شناسهٔ خبر: 13661929 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: هدانا | لینک خبر

ترکیه و رژیم صهیونیستی برای آخرین بار مذاکره می کنند

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، گرچه هنوز مقامات ترکیه از بیان صریح دست یابی به توافق خودداری می کنند، اما براساس گزارشات رسانه های ترکیه و رژیم صهیونیستی چنان دیده می شود که دو طرف در خصوص بازگشت به دوران قبل رویداد یاد شده که منجر به کشته شدن 10 تن از شهروندان ترکیه شد، مذاکرات خود را نهایی کرده اند.
ریاست طرف ترک هیات مذاکره کننده را فریدون سینیرلی اوغلو قائم مقام وزیر خارجه ترکیه به عهده دارد که به تازگی در تغییر و تحولات در دستگاه دیپلماسی ترکیه به عنوان نماینده دائم این کشور در سازمان ملل برگزیده شده است.
ریاست طرف رژیم صهیونیستی را جزاف سیچانور مشاور عالی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به عهده دارد.
ترکیه اعلام کرده که برای عادی سازی مناسبات خود با رژیم صهیونیستی خواستار عذرخواهی، پرداخت غرامت و لغو محاصره غزه از سوی این رژیم است.
دو شرط اول ترکیه به جای آورده شده است اما در مورد چگونگی رفع حصر از غزه دو طرف مواضع متناقضی را بیان می کنند. چنین دیده می شود که با انعطاف ترکیه در مساله رفع حصر غزه، قرار شده بدون رفع کامل حصر غزه از سوی رژیم صهیونیستی، بخش مهمی از نیازهای انسانی، دارو، غذا و مصالح ساختمانی برای بازسازی زیرساخت و روساخت تخریب شده غزه در حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی از طریق ترکیه و با کنترل مامورین رژیم صهیونیستی صورت گیرد.
در مقابل رژیم صهیونیستی نیز از ترکیه خواسته است دفتر سیاسی، نظامی حماس در استانبول بسته و فعالیت های آن در ترکیه محدود شود. در این راستا، خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس در آستانه توافق نهایی آنکارا – تل آویو به استانبول آمد و به طور جداگانه با رئیس جمهور و نخست وزیر ترکیه دیدار و گفت و گو کرد.
این در حالی است که مولود چاوش اوغلو وزیر خارجه ترکیه گفته است: حماس جزو شرایط ترکیه برای عادی سازی روابط نیست.
وی روز جمعه گذشته در پاسخ به سئوالی در خصوص اعلام توافق نهایی آنکارا – تل آویو در روز یکشنبه امروز شرایط ترکیه برای عادی سازی روابط با اسراییل (رژیم صهیونیستی)بسیار صریح و روشن است و شرطی به نام حماس در آن نیست.
در همین حال گزارش شده است که کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی به دنبال انعقاد موافقتنامه نهایی تل آویو – آنکارا برای تایید این موافقتنامه تشکیل جلسه خواهد داد.
وی با اشاره به شرایط بسیار دشوار تحمیلی بر مردم در حصر غزه گفت: بایستی کمک های انسانی، کمک برای بازسازی خرابی ها و توسعه غزه بدون مواجه با هرگونه مانعی انجام شود؛ جزئیات همه این مسائل با تل آویو گفت وگو می شود و رسیدن به توافق نهایی در نشست آتی، به گامهای تل آویو در جهت تحقق خواسته های آنکارا بستگی خواهد داشت.
چاوش اغلو با تاکید بر اینکه رژیم صهیونیستی نیز قبول کرده که بدون حماس دسترسی به صلح ممکن نخواهد بود، گفت: من براین باور نیستم که مساله ای به نام حماس در مذاکرات باشد؛ روابط ترکیه با حماس بر هیچکس پوشیده نیست؛ بدون حماس دسترسی به صلح پایدار در فلسطین ممکن نیست؛ بنابراین روابط ترکیه با حماس چه در ارتباط با تامین وحدت در فلسطین و چه در خصوص کمک به تامین صلح در خاورمیانه ادامه خواهد داشت.
روابط دیپلماتیک آنکارا – تل آویو که به دنبال ماجرای موسوم به «وان مینیت» اردوغان در نشست مجمع اقتصادی جهان در داووس و یورش نظامیان صهیونیست به کشتی کمک رسان ترکیه ای به غزه( کشتی مرمره)، در سال 2010 میلادی به سطح پائین رسیده بود، به ویژه بعداز اظهارات اخیر رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه که گفته است ترکیه و اسراییل به یکدیگر نیاز دارند، وارد دور جدیدی شده است.
در ماه مه سال 2010 میلادی کشتی مرمره آبی از ترکیه به مقصد غزه در حرکت بود که در آب های بین المللی دریای مدیترانه هدف حملات نیروهای صهیونیستی قرار گرفت. در این حادثه 10 فعال حقوق بشر ترکیه ای کشته و دهها نفر دیگر زخمی شدند؛ از آن تاریخ مناسبات آنکارا با تل آویو دچار سردی شد و طرفین سفرای خود را فراخواندند.
در محافل دیپلماتیک و خبری در آنکارا، افزایش تلاش های ترکیه در دوره اخیر برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی به عنوان گامی برای برون رفت از انزوایی است که اردوغان از آن به عنوان «انزوای ارزشمند» یاد می کرد.
بینالی یلدریم نخست وزیر جدید ترکیه نیز بعداز احراز مقام نخست وزیری گفت: دولت وی تلاش خواهد کرد تا شمار دشمنان را کم و شمار دوستان خود را افزایش دهد.
ناگفته نماند گرچه روابط دیپلماتیک ترکیه و رژیم صهیونیستی در این دوره قطع بوده است، اما روابط اقتصادی و تجاری ادامه داشت و حتی در مقاطعی نیز رشد داشته است.
گفته می شود به دنبال عادی سازی روابط، موضوع انتقال گاز طبیعی استخراجی رژیم صهیونیستی از سواحل سرزمینهای اشغالی و قبرس جنوبی، از طریق ترکیه به اروپا نیز به طور جدی بین دو طرف گفت و گو خواهد شد.
عادی سازی روابط ترکیه با رژیم صهیونیستی در محافل سیاسی و خبری ترکیه با واکنش های متفاوتی مواجه شده است. عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در محافل اسلامگرای ترکیه با واکنش روبروست و می گویند دولت آنکارا از طرفی با تقویت مظاهر اسلامی سیاست های مردم پسندانه ای را دنبال می کند و از طرف دیگر با رژیم صهیونیستی نه تنها می خواهد روابط خود را به دوران قبل از بحران برساند، بلکه می خواهد با احداث خطوط لوله گاز، حلقه های نوینی را بر روابط اضافه کرده و موجب تقویت هرچه بیشتر آن رژیم شود.
خاورم/2011**1566

برچسب‌ها: