شناسهٔ خبر: 14898015 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

تهران‌گردان به دنبال آب؛

از مرحله خطرناک نشست زمین تا جنجال‌های وجود نیترات در آب تهران

احمد مسجد جامعی در تهرانگردی خود این بار به کشف آب و بررسی روند تصفیه آب پرداخت.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار «شهری» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، احمد مسجد جامعی صبح امروز، اولین تهران گردی شهریورماهی خود را به آب‌گردی اختصاص داد و در اولین برنامه خود میهمان معاونت فنی و عمرانی شهر تهران شد و از تصفیه خانه دریاچه شهدای خلیج فارس بازدید کرد.

وی با بیان اینکه ورود فاضلاب رستوران‌ها به رودخانه کن سبب ایجاد مشکلاتی شده است گفت: براساس بیانات معاون شهردار تهران چهار ماه دیگر تصفیه خانه دریاچه شهدای چیتگر مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد و تصفیه آب این دریاچه به طور کامل انجام می‌شود.

مسجدجامعی با اشاره به استقبال مردم از دریاچه چیتگر گفت: بااین حال باید فکری به حال ظرفیت محدود پارکینگ‌ها کرد.

وی در ادامه به شرکت تامین و تصفیه آب و فاضلاب تهران رفت و از نزدیک در جریان روند تصفیه آب و فاضلاب قرار گرفت.

براساس گزارشی که مسئولان این شرکت ارائه کردند 14 هزار لیتر آب از سدهای کرج، طالقان، لار، لتیان ، ماملو وارد تصفیه خانه‌های تهران می‌شود و همچنین 480 حلقه چاه تامین آب تهران را برعهده دارند.

مسجدجامعی در ادامه با بیان اینکه نشست زمین به مرحله خطرناکی رسیده و سالانه شاهد افزایش میزان نشست زمین هستیم گفت: این نشست‌ها ناشی از کم شدن سطح چاه‌های آب است.

وی با بیان اینکه آب کرج 35 کیلومتر مسافت را طی می‌کند تا به تهران برسد گفت: این آب به دلیل قرار گرفتن با هوا دارای اکسیژن زیادی است اما متاسفانه فاضلاب و زباله هایی که رستورانها داخل رودخانه کن می‌ریزند سبب بروز مشکلاتی شده که باید این رستوران‌ها نیزبه مانند رستوران‌های اطراف  تهران ساماندهی شوند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص وضعیت نیترات در آب نیز گفت: براساس سخنان مسئولان، میزان نیترات در آب محلاتی که از طریق سیستم آبرسانی شهری تغذیه می‌شوند در حد مناسبی است اما در برخی از مناطق شهر که توسعه شهری بدون زیرساخت‌های آب و فاضلاب ایجاد شده مردم از چاه‌های عمیق استفاده می‌کنند که در این مکان‌ها میزان نیترات آب زیاد است.

به گزارش ایسنا، مسجدجامعی در ادامه بازدید خود از این شرکت به واحد آزمایشگاه رفت و دکتر باغبان، مدیرکل آزمایش و کنترل کیفیت این شرکت نیز توضیحاتی را در خصوص وضع آب تهران ارائه کرد و گفت: براساس استانداردهای سازمان جهانی بهداشت 97 درصد آب‌های دنیا با کلر گندزایی می‌شوند، چرا که قدرت کلر در از بین بردن آلودگی‌ها بسیار زیاد است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه آب پس از ورود به تهران از لحاظ میکروب و آلایندگی مورد آزمایش قرار می‌گیرد افزود: همچنین آزمایش آب چاه‌ها نیز به طور تخصصی انجام می‌گیرد و تمام روش‌ها براساس استانداردها است.

باغبان با بیان اینکه سازمان جهانی بهداشت حد مجاز نیترات در آب را 50 میلی‌گرم در لیتر اعلام کرده است اظهار کرد: خدا را شاکر هستیم که جنس خاک تهران به گونه‌ای نیست که آب دارای فلزاتی سنگین باشد.

وی در خصوص برخی حواشی مبنی بر اینکه چرا آزمایش نیترات آب در اختیار سایر دستگاه‌ها همچون شورای شهر قرار نمی‌گیرد؟ بیان کرد: ما شرکت خدماتی هستیم و وزارت بهداشت و محیط زیست نتایج ما را پس از بررسی و رصد می‌توانند در اختیار دیگر سازمان‌ها قرار دهند.

باغبان با بیان اینکه خوشبختانه از جنجال‌های وجود نیترات در آب خبری نیست چرا که اقدامات پیشگیرانه خوبی صورت گرفته است گفت: در برخی از مناطق جنوبی مردم برای دسترسی به آب از چاه‌های متفرقه استفاده می‌کردند که خوشبختانه با همکاری دستگاه‌های نظارتی این چاه‌ها پلمپ شد و با ورود  آب سد ماملو کیفیت آب ارتقاء یافت.

به گزارش ایسنا، در ادامه بهنام بخشی، مدیر روابط عمومی شرکت‌آب و فاضلاب با بیان اینکه هزار لیتر آب برای این شرکت 1050 تومان هزینه دارد گفت: با این حال هزار لیتر آب تنها با قیمت 350 تومان در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا فلکه اصلی آب برای قطع لحظه‌ای در هنگام وقوع حوادث پیش بینی شده است یا خیر ؟  اظهار کرد: در چند سال اخیر با توسعه مترو حوادث مربوط به آب نیز افزایش یافته اما ما فلکه اصلی برای بستن آب در مواقع اضطراری نداریم و طی طراحی‌های انجام شده امیدواریم طی سه چهار سال آینده این مهم محقق شود.

بخشی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در تامین آب تهران 480 حلقه چاه نیز استفاده می‌شود گفت: این چاه‌ها از طریق آب‌های سطحی پر می‌شوند که متاسفانه با بتن کردن کف رودخانه کن دیگر امکان جذب طبیعی در قسمت بوستان جوان مردان این اتفاق طبیعی رخ نمی‌دهد و این در حالی است که با انتقال بخشی از آب رودخانه به تصفیه خانه دریاچه چیتگر این مشکل تشدید پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه شرکت آب و فاضلاب از چاه‌ها 350 میلیون لیتر آب برداشت می‌کند گفت: باید این مقدار به چرخه بازگردد تا عمق آب در چاه‌ها و سفره‌های زیرزمینی کاهش نیابد.

به گزارش ایسنا، در ادامه تهرانگردی شهریور ماهی مسجد جامعی، وی با بیان اینکه آب مسئله بسیار مهمی است، گفت: آب در تهران بسیار مهم است؛ چرا که این شهر برای تامین آب خود از تمام ظرفیت‌های دامنه‌های البرز استفاده کرده تا آب مصرفی مردم خود را تامین کند.

وی با بیان اینکه سدهای لار، ماملو، لتیان، کرج، طالقان و همچنین ۴۸۰ حلقه چاه تامین آب تهران را بر عهده دارند، گفت: این در حالی است که کرج نیز به کلانشهر بدل شده و برای تامین آب مصرفی خود در پی افزایش جمعیتش، قطعا در آینده با مشکل مواجه می شود و این رویه که یک استان آب استان دیگر را تامین کند، پیچیده است؛ چراکه مسئله آب برای شهروندان حیاتی است.

وی در پاسخ به این سوال که چرا آب‌گردی را موضوع این هفته تهران‌گردی خود انتخاب کرده، گفت: کمبود آب مدتی است که به موضوع روز مدیریت شهری بدل شده و همچنین موضوع نشت آب دریاچه چیتگر نیز در رسانه ها مطرح شد که بر همین اساس آب‌گردی را انتخاب کردیم تا موضوعات مربوط به آب اعم از تاسیسات، روند تولید و ... مورد بررسی قرار گیرد.

وی با بیان اینکه همچنین شرکت ابفا تفاهمی با شهرداری داشته تا پروسه آب‌چرخانی منطقه ۲۲ را ایجاد کند، گفت: شهرداری با وزارت نیرو تفاهم‌نامه‌ای در زمینه تاسیس ۴ تصفیه خانه در  آب‌چرخانی منطقه ۲۲ منعقد کرده بود که بنابه دلایلی این موضوع به وقفه افتاد و حالا مسئولان سازمان آب اعلام آمادگی کردند تا ظرف مدت محدود این مشکل را برطرف کنند.

وی با اشاره به بازدیدش گفت: حواشی پیرامون بوی نامطبوع، ازدیاد پشه و قورباغه و همچنین نشت آب دریاچه به اطراف مطرح شده بود که بر آن شدیم نسبت به بازدید از این منطقه اقدام کنیم که خوشبختانه متوجه شدیم برخی از موضوعاتی که درمورد دریاچه مطرح شده رفع شده و حالا دیگر استمرار ندارد.

وی با اشاره به ساخت تصفیه خانه دریاچه چیتگر، با بیان اینکه ۳۰ میلیارد تومان هزینه ساخت تصفیه خانه شده و امیدواریم ظرف مدت ۴ ماه آینده  به بهره‌برداری برسد گفت: چرا که در مرحله اول این تصفیه‌خانه آب وارد شده به دریاچه از رودخانه کن را تصفیه می‌کند و در فصلی که آبگیری متوقف است، نسبت به تصفیه آب موجود در دریاچه اقدام می‌کند که به بازچرخانی آب کمک ویژه‌ای خواهد شد.

مسجد جامعی با اشاره به کمبود فضای پارکینگ در اطراف دریاچه گفت: فضای خدماتی و گردشگری دریاچه محدود است. با این که دریاچه بزرگی ساخته شده اما برنامه خدماتی خاصی برای افراد ندارند.

 وی با بیان اینکه حریم دریاچه رعایت نشده، گفت: ابتدا ساخت و ساز ها انجام شده و بعد از مدیریت شهر تصمیمی به ساخت دریاچه گرفت و به همین اساس حریمی برای دریاچه وجود ندارد.

مسجدجامعی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به بازدیدش از تصفیه خانه در منطقه کن گفت: این تصفیه خانه که از محل سد کرج آب‌ش تامین می‌شود، جوابگوی ۵.۵ ملیون نفر از جمعیت تهران است و ۹۰۰۰ لیتر بر ثاینه خروجی آب دارد.

وی با بیان اینکه آب کرج جزو بهترین آب های با کیفیت است، گفت: آب سد کرج راه طولانی را برای رسیدن به تهران طی می‌کند که در میان راه متاسفانه فاضلاب رستوران‌ها و ساخت و سازهای غیرمجاز وارد آب رودخانه شده و آن‌ را آلوده می‌کند که باید نسبت به ساماندهی این موضوع اقدام شود.

عضو شورای شهر تهران با اشاره به موضوع نیترات در آب با بیان اینکه براساس سخنان مسئولان شرکت آبفا، میزان نیترات آب در تصفیه خانه‌های جلالیه(میدان فاطمی) و کن پایین‌تر از حد استاندارد است، گفت: مردم نگران سلامت آب هستند. با این حال آن چیزی که ما از گزارش مسئولان آبفا متوجه شدیم نگرانی از نیترات در آن حدی که بیان می‌شود نیست. هرچند که ممکن است در برخی نقاط تهران به دلیل استفاده از چاه‌های غیرمجاز نیترات آب بالا باشد، اما در آب تصفیه شده نیترات کمتر از حد مجاز است.

وی با بیان اینکه در این تهرانگردی از سرمنشاء دو قنات در کن بازدید کردیم که عمری ۱۰۰ و ۷۵ ساله داشتند، گفت: جالب است که بدانیم تا ۱۹ سال پیش قنات ۱۰۰ ساله کن، آب شرب منطقه را تامین می‌کرده است و استانداردهای آن بهتر از آب تهران بوده است با این حال باید برنامه‌هایی برای نگه‌داشت این قنات‌ها همچون لایروبی و ایمن‌سازی دیواره‌ها انجام دهیم.

وی در مورد تصفیه خانه جلالیه که مقصد بعدی تهرانگردان بود با بیان اینکه تصفیه خانه جلالیه که واقع در خیابان فاطمی است، از قدیمی‌ترین تصفیه‌خانه‌های کشور است که حتی با وجود قدیمی بودن زیرساخت‌های آن از ابتدا با دقت و هدف خاصی در نظر گرفته شده بود.

مسجد جامعی با اشاره به بازدیدش از مرکز کنترل توزیع آب گفت: در حادثه شهران بنا بر سخنان مسئولان آبفا، اولین سازمانی که متوجه حادثه شد شرکت آب و فاضلاب بوده که به دلیل کاهش حجم آب از مخازنش در غرب تهران سنسور های مرکز کنترل توزیع آب هشدار داده و آن‌ها آب را قطع کردند، اما به دلیل قدیمی و دستی بودن سیستم قطع آب که  باید فلکه ۷۰۰ دور بچرخد، یک ساعت پس از اعلام مرکز کنترل توانستند که شیر فلکه اصلی آب منطقه را ببندند که لازم است سیستم قطع سریع آب در آبفا ایجاد شود که در هنگام بروز حادثه نسبت به قطع آب اقدام شود که بنا به گفته مسئولان این شرکت، در حال حاضر در حال واردات دستگاه های مورد نیاز قطع سریع آب هستند.

وی با اشاره به حفظ دستگاه‌های قدیمی در شرکت آبفا گفت: موزه آب می‌تواند در این تصفیه‌خانه ایجاد و ارتقا یابد که لازم است شورای شهر نیز در زمینه حل مشکلات شرکت آب و فاضلاب به آن‌ها کمک کند.

وی با بیان اینکه "آب هست اما کم است" و مردم باید در این زمینه صرفه جویی کنند، گفت: شرکت آب و فاضلاب  باید انجام تبلیغات مردمی برای فرهنگ سازی را از طریق صداوسیما افزایش دهد و ما نیز در شورای شهر می‌توانیم قانون گذاری‌های لازم را در زمینه فرهنگ‌سازی انجام دهیم.

وی در پایان افزود: یکی از درخواست‌های شرکت آب و فاضلاب از شهرداری این بود که به آن‌ها در نگهداری فضای سبزشان کمک کند که قطعا این مهم رخ خواهد داد.

وی افزود: بنابر اعلام مسوولان آبفا تا 15 روز دیگر با ورود آب سد ماملو، وضعیت آب مردم شرق تهران از جمله افسریه، پیروزی، نیرو هوایی و ... بهبود می‌یابد.

انتهای پیام