به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا به نقل از رویترز، برای رایدهندگان آمریکایی که شاهد مطرح شدن دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری این کشور هستند، کارزار جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا ممکن است از برخی جهات آشنا به نظر برسد.
ملیگرایی، احساسات نوستالژیک و تمایل به بازگشت به گذشته، بیاعتمادی به نخبگان سیاسی و مالی و نگرانی از اینکه پناهجویان موجب افزایش وقوع جرم در جامعه میشوند و فرصتهای شغلی را تصاحب میکنند. اینها عناصر موجود در کارزار «جدایی» بریتانیا از اتحادیه اروپا هستند که میتوان آن را نوعی ترامپیسم منهای دونالد ترامپ نامید.
اگر شهروندان بریتانیایی روز پنجشنبه رای به جدایی کشورشان از اتحادیه اروپا بدهند، از جمله به دولت بریتانیا اجازه خواهند داد که خودش درباره قراردادهای تجاریاش مذاکره کند و کنترل بهتری روی کسانی که وارد این کشور میشوند داشته باشد. هر دو طرف رفراندوم، بحثها را به شدت دو قطبی کردهاند و نظرسنجیها نشان میدهد که آرای دو طرف به یکدیگر نزدیک است.
دونالد ترامپ، نامزد احتمالی جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که قرار است این هفته به بریتانیا سفر کند، طرفداری «جدایی» است. او به ساندی تایمز گفته: «من شخصا به بسیاری از دلایل از جمله کاهش قابل توجه بروکراسی، بیشتر مایل به جدایی هستم.»
وی بخش عمدهای از فعالیتهای انتخاباتی خود را صرف هشدار دادن درباره خطرات ورود مهاجران فاقد مدرک از مکزیک و مهاجران خاورمیانه ای به آمریکا کرده و پیشنهاد نموده که دیواری در امتداد مرز جنوبی ایالات متحده با مکزیک احداث شود. او همچنین خواستار ممنوعیت ورود مسلمانان به خاک آمریکا شده است. اتفاقا مهاجران سوری یکی از موضوعات اصلی بحث میان موافقان و مخالفان جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا نیز هستنند. طرفداران جدایی میگویند بریتانیا باید اقدامات بیشتری برای ممانعت از ورود مهاجران اقتصادی از خاورمیانه و جاهای دیگر به کشور انجام دهد.
وندی راهن، استاد علوم سیاسی دانشگاه مینسوتا که درباره رایدهندگان به ترامپ تحقیق کرده گفت: «من مضمونهای مشابهی در هر دو سوی آتلانتیک میبینم.- یک حس قوی تهدید شدن هویت ملی، ضدیت با جهانی شدن، نوستالژی و این حس که نخبگان پاسخگو نیستند.»
فعالیتهای انتخاباتی ترامپ و ایده خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا دو مثال کاملا مشهود از موج جدید پوپولیسم محافظهکارانه است که علاوه بر ایالات متحده و بریتانیا، کشورهای سوئد، فرانسه، لهستان و نقاط دسگر اروپا را نیز در نوردیده است.
همچون نامزدی ترامپ، نیروهای طرفدار خورج بریتانیا از اتحادیه اروپا متهم به بیگانه هراسی شدهاند. نایجل فاراج، رهبر حزب مستقل بریتانیا که همچون ترامپ تاجری است که بعدا به سیاست روی آورده هفته گذشته بابت انتشار پوستری که نسبت به افزایش تعداد ورود مهاجران به اروپا هشدار میداد، با تمسخر گسترده کاربران شبکههای اجتماعی مواجه شد.
بخش بیشتر حامیان خروج از اتحادیه اروپا فاصله خود را با چهرههایی نظیر فاراج حفظ کردهاند. به همین نحو، برخی از جمهوریخواهان شناخته شده در ایالات متحده نظیر جب بوش و میت رامنی، کاندیداهای سابق ریاست جمهوری تلاش کردهاند راه خود را از ترامپ که هفته گذشته بار دیگر خواستار ممنوعیت ورود مسلمانان به خاک آمریکا شد جدا کنند.
ترامپ پس از حادثه حمله یک فرد مسلح به کلوب همجنسگرایان در اورلاندو که به قتل 49 تن انجامید گفت: «ما میخواهیم جامعهای آزاد و باز باقی بمانیم... بنابراین اگر ما چنین خواستهای داریم باید مرزهایمان را کنترل کنیم.»
یکی از عوامل افزایش محبوبیت ترامپ ابراز مخالفت او با نخبگان سیاسی و مالی بوده، موضوعی که درباره حامیان جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا نیز صدق میکند. آنها میگویند منافعشان به دلیل پدیده جهانی شدن، به درستی تامین نشده است.
جاستین بلهاوس، یکی از سازماندهندگان کارزار «جدایی» در انگلیس میگویند، کنترل مهاجرت برای ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر برای کارگران بریتانیایی ضروری است. این در حالی است که شعار فرصتهای شغلی آمریکایی برای کارگران آمریکایی یکی از مضامین محبوب کارزار انتخاباتی ترامپ است.
همانطور که ترامپ با شعار، بازیابی عظمت گذشته آمریکا به میدان رقابت پای گذاشته، طرفداران «جدایی» از اتحادیه اروپا علاقمند به بازگشت به دوران درخشان گذشته هستند.
چارلز گرنت، مدیر مرکز اصلاحات اروپایی در لندن گفت: «این احساس در بین برخی وجود دارد که آنها (طرفدارا جدایی از اتحادیه اروپا) تلاش میکنند به دورانی برگردند که بریتانیا سفید بود، زمانی که انگلیس امن تر بود.»