شناسهٔ خبر: 14904707 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

امداد‌رساني بشر دوستانه در روزهاي کشنده

صاحب‌خبر -

گروه بين‌الملل: فعاليت‌هاي بشر دوستانه نهضت بين‌المللي صليب‌سرخ و هلال‌احمر در شرايط دردناک جامعه جهاني بيش از گذشته به عنوان عامل نجات بخش جان انسان‌هاي بي گناه و غيرنظاميان به چشم مي‌آيد.

نهضت بين‌المللي صليب‌سرخ و هلال‌احمر بيش از 150 سال است که با تکيه بر نيروي بشردوستي کار کرده است. از ايجاد امنيت غذايي براي مردم قحطي‌زده در کنيا گرفته تا مراقبت از سالمندان در استراليا، و از درمان زخمي‌ها و بيماران در يمن تا جست‌وجو براي قربانيان زمين‌لرزه 2015 در نپال، هر زمان که لازم باشد براي پيشگيري و کاهش آلام بشري وارد عمل مي‌شود. الگوي کاري نهضت که ريشه در اصول بنيادين، داوطلبان آمده از متن جوامع، روابط ويژه با دولت‌ها در زمينه امور بشردوستانه، تماس نزديک با شرکاي کاري، و شبکه همبستگي جهاني دارد، براي ميليون‌ها نفرِ گرفتار در شرايط بحراني کمک و حمايت تأمين کرده است.

با اين حال، اکنون لحظه‌اي براي درنگ و تأمل است. جامعه‌جهاني با درگيري‌هاي مسلحانه‌اي روبه‌رو است که ماهيت پيچيده‌اي دارند، درازمدت هستند و آثار منطقه‌اي و جهاني وسيعي دارند. حوادث و بلايا به سرعت رو به وخامت مي‌گذارند که بخشي از آنها به‌واسطه تغييرات جوي و افزايش رشد و تراکم جمعيت تشديد مي‌شود. شمار افرادي که بهاين شکل و به‌واسطه بحران‌هايي از اين دست آواره شده‌اند، از زمان جنگ جهاني دوم تا به حال تا اين حد نبوده است. بسياري از مهاجران در طول سفر خود با دشواري‌ها و خطرات بسيار زيادي مواجه مي‌شوند. در اين ميان، در حدود 60 درصد از مرگ و مير قابل پيشگيري زايمان و 53 درصد از مرگ و مير کودکان زير پنج سال در شرايط درگيري، بلايا و آوارگي حادث مي‌شوند. شيوع اخيرِ ويروسِ بيماري ابولا و زيکا اشاره‌اي به محدوديت‌هاي معني‌دارِ ظرفيت‌هاي جهاني نسبت به کنترل و جلوگيري وضعيت‌هاي اضطراريِ بهداشتي داشت.

اجلاس جهاني بشردوستانه که در ماه مه 2016 در ترکيه برگزار شد، گفتگويي جهاني دربارهي کار بشردوستانه را مطرح کرد. اين اجلاس، فرصت مهمي‌را در اختيار کميته بين‌المللي صليب‌سرخ گذاشت تا در رويارويي با نيازهاي بشردوستانه متغير و در حال رشد کنوني، به نقاط قوت و ضعف خود توجه کند. در طول اين اجلاس، چالش‌هاي بنيادينِ پيشروي کار بشردوستانه و فراتر از آن مطرح شد. همچنين، درخواست‌هايي نيز براي اقدام در مناطق گوناگون که هم‌راستا با فعاليتهاي نهضت بين‌المللي صليب‌سرخ و هلال‌احمر نيز هستند وجود داشت. اين درخواست‌ها موضوعاتي چون بازتأييد و دفاع از اصول بنيادين بشردوستانه و حقوق بين‌المللي بشردوستانه، افزايش ظرفيت تاب‌آوري و ظرفيت بشردوستانه بومي، و برداشتن گام‌هاي اساسي براي رسيدگي به نيازهاي به‌وجود آمده براي مهاجران و آوارگان را در برمي‌گرفت.موضوعاتي مانند ايمني داوطلبان و خدمات درماني در شرايط بحراني از جمله موضوعات مورد توجه نهضت بين‌المللي صليب‌سرخ و هلال‌احمر هستند که ضرورت دارد تا در دستورکار امور بشردوستانه توجه بيشتري به آنها شود. نهضت بين‌المللي صليب‌سرخ و هلال‌احمر‌، همچنين، الزامات و اقدامات کميته را تبيين مي‌کند که بسياري از آنها برگرفته از قطعنامه‌هايي است که اخيراً در سي و دومين کنفرانس بين‌المللي‌صليب‌سرخ و هلال‌احمر که در دسامبر 2015 در ژنو برگزار شد مصوب شده‌اند. اين مجمعِ يگانه که چهار سال يک بار برگزار مي‌شود، ارکانِ نهضت، دولت‌هاي متعهد به کنوانسيون‌هاي ژنو، و شرکاي کاري در زمينه اقدامات بشردوستانه را گردهم مي‌آورد تا با مشارکت يکديگر و تبيين جهت‌گيري‌هاي مشترک، شرايط زيستن انسانهاي نيازمند به کمک را بهبود بخشند. نهضت بين‌المللي صليب‌سرخ و هلال‌احمر «پيام به اجلاس جهاني بشردوستانه» را به تصويب رساند که در آن چهار موضوعي که از اهميت ويژه‌اي در گفتگوهاي بشردوستانه برخوردارند عنوان شد: حمايت از کرامت انسان‌ها و بهبود دسترسي بشردوستانه به افرادي که نيازمند کمک هستند؛

* تأکيد بر نقش کامل کنندهي اقدامات بومي، ملي و منطقه‌اي نسبت به يکديگر

* نگاه گستردهتر به نيازهاي مردم

* شناسايي و آماده‌سازي نظام‌هاي گوناگون بشردوستانه.

نهضت بين‌المللي صليب‌سرخ و هلال‌احمر از ميليون‌ها نفر در سراسر جهان در زمان درگيري مسلحانه، وقوع بلاياي طبيعي و بحرانها حمايت مي‌کند. کميته بين‌المللي صليب‌سرخ با اتکا بر بيش از 150 سال تجربه کاري به ارائه خدمات بشردوستانه ضروري به جوامع آسيب‌پذير در سراسر جهان متعهد است.

در راستاي بزرگداشت فعاليت‌هاي بشردوستانه، کميته بين‌المللي صليب‌سرخ و نهضت بين‌المللي، يک روز تمام را از طلوع خورشيد تا غروب آن، از زندگي داوطلبان و کارکنانش که در منطقه درگيري مشغول به کار هستند به تصوير کشيد تا دشواري‌ها و لحظات تأثيرگذار زندگي حرفه‌اي آنها را ثبت کند.

منبع: کميته بين‌المللي صليب‌سرخ - دفتر تهران