به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان چالوس، در ایران در دوران صفویه و زندیه، کشتی و ورزش باستانی و پهلوانی رونق بیسابقهای یافت بهطوری که در هر شهر صدها پهلوان بهنام وجود داشت.
در دوران قاجاریه علاقه به این ورزش چنان زیاد شد که در دوران ناصرالدینشاه برای نخستینبار شخصی به نام صاحبالدوله مأمور توسعه کار ورزش کشتی شد و بهزودی کشتی چنان رواج پیدا کرد که در تمامی روزهای تعطیل پهلوانان در میادین شهر به کشتی گرفتن میپرداختند.
ورزش کشتی با شرایط، ویژگیها و قوانین خاص هر ناحیه و منطقه از کشور برگزار میشد، قواعد و آداب و رسوم محلی هر منطقه در این رشته ورزشی تأثیر فراوانی برجای میگذاشت.
به تبع برگزاری انواع بازیهای بومی و محلی در روستای فشکور شهرستان چالوس نیز کشتی میس میسی (کشتی مشت در مشت) یکی از ورزشهای سنتی منطقه محسوب میشد که به مناسبتهای مختلف مانند عروسی، آئینهای سنتی تیرماه سیزدهشو و 26 عید ماه و جشن خرمن در این روستا برگزار شده و این آئین همچنان نیز ادامه دارد.
در سالهای اخیر این بازیهای بومی و محلی در قالب جشنها و جشنوارههایی برگزار میشود، علاقهمندان، گردشگران و مسافرانی که به شهرستان چالوس میآیند راغب هستند تا در این مراسم شرکت کرده و به اذعان خودشان این ورزش بومی مفرح در روحیه آنها تأثیر بهسزایی دارد.
این مراسم که در گذشته در زمان مراسم استقبال از پادشاهان و امیران معمول بوده است و در پایان نیز گاو یا گوسفندی بهعنوان جایزه به برنده کشتی سنتی اهدا میشد، امروزه نیز با اجرای برنامههایی مانند بازیهای محلی، آئینهای مربوط به عروسی سنتی، موسیقی بومی، پخت غذاهای محلی و بازارچه سنتی رنگ و جلای خاصی پیدا کرده و روز بهیاد ماندنی و خاصی را برای حاضران رقم میزند.
* تداوم اجرای همایشهای فرهنگی بومی
فرماندار چالوس در این همایش با تبریک هفته دولت و گرامیداشت یاد شهدای این هفته اظهار کرد: همایش فرهنگی، ورزشی و بومی یاد ایام فشکور که برای چهارمین سال متوالی در حال برگزاری است در حقیقت این همایشها و جشنوارهها در توسعه و انس بیشتر بین مردم مؤثر است.
محمدناصر زندی با اشاره به اینکه امروزه زندگی شهری و پراکندگی مردم از یکدیگر سبب کاهش ارتباطات بین افراد شده است، افزود: با توجه به اینکه مردم امروزه درگیر کار و درگیریهای روزمره هستند بنابراین تا اندازهای از زادگاه خود نیز دور شدند که این همایشها بهدلیل تجمع اقوام با یکدیگر سبب ایجاد روزی بهیادماندنی و شیرین میشود.
وی خاطرنشان کرد: یکی از مواردی که باید مورد توجه قرار گیرد ایناست که مردم نباید اصالت و فرهنگ غنی خود را فراموش کنند و با حفظ صله رحم که از ارزشهای دینی ما است این فرهنگ را همچنان تداوم بخشند.
*عبرت از تاریخ گذشتگان و آداب و رسوم آنها
دبیر همایش فرهنگی، ورزشی و بومی فشکور با اشاره به اینکه شادی و نشاط، دور همی و صله رحم از جمله درسهایی است که بهعنوان فرهنگ گذشتگان و نیاکان باید حفظ شود، به خبرنگاران گفت: فرهنگ از دو واژه فر بهمعنای شأن، شوکت، شکوه و زیبایی است و هنگ بهمعنای قدرت و سنگینی و فرهنگ یعنی شوکت و قدرت و زیبایی یک ملت است که نشان از علم، دانش و معرفت یکملت و آداب و سنتهای آنها دارد.
عارف رحیمنژاد با تأکید بر اینکه ما انسانها وظیفه داریم با مطالعه در تاریخ گذشتگان عبرت بگیریم، افزود: با توجه به اینکه قرآن کریم ما را به عبرت از گذشتگان دعوت کرده و در قصص انبیا نیز ملحوظ است باید در تمام دورانها از تاریخ گذشتگان و امتهای قبل درس بگیریم.
وی با بیان اینکه با حضور در این جشنواره در حقیقت هدف بر این بود که لحظاتی اندک به گذشته برگردیم، خاطرنشان کرد: این همایش یک سرگرمی و شادی تنها نیست بلکه درس گرفتن از آداب و رسوم خوب گذشتگان است.
دبیر برگزاری همایش یاد ایام فشکور با بیان اینکه با نگاه دوباره به زندگی و گذشتگان باید زندگی خوبی را در پیش گرفت، اظهار کرد: با برپایی این جشنواره در صدد شدیم تا شاد بودن و نشاط مردم و یادآوری آداب و رسوم مردم را احیا کنیم.
وی با اشاره به اینکه در گذشته تعاون و همکاری و صمیمیت وجود داشت و عفاف، حیا و حجاب بیشتری برقرار بود، یادآور شد: ویژگیهایی مانند نبود چشم و همچشمی، وجود ایمان مخلصانه، اسراف نکردن و شاکر و بی ریا بودن از ویژگیهای مردم قدیم بود که در این جشنواره نیز سعی شد تا این خصلتها هر چند سال یکبار بازبینی شود تا جوانان بدانند که گذشتگان چگونه زندگی میکردند.
رحیمنژاد با بیان اینکه در این همایش برنامه فرهنگی و ورزشی بومی اجرا شد، گفت: شعرسرایی و آوازخوانی اصیل ایرانی و بازیابی واژههایی که فراموش شد، ایجاد نمایشگاهی از غذاهای محلی و استفاده از صنایع دستی سنتی گذشتگان از مهمترین این برنامهها بود.
وی رونمایی از تمبر همایش فرهنگی، ورزشی و بومی فشکور را از مهمترین رویدادهای این جشنواره برشمرد و افزود: برگزاری عروسی محلی و استفاده از رسوماتی مانند سوار شدن عروس بر اسب و پرتاب کردن انار، سیب، قند و شکلات در استقبال از عروس توسط داماد که از سنتهای قدیم بود امروز برای نسل جدید بازبینی شد.
*کشتی میس میس کشتی پهلوانی قدیمی
مسؤول کمیته تبلیغات و هماهنگی جشنواره فرهنگی ورزشی فشکور نیز در جمع خبرنگاران اظهار کرد: یکی از ویژگیهای بارز این جشنواره این است که یاد ایام که برای چهارمین بار اجرا شد و آیین و سنتهای قدیم را بهروز میکنیم.
محمد صادقی کشتی قدیمی، بازی بومی محلی را در این همایش مهم خواند و افزود: برپایی نمایشگاهی از ادوات قدیمی و غذاهای محلی قدیمی و برپایی آئین عروسی محلی نیز در این همایش اجرا شد.
وی رونمایی از تمبر یادبود فشکور را از نکات برجسته این همایش دانست و خاطرنشان کرد: برای نخستینبار در مازندران رونمایی از تمبر یادبود فشکور که در پست جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسید بهمرحله اجرا درآمد.
مسؤول کمیته تبلیغات و هماهنگی جشنواره فرهنگی ورزشی فشکور با اشاره به برگزاری آئین کشتی محلی میس میسی یا مشت به مشت که کشتی پهلوانی قدیمی است، گفت: برنامههای طنز نمایشی، اجرای موسیقی محلی ترانهسرایی و بیان اشعار محلی و اجرای بازیهای بومی محلی نیز شور و هیجان خاصی به این همایش بخشید.
*رونمایی از تمبر یادبود فشکور مازندران
رئیس اداره پست شهرستان چالوس نیز در مراسم رونمایی از تمبر یادبود چهارمین همایش فرهنگی، ورزشی و بومی یاد ایام فشکور با اعلام اینکه این اقدام برای نخستین بار در استان مازندران اجرا شد، گفت: روستای فشکور بهعلت غنای تاریخی، داشتن آب و هوای مساعد و اقلیمی مطلوب و موقعیتهای جغرافیایی مناسب به "فشکور نگین کوهستان" مشهور است.
امیرعلی ازوجی خاطرنشان کرد: وجود آبشارها، چشمهها، مناظر بینظیر در فصول مختلف سال و نیز جاذبههای طبیعی دیگر ، این روستا را به منطقهای مهم در جذب گردشگر تبدیل کرده است.
وی در پایان با اشاره به اینکه هم اکنون با برگزاری این همایش فرصتی فراهم شد تا برای توسعه صنعت گردشگری در این روستا گامهای مثبتی برداشته شود، گفت: رونمایی از تمبر یادبود این همایش آنهم برای نخستین بار در استان مازندران نشان از فرهنگ غنی و اصیل محلی و بومی دارد که باید این فرهنگ را در تمام روستاها ساری و جاری کرد.
*ترانهسرایی و بیان اشعار محلی
به گزارش خبرگزاری فارس چهارمین همایش فرهنگی ورزشی بومی «یاد ایام» فشکور که با حضور مدیران و مسؤولان دستگاههای اداری و اجرایی، اهالی منطقه و جمعی از مسافران و گردشگران برگزار شد در قالب برنامههای ورزشی فرهنگی بومی مانند کشتی بومی محلی، بازیهای بومی محلی، برنامههای طنز نمایشی، آئین کشتی محلی میس میسی، ترانهسرایی و بیان اشعار محلی، موسیقی محلی، پخت غذاهای محلی، آئین عروسی محلی، رونمایی از تمبر یادبود و برپایی نمایشگاه محصولات فرهنگی با شکوه و شور خاصی اجرا شد.
گزارش از زهرا خطیبی
انتهای پیام/86028/ن40/
∎