شناسهٔ خبر: 14854832 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

مواد غذایی <تراریخته> باید برچسب‌گذاری شود

صاحب‌خبر - دبیر کمیته ایمنی زیستی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: براساس ضوابط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تمام مواد غذایی که احتمال تراریخته بودن آنها در بازار مصرف وجود دارد باید برچسب‌گذاری شود. به گزارش سازمان غذا و دارو، دکتر مهرناز خیر اندیش درباره روغن‌هایی که روی بسته‌بندی آنها، عبارت «تغییر ژنتیک یافته» قید شده، گفت: سازمان غذا و دارو برای اطمینان از سلامت این محصولات، بررسی مورد به مورد انجام و در صورت اخذ تأییدیه‌های لازم، اقدام به صدور مجوز می‌کند و این محصولات باید برچسب‌گذاری شوند. وی هدف از برچسب‌گذاری محصولات غذایی تغییر ژنتیکی یافته را امکان ردیابی آنها در بازار و همچنین احقاق حق مصرف‌کننده ذکر کرد. وی گفت: در حال حاضر روغن ذرت و روغن سویا در بازار مصرف برچسب‌گذاری می‌شود که نشان دهنده تأیید ایمنی و سلامت آنها توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. محصولات تراریخته، محصولاتی هستند که کارشناسان با دستکاری که روی ژنتیک آنها انجام می‌دهند، یک خصوصیت ویژه را در محصول ایجاد می‌کنند یا یک خصوصیت را حذف می‌کنند؛ به عنوان مثال پروتئین‌هایی داخل محصول، ایجاد می‌کنند که خاصیت آفت کشی دارد و این سموم باعث می‌شود که مثلاً کرم ساقه در برنج از بین برود. سازمان غذا و دارو پیش از این اعلام کرده بود که برخی محصولات غذایی در بازار وجود دارند، مجوز هم گرفته‌اند اما اعلام نکرده‌اند که دستکاری شده ژنتیکی یا تراریخته هستند و هنگام بررسی سطح بازار، تراریخته بودن آنها مشخص شده است. از سوی دیگر حدود 90 درصد سویای تولید شده و روغن آن در سراسر جهان تراریخته است بنابراین اگر روغن سویای تراریخته نمی‌خواهیم در کل باید روی مصرف این روغن خط بکشیم چون 90 درصد تولید آن تراریخته است؛ مباحثی از این دست موجب شده است با وجود برخی انتقادات، سازمان غذا و دارو بر مجوز داشتن محصولات تراریخته اصرار ورزد چراکه این محصولات به هرحال به علت نیاز به بازار عرضه می‌شوند و این سازمان تاکنون به چند مورد روغن تراریخته مجوز اعطا کرده است.