به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا؛ «غلامرضا منوجهری» امروز(شنبه) در نشست بررسی قراردادهای جدید نفتی افزود: پس از ابلاغ هیات دولت، چارچوب کار برای تدوین قراردادها مشخص می شود.
وی گفت: اینکه توسعه کدام میدان ها در سال 2016 در اولویت امضا قرار گیرد، بستگی به نظر مراجع عالی نظام دارد.
معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت با بیان اینکه در سال های گذشته نتوانستیم به میزانی مورد نیاز در بخش بالادستی صنعت نفت (اکتشاف و تولید) سرمایه گذاری کنیم؛ افزود: ایران سومین و یا چهارمین دارنده ذخایر نفتی در جهان به شمار می رود اما آنگونه که شایسته است، نتوانسته ایم نفت تولید کنیم.
منوچهری اضافه کرد: از اهداف کلان برنامه های پنج ساله توسعه، دستیابی به تولید روزانه پنج میلیون بشکه نفت خام بوده اما معمولا تولید ما در دامنه 3.8 میلیون تا 4.2 میلیون بشکه در نوسان بوده است.
وی به نبود فناوری های جدید ازدیاد برداشت اشاره کرد و گفت: روش های جدید ازدیاد برداشت وجود دارد اما در ایران به جز روش تزریق گاز از شیوه های دیگر استفاده نمی شود.
معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ادامه داد: هر یک درصد ضریب ازدیاد برداشت در کشور معادل، 300 میلیارد دلار ارزش ذخایر نفتی است.
وی با بیان اینکه در برداشت از میدان های نفت و گاز مشترک دچار تاخیر و عقب ماندگی هستیم، افزود: کشورهای همسایه با شتاب، در حال برداشت از میدان های مشترک هستند اما ما در این بخش ضعف داریم.
معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت، میانگین برداشت از مخازن کشور را 25 درصد اعلام و تاکید کرد که نسبت به سایر کشور، پایین است.
منوچهری با بیان اینکه فرصت ها در حال از دست رفتن است، گفت: از ویژگی های فعالیت در بخش بالادستی صنعت نفت و اکتشاف و تولید، وجود ریسک بالاست به طوری که علاوه بر ریسک مخزن، ریسک تامین مالی، ریسک های اجرایی، ریسک ها محیط زیستی و ریسک های سیاسی نیز وجود دارد.
وی با بیان اینکه پروژه های نفتی، سرمایه بر است، اضافه کرد: توسعه یک میدان کوچک نفتی حدود 500 میلیون دلار هزینه دارد که در میدان های بزرگ حتی به 20 میلیارد دلار نیز افزایش می یابد، بنابراین دولت ها ترجیح می دهند که برای تامین سرمایه این طرح ها که دارای ریسک زیادی نیز هستند، از سرمایه شرکت های بین المللی استفاده کنند.
معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت، به پیشرفت فناوری های مربوط به حفاری اشاره کرد و گفت: ماهیت صنعت نفت، بین المللی است به طوری که دانش توسط کشورهای مختلف تولید می شود و به هم وابسته هستند.
منوچهری با تأکید بر اینکه تصویر انرژی جهانی در حال تغییر است، گفت: باید به دنبال ساز و کارهایی باشیم که نیازهایمان را برای جبران این عقب ماندگی بر طرف کند.
وی ادامه داد: مشخص نیست که در دهه های آینده، چه تحولاتی در صنعت نفت رخ دهد و آیا میزان وابستگی به منابع هیدروکربوری همچنان باقی بماند.
معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت افزود: در قراردادهای جدید نفتی، تفاوتی میان شرکت های ایرانی و بین المللی وجود نخواهد داشت، بنابراین اگر یک شرکت ایرانی، بتواند صلاحیت های لازم را کسب کند می تواند با شرکت های خارجی، شریک شده و پروژه ها را در اختیار بگیرد.
منوچهری به تقسیم بندی شرکت های بین المللی فعال در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: موضوعی که باید بدان توجه داشت این است که شرکت های معتبر و تراز اول دنیا که در بخش بالادستی فعالیت دارند، در صورت در اختیار گرفتن پروژه، منافعشان با منافع کارفرما گره می خورد.
وی در ادامه به اهمیت زمان در توسعه میدان های نفت و گاز اشاره کرد و افزود: اکنون بیش از 30 میلیارد دلار در فازهای نیمه کاره پارس جنوبی، هزینه شده که هنوز به تولید نرسیده اند.
معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت درباره عدم النفع تاخیر در اجرای طرح های پارس جنوبی گفت: تاخیر در راه اندازی هر فاز پارس جنوبی، حدود 1.5 میلیارد دلار است و بنابراین، عدم النفع 10 فاز برابر با 15 میلیارد دلار می شود.
** هزینه سازی دو برابری شرکت های داخلی در پارس جنوبی
منوچهری ادامه داد: مشکل دیگر اینکه در سال های گذشته، بر خلاف عُرف فعالیت شرکت های پیمانکاری، دولت ریسک فعالیت در فازهای پارس جنوبی را برعهده گرفت و شرکت ها نیز با خیال راحت کار کرده و گاهی هزینه ها را نیز تا 2 برابر افزایش دادند.
وی همچنین به استفاده از ظرفیت شرکت های ایرانی در قراردادهای جدید نفتی اشاره کرد و گفت: شرکت های چینی اصرار دارند که از عوامل خود در اجرای پروژه ها استفاده کنند، اما در مجموع در قراردادهای جدید نفتی برآورد می شود که بین 75 تا 80 درصد از توان شرکت های ایرانی استفاده شود.
معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت با بیان اینکه 100 میلیارد دلار باید در بخش بالادستی صنعت نفت سرمایه گذاری کرد، ادامه داد: از 20 میلیارد دلاری که سالانه باید در صنعت سرمایه گذاری شود، حدود 14 میلیارد دلار برای شرکت های ایرانی هزینه می شود و این رونق اقتصادی در کشور را به همراه خواهد شد.
منوچهری به سفر اخیر به چین اشاره کرد و گفت: در این سفر درباره واگذاری فاز دوم توسعه میدان یادآوران و فاز دوم میدان آزادگان شمالی به آنها مذاکراتی انجام شد.
اقتصام **2022 ** 2023
معاون شرکت ملی نفت اعلام کرد:
تصویب اصلاحیه قراردادهای نفتی توسط هیات دولت در این هفته/احتمال امضای 3قرارداد جدید تا پایان سال 2016
تهران- ایرنا- معاون شرکت ملی نفت، از احتمال امضای سه قرارداد جدید نفتی تا پایان سال 2016 خبر داد و گفت: اگر این هفته اصلاحیه مدل جدید قراردادهای نفتی در هیات دولت تصویب شود، این اصلاحیه به مجلس می رود.
صاحبخبر -