گروه سياسي: منطقه آمريکاي لاتين و حوزه درياي کارائيب به دليل وجود منابع سرشار مواد اوليه، نفت، گاز و موقعيت استراتژيک از گذشته تاکنون مورد توجه بسياري از کشورها بوده و حتي پس از استقلال به عنوان حياط خلوت ايالات متحده محسوب ميآمد. اما قدرت يافتن دولتهاي مستقل در آمريکاي لاتين در سالهاي اخير بيش از هر چيز باعث حرکت به سوي استقلال در تصميمگيريها و همگرايي منطقهاي در دو بعد اقتصادي و سياسي به عنوان يک رويکرد جايگزين در مقابل وابستگي به آمريکا شده است. از مهمترين نتايج اين همگرايي عدم قبول پيمان منطقه آزاد تجاري آمريکا( ALCA)يا (FTAA )از سوي کشورهاي بزرگ و مهم منطقه و طرح جايگزينهاي منطقهاي نظير طرح آلبا به جاي آن ميباشد. کشورهاي منطقه در مقابل تلاش کرده اند تا با ايجاد سازمانهاي منطقهاي قوي اقتصادي و سياسي، نظير بلوک تجاري آمريکاي لاتين معروف به «مرکوسور» که کشورهاي برزيل، آرژانتين، ونزوئلا، اروگوئه و پاراگوئه را دربرميگيرد، به عدم وابستگي اقتصادي خود به ايالات متحده سرعت بخشند. ايران نيز در سالهاي اخير ارتباطات خوبي با اين کشورها برقرار ساخته و اين همکاري به تقويت جبهه ضد استکباري در اين منطقه کمک شاياني کرده است. کشورهاي اين حوزه نيز در مقابل در اوج مشکلات و بحرانهاي مربوط به سياست خارجي و به خصوص تحريمها کمکهاي فراواني به ايران کرده اند. همچنين سياستهاي ضد استکباري و ضد اسراييلي سران اين کشورها در شرايطي که اوباما عقيده داشت ايران هر روز منزوي تر از روز قبل ميشود، با ايجاد روابط ديپلماتيک قوي بين کشورهاي اين حوزه و ايران اهداف دولت ايالات متحده درنزديکي مرزهاي اين کشور را با شکست مواجه کرد. دولت يازدهم نيز بارها بر لزوم افزايش روابط با کشورهاي اين حوزه تاکيد کرده است. در اين زمينه روز گذشته سخنگوي وزارت امور خارجه با اشاره به به اولين سفر وزير خارجه کشورمان به آمريکاي لاتين گفت: برخلاف برخي از تصورات قرابتهاي زيادي در زمينه سياسي و اقتصادي بين ايران و کشورهاي اين منطقه وجود دارد.قاسميبه اهميت ديپلماسي اقتصادي اشاره کرد و گفت: يکي از اهداف عمده اين سفر بسترسازي و زمينهسازي براي گسترش همکاريهاي اقتصادي بين ايران و کشورهاي اين منطقه است. وزير خارجه کشورمان به دنبال سياستهاي وزارتش،اين بار ديپلماسي ايران را به آمريکاي لاتين کشاند. ظريف به همراه هيات همراه در آخرين ساعات روز يکشنبه به وقت تهران، وارد هاوانا پايتخت کوبا شد. به گزارش ايسنا، محمدجواد ظريف در فرودگاه هاوانا مورد استقبال سفير و تعدادي ديگر از اعضاي سفارت ايران در آمريکاي لاتين و همچنين مقامات وزارت خارجه کوبا قرار گرفت.وزير خارجه کشورمان در اولين سفر منطقهاي خود به آمريکاي لاتين، با مقامات کشورهاي کوبا، نيکاراگوئه، اکوادور، شيلي، بوليوي و ونزوئلا در مورد مناسبات دو جانبه و آخرين تحولات بينالمللي رايزني و گفتوگو ميکند. ظريف را در جريان اين سفر هفت روزه علاوه بر يک هيات سياسي، يک هيات اقتصادي 80 نفره نيز همراهي ميکند و اين هيات قرار است در هر يک از کشورهاي مقصد با همتايان خود در ارتباط با گسترش همکاريهاي اقتصادي و تجاري رايزني و گفتوگو کنند.
وزير امور خارجه گفت: ايران هميشه در کنار دولت و مردم انقلابي و ظلمستيز کوبا بوده و روابط دو کشور در سطح خيلي خوبي قرار دارد. محمدجواد ظريف هنگام ورود به فرودگاه هاوانا با اشاره به سوابق ديرينه همکاري ميان جمهوري اسلاميايران و کشورهاي آمريکاي لاتين و کاراييب گفت: اين سفر که ترکيبي از هياتهاي بلندپايه سياسي و اقتصادي است، بيانگر اهميت جايگاه کشورهاي اين منطقه براي ايران است. وزير امور خارجه ايران افزود: جمهوري اسلاميايران با بيشتر کشورهاي منطقه داراي روابط سياسي است به طوري که از لحاظ کمي هم تعداد نمايندگيهاي ما در اين منطقه حتي از آسيا هم بيشتر است. به گزارش خبرگزاري صدا و سيما، ظريف همچنين با اشاره به تحريمهاي 50 ساله و 30 ساله ظالمانه آمريکا عليه دو کشور کوبا و ايران خاطرنشان کرد: جمهوري اسلاميايران هميشه در کنار دولت و مردم انقلابي و ظلمستيز کوبا بوده و روابط دو کشور در سطح خيلي خوبي قرار دارد. او همچنين گفت: با وجود سفر رييسجمهور آمريکا به کوبا و کاهش اندک تحريمها بر ضد کوبا اما هنوز هم تحريمهاي ظالمانه آمريکا عليه کوبا ادامه دارد.وزير امور خارجه ايران و هيات همراه براي ديداري هفت روزه از شش کشور آمريکاي لاتين شامل کوبا، نيکاراگوئه، بوليوي، شيلي، اکوادور و ونزوئلا عصر روز يکشنبه به وقت محلي وارد هاوانا پايتخت کوبا شدند.
محمد جواد ظريف يکشنبه شب در ضيافت شاميکه به افتخار حضور هيات ايراني در هتل«ناسيونال» پايتخت کوبا برگزار شده بود، تاکيد کرد: ما از طريق همکاران وزارت امور خارجه و نمايندگيهاي سياسي ايران در کشورهاي آمريکاي لاتين، به بخشهاي خصوصي و دولتي کشور کمک خواهيم کرد تا اقداماتي را براي همکاري با کشورهاي اين منطقه مهم جهان آغاز کنند و برنامههاي موجود را نيز ادامه دهند.وي توسعه روابط با آمريکاي لاتين را در جهت پيشبرد اهداف اقتصاد مقاومتي عنوان کرد. ظريف گفت: در دوره پسابرجام، موانع برطرف شده و فرصتها براي گسترش همکاري ايران با کشورهاي مختلف از جمله آمريکاي لاتين فراهم است. وي تصريح کرد: بايد از فرصت پسابرجام استفاده کنيم و با برنامهريزي بتوانيم از آن بهره ببريم.
∎