شناسهٔ خبر: 14808982 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

«تعادل» از دادوستدهاي تالار شيشه‌اي گزارش مي‌دهد

جولان معنادار حقوقي‌ها در ميدان بورس

صاحب‌خبر -

گروه بورس  
روز گذشته به‌واسطه حمايت سهامداران عمده و شركت‌هاي حقوقي، شاخص كل با 117‌واحد افزايش، پس از چند روز مجددا به كانال 78‌هزار واحدي برگشت.  به گزارش «تعادل»، در روزهاي اخير، بازار سرمايه شاهد جنب‌وجوش معناداري از سوي حقوقي‌ها بود. اين تحركات از آن روي مهم است كه همواره خريد حقوقي‌هاي بورس از گروه و صنعت خاصي اينگونه تلقي شده كه در آينده نزديك آن گروه يا صنعت با تحولات مثبتي روبه‌رو خواهد شد.  حال آنكه اين اتفاق در روزهاي اخير براي صنايع خودروسازي، پالايشي، فلزات اساسي، بانكي، بيمه، حمل و نقل و حتي تك‌سهم‌ها اتفاق افتاده و سهام آنها از سوي حقوقي‌ها جمع‌آوري شد و تنها طي روز گذشته از مجموع 756‌ميليون سهم دادوستد شده بيش از 300‌ميليون سهم معادل 40درصد، توسط آنها خريداري شد.
براساس اين گزارش، شنيده‌هاي بازار حاكي از آن است كه فعالان حقوقي و سهامداران عمده به اين نتيجه رسيده‌اند كه در ماه‌هاي آتي به دليل انتخابات رياست‌جمهوري پيش رو، بازار سرمايه با رشد قابل توجهي روبه‌رو شده و براي بهره بردن از آن شرايط اقدام به خريد سهام مي‌كنند.
به گزارش «تعادل»، در رديف اول خريدهاي روز گذشته، حقوقي شركت‌هاي خودرو‌سازي قرار دارند كه حدود 80‌ميليون از سهام شركت‌ها را جمع‌آوري كردند. بعد از صنعت خودرو‌سازي، حقوقي شركت‌هاي فلزات اساسي اقدام به خريد حدود 40‌ميليون از سهام شركت‌ها كردند و در رديف بعدي شركت‌هاي پالايشي با خريد 15ميليوني قرار دارند. حقوقي‌هاي شركت‌هاي چندرشته‌يي مانند صندوق بازنشستگي و سرمايه‌گذاري هلدينگ غدير نيز نزديك به 13‌ميليون سهم خريداري كردند.
همچنين، فعالان حقوقي شركت‌هاي بانك و حمل و نقل نيز روز گذشته هر كدام به ميزان 10‌ميليون از سهم از شركت‌هاي فوق را به سبد خود افزودند. در صنعت بيمه نيز فعالان حقوقي حدود 2ميليون سهم خريداري كردند. بر اساس اين گزارش سهامدار عمده شركتي همچون كنتور‌سازي كه به عنوان تك‌سهم شناخته مي‌شود، تنها در روز گذشته حدود يك‌ميليون و 100‌هزار سهم از اين شركت را خريداري كرد. اين در حالي است كه كل سهام مورد معامله روي نماد اين شركت يك‌ميليون و 500‌هزار سهم بود. به گزارش «تعادل» اما در روزهاي اخير سهام شركت‌هاي دارو‌سازي، غذايي، سيماني و قندي چندان مورد توجه نبوده و اغلب شركت‌هاي اين گروه‌ها در دامنه منفي دادوستد شدند اما با اين وجود جذابيتي براي سهامداران عمده نداشتند.
شايان ذكر است روز گذشته حدود 40‌ميليون سهم توسط شركت‌هاي بورسي جابه‌جا شد كه براي تغيير پورتفوي آنها رخ داده كه در زمره خريدهاي حقوقي قرار نمي‌گيرند اما در همين راستا تحليل مي‌شود.
   دادوستد تالار شيشه‌اي
شاخص كل قيمت و بازده نقدي بورس تهران در پايان معاملات ديروز (يك‌شنبه 31مردادماه 95) با افزايش 117واحدي به رقم87‌هزار و 86‌واحد رسيد. شاخص كل هم‌وزن اما با كاهش يك واحدي روي رقم 14‌هزار و 524‌واحد ايستاد. ديروز همچنين شاخص سهام آزاد شناور با افزايش 95واحدي عدد 87‌هزار و 269‌واحد را به نمايش گذاشت. شاخص بازار اول نيز در حالي با افزايش 95واحدي به رقم 55‌هزار و 180‌واحد دست يافت كه شاخص بازار دوم با 182‌واحد افزايش به عدد 167‌هزار و 603‌واحد رسيد.
 بر اساس اين گزارش، ديروز معاملات سهام در نماد معاملاتي 3شركت سرمايه‌گذاري غدير با 48واحد، ملي صنايع مس ايران با 39‌واحد و سرمايه‌گذاري صندوق بازنشستگي كشوري با 33‌واحد افزايش، بيشترين تاثير مثبت را بر محاسبه شاخص كل بورس به نام خود ثبت كرد. در مقابل معاملات سهام در نماد معاملاتي 3شركت گروه مديريت سرمايه‌گذاري اميد با 16واحد، بانك پاسارگاد با 9‌واحد و معدني و صنعتي چادرملو با 7‌واحد كاهش، بالاترين تاثير منفي را در برآورد اين نماگر به نام خود ثبت كردند.
ارزش كل معاملات ديروز بورس تهران به بيش از 248ميليارد تومان بالغ شد كه ناشي از دست به دست شدن بيش از 756‌ميليون سهم و اوراق مالي قابل معامله طي 63‌هزار و 519نوبت دادوستد بود. طي معاملات ديروز نماد معاملاتي شركت‌هاي سيمان هگمتان، سيمان صوفيان، سيمان كردستان، سرمايه‌گذاري توسعه شهري طوس گستر و سرمايه‌گذاري شاهد از سوي ناظر بازار سهام متوقف و در مقابل نماد معاملاتي شركت‌هاي شكر، سيمان دشتستان و حق تقدم خريد سهام آن حق تقدم خريد سهام داروسازي فارابي، سازه پويش و حق تقدم استفاده نشده سرمايه‌گذاري مسكن تهران بازگشايي شدند.
ديروز اندكي بيش از 229‌ميليون سهم ميدكو به ارزش بيش از 48.5ميليارد تومان به صورت بلوكي ميان كدهاي درون‌گروهي سهامداران عمده منتقل شد، در پتروشيمي جم نيز سهامدار عمده حقوقي 64.5‌ميليون سهم اين شركت را به ارزش بيش از 55ميليارد تومان به كدهاي درون‌گروهي منتقل كرد. ديروز در اعتباري توسعه نيز اندكي بيش از 15‌ميليون سهم به ارزش كمتر از 2ميليارد تومان با معاملات انتقالي مواجه بود. در نماد صدار كمتر از 15‌ميليون سهم به ارزش بيش از 4ميليارد تومان از سوي سهامدار عمده كد به كد شد. 8‌ميليون سهم گسترش صنايع انرژي آذرآب نيز ديروز به ارزش بيش از يك و نيم ميليارد تومان به صورت بلوكي ميان كدهاي گروهي منتقل شد. معاملات انتقالي ديروز شامل حال سرمايه‌گذاري گروه توسعه ملي نيز شد و 5‌ميليون سهم اين شركت به ارزش يك ميليارد تومان كد به كد شد.
براساس اين گزارش، ديروز بازار سهام اگرچه با معاملات كم عمق و نوساني در مداري متعادل روبه‌رو بود اما به لطف بازارگردان‌هاي حقوقي و همزمان با فرا رسيدن سر رسيد، برخي اوراق در بازار بدهي، بورس تهران شاهد تقويت نماگرهاي منتخب خود و جايگري شاخص كل در كانال 78‌هزار واحدي قرار گرفت. بازاري كه همچنان گروه فلزات اساسي و به‌تازگي پالايشي‌ها را به عنوان ليدرهاي جديد خود در دستور كار قرار داده است. در اين ميان برخي سهم‌ها ازجمله سهم آهنگري تراكتورسازي ايران در حالي با معاملات پرحجم سهام و افزايش تقاضا نسبت به عرضه مواجه شده كه با وجود رشد بيش از 40درصدي قيمت سهام طي 8روز معاملاتي اخير اما هيچ گزارش شفاف‌سازي به بازار ارائه نشده است.
در گروه لاستيكي‌ها نيز روند معاملات سفته بازانه در حالي حاكم است كه در اين گروه ايران تاير به لطف حضور حقيقي‌ها، ديروز صف خريد سهام را به خود ديد. در اين نماد معاملاتي همچنان وضعيت فروش زمين دغدغه اصلي معامله‌گران است. در گروه لبنياتي‌ها اما «غپاك» ديروز نيز شاهد معاملات پرحجم در روندي آرام و تكاپوي معامله‌گران حقيقي و حقوقي براي جمع‌آوري بي‌سروصداي اين سه مدار بازار بود. بازار سهام ديروز بازاري متعادل و كم عمق در كليات معاملات بود كه به پشتوانه بازارگردان‌هاي حقوقي شاهد ورود مجدد شاخص كل بورس به كانال 78‌هزار واحدي بود.

  دادوستد تالار فرابورس
معاملات روز پاياني مرداد بازارهاي فرابورس در حالي به اتمام رسيد كه ارزش آن به يك‌هزار و 447ميليارد ريال رسيد.
به گزارش «تعادل»، فعاليت بازار فرابورس در روز يك‌شنبه با خريد و فروش 481‌ميليون و 760‌هزار ورقه بهادار در 22‌هزار و 223 نوبت به ارزش يك‌هزار و 447ميليارد و 610‌ميليون ريال خاتمه يافت. دامداري تليسه به همراه آتيه داده‌پرداز و روان فن‌آور بيشترين افزايش قيمت سهم را داشت در حالي كه سهام شركت‌هاي عمران و توسعه شاهد، فن‌آوا و بيمه سامان با بالاترين كاهش قيمت روبه‌رو شدند. اين گزارش حاكي است، بيشترين حجم و ارزش معاملات ديروز با خريد و فروش 47‌ميليون سهم در اختيار پالايش نفت تهران بود كه ارزش آن معادل 163ميليارد و 380‌ميليون ريال شد. همچنين، آيفكس با رشد 5واحدي به عدد 805‌واحد رسيد و نمادهاي پالايش نفت تهران و برق دماوند بيشترين تاثير مثبت را بر شاخص گذاشتند.
طبق اين گزارش، قيمت اوراق تسهيلات مسكن روز گذشته در برخي نمادها كاهش يافت و در محدوده 970 تا 102‌هزار تومان معامله شد و نماد آبان‌ماه 93، بيشترين افت قيمت را ثبت كرد. در بازار اول 257‌ميليون ورقه بهادار به ارزش 544ميليارد و 360‌ميليون ريال دادوستد شد و بيشترين حجم و ارزش معاملات در نماد تابان هور اتفاق افتاد. همين‌طور 114‌ميليون اوراق بهادار در بازار دوم به ارزش 386 ميليارد و 860‌ميليون ريال خريد و فروش شد. علاوه بر اين، صندوق سرمايه‌گذاري آرمان آتي كوثر با معامله 780‌هزار سهم بالاترين حجم معاملات صندوق‌هاي قابل معامله را به خود اختصاص داد. در بازار اوراق با درآمد ثابت نيز بيشترين حجم و ارزش معاملات متعلق به اسناد خزانه اسلامي در نماد «اخزا5» به ارزشي بيش از 27ميليارد ريال بود و حدود 100ميليارد ريال اسناد خزانه اسلامي در تمامي نمادهاي «اخزا» مبادله شد.

  عرضه‌هاي بورس كالا
تالار محصولات صنعتي و معدني بورس كالاي ايران روز يك‌شنبه، 31مردادماه، ميزبان عرضه 104‌هزار و 80 تن فولاد و مس بود.
به گزارش «تعادل»، در اين روز تالار محصولات صنعتي و معدني شاهد عرضه تا 80‌هزار تن تختالc شركت فولاد خوزستان و يك‌هزار و 248تن سبد ميلگرد مخلوط شركت ذوب آهن اصفهان بود. براساس اين گزارش 120تن سولفور موليبدن، 12تن كنسانتره فلزات گرانبها، يك‌هزار و 500تن مس كاتد، 20‌هزار تن مس كم‌عيار و يك‌هزار تن مس مفتول شركت ملي صنايع مس ايران، 100تن مس مفتول شركت گيل راد شمال و 100تن مس مفتول شركت صنايع توليدي دنياي مس كاشان و 20 كيلوگرم شمش طلاي شركت استحصال مواد معدني تخت سليمان نيز در اين تالار عرضه شد. تالار محصولات كشاورزي بورس كالاي ايران در اين روز شاهد عرضه 73‌هزار و 115تن جو دامي در قالب طرح قيمت تضميني، 240تن ذرت دانه‌يي، 100تن روغن خام سويا، يك‌هزار تن گندم دوروم، 75تن كنجاله كلزا، 25تن مرغ منجمد، 10‌هزار تن كنجاله سويا و تا 8‌هزار تن شكر سفيد بود. اين گزارش حاكي است، 6‌هزار و 400تن قير و عايق رطوبتي در تالار صادراتي بورس كالاي ايران عرضه شد. تالار فرآورده‌هاي نفتي و پتروشيمي نيز در اين روز ميزبان عرضه 4‌هزار و 517تن مواد پليمري، شيميايي و قير بود.