شناسهٔ خبر: 13896000 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایتنا | لینک خبر

نرم افزار متن‌خوان فارسی با صدای انسان

ایتنا - نرم‌افزار تکامل‌یافته تبدیل 'متن فارسی به گفتار' با صدای طبیعی انسان توسط متخصصان یک شرکت ایرانی با نام 'آریانا 3' تهیه و تولید شد.

صاحب‌خبر -
نرم افزار متن‌خوان فارسی با صدای انسان


مجری پروژه تولید 'سامانه متن‌خوان فارسی آریانا ۳' روز شنبه درباره ویژگی‌های این نرم‌افزار گفت: تبدیل متن به گفتار (text-to-speech) از جمله حوزه‌های هوش مصنوعی است که به کامپیوترها و وسایل دیجیتال امکان حرف زدن می‌دهد.


دکتر 'هادی ویسی' افزود: اگرچه نرم‌افزاهای تبدیل نوشته به صدا در زبان‌هایی مانند انگلیسی دارای کیفیت بالایی است اما کارهای قبلی انجام شده در زبان فارسی برای خواندن متن توسط کامپیوتر که عمدتا برای استفاده توسط نابینایان ساخته شده است، دارای صدای ماشینی بوده و چندان طبیعی نیستند.

مدیرعامل شرکت دانش بنیان عصر گویش‌پرداز خاطرنشان کرد: آریانا از جمله محصولات تخصصی پردازش گفتار فارسی است که نسخه جدید آن در ماه مبارک رمضان امسال رونمایی شد.

وی توضیح داد: آریانا که نسخه قبلی آن همراه صفحه خوان جاوز (Jaws) برای خواندن صفحات و متون توسط نابینایان و کم بینایان طراحی شده بود، بعد از ۶ سال پوست انداخته و عصر گویش با تکنولوژی متفاوتی نسخه جدیدی را عرضه کرده است که صدای طبیعی و کاملا قابل فهم تولید می‌کند.

به گفته ویسی، صدای تولیدی از آریانای ۳ را می‌توان طبیعی‌ترین صدای تولید شده توسط کامپیوتر برای زبان فارسی دانست.
این فعال دانش بنیان یادآور شد: در این نرم افزار از روش‌های آماری برای تبدیل متن به صوت استفاده شده است و دارای صدای زن و مرد از گوینده‌های حرفه‌ای است.

وی ادامه داد: همچنین در آریانا ۳، قابلیت‌های هوشمند پردازش زبان طبیعی فارسی مانند تشخیص خودکار کلمات هم‌نگاره (مانند مَرد و مُرد)، تشخیص کسره اضافه برای خواندن روان متون، تلفظ کردن خودکار کلمات، خواندن کلمات انگلیسی و عربی با صدای یکسان با فارسی و همچنین تشخیص هوشمند انواع اعداد برای ذکر تاریخ، ساعت و مبلغ فراهم شده است.
ویسی بیان داشت: نرم‌افزار آریانا به صورت ماژول و سرویس تحت وب (Persian TTS Cloud) عرضه شده است که برنامه‌نویس‌ها و سایر کسب و کارها را قادر به استفاده از قابلیت متن خوان فارسی در نرم‌افزارها و سخت‌افزارهای رایانه‌ای می‌کند.

وی درباره برخی کاربردهای نرم افزار آریانا گفت: از قابلیت متن خوان فارسی می‌توان در سامانه‌های تلفن گویا و VoIP برای خواندن اطلاعات متنی مختلف، در سامانه‌های دریافت انتقادات و پیشنهادات تلفنی جهت خواندن نظریه کارشناسی برای کم کردن حجم حضور ارباب رجوع در ادارات استفاده کرد.

مجری پروژه متن خوان فارسی همچنین به دیگر کاربردهای این سامانه نرم افزاری در وب‌سایت‌ها و به ویژه در خبرگزاری‌ها به منظور ایجاد امکان خواندن توسط افراد کم‌بینا و مسن و همچنین نرم‌افزار‌های تلفن همراه مانند کتاب‌خوان و پیامک‌خوان به عنوان یک سرویس خدمات رسان اشاره کرد.

پیش از این، نسل ارتقا یافته سامانه تبدیل گفتار به نوشتار فارسی به همت متخصصان این شرکت دانش بنیان طراحی و تولید شده بود که در بهمن ماه سال گذشته رونمایی شد.