شناسهٔ خبر: 14911356 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

سیاست خارجی در هفته ای که گذشت؛

قدردانی رهبر معظم انقلاب از مذاکره کنندگان هسته ای / سفر ظریف در آمریکای لاتین

تهران-ایرنا- بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره رویکرد «سیاست خارجی» دولت یازدهم و سفر دوره ای محمدجواد ظریف رییس دستگاه دیپلماسی به 6 کشور آمریکای لاتین مهم ترین رخدادهای دیپلماسی کشور در هفته گذشته بود.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، رهبر معظم انقلاب اسلامی هفته گذشته در دیدار رییس جمهوری و اعضای دولت تدبیر و امید که به مناسبت هفته دولت برگزار شد، سیاست خارجی را به عنوان دومین اولویت اصلی کشور و نقشه راه دولت یازدهم برشمردند و فرمودند: «ما قدردان زحمات مذاکره کنندگان (هسته ای) هستیم».
در هفته گذشته همچنین شاهد آغاز سفر دوره ای وزیر امور خارجه به 6 کشور آمریکای لاتین بودیم.
نخستین نشست خبری بهرام قاسمی در کسوت سخنگوی وزارت امور خارجه نیز هفته گذشته برگزار شد. همچنین در یک هفته گذشته شاهد فصل جدیدی از دیپلماسی پارلمانی در کشور بودیم.
خبرگزاری جمهوری اسلامی مهم ترین رویدادهای عرصه سیاست خارجی هفته گذشته را منتشر می کند تا علاقه مندان با مروری اجمالی درجریان دیدارها،رفت و آمدهای دیپلماتیک و تحولات سیاسی در حوزه بین الملل قرار گیرند.
** «سیاست خارجی» دومین سرفصل در نقشه راه دولت یازدهم
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهوری و اعضای دولت یازدهم در دومین روز هفته دولت به دیدار حضرت آیت الله خامنه ای رفتند.
در این دیدار و پس از گزارش رییس جمهوری و برخی از اعضای دولت، رهبر معظم انقلاب بیانات مهمی را در هفت سرفصل ایراد فرمودند که «سیاست خارجی» دومین سرفصل آن بود.
ایشان با بیان این که «سیاست خارجی» یکی از اولویت های «دولت یازدهم» بوده است، فرمودند: «من با این موضوع موافقم؛ همواره معتقد به کار دیپلماسی بوده ام».
رهبر معظم انقلاب اسلامی با تاکید براین که « باید توان دیپلماسی را به صورت مناسب و متوازن در دنیا توزیع کرد» متذکر شدند: «در مسائلی همچون مسائل منطقه که بسیار پیچیده و درهم تنیده است، باید با دقت و هوشیاری و قدرت فکر، و فعال و اثرگذار وارد میدان شد.»
ایشان با تاکید بر« لزوم استفاده از ظرفیت دیپلماسی برای پیشرفت اقتصاد وغیرقابل اتکا بودن رفتارهای ظاهری در فضای دیپلماسی» تصریح کردند: «تنها چیزی که در دیپلماسی می تواند مورد اعتماد قرار گیرد، کار ثابت، مُسلّم، امضاشده و قابل احتجاج است».

** دیپلماسی اقتصادی 6 کشور آمریکای لاتین
ظریف از ابتدای هفته گذشته یک تور دیپلماتیک هشت روزه را به 6 کشور حوزه آمریکای لاتین آغاز کرد. در این دور از سفر که از «هاوانا »پایتخت کوبا آغاز شد یک هیات عالی رتبه 120 نفری رییس دستگاه دیپلماسی را نیز همراهی می کنند.
با سفر وزیر امور خارجه به آمریکای جنوبی و مرکزی فصلی تازه را در روابط دوجانبه و چندجانبه با کشورهای این منطقه آغاز شده است. سطح مناسبات میان ایران و کشورهای آمریکای لاتین نشانگر میزان علاقه آنها نسبت به گسترش روابط است و وجود ظرفیت های مناسب اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در دو طرف از چشم انداز روشن همکاری ها در آینده حکایت می کند.
رییس دستگاه دیپلماسی ایران در سفر فشرده پس از کوبا به نیکاراگوئه، اکوادور، شیلی، بولیوی رفت و با مقامات بلندپایه این کشورها دیدار و گفت و گو کرد.
دیدار با وزیران خارجه ، رهبران و رییسان جمهوری این کشورهای و گفت و گو درباره توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی و همکاری های مشترک در مسائل بین المللی و منطقه ای از مهم ترین برنامه های ظریف در این دور از سفر به آمریکای لاتین بود.
حضور و سخنرانی در نشست های اقتصادی در پایتخت های کشورهای مقصد سفر هیات ایرانی، از دیگر برنامه های رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان بود.در این نشست ها تاجران و بازرگان ایرانی و فعالان اقتصادی به همراه مقامات عالی رتبه کشور میزبان نیز حضور داشتند و تبادل نظر و تجربه می کردند.

**ارتباط دیپلماتیک با شیلی پس از 37 سال
در میان همه رویدادهای خبری سیاسی و اقتصادی سفر ظریف به آمریکای لاتین، حضور وی در شیلی جایگاه خاص و ارزنده ای داشت.
روابط سیاسی ایران و شیلی پس از قطع روابط در سال 1359 هجری شمسی با مصوبه شورای انقلاب از 1371 هجری شمسی برقرار شد. از همان زمان ایران در شیلی سفارتخانه دارد، اما سفارتخانه شیلی پس از 37 سال و به دنبال امضاء توافقنامه برجام، در تهران در چند ماه گذشته بازگشایی شد.
دیدار ظریف از سانتیاگو پایتخت شیلی به عنوان اولین سفر وزیر خارجه ایران پس از انقلاب اسلامی به این کشور از اهمیت خاصی برخوردار است.

** اعطای بالاترین نشان بولیوی به رییس دستگاه دیپلماسی
وزیر امور خارجه ایران در ادامه تور دیپلماتیک خود پس از شیلی راهی بولیوی شد و با اوو مورالس رییس جمهوری و دیگر مقامات این کشور دیدار و گفت و گو کرد.
ظریف و مورالس در هتل لوس تاخیبوس شهر سانتاکروز پایتخت بولیوی دیدار و چهار هدیه با یکدیگر مبادله کردند.
ظریف یک تابلوفرش ابریشمی و یک قطعه منبت کاری شده ازصنایع دستی ایران به بالاترین مقام بولیوی داد. مورالس هم یک مجسمه سرخپوستی و کتابی مصور از زندگی مردم این کشور آمریکای لاتین به وزیر خارجه ایران داد.
کتاب اهدایی مورالس، کتاب دریا نام دارد که در باره منازعه تاریخی بولیوی و شیلی بر سر دسترسی به دریا است.
همچنین در این دیدار مورالس بالاترین نشان دولتی بولیوی به محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران اعطا کرد.
آخرین مقصد ظریف در سفر به آمریکای لاتین روزهای نخست این هفته به ونزوئلا است.

** نخستین نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه
هفته گذشته بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه و رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای این وزارتخانه نخستین نشست خبری خود با اصحاب رسانه را برگزار کرد.
موضوع روسیه و استفاده از پایگاه هوایی نوژه همدان مهم ترین سوال خبرنگاران از وی بود؛ سخنگوی وزارت امور خارجه گفت که روسیه نه در ایران پایگاه دارد و نه مستقر شده است. موضوعی بود که انجام شد و عجالتا پایان یافت.
سفر آتی رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه به تهران، سوء تفاهم سفیر ژاپن در تهران، بدعهدی های آمریکا در برجام، اقدامات هیجانی و مخرب سعودی ها علیه ایران و توقیف لنج های ایرانی ،ارتقای روابط تهران-لندن،سفر وزیر امور خارجه به اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد،بازداشت دو دیپلمات فرانسوی و انگلیسی نیز دیگر موضوعاتی بود که سخنگوی دستگاه دیپلماسی در نشست هفته پیش درباره آن به خبرنگاران توضیح داد.

**پیام تسلیت به ایتالیا
هفته گذشته زمین لرزه ای 6.2 ریشتری و چندین پس لرزه مناطق مرکزی ایتالیا را لرزاند. سخنگوی دستگاه دیپلماسی هفته گذشته با ابراز تاسف از وقوع زلزله در ایتالیا کشته و زخمی شدن شماری از شهروندان این کشور را تسلیت گفت.

**محکوم کردن تعرض به غزه و مسجد الحرام
قاسمی همچنین ضمن محکوم کردن حملات تجاوزکارانه اخیر رژیم صهیونیستی به فلسطینیان بی دفاع در باریکه غزه، تعرض به مسجد الاقصی و پیگیری سیاست یهودی سازی بیت المقدس را مردود دانست و آن را محکوم کرد.

**دیپلماسی پارلمانی/ رییسان مجالس عراق و مالزی در تهران
علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی نیز هفته پرکاری در حوزه دیپلماسی پارلمانی داشت. یک میهمان رسمی از کشور همسایه و یک میهمان ویژه از جنوب شرق آسیا به دعوت رسمی لاریجانی به ایران آمدند.
تان سری امین حاجی مولیا رییس مجلس مالزی هفته گذشته برای انجام سفری چهار روزه وارد تهران شد وی در این سفر علاوه بر دیدار با علی لاریجانی، با برخی از مقامات کشورمان نیز دیدار و درباره مسائل دو جانبه گفت وگو کرد.
این در حالی است که سلیم عبدالله احمد الجبوری رییس مجلس عراق ابتدای هفته گذشته در تهران با دیگر مقامات بلند پایه کشورمان از جمله رییس جمهوری، رییس مجلس شورای اسلامی، وزیر امورخارجه، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار و گفت و گو کرد.

** پیام های رییس جمهوری
هفته گذشته روز ملی اوکراین و افغانستان بود. دکتر حسن روحانی در پیام های جداگانه این روزها را همتایان خود پترو پوروشنکو رییس جمهوری اوکراین و اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان و دولت و ملت این کشورها تبریک گفت.
اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری نیز در پیامی جداگانه به ولادیمیر گرویسمن نخست وزیر اوکراین روز ملی این کشور را به وی تبریک گفت و اظهار امیدواری کرد: پیوندهای دوستی و همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اوکراین بیش از گذشته تقویت شود
.
** مردم ایران در کنار مردم ایتالیا
دکتر روحانی همچنین در پایان هفته گذشته کشته شدن شماری از مردم این کشور در رخداد زلزله را به ماتئو رنتزی نخست وزیر این کشور تسلیت گفت و تاکید کرد که در این لحظات سخت، ملت و دولت ایران چون گذشته در کنار ملت دوست، ایتالیا خواهند بود.

**دیپلماسی منطقه ای؛ سفر شمخانی به هند
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی هفته گذشته برای دیدار رسمی از هندوستان عازم دهلی نو شد.
سفر وی که در ادامه گسترش دیپلماسی منطقه ای ایران انجام شده است دو روزه و در چارچوب همکاری های میان نهادهای امنیتی دو کشور برنامه ریزی شده است.
شمخانی در جریان این سفر با نخست وزیر، مشاور امنیت ملی و مقامات سیاسی هند دیدار و در مورد موضوعات دو جانبه و تحولات سیاسی و امنیتی منطقه ای و بین المللی گفت و گو خواهد کرد.

** پاسخ ظریف به جان کری
ظریف همچنین هفته گذشته که در سفر به 6 کشور آمریکای لاتین بود به ادعای جان کری وزیر خارجه آمریکا که به غرب آسیا سفر کرده بود، پاسخ داد.
کری که برای گفت و گو در مورد بحران یمن به عربستان سفر کرده در جده با بیان ادعای ارسال سلاح از سوی ایران به یمن، گفت: «ارسال موشک و تسلیحات پیشرفته نظامی از ایران به یمن تهدید بالقوه ای است که دامنه آن فراتر از یمن می رود».
ظریف با تکذیب این ادعا و اتهام، به جان کری تذکر داد که دولت آمریکا با این اظهارات، خود را درجنایات جنگی، ضدانسانی و کودک کش رژیم سعودی علیه مردم یمن شریک کرده است.
وزیر امور خارجه تصریح کرد:آنچه منطقه و جهان را امروز مورد تهدید قرار داده است مبانی فکری و منابع مالی و سیاسی تروریسم تکفیری در جهان است که آقای کری به خوبی باید از منشاء و علل آن آگاه باشد.
سیام **3070** 1336