان با شرکت لیپکس آلمان در خصوص الیاف شیشه (با فراهم شدن زمینه مساعد انتقال فناوری در پسا برجام )، افزایش سطح تولید شرکت نورد و لوله صفا از ظرفیت 10درصـد(نیمه تعطیل ) به 80 درصد و فراهم شدن زمینه اشتغال 157 نفر (افزایش سطح اشتغال تا 500 نفر با تامین زیر ساختهای مورد نیاز این شرکت )، ایجاد بستر همکاری دو جانبه میان شرکت سنگستان محلات و ایتالیا به منظور انتقال تکنولوژی تولید، برگزاری ستاد تسهیل و رفع مشکلات واحدهای صنعتی در حوزه مالیات و تامین اجتماعی، استمهال، تقسیط و بخشودگی جرایم معوقات بانکی را از تدابیر راهگشا در این مدت دانست.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی افزود: تا کنون 50 جلسه ستاد تسهیل در استان مرکزی برگزارشده و 250 پرونده واحدهای تولیدی با هدف تسهیل و رفع موانع تولید مورد بررسی قرار گرفته است.
حاجی پور اضافه کرد:ایجاد تعرفه های گمرکی به منظور حمایت از تولید استان مرکزی از جمله در خصوص فلنج استینلس استیل و کربن استیل در راستای صیانت از تولید در شرکت ماشین سازی اراک، بویلر ها و برخی تجهیزات نفت و گاز، برقراری تعامل دو جانبه بخش معدن با شرکت اکتشافات و معدن کاری شمال غرب چین، مذاکره با شرکت مپنا برای تقویت تعاملات با شرکت های صنایع epc استان و پیگیری مطالبات بخش خصوصی از دولت از جمله شرکت واگن پارس به ارزش یکصد میلیارد ریال،بخشی دیگری از تلاش هایی است که در ایام دولت روحانی در راستای صیانت از تولیدات داخلی انجام شده است.
حاجی پور، اعزام هیات تجاری به برزیل برای تقویت تعاملات تجاری و فراهم شدن زمینه حضور در چهل و یکمین نمایشگاه بین المللی سنگ برزیل، برگزاری هشتمین نمایشگاه فرش دستباف کشور در استان مرکزی، پذیرش 12 هیات تجاری از کشورهای عضو cis به منظور تقویت مبادلات در حوزه ریلی ،شیمیایی ، آلومینیوم و پذیرش هیات های تجاری از کشورهای چین،ژاپن ، قزاقستان ، گرجستان ، سومالی ، روسیه ،ژاپن (شرکت JFE) در سال 1394، پذیرش هیات تجاری از فیلیپین، اندونزی و سوئیس در سال 1393، اعزام هیات های تجاری به ترکیه (سال 1392)، ترکیه، چین، کره جنوبی،(سال 1393)، چین هلند و برزیل (سال 1394)، برگزاری نمایشگاه بین المللی سنگ در محلات بخشی از فعالیت های سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی در بخش تجارت خارجی در دولت تدبیر و امید است.
مدیرعامل شرکت شهرک های استان مرکزی نیز در در این خصوص گفت: در دولت روحانی قرار داد واگذاری 566 پلاک زمین با متقاضیان منعقد شد واین در حالی است که شاخص مذکور در بدو فعالیت دولت یازدهم یک هزار و 818 قرارداد منعقد شده در استان داشت.
مصطفی آمره افزود: از سال 1392 تا پایان تیرماه سال جاری 318 واحد صنعتی در شرکت شهرک های صنعتی استان مرکزی بهره برداری شد در حالی که در سال 92، یک هزار و 281 واحد بهره برداری شده بود و عملکرد سه ساله دولت تدبیر و امید نسبت به سه سال قبل ، 25 درصد افزایش داشته است.
وی ادامه داد: چهار هزار و 252 فرصت شغلی در شهرک های صنعتی استان مرکزی در کارنامه دولت یازدهم ثبت شده که در مقایسه با بدو فعالیت دولت 16 درصد افزایش دارد.
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان مرکزی بیان کرد: فعال سازی کلینیک صنعت استان، تقویت صندوق حمایت از صنایع کوچک، تشکیل کارگروه حمایت از صنایع کوچک، توسعه خدمات مشاوره ای، راه اندازی و توسعه فن بازار، ایجاد نمایشگاه دائمی محصولات صنعتی استان بخشی از فعالیت های این شرکت در سه سال فعالیت دولت تدبیر و امید محسوب می شود.
وی، با بیان اینکه 144 طرح زیرساختی در شهرک های صنعتی استان مرکزی آماده بهره برداری است، بیان کرد: این طرح های زیرساختی به ارزش 490 میلیارد و 650 میلیون ریال برآورد شده که میزان 295 میلیارد ریال از مجموع آن، در سال گذشته جذب شده و بقیه تا سال جاری تحقق می یابد.
وی ادامه داد: ساخت تصفیه خانه، آسفالت محورهای ارتباطی و معابر داخلی، جابه جایی چاه های آب، تکمیل شبکه برق رسانی و آبرسانی، ایجاد شرایط استفاده از پساب تصفیه خانه برای فعالیت های صنعتی و آبیاری فضای سبز و استقبال از سرمایه گذاران خارجی از مهمترین اولویت های سرمایه گذاری شرکت شهرک ها، در نواحی و شهرک های صنعتی استان مرکزی است.
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان مرکزی، مهمترین مشکل شهرک های صنعتی خمین، محلات و دلیجان را کمبود آب عنوان کرد و گفت: به همین منظور بسترسازی استفاده 10 لیتر بر ثانیه از سد کوچری فراهم شده که این امر تا پایان شهریورماه امسال محقق می شود.
وی، خوشه سازی صنایع کوچک را یکی از اقدامات ارزشمند شرکت شهرک های صنعتی استان مرکزی عنوان کرد و گفت: شرکت شهرک های صنعتی استان مرکزی تا کنون هشت خوشه کسب و کار را شناسایی کرده است که فرآیند توسعه در سه خوشه دیگرصنعتی نیز انجام شده و یک طرح توسعه خوشه نیز در دست اجراست.
آمره اظهار کرد: خوشه صنایع ریلی با 60 واحد تولیدی، سرمایه گذاری 10 هزار میلیارد ریال و اشتغال زایی دو هزار و 500 فرصت شغلی در کنار خوشه سنگ محلات با 280 واحد تولیدی و پنج هزار و 600 میلیارد ریال سرمایه گذاری و سه هزار فرصت شغلی از جمله خوشه های ساماندهی شده در استان مرکزی است.
وی افزود: خوشه عایق رطوبتی دلیجان با 105 واحد تولیدی و دو هزار و 500 میلیارد ریال سرمایه گذاری و یک هزار و 350 فرصت شغلی از جمله دیگرخوشه های صنعتی استقرار یافته در استان مرکزی است.
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان مرکزی اظهار کرد: خوشه سازندگان تجهیزات نفت، گاز، پتروشیمی و نیروگاهی اراک با 123واحد تولیدی، 73 هزار و 200 میلیارد ریال سرمایه گذاری و هشت هزار و 458 فرصت شغلی و خوشه آلومینیوم و صنایع پایین دستی با 110 واحد تولیدی، شش هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری و دو هزار و 500 فرصت شغلی نیز از دیگر خوشه های مطرح استان مرکزی محسوب می شوند.
آمره عنوان کرد: خوشه قطعات خودرو با 78 واحد تولیدی و یک هزار و 500 فرصت شغلی به همراه خوشه گل محلات با 900 واحد تولیدی و 700 فرصت شغلی در ارزش آفرینی اقتصادی استان مرکزی نقش دارند.
وی اظهار کرد: خوشه تریکو محلات نیز با 90 واحد تولیدی و 500 فرصت شغلی بر اساس مطالعه فراگیر و تهیه نقشه استانی در سال 1390 شناساسی و فعالیت خود را در قالب خوشه های صنعتی آغاز کرده است.
وی گفت: سه خوشه صنایع ریلی اراک، عایق رطوبتی دلیجان و سنگ محلات در حیطه خوشه های توسعه یافته قرار می گیرند و از سال 1393 عملیات توسعه خوشه سازندگان تجهیزات نفت، گاز، پتروشیمی و نیروگاهی اراک نیز آغاز شده است.
به گزارش ایرنا، مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان مرکزی بیان کرد: فراهم آوردن صرفه اقتصادی ناشی از همکاری های مشترک واحدهای کوچک و متوسط، تامین سفارش بزرگ در بازار، انتقال تجارب بین بنگاه ها در حوزه های فناوری، مهارت و نوآوری و افزایش تخصص در خطوط تولید از مهمترین مزایای همکاری بنگاه های درون خوشه ای محسوب می شود که در صورت توجه ویژه به این مهم روند توسعه صنعتی در استان شتاب می گیرد.
وی ادامه داد: راهکار توسعه صنعت در کشور و به خصوص استان مرکزی تنها حمایت از صنایع مادر و بزرگ نیست چرا که صنایع کوچک و متوسط به دلیل تنوع نامحدود در تولیدات می توانند نقش بیشتری در ایجاد اشتغال و بالا بردن نرخ بهره وری ایفا کنند.
هم اینک 32 شهرک و ناحیه صنعتی در نقاط مختلف استان مرکزی فعالت می کنند.
بیش از دو هزار و 800 واحد صنعتی در نقاط مختلف استان مرکزی فعالیت می کنند که از این تعداد حدود دو هزار واحد، در زمره صنایع کوچک و متوسط قرار دارند.
3017/6013/
مصطفی مجللی