شناسهٔ خبر: 13407236 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: الف | لینک خبر

اولین گزارش وزیرنفت به مجلس دهم؛ گزارش زنگنه از افزایش تولید نفت در دولت یازدهم

صاحب‌خبر -
وزیر نفت از افزایش میزان تولید نفت ایران به بیش از ۳.۸ میلیون بشکه در سال ۹۵ خبر داد و گفت که صادرات نفت خام نیز به بیش از دو برابر رسیده است.

به گزارش ایسنا، بیژن زنگنه در جلسه علنی صبح امروز (سه شنبه) اظهار کرد: تولید نفت خام در پنج ماهه نخست سال ۹۲، ۲.۷ میلیون بشکه بود اما بعد از رفع تحریم ها در خرداد ۹۵ تولید نفت ایران بیش از ۳.۸ میلیون بشکه است و صادرات نفت خام از دو میلیون بشکه عبور کرده و بیش از دو برابر شده است.

وی افزود: در میعانات گازی هم وقتی دولت آغاز به کار کرد ۳۸۰ هزار بشکه در روز تولید می کردیم که الان به ۶۰۰ هزار بشکه رسیده و این حرکت بزرگی است. در بخش افزایش تولید نفت هم تمرکز ما بر میدان های مشترک است.

زنگنه در تشریح وضعیت کلی تولید نفت ایران و جهان اظهار کرد: طبق گزارش‌های منابع معتبر ذخایر اثبات‌شده نفت ایران ۱۵۸ میلیارد بشکه است که معادل ۹.۳ درصد از ذخایر اثبات شده نفت جهان است و ایران بعد از ونزوئلا و عربستان در رتبه سوم جهان قرار می‌دهد.



وی افزود: در بخش گاز ذخایر اثبات شده گاز ایران ۳۴ تریلیون مترمکعب است که ۱۸ درصد ذخایر جهان است. ایران رتبه اول در این بخش در جهان دارد، روسیه بعد از ما ۳۴ تریلیون مترمکعب و قطر ۲۴ تریلیون گاز دارد. همچنین در بخش تولید نفت و گاز ایران ۲۰۰ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۱۴ گاز تولید کرده که پس از آمریکا و روسیه در رتبه سوم جهانی از نظر تولید گاز است و در بخش تولید نفت پس از سعودی، روسیه، آمریکا، چین و عراق و رتبه پنجم و ششم قرار می‌گیریم.



وزیر نفت با اشاره به شرایط بازار نفت و گاز در زمان روی کار آمدن دولت یازدهم اظهار کرد: در شهریور ۹۲ زمانی که من وارد دولت شدم به رغم اینکه تعداد ۱۷ فاز پارس جنوبی نیمه‌تمام و در دست اجرا بود کشور با کمبود شدید گاز روبه‌رو بود به نحوی که در فصول گرم و تابستان نیروگاه‌های ما سوخت مایع مصرف می‌کردند. شاخص وضعیت گاز کشور مقدار مصرف سوخت مایع در نیروگاه‌ها و ترکیب مصرف سوخت نیروگاه‌هاست.



زنگنه اضافه کرد: متوسط تولید ما در پارس جنوبی در ۱۳۹۱، ۲۴۱ میلیون مترمکعب بوده که این رقم در سال ۹۴ به ۳۵۴ میلیون مترمکعب رسیده یعنی ما ۵۰ درصد تولید گاز را از میدان پارس جنوبی از این مدت افزایش دادیم. این باعث شد علی‌رغم اینکه هر ساله نیروگاه‌ها حدوداً ۹ درصد افزایش گاز دارند، در سال ۹۲ که سال اول شروع کار دولت بود نیروگاه‌های ما ۲۷ میلیارد لیتر سوخت مایع به ارزش روز ۱۸ میلیارد دلار مصرف کردند و ۴۳ درصد کل مصرف سوختشان، سوخت مایع بود. در سال ۹۳ این مقدار به ۱۸ درصد رسید و ما امیدواریم به زیر ۱۰ درصد برسد. این موفقیت بزرگی است که به دست آمده است و سوخت تحویلی به نیروگاه‌ها که در سال ۹۲، ۳۶ میلیارد بود انشاءالله امسال به نزدیک ۷۰ میلیارد مترمکعب یعنی دو برابر خواهد رسید که حرکت بزرگی است.



وی با بیان اینکه با اجرای طرح پیمایش مصرف نفت و گاز به طور جدی کاهش پیدا کرده، یادآور شد: تولید نفت خام ما در پنج ماهه نخست سال ۹۲، ۲.۷ میلیون بشکه در روز بود که شامل مصرف داخلی و صادرات بود. در آن زمان صادرات ما کمتر از یک میلیون بشکه در روز بود. خوشبختانه پس از رفع تحریم‌ها در خرداد ۹۵ تولید نفت ایران بیش از ۳.۸ میلیون بشکه است و صادرات نفت خام از دو میلیون بشکه عبور کرده یعنی دو برابر شده است. در میعانات گازی هم وقتی دولت شروع به کار کرد تولید میعانات ما ۳۸۰ هزار بشکه در روز بود که الان به ۶۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است.



وزیر نفت با بیان اینکه تمرکز این وزارتخانه برای افزایش تولید نفت بر میادین مشترک غرب کارون بوده، گفت: در این میادین در شروع دولت تولید ما ۷۰ هزار بشکه بوده و الان انشاءالله در آخر خرداد به بالای ۲۰۰ هزار بشکه خواهد رسید و تا پایان سال از ۲۶۰ هزار بشکه عبور خواهیم کرد.

زنگنه در ادامه یادآور شد: تولید پتروشیمی ما در سال ۹۲، ۴۰.۶ میلیون تن و صادرات ما ۱۲.۸ میلیون تن بوده که در سال ۹۴ این عدد به ۴۶ میلیون تن افزایش یافته و صادرات نیز به ۱۸.۷ میلیون تن رسید یعنی صادرات ما تقریبا ۴۶ درصد افزایش پیدا کرده است. همچنین گاز طبیعی تحویلی به پتروشیمی ها که از شاخص های مهم است از ۳۵ میلیون در سال ۹۲ به ۴۳ میلیون در سال ۹۴ افزایش پیدا کرده و ما هیچ محدودیتی برای مصرف گاز اینها نگذاشتیم.

وی با بیان اینکه امسال سالی استثنایی برای صنعت پتروشیمی ایران است، افزود: تا نیمه سال ۹۶ تعداد زیادی از پتروشیمی ها را به بهره برداری خواهیم رساند که این امر مقدار تولید تولید ما را حدودا به قیمت های سال ۹۰ نزدیک ۵.۷ میلیارد دلار افزایش می دهند که رقم بزرگی است و ان شاءالله خیز ما برای دو برابر کردن تولید پتروشیمی در برنامه پنج ساله است که تولیدمان را از ۲۰ میلیارد دلار به ۴۰ میلیارد دلار برسانیم.

وزیر نفت ادامه داد: خوشبختانه در حال حاضر در هفت کلان شهر کشور بنزین با استاندارد یورو ۴ ارائه می شود و تولید بنزین یورو ۴ که در ابتدای دولت ۱.۲ میلیون لیتر بود، در سال ۹۴ به ۲۵ میلیون لیتر افزایش دادیم.

وی افزود: اولویت ما توسعه پالایشگاه ستاره خلیج فارس است. امیدواریم تا پایان سال واحد اول این پالایشگاه را به مدار بیاوریم تا ان شاءالله نه تنها نیاز به واردات بنزین نداشته باشیم بلکه صادرات بنزین با کیفیت بالا داشته باشیم. همچنین پالایشگاه های آناهیتا در کرمانشاه و پارس در شیراز نیز از طرح هایی است که در برنامه ما قرار دارد. ما حداکثر تخفیف ها را خواهیم داد که سرمایه گذاران رغبت به ادامه سرمایه گذاری داشته باشند.

زنگنه یادآور شد: ان شاءالله با رفع تحریم ها و امکان فاینانس پروژه ها این دغدغه ها را دنبال خواهیم کرد تا این دو پالایشگاه جدید به اجرا برسد. برای هشت پالایشگاه ۶۰ هزار بشکه ای نیز توسط بخش خصوصی مجوز داده ایم. اگر اینها محقق شود در چهار سال آینده اصلا میعانات گازی برای صادرات نخواهیم داشت و همه میعانات گازی در پالایشگاه های داخلی مصرف خواهد شد. برنامه ما این است که ظرفیت پالایشی از ۱.۷ فعلی به سه میلیون بشکه در روز برسد.

وزیر نفت درباره گازرسانی به روستاها نیز اظهار کرد: در اردیبهشت ۹۵ این عدد به ۷۰ درصد نزدیک شده و برنامه ما این است که با استفاده از تسهیلاتی که مجلس به عنوان قانون رفع موانع تولید تصویب کرده پوشش کل جمعیت کشور را تا پایان سال ۹۶ به ۹۵ درصد برسانیم. الان نزدیک ۹۰ درصد است اما در صورت تحقق این برنامه تقریبا پوشش کامل خواهد شد.

زنگنه اضافه کرد: از ابتدای سال ۹۲ تا پایان ۹۴ به بیش از ۶۲۰۰ روستای جدید و ۶۰ شهر جدید کوچک گازرسانی شده و این حرکت با قاطعیت ادامه خواهد داشت و ما انشاءالله با حمایت شما این کار را پیگیری خواهیم کرد.

وی با اشاره به اقدامات وزارت نفت در توسعه فناوری و پژوهش، گفت: مطالعه ۵۲ مخزن نفتی و گازی را به دانشگاه ها داده ایم، ۱۲ قرارداد برای بومی سازی فناوری های اصلی پالایش نفت، گاز و تولید محصولات پتروشیمی و پالایشی منعقد کردیم و به دنبال این هستیم که ۱۰ قلم اصلی تجهیزات نفت در اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی ساخت داخل باشد.

زنگنه همچنین گفت: همه کارهایی که ما انجام دادیم در جهت اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی بوده و درون زایی، برون گرایی، دانش محوری و عدالت محوری در آنها مورد توجه قرار گرفته است.

وزیر نفت درباره بازار جهانی نفت نیز ادامه داد: تعادل یا عدم تعادل بین عرضه و تقاضا در بازار جهانی نفت مهم ترین عاملی است که در تعیین قیمت نفت تعیین کننده است. هر وقت عرضه بیش از تقاضا باشد فشار می آید و قیمت ها پایین می آید اما در مقابل هرگاه تقاضا بیشتر باشد قیمت افزایش پیدا می کند.

وی ادامه داد: تولید جهانی نفت خام و میعانات گازی حدود ۹۵ میلیون بشکه در روز است و الان حدود ۳۲ میلیون بشکه توسط اوپک تولید می شود. همچنین قیمت نفت در سالهای گذشته وقتی به رقم ۱۰۰ دلار نزدیک شد کاملا قابل پیش بینی بود که نفت های گران قیمت به ویژه نفت هایی در لایه های رستی که به آنها شیل گز و شیل اویل می گویند به ویژه در آمریکا اقتصادی شود به همین دلیل در فاصله ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ فقط آمریکایی ها هزار میلیارد دلار در شیل گز و شیل اویل سرمایه گذاری کردند و رقم تولید آنها که در ۲۰۱۰، ۱.۵ بشکه بود در سپتامبر ۲۰۱۴ به ۵.۲ میلیون بشکه رساندند و این یعنی یک جهش عظیم که از بزرگ ترین جهش ها در تولید نفت آمریکا بود.

زنگنه یادآور شد: عربستان هم با خارج شدن ایران از بازار، به علت تحریم ها در سال ۲۰۱۱ تولید خود را از ۹.۳ میلیون بشکه به ۱۰.۵ میلیون بشکه و بعدا ۱۱ بشکه رساند و عراق نیز تولیدش را از ۲.۶ میلیون بشکه به بیش از ۴ میلیون بشکه در روز افزایش داد و اینها باعث شد عدم تعادلی بین عرضه و تقاضا به مقدار دو میلیون بشکه در روز ایجاد شود که فشار به قیمت ها آمد و قیمت ها از ۱۰۰ دلار تا زیر ۳۰ دلار و ۲۴ دلار نیز کاهش یافت.

وی یادآور شد: با گذشت دو سال از شروع فرآیند کاهش قیمت ها اکنون عمده تحلیل ها حکایت از این دارد که به دو دلیل عمده که اول افزایش تقاضای جهانی نفت است و دوم کاهش تولید نفت های گران قیمت وضع تغییر می کند و حکایت از این دارد که ما از آن بحران عبور می کنیم.

برچسب‌ها:

نظر شما