شناسهٔ خبر: 14896287 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

مشکلات خانواده‌ها در فصل ثبت‌نام/۷

واگذاری نوبت عصر مدرسه دولتی به بخش خصوصی/ثبت‌نام افغانستانی‌ها به شرط پرداخت ۴۰۰ هزار تومان

تخلفات مدارس در فصل ثبت‌نام علاوه بر ایجاد مُشکل برای ثبت‌نام دانش‌آموزان ایرانی، برخی اتباع افغانستانی را نیز از ثبت‌نام محروم کرده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، پس از سخنان رهبر معظم انقلاب در سال گذشته مبنی بر اینکه تمام کودکان افغانستانی، چه آنها که دارای شرایط قانونی حضور در ایران هستند و چه آنها که مدارک قانونی حضور در ایران را ندارند باید در مدارس دولتی ثبت‌نام شوند، کمیته اتباع وزارت کشور با حضور مسئولان مربوطه جلساتی را درخصوص نحوه ثبت نام از دانش‌آموزان اتباع غیرمجاز تشکیل داد.

براساس تصمیمات اتخاذ شده در این کمیته مقرر شد تا دانش‌آموزان 7 تا 18 ساله افغانستانی که جزو اتباع غیرمجاز هستند با مراجعه به دفاتر کفالت معرفی‌نامه‌های مربوط برای ثبت‌نام در مدارس را دریافت کنند و آموزش‌وپرورش در سال گذشته موفق به ثبت‌نام 48 هزار دانش‌آموز افغانستانی غیرمجاز در مدارس کشور شد که این علاوه بر 360 هزار دانش‌آموز افغانستانی است که تا پیش از این در مدارس ایران تحصیل می‌کردند.

امسال نیز دولت ایران برای حمایت از تحصیل دانش‌آموزان افغانستانی، شهریه تحصیل آنها در مدارس را حذف کرد. شهریه دانش‌آموزان افغانستانی در سال‌های گذشته برای دوره اول تا ششم ابتدایی حداقل 120 هزار  و حداکثر300 هزار تومان، دوره متوسطه اول حداقل 144 هزار و حداکثر 366 هزار تومان و میزان شهریه برای دوره متوسطه و پیش‌دانشگاهی حداقل 180 هزار و حداکثر 360 هزار تومان بود.

البته حذف شهریه تحصیل دانش‌آموزان افغانستانی بدین معنا نیست که مدارس هیچ وجهی را از دانش‌آموزان افغانستانی دریافت نخواهند کرد بلکه آنها همانند دانش‌آموزان ایرانی بوده و باید مبلغ مصوب انجمن اولیا و مربیان را تحت عنوان کمک‌های مردمی پرداخت کنند.

دولت ایران برای حذف موانع تحصیل دانش‌آموزان افغانستانی تلاش می‌کند اما در برخی مواقع نظرات سلیقه‌ای برخی مسئولان آموزش‌وپرورش استان‌ها و مدیران مدارس این تصمیم بزرگ را خدشه‌دار می‌کند؛ حالیکه بالاترین مقامات مسئول در کشور خبر از حذف شهریه ثبت‌نام دانش‌آموزان افغانستانی در مدارس می‌دهند و این خبر بازتاب‌های بسیار مثبتی را در میان جمعیت مهاجر افغانستانی و حتی در سطح بین‌الملل دارد اما در فصل ثبت‌نام ناگهان شاهد صدور بخشنامه‌ای توسط اداره آموزش و پرورش استان کرمان برای دریافت شهریه از دانش‌آموزان افغانستانی هستیم.

بخشنامه صادرشده از سوی آموزش و پرورش استان کرمان در تاریخ 4 مرداد 95، مسئولان واحدهای آموزشی استان را موظف به دریافت شهریه اجباری ثبت‌نام از دانش‌آموزان افغانستانی در مدارس دولتی به‌ ترتیب دوره اول و دوم ابتدایی 200 هزار تومان و دور اول و دوم متوسطه 250 هزار تومان کرده است.

در موارد دیگر نیز شاهد برخوردهای سلیقه‌ای مدیران مدارس برای ثبت‌نام از دانش‌آموزان افغانستانی هستیم و همین مسئله منجر شده است تا به بهانه‌های مختلف از جمله تکمیل ظرفیت مدرسه یا ثبت‌نام به شرط دریافت شهریه برخی از ثبت‌نام بازبمانند.

مادری در تماس با خبرگزاری تسنیم عنوان می‌کند: فرزندم امسال به کلاس ششم ابتدایی می‌رود اما مدرسه از او ثبت‌نام نکرد و می‌گویند باید مدارک قانونی اقامت در ایران را داشته باشید.

باید توجه داشت تعداد دانش‌آموزانی که به این دلیل یا به بهانه تکمیل ظرفیت از ثبت‌نام در مدارس بازمانده‌اند،کم نیست

در موردی دیگر یکی از مدارس دولتی در شهرستان اسلامشهر در نوبت صبح از دانش‌آموزان افغانستان ثبت‌نام نمی‌کند و نوبت بعدازظهر را به بخش غیردولتی واگذار کرده است و دانش‌آموزان افغانستانی را به بهانه تکمیل شیفت صبح به نوبت عصر ارجاع  داده و با دریافت شهریه400 هزارتومانی ثبت‌نام می‌‌‌کنند.

محمد احسانی معاون آموزش ابتدایی شهرستان‌های استان تهران در این رابطه به خبرنگار تسنیم می‌گوید: اقدام این مدرسه برای واگذاری نوبت عصر به بخش غیردولتی و ثبت‌نام دانش‌آموزان افغانستانی از این طریق تخلف است چرا که دانش‌آموز افغانستانی هیچ تفاوتی با ایرانی‌ها ندارد و باید همانند آنها ثبت‌نام شود.

وی می‌افزاید: با این مدرسه متخلف برخورد و اعلام کردیم باید هر چه سریعتر دانش‌آموزان افغانستانی را همانند دانش‌‌آموزان ایرانی در نوبت صبح ثبت‌نام کنند و برای اول مهر از مدرسه بازرسی خواهیم کرد.

شاهین نوش‌‌آبادی معاون مرکز امور بین‌الملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش‌وپرورش در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در رابطه با اقدام برخی مدارس برای دریافت شهریه از دانش‌آموزان افغانستانی برای ثبت‌نام می‌گوید: دانش‌آموزان اتباع خارجی در سال 96-95 همچون دانش‌آموزان ایرانی در مدارس ثبت‌نام می‌شوند و هزینه‌هایی مانند کتاب و بیمه و هزینه رایج دیگر را پرداخت می‌کنند ضمن اینکه مانند دانش‌آموزان ایرانی آماده خواهند بود تا بر اساس مصوبه انجمن اولیا و مربیان هر مدرسه، کمک‌های خود را به مدرسه پرداخت کنند.

وی می‌افزاید:‌از آنجایی که خانواده‌های افغانستانی در فصل تابستان بهتر می‌توانند کمک‌های مردمی به مدارس داشته باشند به همین دلیل است که برخی مدارس در هنگام ثبت‌نام از آنها کمک‌های مردمی را دریافت می‌کنند.

نوش‌آبادی ادامه می‌دهد: دنش‌آموزانی که دارای مدارک هویتی و اقامتی نامعتبر و یا فاقد هرگونه مدارک هویتی و اقامتی معتبر هستند، فقط از طریق کارت ویژه حمایت تحصیلی برای اتباع خارجی که از سوی اداره‌کل امور اتباع خارجی وزارت کشور صادر می‌‌شود، می‌توانند در مدارس ثبت‌نام کنند و اگر دانش‌آموزی در مهلت تعیین شده برای این کار اقدام نکرده باشد دیگر فرصت مجددی ندارد.

به گزارش تسنیم، طبق اعلام مسئولان وزارت آموزش‌وپرورش کمیساریاری عالی سازمان ملل  برای تحصیل دانش‌آموزان افغانستانی در مدارس ایران سال گذشته حدود 4 میلیارد تومان کمک کرد این در حالی است که آموزش و پرورش 80 میلیارد تومان برای تحصیل این دانش آموزان هزینه کرده است.

هم‌اکنون 410 هزار دانش آموز اتباع در سراسر کشور مشغول به تحصیل هستند که از این تعداد 360 هزار نفر از اتباع افغانستانی هستند. آموزش‌وپرورش ایران برای تسهیل در روند تحصیل دانش‌آموزان افغانستانی اقدامی بزرگ انجام داده است و این اقدام با تخطی از قانون توسط برخی مدارس و مناطق آموزش وپرورش نباید خدشه‌دار شود.

انتهای پیام/