زارع صفت افزود: در روستای مزار خانه ها با توجه به کارکرد و با توجه به اقلیم کویری گنبدی شکل ساخته شده و جهت بادگیر روی پوشش های گنبدی نیز به سمت جنوب شرقی است و هر خانوار در خانه هایی با زیربنای حداقل400 مترمربع زندگی می کند.
او گفت: بناهای مسکونی داخل بافت با گونه های چهار ایوانی یا دو ایوانی برگرفته از فرهنگ و اقلیم کویری به صورت کاملا درونگرا و محصور و دارای حیاط مرکزی و بیشتر آنها دارای زیرزمین، ایوان، انبار، هیزم خانه، طویله، بازشوهای کوچک، بادگیر و فرم پوشش طاقها بیشتر قوسی شکل و گنبدی است.
مدیر کل میراث فرهنگی خراسان رضوی افزود: بافت پیوسته روستای هدف گردشگری مزار مشحون از زیبائیهای معماری اقلیم کویری است که در نمایی هماهنگ این خصوصیات را پیش روی گردشگران قرار می دهد، همچنین وجود آثار و ابنیه تاریخی نظیر مقبره آصف برخیا- قلعه تاریخی مزار، صومعه مزار - قلعه دختر مزار، حسینیه مزار و قبرستان تاریخی که نشان دهنده پیشینه غنی این منطقه است.
زارع صفت گفت: وجود هنرهای سنتی و صنایع دستی از جمله پارچه بافی، چادربافی، حوله بافی، برک بافی و همچنین ثبت موضوعات فرهنگی فن و هنر سبد بافی ( ترکه بافی ) – به شماره 832 و فنون شیره گیری انگور - به شماره 836 در تاریخ چهارم بهمن 91 در فهرست میراث ناملموس کشورکه نشأت گرفته از فرهنگ مردم ساکن در این روستااست ، مؤید غنای عنصر میراثی این بافت تاریخی است.
او افزود: بافت تاریخی روستای هدف گردشگری مزار در بخش مرکزی شهرستان بجستان و در جنوب غربی شهر بجستان قرار گرفته است.
بافت های روستایی حاوی اطلاعات محیطی، اقلیمی و فرهنگی مفیدی برای ارزیابی میزان تاثیر پذیری فرآیند شکل گیری و توسعه طبیعی کالبد روستاها هستند.