شناسهٔ خبر: 13571072 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

لغو تابعیت <شیخ عیسی قاسم> حکومت بحرین را در منگنه قرار داد

اعتراض در بیرون، فشار از درون

صاحب‌خبر -

برش

شیخ عیسی قاسم، آیت‌الله انقلابی
آیت‌الله شیخ عیسی احمد قاسم در سال ۱۹۳۸ در منطقه الدراز بحرین متولد شد و هم‌اکنون نیز در این محله زندگی می‌کند. در آن زمان با  وجود ادعای حاکمیت ایران بر بحرین، این منطقه تحت‌الحمایه بریتانیا محسوب می‌شد. ایشان در سال 1964 میلادی برای ادامه تحصیل علوم اسلامی و دانشگاهی به نجف اشرف رفت و پس از چند سال در اوایل دهه هفتاد میلادی برای نوشتن قانون اساسی و ایجاد پارلمان در این کشور به وطن بازگشت. فعالیت‌های مذهبی و سیاسی آیت‌الله از آن زمان تاکنون ادامه داشته است. شیخ عیسی قاسم در سال 2004 به تأسیس مجلس علمایی اسلامی در بحرین اقدام کرد و از آن زمان به عنوان مورد وثوق‌ترین روحانی این کشور شناخته می‌شود. پس از آغاز خیزش مردمی در بحرین، آیت‌الله شیخ عیسی قاسم نیز به جمع مردم پیوست و اقدامات فراوانی در انتقاد از سرکوب شیعیان به دست رژیم آل خلیفه صورت داد. مردم بحرین از وی به عنوان رهبر معنوی انقلاب یاد می‌کنند.


گروه جهان: ده‌ها تجمع اعتراضی و موج محکومیت‌های بین‌المللی، واکنش‌ها به سلب تابعیت آیت‌الله «شیخ عیسی احمد قاسم» بلندمرتبه‌ترین مرجع مذهبی شیعیان بحرین از سوی رژیم این کشور است.
به گزارش «ایران» روز یکشنبه، وزارت کشور بحرین با انتشار اطلاعیه‌ای از تصمیم رژیم آل خلیفه به سلب تابعیت رهبر شیعیان بحرین خبر داد. در این اطلاعیه ادعاهایی فرقه گرایانه درباره این روحانی بلندمرتبه شیعه مطرح شده است. این اقدام پس از آن صورت گرفت که هفته گذشته نیز دولت بحرین از ادامه فعالیت‌های بزرگترین تشکل شیعیان این کشور، «جمعیت وفاق ملی اسلامی» موسوم به جمعیت وفاق جلوگیری و برخی از فعالان سیاسی و حقوق بشری این کشور را دستگیر کرد. رژیم آل خلیفه دو سال پیش شیخ علی سلمان، روحانی برجسته و رهبر جمعیت وفاق را بازداشت و به 4 سال زندان محکوم کرد. این حکم اخیراً به بیش از دوبرابر افزایش یافته است.
پس از اعلام خبر سلب تابعیت آیت‌الله عیسی قاسم، هزاران معترض کفن پوش، مقابل منزل رهبر شیعیان بحرین تجمع و به این اقدام حکومت اعتراض کردند. به گزارش ایسنا، همزمان با تجمع معترضان، از بلندگوی مساجد شهرک الدراز، محل سکونت شیخ عیسی قاسم شعار‌«الله اکبر» سر داده شد. شیخ عیسی قاسم نیز با خروج از منزل خود با فریاد‌« الله اکبر» و «هیهات من الذله» به جمع معترضان پیوست. تعداد زیادی از معترضان از آن زمان مقابل منزل شیخ عیسی قاسم تحصن کرده‌اند. از سوی دیگر تجمع‌های اعتراضی متعددی نیز در بخش‌های مختلف منامه، پایتخت بحرین و دیگر نقاط این کشور کوچک برگزار شده است.
اعتراض جهانی
همزمان با اعتراض مردم بحرین به اقدام غیرقانونی حکومت این کشور، سخنگوی شورای حقوق بشر سازمان ملل اقدام حکومت بحرین درباره شیخ عیسی قاسم را محکوم کرد و آن را غیرقابل توجیه خواند. دیده‌بان حقوق بشر نیز در بیانیه‌ای به رژیم بحرین هشدار داد سلب تابعیت آیت‌الله عیسی قاسم، این کشور را با روزهایی سخت مواجه خواهد کرد. مقامات بحرین درها را به روی اصلاحات سیاسی می‌بندند و در عین حال آتش خشم مخالفان را برمی‌افروزند. حزب‌الله لبنان ضمن محکوم کردن سلب تابعیت آیت‌الله عیسی قاسم از سوی رژیم آل خلیفه، تأکید کرد که این اقدام عواقب وخیمی به دنبال خواهد داشت. به گزارش ایسنا، یوسف ربیع، رئیس مرکز حقوق بشر بحرین نیز ضمن محکوم کردن این اقدام رژیم آل خلیفه، گفت: من از جامعه جهانی می‌خواهم قبل از آنکه نظام بحرین مرتکب کشتار شود، وارد مداخله شود. نظام بحرین مجوزهای کادر پزشکی را لغو کرده و نگرانی‌ها نسبت به یورش به تحصن‌کنندگان در منطقه «الدراز» وجود دارد. جبهه اسلامی کار لبنان و جبهه کار بحرین نیز در بیانیه‌‌هایی جداگانه این اقدام را شدیداً محکوم کردند و آن را تعدی به روحانیت شیعه نامیدند. از سوی دیگر عبدالامیر قبلان، رئیس مجلس اعلای شیعیان لبنان نیز جنایت سلب تابعیت آیت‌الله عیسی قاسم را محکوم کرد و گفت: نقض‌هایی که علیه مردم بحرین صورت می‌گیرد به حد یک فاجعه ملی رسیده است. علی یاسین، رئیس علمای صور نیز در بیانیه‌ای سلب تابعیت عیسی قاسم را محکوم کرد. در این میان واکنش امریکا به این اقدام رژیم بحرین بسیار سریع صورت گرفت و وزارت خارجه امریکا نسبت به سلب تابعیت شیخ عیسی قاسم ابراز نگرانی کرد. جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه امریکا در این باره گفت: وزارت خارجه شواهدی در اثبات اتهامات منجر به تصمیم دولت بحرین در سلب تابعیت از شیخ عیسی قاسم در اختیار ندارد و به نظر نمی‌رسد که قبل از اتخاذ این تصمیم، به این فرد امکان پاسخگویی به اتهامات داده شده باشد. سخنگوی وزارت خارجه امریکا در ادامه از روش دولت بحرین در سلب تابعیت از اشخاص بدون طی مراحل قانونی موجه عمیقاً ابراز نگرانی کرد. به گزارش بی‌بی سی، کربی همچنین یادآور شد که وزارت خارجه امریکا گزارشی در مورد وضعیت حقوق بشر بحرین در دست تهیه دارد اما نگفت این گزارش چه زمانی منتشر می‌شود.
حامیان آل خلیفه
در مقابل، حامیان همیشگی رژیم‌حاکم بحرین، این بار نیز به حمایت از اقدام‌های تحریک‌آمیز این رژیم علیه شیعیان پرداختند. در همین راستا نبیل العربی، دبیرکل اتحادیه عرب در بیانیه‌ای اقدامات قضایی اخیر رژیم آل‌خلیفه را در چارچوب قوانین این کشور و در راستای حفظ امنیت، ثبات و وحدت ملی آن دانست! وزارت خارجه مصر نیز حمایت کامل خود را از اقدامات اخیر رژیم آل خلیفه از جمله لغو تابعیت آیت‌الله عیسی قاسم اعلام کرد. در بیانیه این وزارت، ادعاهای آل خلیفه علیه رهبر شیعیان بحرین  تکرار شده است. به گزارش ایسنا، انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجه  دولت امارات نیز در توییتر خود نوشت: تا کی باید صبر کرد تا برخی کشورها تحریک به خشونت کنند و به وحدت ملی و همبستگی مذهبی اخلال وارد کنند؟ به نظر ما تصمیم دولت بحرین برای لغو تابعیت عیسی قاسم در این راستاست. همچنین کابینه عربستان در حمایت علنی از اقدام رژیم آل خلیفه در جلسه روز دوشنبه خود، حمایت عربستان را از تمامی اقدامات حقوقی و قضایی که بحرین در سرکوب شهروندانش اتخاذ می‌کند، اعلام کرد. امارات و عربستان سال 2011 میلادی با اعزام نیروی نظامی به بحرین، به دولت این کشور در زمینه سرکوب قیام مردمی و همچنین بازداشت مخالفان حکومت این کشور کمک کرده بودند.
آل خلیفه علیه شیعیان
فعالان حقوق بشر بحرینی می‌گویند در جریان عملیات مشترک نیروهای رژیم بحرین با نیروهای نظامی امارات و عربستان، تعداد زیادی از شهروندان بحرینی، دستگیر و شکنجه و  به شهادت رسیدند. این اقدام عربستان و امارات با ادعای پایبندی به پیمانی درونی برای ایجاد نیروی نظامی مشترک در شورای همکاری خلیج فارس موسوم به «سپر دفاع جزیره» صورت گرفت. حضور خشن این نیروهای سرکوبگر عملاً فضای گفت‌و‌گو میان معترضان و رژیم آل خلیفه را از بین برد. خیزش مردم بحرین، همزمان با آغاز خیزش‌های مردمی در سال 2011 میلادی صورت گرفت. در این سال شیعیان بحرین که اکثریت مطلق جمعیت بحرین را تشکیل می‌دهند، علیه اقدامات حکومت این کشور که در دست اقلیت غیرشیعی است، دست به اعتراض زدند. خشونت رژیم آل خلیفه با تظاهرات مسالمت‌آمیز مردم که آیت‌الله عیسی قاسم رهبر معنوی آن محسوب می‌شد، اوضاع امنیتی این کشور را متشنج کرد  و در نهایت با ورود نیروهای نظامی سعودی و اماراتی به بحرین، سرکوب شیعیان با سرعت و شدت بیشتری ادامه پیدا کرد و به عملیاتی نظامی تبدیل شد. از آن زمان محدودیت‌های شدیدی علیه معترضان شیعه از جمله روحانیون سیاسی بحرین اعمال می‌شود. این اقدامات آل خلیفه از هفته گذشته و با تعلیق فعالیت بزرگترین تشکل شیعیان بحرین، جمعیت وفاق و همچنین اقدام علیه آیت‌الله عیسی قاسم وارد فاز جدیدی شده است.

برچسب‌ها: