شواهد حاکي از آن است که در گوشه و کنار پايتخت جنب و جوش برخي دلالان براي زير قيمت خريدن واحدهاي متوسط و کم متراژ آغاز شده است. در شرايطي که مسکن از رکود خارج نشده و مصرف کنندگان واقعي هنوز توان ورود به بازار را ندارند، طي روزهاي اخير گزارشهايي از سوي شهروندان مبني بر خيزش آرام دلالان در بازار مسکن شنيده ميشود که بررسيهاي ميداني نيز اين ادعا را ثابت ميکند. مشاهدات عيني حاکي از آن است که دلالان سنتي بازار مسکن تهران با اين پيشفرض که مسکن در ماههاي آينده وارد فاز خروج از رکود خواهد شد، از هماکنون اقدام به خريد واحدهايي با قيمت کمتر از عرف بازار ميکنند.
حاکميت بلامنازع دلالان در بنگاههاي املاک حکايت از آن دارد که احتمالا شهروندان عادي سال آينده بايد خانههاي دپو شده را با قيمتي بالاتر از عرف بازار بخرند و به همين لحاظ بانک مرکزي به مصرفکنندگان توصيه ميکند از هماکنون به تدريج اقدام به خريد مسکن کنند؛ هر چند رشد قيمت مسکن هنوز 6/4 درصد از تورم عموميکمتر است. اما براي خريداران واقعي که شايد منتظر هستند تا در نقطه تلاقي رشد قيمت مسکن با تورم وارد بازار شوند پيشنهاد ميشود براي کوتاه کردن دست دلالان، مقداري تصميم خود را جلو بيندازند.
به گزارش ايسنا،ورود احتمالي مسکن پس از چهار سال رکود معاملات و ساخت ساز به دوران پيشرونق احتمالا سال آينده با تسلط سفتهبازان، بخصوص در مسکن شهر تهران همزمان خواهد شد و نشانههاي اين تهديد از هم اکنون ديده ميشود.
يک شهروند که طي روزهاي اخير اقدام به فروش خانهاي کوچک و خريد خانهاي متوسط کرده است به ايسنا گفت: زماني که خانه قبلي را براي فروش به بنگاه سپرديم بيش از 40 نفر براي خريد مراجعه کردند و اين در شرايط کسادي فعلي معاملات، کميتعجبآور بود اما مدتي بعد متوجه شديم بخش عمدهاي از اين افراد، دلالان بنگاههاي املاک هستند؛ چرا که پيشنهاداتشان پايينتر از قيمت عرف منطقه بود و حاضر نبودند با قيمت واقعي بخرند.او تصريح کرد: به هر حال با زحمت خانه را با قيمت منصفانه فروختيم و زماني که براي خريد خانه جديد اقدام کرديم مجددا وارد همان پروسه شديم. مالکان اغلب سعي ميکردند بالاتر از نرخ معمول، پيشنهاد فروش ارايه کنند تا اينکه سرانجام با يکي از سازندگان که پول لازم بود براي معامله به توافق رسيديم و آپارتماني 75 متري با نرخ معمول خريداري کرديم.براي يافتن چرايي فعاليت جديد واسطهگران در بازار مسکن با يکي از دفاتر مشاور املاک در شمال شهر تهران به گفتوگو نشستيم.
او اظهار کرد: طي دهههاي اخير مسکن شهر تهران هميشه دوران رونق، رکود، پيشرونق و رونق را در گسترههاي زماني مختلف طي کرده است و در زمان پيشرونق دلالان وارد بازار ميشوند که به نظر ميرسد هماکنون در آن مرحله قرار داريم. البته ساخت و ساز و معاملات بسيار کم انجام ميشود اما به محض آنکه معاملات بالا بگيرد کساني که از هماکنون اقدام به خريد ميکنند سود خواهند کرد.
اين کارشناس مشاور املاک در عين حال گفت: البته خريد مسکن از هماکنون چندان هم بدون ريسک نيست؛ چرا که اگر خواب سرمايه را حساب کنيد و سود بانکي که ميتواند از الان تا سال آينده به سرمايه خريداران تعلق بگيرد را در نظر بگيريد احتمالا فروش آينده چندان بالاتر از نرخ سود بانکي نخواهد بود.با اين وجود مسوولان بايد براي خطراتي که آينده بازار مسکن را تهديد ميکند چارهانديشي کنند و عرضه را با تقاضاي مصرفي در حالت تعادل قرار دهند. در حال حاضر بنا به گفته رييس مشاوران املاک کشور، توليد مسکن بيش از 400 هزار واحد در کل کشور نيست و اين در حالي است که کشور سالانه به حدود يک ميليون مسکن نياز دارد. لذا دستاندرکاران بخش مسکن بايد براي انباشت احتمالي تقاضا در سالهاي آينده فکري صورت دهند.
∎