شناسهٔ خبر: 14775391 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: راه دانا | لینک خبر

دانا گزارش می دهد

دعوای هدایت الله با بیژن‌ها بر سر IPC بالا گرفت

باوجوداینکه برخی نمایندگان خوزستانی کمیسیون انرژی مخالف این مدل از قراردادهای جدید نفتی هستند ولی مدیر مناطق نفت‌خیز جنوب در حمایت از این نوع قراردادها موضع گرفت.

صاحب‌خبر -

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از رهیاب، بحث قراردادهای جدید نفتی این روزها بیش‌ازپیش بر سر زبان‌هاست. از سال گذشته که پیش‌نویس قراردادهای جدید نفتی پس از مدت‌ها پرده‌پوشی منتشر شد، کارشناسان نفتی و شماری از نمایندگان مجلس دهم به‌شدت نسبت به رویکرد این قراردادها انتقاد کرده و آن را برخلاف منافع کشور و به نفع شرکت‌های خارجی خواندند.

انتقادات کارشناسان نسبت به الگوی جدید قراردادهای نفتی به حدی بالا گرفت که حساسیت نهادهای نظارتی را نیز به خود جلب کرده است. درحالی‌که مدیران نفتی کشور اصرار دارند این مدل قراردادها هرچه سریع‌تر تصویب شود از آن‌طرف نمایندگان مجلس و کارشناسان این الگوی قراردادی موسوم به IPC را با حاکمیت ملی در تضاد کامل می‌دانند.

زنگنه هدف از رونمایی قراردادهای جدید نفتی را افزایش بازیافت و برداشت نفت می‌داند و در حالی سخن از شرایط برد - برد این مدل قراردادهای جدید می‌کند که قرارداد کرسنت در دوره وزارت نفت بیژن خان در دوران اصلاحات بسته شد و به گفته کارشناسان ایران در ماجرای کرسنت کشورمان به جریمه ۱۳ میلیارد و ۸۵۰ میلیون دلار محکوم‌شده بود.

حال اختلافات نمایندگان مجلس و دولت درزمینهٔ مدل جدید قراردادهای نفتی موسوم به IPC به اوج خود رسیده است تا جایی که برخی از نمایندگان معتقدند اثرات کم‌توجهی عجیب و غیرقابل‌قبول دولت به نظرات کارشناسان و تذکرات نهادهای نظارتی و حتی سران قوا و مقام معظم رهبری در این زمینه که بعضاً رنگ و بوی دور زدن به خود می‌گیرد، کم‌کم در حال آشکار شدن است.
 


قراردادهای نفتی جدید ۵۰۰ اشکال دارند
فریدون حسنوند رئیس کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با رهیاب می‌گوید: بعد از فرمایشات مقام معظم رهبری در این خصوص، قراردادهای نفتی جدید را به ستاد اقتصاد مقاومتی بردند که گفته شد ۵۰۰ اشکال به آن گرفته‌اند.

رئیس کمیسیون انرژی مجلس تأکید می‌کند: کمیته‌ای برای رسیدگی به این قراردادها در کمیسیون انرژی تعریف کرده‌ایم که سه حقوق دادن و سه کارشناس فنی اعضای این کمیته هستند.

نماینده مردم اندیمشک می‌افزاید: مقام معظم رهبری ۱۵ محور در خصوص قراردادهای نفتی اعلام کردند که هنوز برخی از این ایرادات در قراردادها وجود دارد و برطرف نشده‌اند که هیئت تطبیق باید این اشکالات را رفع کند.




قراردادهای جدید نفتی خائنانه است
هدایت الله خادمی عضو کمیسیون انرژی مجلس در این رابطه می‌گوید: قراردادهای جدید نفتی در طول تاریخ ایران بی‌سابقه است و در حقیقت نکبت‌ترین قرارداد نفتی ایران بوده و یک قرارداد خائنانه است.

نماینده مردم ایذه و باغ‌ملک در مجلس می‌افزاید: وزیر نفت مدعی بود که این قرارداد بیع متقابل است درحالی‌که چنین نیست چراکه محتوای قرارداد طوری تنظیم‌شده که در صورت اختلاف درروند کار با طرف خارجی، باید هیئت اختلافی در لندن به قضاوت بنشیند و باید رأی این هیئت را پذیرفت.




تا زمانی که ایرادات قراردادهای جدید رفع نشده وزارتخانه‌ها حق انعقاد قرارداد ندارد
مجید ناصری نژاد رئیس کمیته حقوقی و قراردادهای مجلس بابیان اینکه توجه به سرمایه‌گذاران خارجی بسیار بیش از سرمایه‌گذاران داخلی است، می‌گوید: تا زمانی که ایرادات قراردادهای جدید رفع نشده وزارتخانه‌ها حق انعقاد قرارداد ندارد.

نماینده مردم شادگان می‌افزاید: نباید برای انعقاد قراردادهای جدید تعجیل کرد و کارشناسان باید تمام جوانب را مطالعه کرده و بررسی کنند، تا بر اساس واقعیات موجود مصالح نظام و کشور حفظ‌شده و نظر مقام معظم رهبری در این قراردادها تأمین شود.

باوجوداینکه برخی نمایندگان خوزستانی کمیسیون انرژی مخالف این مدل از قراردادهای جدید نفتی هستند ولی مدیر مناطق نفت‌خیز جنوب در حمایت از این نوع قراردادها موضع گرفت.



مخالف مدل جدید قراردادهای نفتی نیستیم
بیژن عالی پور با کارشناسی خواندن مدل جدید قراردادهای نفتی به خبرنگار شانا گفت: این‌جانب به‌عنوان مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب، همه مدیران و همکاران ما تابع سیاست‌های دولت تدبیر و امید هستیم و منتظریم هر چه زودتر مدل جدید قراردادهای نفتی اجرایی شود تا بیش از این وقت را از دست ندهیم.

مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب با کارشناسی خواندن مدل جدید قراردادهای نفتی، نگاه خود را به آن مثبت دانست و با اعلام این‌که کارشناسان وقت زیادی برای تدوین این مدل قراردادی گذاشته‌اند، یادآور شد: مدل جدید قراردادهای نفتی در کمیته اقتصاد مقاومتی به ریاست آقای اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری هم اصلاح و تصویب‌شده است.

وی با رد ادعای هدایت الله خادمی، نماینده ایذه و باغ‌ملک در مجلس شورای اسلامی مبنی بر مخالفت این شرکت با مدل جدید قراردادهای نفتی و زدن مهر تأیید براین مدل قراردادی گفت: خادمی تاکنون بارها از طرف این شرکت و کارشناسان ما سخن گفته که کاملاً دور از واقعیت است.




برخی اظهارنظرها بر اساس تعلقات و وابستگی‌ها به وزارت نفت است
هدایت الله خادمی اما در واکنش به اظهارات مسئول مناطق نفت‌خیز جنوب گفت: با توجه به وابستگی مدیران مجموعه‌های نفتی به وزارت نفت برخی اظهارنظرها کارشناسانه نبوده و بر اساس تعلقات و وابستگی‌ها به وزارت نفت است.

وی بابیان اینکه متأسفانه برخی مدیران شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب به‌جای پرداختن به امور مدیریتی در نقش روابط عمومی ظاهرشده و هر انتقاد دلسوزانه‌ای که به وزارتخانه وارد می‌شود را بدون پشتوانه کارشناسی پاسخ می‌دهند، افزود: مدیران نفتی بدون تعصب و بر اساس مصالح کشور باید اظهارنظر کنند.

این در حالی است وزیر نفت دولت یازدهم در راستای اعطای حکم بازنشستگی برای مدیران بازنشسته نفت طبق قانون 60 روزه برکناری  بازنشستگان، احکامی صادر کرده بود و بیژن عالی پور از جمله مدیرانی است که خبر برکناری اش به گوش می رسد.