**نیکاراگوئه
- مبارزات انتخابات ریاست جمهوری نیکاراگوئه روز شنبه هم زمان با درخواست احزاب و گروه های مخالف دولت «دانیل اورتگا» رئیس جمهوری این کشور، برای تحریم آن آغاز شد.
احزاب مخالف و گروه های مدافع جامعه مدنی این کشور قرار است تظاهراتی برای درخواست برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه، در 6نوامبر (16 آبان) برپا کنند که در آن اورتگا رئیس جمهوری محبوب چپگرا و چریک شورشی سابق ساندینیست این کشور نیز، برای انتخاب شدن برای سومین دوره، تلاش می کند.
بر اساس نظرسنجی موسسه ام اند آر که در 27 ژوییه تا اول اوت (6-11 مرداد) صورت گرفته است، اورتگا از 79 درصد حمایت و «موری یو» همسر و یار انتخاباتی وی، از 73 درصد حمایت مردمی برخوردار هستند.
این در حالیست که بر اساس نظرسنجی موسسه ام اند آر که در ماه ژانویه صورت گرفت، بیش از 80 درصد مردم نیکاراگوئه از ابراز نظر سیاسی خود به صورت آشکار، هراس دارند.
در حالی که مخالفان از سازمان کشورهای آمریکایی، اتحادیه اروپا و مرکز آمریکایی کارتر خواسته اند که بر رای گیری نظارت کنند، اورتگا قول داده که به ناظران بین المللی که آنان را 'بی شرم' توصیف کرده است، اجازه نظارت بر این انتخابات را ندهد.
احزاب و گروه های مخالف دولت این کشور به علت تغییر رهبری یک حزب اصلی با حکم دادگاه و اخراج بسیاری از نمایندگان از مجلس این کشور، ضعیف و پراکنده شده اند.
مخالفان با درخواست تحریم انتخابات، هدف از برگزاری این انتخابات را دادن امکان به رئیس جمهوری برای آغاز حکومت خانوادگی در این کشور آمریکای جنوبی، دانسته اند.
**ونزوئلا
- دولت ونزوئلا کارمندانی را که موافق برگزاری همه پرسی علیه رئیس جمهوری این کشور هستند، از کار بر کنار می کند.
«نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری ونزوئلا روز سه شنبه مهلتی دو روزه برای وزیران خود تعیین کرد تا آن دسته از کارمندانی را که درخواست برگزاری همه پرسی زودرس کرده اند، از کار برکنار کنند. پیش از این، صدها کارمند دولت خبر داده بودند که به خاطر امضای درخواست همه پرسی علیه رئیس جمهوری این کشور از کار اخراج شده اند.
«خورخه رودریگز» رهبر حزب سوسیالیت ونزوئلا نیز گفت: 'به فرمان رئیس جمهوری نیکلاس مادورو، ظرف 48 ساعت آینده مخالفان انقلاب و رئیس جمهوری نمی توانند در مناصب مدیریتی پنج وزارتخانه، نهادهای دولتی، استانداری ها و شهرداری ها مشغول به کار باشند.'
وزارتخانه های مواد غذایی، صنایع اولیه و دارایی از جمله این پنج وزارتخانه هستند.
بر اساس قانون اساسی ونزوئلا، می توان در میانه دوره شش ساله رئیس جمهوری در خواست برگزاری همه پرسی زودرس کرد. مخالفان مادورو هوادار برگزاری همه پرسی هستند و معتقدند او مقصر بحران اقتصادی و اجتماعی ونزوئلا است.
روزانه هزاران مشتری در سوپر مارکت ها صف بسته و اجناس و مواد غذایی غارت می شود. کمبودها و تورم سه رقمی به بحران شدید اقتصادی منجر شده است. محبوبیت مادورو به پائین ترین سطح خود از سال 2013 که به رئیس جمهوری این کشور انتخاب شد، رسیده است.
مخالفان مادورو شورای انتخابات را متهم می کنند قصد دارد با تاخیر در برگزاری همه پرسی و انجام آن در سال 2017، کاری کند تا در صورت شکست مادورو، معاون او بر سر کار آمده و حزب سوسیالیست کماکان بر ونزوئلا حاکم باشد.
**آرژانتین
- 9میلیون کودک در مدارس دولتی آرژانتین به دلیل اعتصابی که معلمان کشور از روز چهارشنبه آغاز کردند، بدون کلاس ماندند.
آرژانتین در هفته های اخیر شاهد یک وضعیت بی ثباتی اقتصادی پس از افزایش نرخ گاز، برق و آب که با نام 'تاریفازو' شناخته می شوند، بود.
افزون بر آن، بیکاری در کشور باعث شده که دولت «مائوریسیو ماکری» برخی تغییرات در اقتصاد کشور ایجاد کند و به همین دلیل، چندین تشکل کارگری به خیابان ها آمدند تا که نسبت به این بی ثباتی ها تظاهرات کنند.
آخرین اعتراضات علیه دولت ماکری از سوی معلمان بوده که با اعتصاب خود باعث شدند 9 میلیون کودک بدون کلاس بمانند. در این رابطه ، معلمان خواهان برگزاری گفت و گو بین تشکل های کارگری بخش آموزشی و دولت با هدف افزایش حقوق های خود هستند. دولت در این مورد برگزاری دوباره هرگونه جلسه برای افزایش حقوق ها در سال جاری را رد کرده است.
آنچه که معلمان می خواهند، تنظیم دستمزدها در سراسر کشور حتی در استان هایی که افزایش حقوق ها نزدیک به 35 درصد بود، هستند. بوئنوس آیرس یکی از همین استان ها است که دستمزد معلمان نزدیک به 35 درصد افزایش داشت.
افزون بر آن، معلمان خواهان افزایش بودجه آموزشی معادل با 10 درصد تولیدات ناخالص داخلی، لغو مالیات درآمد ها برای بخش آموزشی و بهبود در دوره های آموزشی معلمان هستند.
هرچند که این اعتصاب، یک هفته پیش از سوی کنفدراسیون کارکنان آموزش و پرورش آرژانتین فراخوان شده بود، تنش ها در ساعت های اخیر بین اتحادیه ها و کاخ ریاست جمهوری افزایش یافتند.
اعتصاب معلمان قرار است در روزها آینده نیز ادامه داشته باشد زیرا کنفدراسیون کارکنان آموزش و پرورش، طرحی را برنامه ریزی کرده تا همه معلمان کشور از جمله معلمان بخش خصوصی نیز در آن شرکت داشته باشند.
در این خصوص اعتصاب معلمان مدارس خصوصی، از روز 2 سپتامبر (12 شهریور ماه) آغاز خواهد شد و به همین دلیل کنفدراسیون تصمیم گرفته که اعتصاب معلمان دولتی نیز به روزهای آینده گسترش یابد.
** کلمبیا
- دولت کلمبیا و 'نیروهای مسلح انقلابی کلمبیا'(فارک) برای پایان دادن به بیش از نیم قرن خون ریزی و کشتار، توافقنامه صلح امضا کردند.
نمایندگانی از دو طرف در هاوانا روز چهارشنبه اعلام کردند که این توافقنامه تاریخی پس از انجام چهار سال مذاکرات صلح در پایتخت کوبا حاصل شد.
این توافق نهایی 2 ماه پس از آن حاصل شد که 2 طرف، معاهده آتش بس قطعی را به منظور توقف درگیری ها امضا کردند.
درگیری ها میان نیروهای دولت کلمبیا و فارک دست کم 220 هزار کشته بر جا گذاشت که بیشتر آنها از غیرنظامیان بودند.
طبق توافقنامه نهایی، رهبران فارک با بازدید از اردوگاه های این سازمان انقلابی در کلمبیا، فرماندهان را به زمین گذاشتن سلاح هایشان متقاعد خواهند کرد و «خوان مانوئل سانتوس» رئیس جمهوری کلمبیا نیز قرار است خواستار برگزاری همه پرسی به منظور تایید این توافقنامه از سوی همه مردم این کشور شود.
مذاکراتی که به میانجیگری کوبا و نروژ بین دولت کلمبیا و شورشیان فارک آغاز شد، در گذشته شاهد امضای توافقنامه هایی در زمینه های مختلف از جمله اصلاحات ارضی، عدالت برای قربانیان درگیری ها در این کشور و تشکیل جبهه ای متحد علیه قاچاقچیان مواد مخدر بود.
گروه فارک که به عنوان شاخه نظامی حزب کمونیست کلمبیا فعالیت می کرد، در سال های 1964-1966 ایجاد شد.
گفته شده است، فارک در ابتدای کار تنها به مبارزات مسلحانه در قالب تاکتیک های چریکی می پرداخت اما، طی سال های دهه 1980 قاچاق مواد مخدر را نیز به فعالیت های خود افزود و رسما از حزب کمونیست کلمبیا جدا شد و 'حزب کمونیست در خفای کلمبیا' را تأسیس کرد.
به رغم آنکه آمریکا و اتحادیه اروپا می گویند فارک سازمان تروریستی است، این گروه خود را همچنان یک سازمان چریکی می داند.
فارک از سال 2013 وارد مذاکره با دولت شد.
**بولیوی
- رسانه های محلی بولیوی روز جمعه گزارش دادند «رودولفو اییانس» معاون وزیر کشور بولیوی پس از ربوده شدن توسط معدنچیان اعتصاب کننده، مورد ضرب و شتم قرار گرفته و کشته شده است.
دولت بولیوی پیش از این گفته بود رودولفو اییانس 56 ساله ربوده شده و در خطر شکنجه شدن در شهر 'پاندورو' واقع در حدود 160 کیلومتری لاپاز پایتخت این کشور قرار دارد.
اعتراضات معدنچیان بولیوی که خواستار تغییر قوانین هستند طی هفته جاری به بسته شدن یک بزرگراه منجر شد. معدنچیان گفتند ماموران پلیس به سوی آنها شلیک کرده و دو کارگر را کشتند.
«مویزز فلورس» مدیر یک ایستگاه رادیویی معادن در رادیوی محلی گفت :'ما توانسته ایم از نزدیک مشاهده کنیم که معاون وزیر ایلانس کشته شده است. همکارانم به ما گفتند که مرگ وی بر اثر کتک خوردن بوده است.'
- «اوو مورالس» رئیس جمهوری بولیوی اعتراضات معدنچیان کشورش که در جریان آن «رودولفو اییانس» معاون وزیر کشور به قتل رسید را توطئه سیاسی دانست.
مورالس روز جمعه پس از جلسه ای که با وزرای خود داشت در کنفرانسی مطبوعاتی با اشاره به کشته شدن معاون وزیر کشور بولیوی گفت: معدنچیان نمی خواستند گفت و گو کنند.
به گفته رئیس جمهوری، در پشت این اعتراضات، یک توطئه سیاسی نهفته است و نه یک تقاضای اجتماعی برای این بخش.
مورالس با انتقاد و ابراز تاسف از برخی رهبران اپوزیسیون به خاطر حمایت از اعتراضات معدنچیان که خواهان امضای قرارداد با شرکت های خصوصی ملی و بین المللی هستند، گفت: معدنچیان فریب خوردند.
وی از سوی دیگر با ابراز تاسف از اینکه در روزهای اخیر دو معدنچی در جریان درگیری ها با پلیس کشته شده اند، گفت که دولت هیچوقت به پلیس دستور حمل سلاح های کشنده را نداده است.
رئیس جمهور بولیوی گفت: به طور مشکوکی چندین کشته داشتیم که باید از سوی مقامات مرتبط مورد بررسی قرار گیرد.
مورالس از سوی دیگر قتل معاون وزیر کشور را 'بزدلانه ' و 'نابخشودنی' قلمداد کرد و ابراز اطمینان کرد همانند همیشه، وی برای میانجیگری و متقاعد کردن معدنچیان برای کنار گذاشتن اعتراضات خود به این محل رفته بود.
به گفته دولت بولیوی، اییانس روز پنجشنبه در دهکده 'پاندورو' واقع در 180 کیلومتری شهر لا پاز از سوی معدنچیان ربوده شد و مورد شکنجه قرار گرفت.
**برزیل
- پلیس برزیل به دستگاه قضایی این کشور پیشنهاد کرده است «لوئیز لولا داسیلوا» رئیس جمهوری سابق را به اتهام فساد مالی و سوء استفاده از قدرت، محاکمه کند.
رسانه های برزیل روز جمعه 26 اوت (پنجم شهریور) یک بار دیگر موضوع فساد مالی رئیس جمهوری سابق این کشور را در راس اخبار خود قرار دادند.
داسیلوا متهم است برای نوسازی خانه و همچنین خرید یک آپارتمان لوکس از قدرت و منابع دولتی استفاده کرده است.
بر اساس این گزارش، داسیلوا ضمن رد همه این اتهام ها آنها را 'توطئه' جناح سیاسی رقیب تعبیر می کند. اما آن طور که پلیس مدعی است تحقیقات کارآگاهانش نشان می دهد داسیلوا در دوران ریاست جمهوری، در برابر نوسازی پر هزینه منزلش به یک شرکت ساخت و ساز وعده قراردادهای هنگفت دولتی داده و آن را عملی کرده است.
«مارسیا لتیسیا» همسر داسیلوا هم به علت اقدام به خرید یک آپارتمان لوکس در شهر سائوپائولو به همراه شوهرش با اتهام پولشویی، ارتشاء و فساد مالی رو به رو است.
با وجود این، داسیلوا مالکیت چنین آپارتمانی را تکذیب کرده است.
بنا بر این گزارش، موضوع محاکمه داسیلوا به اتهام فساد مالی و همچنین خلع ید «دیلما روسف»، رئیس جمهوری فعلی این کشور که در تعلیقی شش ماهه به سر می برد؛ طی یک سال گذشته بارها در برزیل به تلاطم سیاسی انجامیده است.
دو هفته پیش نمایندگان سنای برزیل با 59 رای موافق در برابر 21 رای مخالف، تصمیم گرفتند روسف را به دلیل تخلف از قوانین بودجه تحت پیگرد قرار دهند.
اروپام *1*491**1485
مهمترین تحولات آمریکای لاتین در هفته ای که گذشت
مادرید- ایرنا- کشته شدن معاون وزیر کشور بولیوی، برکناری کارمندان موافق با عزل مادورو در ونزوئلا، اعتصاب معلمان در آرژانتین و امضای توافق صلح بین دولت کلمبیا و شورشیان فارک؛ از جمله خبرهای مهم هفته گذشته کشورهای آمریکای لاتین بوده است.
صاحبخبر -