بریتانیاییها جهان را در شوک فرو بردند. در حالی که تا ساعاتی قبل از آغاز رفراندوم، نظرسنجیها حاکی از رای مثبت به ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا بود در ساعات اولیه رایگیری هم اکثریت رایدهندگان رای «آری» را به صندوق آرا میریختند بهناگاه ورق برگشت و با هجوم ناسیونالیستهای بریتانیایی به صندوق آرا، نتیجهای حاصل شد که نهتنها بریتانیا و اروپا بلکه جهان را شگفتزده کرد. با شمارش نهایی آرا مشخص شد 52 درصد به خروج از اتحادیه اروپا رای دادند و 48 درصد هم حامی ماندن بریتانیا در این بلوک هستند. براساس آمارها حدود 72 درصد از 46 میلیون نفر واجد شرایط در سراسر بریتانیا در این رفراندوم شرکت کردند. بر این اساس حدود 8/16 میلیون نفر به خروج از اتحادیه اروپا و 7/15 میلیون نفر به باقیماندن رای دادهاند. مطابق گزارشها، آرای مردم در همه مناطق رایگیری یکسان نبوده است. در اسکاتلند اکثر رایدهندگان به ماندن در اتحادیه اروپا رای دادهاند. شهرهای بزرگ نیز اکثرا به ماندن در اتحادیه اروپا رای دادهاند، در حالی که ساکنان شهرهای کوچک خروج را انتخاب کردهاند.
کامرون؛ اولین قربانی
دیوید کامرون، نخستوزیر بریتانیا و رهبر حزب حاکم محافظهکار، ساعاتی پس از اعلام نتایج رفراندوم اعلام کرد که از سمت خود کناره میگیرد. او در بخشی از بیانیه دیروز خود گفت: «مردم بریتانیا تصمیمی کاملا صریح اتخاذ کردهاند تا مسیر دیگری را در پیش بگیرند و به این ترتیب، فکر میکنم که کشور به رهبری جدیدی نیاز دارد که در این جهت حرکت کند. من بهعنوان نخستوزیر هر آنچه را که میتوانم خواهم کرد تا طی ماههای آتی، ثبات کشتی کشور حفظ شود، اما فکر نمیکنم درست باشد که من ناخدایی کشتی را برعهده داشته باشم.» برگزاری همهپرسی در مورد ادامه عضویت یا خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بخشی از برنامه انتخاباتی کامرون در انتخابات سال ٢٠١٥ بود. او گفته بود در صورت پیروزی در انتخابات، برای کسب امتیازاتی از اتحادیه اروپا با رهبران این اتحادیه مذاکره خواهد کرد و پس از یک دوره گفتوگو با مقامات اروپایی، اعلام کرد در این مذاکرات، امتیازات لازم به دست آمده است. در جریان تبلیغات مربوط به ادامه عضویت یا خروج از اتحادیه اروپا، وی بهشدت از ادامه عضویت در اتحادیه اروپا حمایت میکرد در حالی که برخی اعضای ارشد حزب و دولت خواستار خروج بریتانیا از این اتحادیه بودند. دیوید کامرون گفته است تا زمان برگزاری اجلاس سالانه حزب محافظهکار که حدود سهماه دیگر برگزار میشود در سمت خود باقی خواهد ماند و پس از آنکه حزب، رهبر جدیدی را انتخاب کرد از این سمت کناره خواهد گرفت. همچنین احتمال برگزاری انتخابات پیش از موعد در بریتانیا مطرح شده است.
ساز جدایی اسکاتلند
با انتشار نتایج همهپرسی، فشارها برای برگزاری یک همهپرسی در اسکاتلند برای جدایی از بریتانیا افزایش یافته است. یک حزب ایرلند شمالی هم خواهان همهپرسی برای اتحاد با جمهوری ایرلند شده است. مردم اسکاتلند در همهپرسی در مورد آینده بریتانیا در اتحادیه اروپا با اکثریت قابلتوجهی رای به ماندن در این اتحادیه دادند در حالی که در انگلستان و ولز، رای اکثریت به خروج از این اتحادیه بوده است. نیکولا استرجن، وزیر اول اسکاتلند گفته است اسکاتلند «رای محکم و صریحی» به ماندن در اتحادیه اروپا داده است. با این رای فشارها برای برپایی یک همهپرسی دیگر در اسکاتلند برای جدایی از بریتانیا افزایش یافته است. این در حالی است که بزرگترین حزب ملیگرای ایرلند شمالی خواهان برگزاری یک همهپرسی برای اتحاد با جمهوری ایرلند شده است. مردم ایرلند شمالی هم در همهپرسی دیروز رای به ماندن در اتحادیه اروپا دادند. حزب شینفین گفته است با نتایج به دست آمده دلایل محکمی برای برگزاری یک همهپرسی برای اتحاد با جمهوری ایرلند وجود دارد. نکته جالب اینکه «گوگل» هم دیروز اعلام کرد در بریتانیا جستوجوی عبارت «دریافت گذرنامه ایرلندی» افزایش چشمگیری یافته است.
سقوط ارزش پوند
در پی رای مردم بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا ارزش پوند، واحد پول این کشور، در برابر دلار بیش از 10 درصد سقوط کرد. این سقوط از سال 1985 تاکنون سابقه نداشته و بیشترین افت یکروزه ارزش پوند در تاریخ است. ارزش هر پوند که اندکی پیش از همهپرسی به 5/1 دلار آمریکا رسیده بود، بعد از معلوم شدن نتیجه در مقطعی به 32/1 دلار سقوط کرد. ارزش سهام در بازار بورس لندن هم بیش از هشت درصد سقوط کرد. شاخص بورس لندن شاهد بیشترین سقوط یکروزه از زمان اوج بحران مالی جهانی در پاییز سال ۲۰۰۸ بود. ارزش سهام در بازارهای اروپایی هم بعد از اعلام نتیجه همهپرسی بریتانیا بهشدت افت کرد.
واکنشها
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در واکنش به نتیجه رفراندوم بریتانیا خواستار آرامش و خویشتنداری شد. مرکل گفت اتحادیه اروپا به اندازه کافی از قدرت برخوردار است تا پاسخی درست به خروج بریتانیا از این اتحادیه داشته باشد. او گفت از فرانسوا اولاند، رئیسجمهوری فرانسه و ماتئو رنتسی، نخستوزیر ایتالیا برای انجام مذاکراتی در روز دوشنبه دعوت کرده است. فرانسوا اولاند، رئیسجمهوری فرانسه از رای بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا بهشدت اظهار تاسف کرد. او گفت این رای آزمونی برای اتحادیه اروپاست و خواستار بهبود سیاستهای امنیتی و صنعتی در این اتحادیه شد. جو بایدن، معاون رئیسجمهوری آمریکا هم اعلام کرد واشنگتن خواستار «نتیجهای خلاف آنچه به دست آمد» بود. دونالد ترامپ، نامزد تقریبا محرز حزب جمهوریخواه در انتخابات آتی ریاستجمهوری آمریکا، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را «چیز بسیار خوبی» برای مردم بریتانیا نامید؛ چراکه آنها تصمیم گرفتند «کشورشان را دوباره پس بگیرند.» در همین حال ملیگرایان و راستگرایان فرانسوی و هلندی نیز خواستار برگزاری همهپرسی در کشورشان برای جدایی از اتحادیه اروپا شدند.
ناسیونالیستهای بریتانیایی ورق را برگرداندند
جدایی
صاحبخبر -