به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، ایران و روسیه نفت سوآپ می کنند، ایران پایگاه دوم را در اختیار روسها قرار می دهد، ایران نیروی نظامی جدید تشکیل می دهد؟، ایران سومین تولید کننده اوپک خواهد شد برخی از اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
ایران و روسیه نفت سوآپ می کنند
بیژن زنگنه وزیر نفت ایران می گوید گفتگو ها و مذاکرات با روسیه برای سوآپ نفتی آغاز شده است. این در حالی است که طی دو سال گذشته دو کشور بر سر بدهی های هند به ایران برای پرداخت های نفتی اش به توافقاتی نیز دست یافته بودند.
در حال حاضر همچنین گفته می شود شرکت های بسیاری علاقه مندی خود را برای حضور در طرح سوآپ نفتی دریای خزر اعلام کرده اند اما کماکان این طرح در انتظار پیشنهاد های بهتری است. شرکت ملی نفت ایران یکی از متولیان سوآپ نفتی به شمار می رود .
روسیه هم خواستار استفاده از امکانات ایران برای انتقال انرژی است به همین جهت به نظر می رسد اراده جدی در میان طرفین برای اجرای شدن این طرح وجود داشته باشد.سفر هیات بزرگ روسی به تهران در راستای همکاری های انرژی طرفین یکی از علت های است که گفته می شود ایران و روسیه به طرح سوآپ نفتی باز می گردند.
نباید از نظر دور داشت که آلکساندر نواک پیش از این به تهران سفر کرده بود .
بمب افکن های روسی تا چه زمانی در ایران می مانند؟
جمهوری اسلامی ایران و روسیه برای حضور نظامی مسکو در خاک ایران برای مقابله با تروریسم به توافق رسیده اند. احتی در خبرها احتمال در اختیار گرفتن بیش از یک پایگاه هوایی توسط روسها در خاک ایران مخابره شده است.
در حال حاضر نیروهای هوایی روسیه برای بمباران مواضع تروریست ها در سوریه در ایران مستقر شده اند و ایران اجازه پرواز این جنگنده ها را از خاک خود داده است. این هواپیما ها بعد از ترک پایگاه همدان به آسمان عراق وارد می شوند و در خطوط مشخصی تروریست ها در سوریه را بمباران می کنند.
وزیر دفاع ایران در کنفرانس خبری که روز شنبه در تهران داشت اعلام کرد نیروهای روسی تا زمانی که نیاز باشد می توانند در خاک ایران حضور یابند. در همین حال گزارش های تکمیلی نشان می دهد به جز بمب افکن های توپولوف - ۲۲ جنگنده های سوخوی -۳۴ روسی نیز در این پایگاه حضور دارند که هواپیماهای شکاری هستند. این مساله نشان می دهد که ممکن است حضور نظامی روسیه در ایران زمان بر باشد .
وزیر دفاع ایران سردار دهقان همچنین حضور نظامی روسیه را برای مقابله با تروریست های سوریه و دیگر گروه های تروریستی عنوان کرده است که حاوی پیام های متنوعی است . آمریکایی ها در پی این همکاری نظامی آن را مقایر با قعطنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل متحد دانسته بودند که سرگی لاوروف در پاسخ اعلام کرد این مساله برای مقابله با تروریسم است و هیچ سلاحی به ایران فروخته یا انتقال داده نشده است.
پنج سلاح آمریکایی که ایران خواهان آن است چیست؟
دلار های نفتی ایران را به یکی از اصلی ترین خریداران سلاح های آمریکایی مبدل کرده بود. هر چه رژیم شاه از آمریکایی ها می خواست آنها در اختیار رژیم پهلوی قرار می دادند.
بالگرد های تهاجمی کبرا ، جنگند های اف چهارده و حتی گفته می شد قرار دادی برای هواپیماهای تهاجمی SR-71 Blackbird بسته شده بود که به واسطه انقلاب این قرار داد لغو شد. اما انقلاب باعث نشده است که ایرانی که امروز از سلاح های روسی استفاده می کند علاقه اش را به خرید سلاح های آمریکای مخفی کند.
پنج سلاح تولید آمریکا در حال حاضر وجود دارد که ایرانی ها علاقه مند به استفاده از آن ها هستند . هواپیمای MQ-۹ که بدون سرنشین است و ایران در مبارزه با اشرار و تروریست ها می تواند از آن استفاده بسیار خوبی بکند.
بالگرد های تهاجمی آپاچی که موتور توربوشیفت دارند نیز از جمله سلاح های هستند که رقبای منطقه ای ایران از جمله سعودی به دنبال آن هستند .کشتی های جنگی " لیتورال "از جمله شناورهای هستند که ایران با استفاده از آنها می تواند در توسعه برنامه های دریایی خود استفاده کند.
جنگنده F-۳۵ از دیگر خواسته اهی ایران است البته مدل روسی این جنگنده که از سری خانواده سوخو نیز به شمار می رود نیز جزئی از درخواست های تهران به شمار می رود .
و در پایان موشک های بالستیک از جمله خواسته های این کشور است اما ایران نیز مانند کره شمالی به ساخت موشک های بالستیک با تکیه بر دانش بومی تکیه دارد.
ایران پایگاه دوم را در اختیار روسها قرار می دهد
وزیر دفاع ایران بریگارد دهقانی می گوید برای مقابله با تروریسم ایران و روسیه همکاری های گسترده تری را خواهند داشت که به اجازه استفاده از پایگاه های هوایی بیشتری در ایران نیز می تواند منجر شود.
در حال حاضر بمب افکن های درو پرواز توپولوف -۲۲ و هواپیماهای سوخوی -۳۴ در پایگاه هوای نوژه در همدان حضور دارند و روزانه پرواز هایی را در آسمان سوریه انجام می دهند . گفته می شود مقصد اصلی پرواز این جنگنده بمب افکن های دور پرواز دیرالزور است .
در حال حاضر هیچ برنامه قطعی برای حضور بیشتر روسها در فضای نظامی ایران وجود ندارد اما در صورت لزوم می تواند یکی از گزینه ها باشد. همکاری های نظامی میان ایران و روسیه در حال حاضر رو به گسترش است و بلاخره حضور نظامی روسیه در ایران توسط وزارت خانه های دفاع دو طرف به تایید رسید.
در همین حال گفته می شود جمهوری اسلامی ایران همکاری های خود با روسیه را استراتژیک می داند. این همکاری ها به امنیت ثبات و مبارزه با تروریسم در منطقه کمک شایانی خواهد کرد. آمریکایی ها در همین حال از این همکاری ها طولانی مدت نگران هستند اما در مقابل آن واکنشی نشان نداده اند.
ایران نیروی نظامی جدید تشکیل می دهد؟
جمهوری اسلامی ایران قصد دارد نیروی نظامی جدیدی را به عنوان ارتش آزادی بخش تشکیل دهد. الجزیره در گزارش خود می نویسد این نیروی نظامی برای جنگ در خارج از مرزهای ایران تربیت می شوند و آموزش های مخصوصی می بینند.
این خبر در حالی منتشر شده است که جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر در سوریه نقش مستشاری دارد و بارها مورد حمله کشورهای چون عربستان قرار گرفته که در خارج از مرزهایشان نیروهای نظامی دارند. در حال حاضر عربستان در به طور غیر مستقیم و در قالب جریان تروریستی جیش الفتح در سوریه نیروی نظامی دارد.
این کشور همچنین سربازان خود را در بحرین و یمن مستقر کرده است و روزانه چند سورتی پرواز در آسمان یمن انجام می دهد . در همین حال الجزیره می نویسد جنگ نیابتی که اکنون در منطقه در جریان است روسیه - آمریکا و عربستان را در کنار ایران در گیر خود کرده است.
جبهه ای که پیش از این با اتحاد میان مصر و آمریکا کنترل می شد امروز با نقش فعال ایران و روسیه پیگیری می شود.الجزیره همچنین ادعا می کند ایران نقش فعالی را در یمن بحرین و عراق و سوریه ایفا می کند.
وزیر خارجه ترکیه در تهران چه گفت؟
امکان آتش بس در سوریه وجود دارد. گفته می شود جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در چهارچوب همکاری های منطقه ای و بین المللی خود مذاکرات فشرده و پنج ساعته ای را در تهران داشتنه اند جواد ظریف و چاوش اغلو در این گفتگو ها ضمن بررسی تحولات حلب و آنچه طی هفته های گذشته در سوریه رخ داده است مسائل مربوط به گروهک تروریستی جیش الفتح را نیز مورد بررسی قرار داده اند.
ترکیه می گوید جیش الفتح یک گروه تروریسیتی نیست ولی روسیه و ایران این جریان را گروه تروریستی می نامند. جیش الفتح بازوی اجرای ترکیه و عربستان در سوریه به شمار می رود . در همین حال گفتگو بر سر مساله آینده بشار اسد نیز از جمله مسائلی است که در خصوص آن در تهران گفتگو شده است.
برخی از تحلیلگران می گویند اگر اردوغان طی ۲۰ روز آینده به تهران سفر کند عملا توافقی میان روسیه ، ایران و ترکیه صورت گرفته است که البته آمریکایی ها نیز از آن مطلع بوده اند. نباید از نظر دور داشت که چالش اغلو پس از ترک تهران به هند وارد شد و با جان کری وزیر خارجه آمریکا در خصوص مذاکراتش با ایران تلفنی گفتگو کرد.
ایران سومین تولید کننده اوپک خواهد شد
ایران چالش های بسیاری را در پی تحریم های اقتصادی و سیاسی سالهای گذشته متحمل شده است.در همین حال جمهوری اسلامی ایران در بخش انرژی زیان های فراوانی دید و با خروج گسترده سرمایه نیز از کشورش مواجهه شد.
اما اکنون تحریم هایی که به واسطه برنامه اتمی جمهوری اسلامی به این کشور تحمیل شده بود برداشته شده است و تهران در بازارهای انرژی جهانی با قدرت وارد عمل شده و توانسته حتی در بندر گدانسک لهستان مخزن هایی را برای خود دست و پا کند.
معامله گران نفتی نفت ایران را به بازارهای اروپایی می برند و تهران در این چهارچوب توانسته است فروش نفت خود را به شکل مطلوبی افزایش دهد. چین و هند اصلی ترین مشتریان ایران هستند اما جمهوری اسلامی نیم نگاهی هم به بازارهای اروپایی دارد.
ایران پس از عربستان سعودی دومین صادرکننده بزرگ و تولید کننده نفت اوپک به شمار می رود که در میان مشتریان خارجی جایگاه ویژه ای دارد و پیش بینی می شود تهران بتواند پس از عربستان و عراق به سرعت به رتبه سوم در میان تولید کنندگان اوپک برسد.
∎