شناسهٔ خبر: 11041184 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

نشست مونيخ پس از شکست ژنو نتيجه داد

آتش‌بس نيم بند در سوريه

صاحب‌خبر -

گروه بين‌الملل: صبح روز جمعه‌، «دميتري مدودف» هشدار داد در صورت تجاوز نيروهاي نظامي کشورهاي عربي به خاک سوريه «يک جنگ جهاني جديد» به راه خواهد افتاد. نخست‌وزير روسيه در مصاحبه با يک نشريه آلماني با هشدار در خصوص اين مساله گفت: آمريکايي‌ها و شرکاي عربي ما بايد خيلي زياد درباره چنين طرحي فکر کنند: آيا آنها خواهان يک جنگ دائمي هستند؟

درهمين حال، «جان برنان»، رئيس سازمان سيا در گفتگو با شبکه خبري سي.بي.اس اعلام کرد، تروريست‌هاي داعش از تسليحات شيميايي استفاده کرده‌ و به ظرفيت ساخت گاز خردل و کلرين در ابعاد کم دست يافته‌اند. وي ادامه داد: ما به شواهدي دست يافته‌ايم که نشان مي‌دهد داعش از تسليحات شيميايي در ميدان نبرد در سوريه استفاده کرده است و گزارش‌هايي وجود دارد مبني بر اينکه اين گروه تروريستي به مواد اوليه تسليحات شيميايي دست يافته و مي‌تواند از اين تسليحات استفاده کند.

اين دو موضع گيري نشان مي دهد که مسکو به شکل علني و کاخ سفيد به شکلي ناملموس نگران جنگ جهاني سوم هستند. به موازات اين ترس، شرکت‌کنندگان در نشست مونيخ در خصوص سوريه بر سر توقف درگيري‌ها ظرف يک هفته در اين کشور و ارسال فوري کمک‌هاي بشردوستانه به مناطق محاصره شده توافق کردند. به گزارش الجزيره، گروه بين‌المللي حمايت از سوريه روز پنجشنبه نشستي را با هدف بررسي راه‌هاي حل و فصل بحران اين کشور در مونيخ برگزار کرد به طوريکه شرکت‌کنندگان در اين نشست با طرحي براي حل اين بحران توافق کردند.

اين طرح شامل توقف درگيري‌ها در سوريه ظرف يک هفته و ارسال فوري کمک‌هاي بشردوستانه به تمامي مناطق محاصره شده از طريق زمين و هوا است.

شرکت کنندگان همچنين بر لزوم از سرگيري هرچه سريع‌تر مذاکرات صلح سوريه در ژنو تاکيد کرده و بار ديگر پايبندي خود را به روند سياسي اعلام کردند.

سرگئي لاوروف، وزير خارجه روسيه در کنفرانس مطبوعاتي مشترک خود با جان‌کري، وزير خارجه آمريکا و استفان دي ميستورا، فرستاده سازمان ملل به سوريه گفت: توافق‌نامه توقف درگيري‌ها در سوريه شامل داعش و جبهه النصرة نيست.

وزير خارجه روسيه بر لزوم از سرگيري مذاکرات ميان هيئت نظام و مخالفان سوريه بدون هيچ پيش شرطي و با هدف اجراي قطعنامه شوراي امنيت تاکيد کرد و گفت:‌ بايد تمامي گروه‌هاي مخالف به اين مذاکرات دعوت شوند.

لاوروف تاکيد کرد: روسيه و آمريکا بر مقدمات اجراي آتش‌بس در سوريه نظارت خواهند داشت و روسيه همچنان به حملات هوايي خود عليه داعش و النصرة ادامه خواهد داد.

وي گفت: توقف عمليات نظامي در سوريه ماموريت دشواري خواهد بود.لاوروف تصريح کرد: مردم سوريه همان کساني هستند که سرنوشت کشور خود را تعيين مي کنند. روند سياسي بايد براساس توافق مشترک ميان دولت و مخالفان باشد.جان کري نيز عنوان داشت: نشست مونيخ تنها به دادن تعهدات مکتوبي منجر شد ما نياز داريم که طي روزهاي آينده شاهد اقدامات عملي بر روي خاک سوريه باشيم. بدون انتقال سياسي تحقق صلح در سوريه محال خواهد بود.

وي گفت: ما با تسريع در فراهم آوردن کمک‌هاي بشر دوستانه و گسترش دامنه رساندن اين کمک‌ها به تمامي مناطق توافق کرده و يک کارگروه با رياست سازمان ملل تشکيل شده که از روز پنج شنبه فعاليت خود را درباره توزيع کمک‌هاي بشردوستانه آغاز کرده و هر هفته گزارشاتي را در اين باره ارائه خواهد کرد.

کري تأکيد کرد: ما توافق کرديم که يک جدول زماني شش ماهه براي دستيابي به توافق سياسي درخصوص سوريه تهيه کنيم.

دي‌ميستورا نيز گفت: ما تيمي را تشکيل خواهيم داد که به طور منظم براي رساندن کمک‌هاي بشردوستانه به مناطق محاصره شده تلاش خواهد کرد. ما ابتدا از شش منطقه شروع خواهيم کرد. منطقه اول ديرالزور خواهد بود چراکه از طريق هوايي مي‌توان براي اين شهر کمک فرستاد اما روز دوشنبه يا سه شنبه يا روز ديگري براي رساندن کمک‌هاي بشردوستانه به مناطقي که رسيدن به آنجا سخت است تلاش خواهيم کرد.

دي‌ميستورا گفت: مسئله ديگر مربوط به توقف عمليات نظامي ظرف يک هفته است. مطمئنا زمان کمي داريم اما روسيه و آمريکا متعهد شده‌اند که اين هدف را محقق کنند.

وي افزود: گروه بين‌المللي حامي سوريه امروز در اينجا گردهم آمده تا پويايي مذاکرات قبل را تقويت کند. اين مرحله مرحله آزمون است و مردم سوريه نتايج را مشاهده خواهند کرد. اگر اوضاع تغيير کند آن‌ها به ما اعتماد خواهند داشت. ما آماده حمايت از مردم سوريه هستيم.

نبيل العربي، دبيرکل اتحاديه عرب خواهان صدور قطعنامه‌اي فوري از سوي شوراي امنيت شد که تمامي طرف‌هاي ذي ربط در بحران سوريه را ملزم سازد تا به تشديد عمليات نظامي پايان دهند و آتش بس را برقرار سازند تا از ساکنان غيرنظامي حمايت کرده و شرايط مناسبي را براي ورود کمک‌هاي انساني فوري به شهرها و روستاهاي محاصره شده سوريه در نتيجه تشديد عمليات نظامي ايجاد کنند.

در همين راستا سخنگوي هيئت عالي مخالفان سوريه از تلاش‌هاي صورت گرفته از سوي گروه بين‌المللي حامي سوريه استقبال اما در عين حال تاکيد کرد که بايد اقدامات عملي بر روي خاک سوريه اتفاق بيفتد.

هيئت مخالفان سوريه روز گذشته با نمايندگان عربستان و آمريکا در مونيخ ديدار و بر توقف فوري حملات در سوريه تاکيد کرد.

در همين راستا، فيليپ هاموند، وزير خارجه انگليس امروز (جمعه) گفت: هر گونه توافق بر سر آتش‌بس و پايان درگيري‌ها در سوريه تنها زماني مي‌تواند به صورت موفقيت آميز اجرا شود که روسيه حملات هوايي خود را در سوريه متوقف کند.

وي در بيانيه‌اي اعلام کرد: اگر اين توافق به صورت کامل اجرا شود در اين صورت مي‌تواند گام بسيار مهمي براي پايان دادن به کشتارها و رنج مردم سوريه باشد.هاموند خاطر نشان کرد: اما هر گونه احتمال موفقيت اين توافق به تغيير بزرگ عملکرد دولت سوريه و حاميانش بستگي دارد. به خصوص روسيه که اعلام مي‌کند حملات هوايي‌اش عليه گروه‌هاي تروريستي است اما هنوز مواضع گروه‌هاي ميانه رو و حتي غير نظاميان را هدف قرار مي‌دهد.

همچنين فرانک والتر اشتاين ماير، وزير خارجه آلمان در جمع خبرنگاران اعلام کرد: تنها زماني مي‌توانيم درباره اين توافق ميان قدرت‌هاي بزرگ براي کاهش خشونت‌ها در سوريه نظر بدهيم که موفقيت آن را در روزهاي آتي مشاهده کنيم.