باز هم دستها رو به آسمان بلند است و طنین « سُبْحانَكَ يا لا اِلهَ اِلاَّ اَنْتَ، الْغَوْثَ الْغَوْثَ، خَلِّصْنا مِنَ النَّارِ يا رَبِّ » به گوش میرسد. شب پر رمز و رازی است برای سرنوشت من و تو . خداوندا خودت فرمودی «وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ (آیه 60 سوره غافر)... می خوانم تو را ، پس اجابت کن دعایم را.
برگزاری مراسم نخستین شب از لیالی قدر
نخستین شب از لیالی قدر در حالی به پایان رسید که مردم مومن ایران اسلامی در مساجد، حسینیهها و اماکن مذهبی و زیارتی با برپایی آیین معنوی با خالق هستی راز و نیاز و مناجات کردند.
در شب نوزدهم ماه مبارک رمضان ، شب ضربت خوردن مولای شیعیان جهان حضرت امیرالمومنین(ع)،مراسم احیای اولین شب قدر با حضور گسترده مردم در سراسر کشور برگزار شد.مردم ایران زمین در این شب دعای افتتاح وجوشن کبیر خواندند و با ذکر استغفار، قرآن به سر گرفتند.
مراسم لیالی قدر در حرم مطهر حضرت امام خمینی ( ره ) بنیانگذار جمهوری اسلامی از ساعت 22:30 دقیقه جمعه شب آغاز و تا ساعت 2 بامداد روز شنبه ادامه داشت که پس از تلاوت دعای جوشن کبیر توسط مداحان اهل بیت(ع) ، مراسم احیای شب نوزدهم توسط حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم هاشمیان برگزار شد. در شهرری نیز احیای اولین شب از لیالی پر فضیلت قدر با حضور جمع کثیری از زائران و ارادتمندان خاندان نبوت علیهم السلام در آستان مقدس حضرت عبدالعظیم الحسنی (ع)برگزار شد.در این مراسم حجت الاسلام و المسلمین سیدعلی غروی در سخنانی با اشاره به فضیلت شبهای قدر و بهره گیری از آن، برای سایر اوقات عمر، این شبها را بزرگترین و ممتازترین فرصت برای ارتباط بندگان با خداوند متعال برشمرد .وی به نقل از میرزاجوادآقای ملکی تبریزی درکتاب المراقبات فرمود: توبه همه بندگان در شب قدر پذیرفته میشود مگر 4 گروه : 1- کینه توزان 2ـ قاطعان رحم 3ـ شراب خواران و 4- عقوق الوالدین . وی از همه شب زنده داران بالاخص جوانان خواست با توکّل بر خدا و با انرژی مضاعف و باور قلبی و اعتقاد راسخ از خداوند طلب مغفرت کنند و از رحمت خداوند ناامید نشوند که بعداز شرک به خدا ، ناامیدی بالاترین گناه است .
دستان زائران و مجاوران امام هشتم(ع) به آسمان بلند شد
در مشهدمقدس هم همزمان با شب 19 ماه مبارک رمضان، طنین «الغوث، الغوث» هزاران زائر و مجاور حرم مطهر ثامن الحجج علی بن موسی الرضا (ع) در پر ارج ترین و زیباترین شبهای سال به آسمان برخاست. همه صحنها، رواقها و خیابانهای مشرف به حرم مطهر رضوی در نخستین شب قدر مملو از مومنان و ارادتمندان به عالم آل محمد (ع) بود، آنان که «قدر» شب قدر را میدانند، شبی که قلمها در وصفش میشکنند، زبانها از توصیفش قاصرند و عاقلان در فهم عظمت این شب مبهوت و متحیر ماندهاند. در چنین شب بزرگی چه مکانی بهتر و پربرکت تر از حرم امام رضا (ع) که میلیونها مسلمان در سراسر دنیا آرزوی همجواری با این حرم مقدس را دارند و در شب قدر که همتراز با هزار ماه است، در حسرت استشمام عطر رضوی و چشم دوختن به گنبد طلایش، بغض در گلویشان میشکند و اشک از چشمانشان سرازیر می شود. این شب بزرگ متعلق به امیرمومنان علی (ع) و سالگرد ضربت خوردن آن حضرت به دست دشمنان دین خداست و به همین مناسبت پس از قرائت دعای جوشن کبیر، ذاکران و مداحان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) به مرثیه سرایی و عزاداری پرداخته و زائران و مجاوران همنوا با آنان سوگواری کرده و اشک ماتم ریختند.
در ادامه این مراسم و پس از سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین «سیدابراهیم رئیسی» تولیت آستان قدس رضوی، زائران و مجاوران قرآنها را بر سر گذاشته و خدا را به پیامبر بزرگوارش (ص) و 13 معصوم(ع) قسم دادند تا از سر تقصیرات آنان گذشته و حاجات آنان را برآورده سازد.
شهر مقدس قم هم سیاهپوش شد
همچنین همزمان با سراسر کشور، خداجویان و عاشقان امامت و ولایت در شهر مقدس قم نیز در شب نوزدهم ماه مبارک رمضان در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) فریاد «الغوث الغوث» سر دادند. مسجد مقدس جمکران و دیگر مساجد، تکایا، حسینیهها و بقاع متبرکه امامزادگان هم مملو از هموطنانی بود که گرد هم آمده بودند تا هنگام سحر با قرائت قرآن و دعای جوشن کبیر، اسماء اعظم الهی را زمزمه کنند. بارگاه ملکوتی حضرت فاطمه معصومه(س) در تمامی صحنها و شبستانها مملو از زائران و مجاورانی بود که خود را از دور و نزدیک به حرم مطهر ایشان رسانده و با سر گرفتن قرآن و مناجات با پروردگار متعال، حال و هوای خاص معنوی را به مراسم احیای شب نوزدهم ماه مبارک رمضان بخشیده بودند. در مراسم احیای نخستین شب قدر در حرم مطهر کریمه اهل بیت(س) پس از قرائت قرآن توسط یکی از قاریان نوجوان استان قم، زیارت حضرت اباعبدالله الحسین(ع) در شب قدر و دعای جوشن کبیر توسط حجتالاسلام محمدپور قرائت شد و سپس سخنرانی و مراسم سرگرفتن قرآن توسط حجتالاسلام والمسلمین رفیعی انجام شد. در این مراسم معنوی و باشکوه، مردم مومن و ولایتمدار شهر مقدس قم با توسل به انوار الهی ائمه اطهار(ع) از درگاه خداوند متعال بخشش و توفیق بندگی را طلب کردند و در دعاهای خود، عزت و سربلندی نظام اسلامی و نابودی دشمنان اسلام و انقلاب را خواستار شدند.
حضور سیل مشتاقان ائمه اطهار (ع) در شاهچراغ
همچنین آیین احیای نخستین شب از شب های پر خیر و برکت قدر با حضور سیل مشتاقان ائمه اطهار(ع) و زائران و مجاوران سومین حرم اهل بیت (ع) در صحن حرم حضرت شاهچراغ (ع) در شیراز برگزار شد. در این آیین ارادتمندان به خاندان نبوت با قرائت دعای جوشن کبیر از محضر خداوند بزرگ در این شب نورانی طلب عفو و بخشش کردند. در ادامه این آیین معنوی حجت الاسلام سید احمد دارستانی پیرامون نقش دعا در زندگی، ویژگی ها و فضیلت های شبهای قدر و خصوصیات مولای متقیان امام علی (ع) سخنرانی کرد. این روحانی با اشاره به اینکه شبهای قدر بهترین فرصت برای بازبینی عملکرد یک ساله است افزود: آنچه در مجموعه سیره حکومتی مولاامیرالمومنین(ع) مطرح بوده عدالت و تقوا است. وی همچنین با بیان این مطلب که در عصر غیبت واقع شده ایم و نمی توانیم ان حضرت را ببینیم اظهار کرد: در عصر غیبت تنها وظیفه ای که داریم این است که با کردار و اعمال خود زمینه ظهور را فراهم کنیم . دارستانی ایجاد رفاقت و دوستی با یکدیگر را از ملزومات این زمینه سازی عنوان و تصریح کرد: باید با هم رفیق و مهربان و یکدل شویم تا زمینه ظهور فراهم شود.
مقدرات و عفو با هم پیوند خورده است
پایتخت نشینان همچون سایر مومنان و دلباختگان حضرت امیرالمومنین علی (ع) در جوار مرقد مطهر امامزادگان تهران - امامزاده صالح (ع)، امامزاده سید ناصرالدین (ع) ، امامزاده زید (ع) بازار ، و دیگر اماکن مقدسه حضور یافته و ندای «العفو العفو» در اولین شب از لیالی قدر سر دادند. همچنین آیین نخستین شب از لیالی بافضیلت قدر در مصلای بزرگ تهران با حضور ده ها هزار نفری مردم برگزار شد. برنامه شب اول از لیالی احیا در حالی برگزار شد که در آن دها هزار نفر از اقشار مختلف مردم مسلمان تهران با حضور گسترده به همراه خانواده هایشان در شبستان و صحن مرکزی مصلی شور و حال خاصی ایجاد کرده بودند.ایستگاه های صلواتی در اطراف مصلی و در محوطه داخلی صحن برپا شده بود و از جمعیت حاضر در مراسم پذیرایی میکرد. حجت الاسلام و المسلمین علیرضا پناهیان در مراسم احیای مصلی با اشاره به این موضوع که در این شبها مقدرات مان تنظیم میشوند، اظهار کرد: در این سه شب تقدیر و سرنوشت انسانها تعیین میشوند و در نهایت در روز بیست وسوم مقدار عمر انسان ها، روزی و مقدرات آنها امضا می شود. وی ادامه داد: در شب قدر، قرآن و عترت هر دو مناسبت بزرگ در این شبها دارند که مقدرات و عفو دو موضوع بسیار مهم هستند که با هم پیوند خورده اند. پناهیان افزود: امشب باید در محضر پروردگارمان گذشته خود را پاک کنیم؛ گذشته ای که شاید در آن خطا و اشتباهی رخ داده باشد. خدای متعال در این شب ها به بندگان خود فرصتی داده است تا گذشته و آینده خود را تغییر دهند و سرنوشت آینده خود را تعیین کنند. این کارشناس مذهبی یکی از بهترین اعمال شب قدر را توبه نصوح عنوان کرد و گفت: این توبه شرایطی اعم از اظهار ندامت از گناه، عزم جدی برای بازگشت نکردن به گناه و جبران گناه با انجام اعمال صالح دارد و بدین وسیله بهتر می توانیم به درگاه خداوند دعا کرده و امید به استجابت آن داشته باشیم. همچنین همزمان با شب ضربت خوردن مولای متقیان حضرت علی(ع) آیین شبهای قدر همچون سالهای گذشته در باغ هنر خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
نوای «الهی العفو» در نخستین شب از لیالی قدر در سراسر کشورطنین انداز شد
بخوان تا اجابت کنم تو را
صاحبخبر -
∎