گروه سياسي| رييسجمهوري برداشت خود را از «مر قانون» روايت كرد؛ روايتي معترضانه. سخني بيهيچ پردهپوشي؛ «اگر قرار است يك جناح در انتخابات حضور داشته باشد و يك جناح نه، ديگر به چه دليل انتخابات برگزار ميكنيم؟» حسن روحاني ميگويد كه اين ميدان رقابت بايد بسي بيش از چيزي كه هست، ظرفيت پذيرش افراد را داشته باشد. در ميانه رايزنيهاي فشرده انتخاباتي اما همين سخنان زمينهساز موجي جديد از حملات به رييسجمهوري شده است. «رايزن» سياسي رد صلاحيت شدهها حالا خودش هم زير تيغ انتقادها قرار گرفته است. بعد از سخنان روز پنجشنبه او با استانداران و فرمانداران سراسر كشور «نقد»ها، «كنايه»ها و «اعتراض»ها عليه او نيز شتاب گرفت. رييسجمهوري هنوز معتقد است كه «مر قانون بايد عمل شود؛ نه مر سليقه» و بر همين اساس است كه تاكيد ميكند: «مجلس شوراي اسلامي نامش خانه ملت است نه خانه يك جناح؛ بگذاريم خانه ملت آيينه واقعي ملت باشد و متعلق به همه مردم.» همه اين حرفها از يك طرف براي نامزدهاي رد صلاحيت شده و هواداران آنها يعني اينكه دولت كار خود را براي تغيير آرايش ميدان رقابت انجام خواهد داد. اما چقدر موفق خواهد بود؟ تا اينجا منتقدان او آنقدر در رد سخنان روز پنجشنبهاش موضعگيري كردهاند كه معلوم شود حرف فقط حرف حسن روحاني نيست. هيچكس در اين ميان اشارهاي مستقيم به طرف مقابل نميكند اما بازار رد و بدل شدن كنايهها داغ داغ است. با اين وضع كار حسن روحاني شايد سختتر شده باشد؛ هم بايد به فكر رايزنيهايش با شوراي نگهبان باشد و هم در انديشه چاره كردن حملات جديد منتقدان و مخالفان دولتش. براي طرفداران سياسي دولت اما مهم چيز ديگري است؛ تركيب رقباي انتخابات هفتم اسفند؛ موضوعي كه بيشتر از اعتراضهاي علني رييسجمهوري، رايزنيهاي غير علني او شايد بتواند گره از كار فروبسته آن بگشايد. او قول داده كه «مهمترين و بزرگترين كاركرد دولت يازدهم در عرصه سياست داخلي در انتخابات هفتم اسفند، به نمايش در خواهد آمد» و براي محك زدن اين وعده نياز نيست مانند مذاكرات هستهاي انتظاري دو سال و نيمه را در پيش داشته باشيم. تنها كمتر از 40 روز ديگر وعده بزرگ روحاني محك خواهد خورد. حسن روحاني صبح پنجشنبه در همايش استانداران، معاونان و مديران كل سياسي و انتخابات و فرمانداران سراسر كشور گفت: بايد در اين انتخابات، بيطرفي، عدم مداخله، اجراي مر قانون، امنيت كامل، رقابتي سالم و همانطور كه مقام معظم رهبري فرمودند؛ انتخاباتي پرشور و با نشاط به نمايش گذاشته شود.
رييسجمهوري با تاكيد بر اينكه بايد بگذاريم خانه ملت آيينه ملت باشد، اظهار كرد: مجلس خانه ملت است؛ نه خانه يك جناح، و دولت طرفدار جناح و حزب و كانديداي خاصي نيست و با اين وضعيت جهاني، بايد بهترينها به مجلس بروند. رييس شوراي عالي امنيت ملي تاكيد كرد: همانطور كه رهبري فرمودند مر قانون بايد عمل شود؛ نه مر سليقه و از وزراي كشور و اطلاعات خواستهام مجدانه با شوراي نگهبان همكاري و رايزني كنند. رييسجمهوري در ادامه افزود: اين روزها زمان بررسي صلاحيت كانديداهاي انتخابات است و البته بايد همه كانديداها به دين و آيين خود متعهد و ملتزم به قانون اساسي و ولايت فقيه باشند اما آيا همه التزام آنان بايد به همين مسائل باشد؛ پس محيط زيست، صنعت، توسعه، رفع ركود، بيكاري و رونق اقتصادي چه ميشود؟
بايد مر قانون ملاك عمل باشد و نه مر سليقه
رييسجمهوري با طرح اين سوال كه آيا اميرالمومنين علي (ع) همزماني كه ميخواستند حاكم و فرمانداري تعيين كنند، فقط به نماز شب خواندن، حضور او در نماز جماعت، پرداخت زكات و امثال اينها توجه ميكردند يا توانمندي، كاربلدي، مديريت و فهم او از جامعه را نيز ملاك عمل قرار ميدادند؟ اظهار كرد: اگر فقط عبادت و ايمان ملاك بود، چه كسي از قنبر در كنار اميرالمومنين(ع) برتر بود؟ چرا حضرت علي (ع) او را فرماندار نكردند؟ روحاني تصريح كرد: حضرت اميرالمومنين (ع) علاوه بر اين ويژگيها، كارآمدي و سياستمدار بودن افراد را نيز ملاك قرار ميداد و حالا اگر آن فرد جايي اشتباه هم ميكرد، حضرت او را مورد عتاب قرار ميدادند. رييسجمهوري با طرح اين سوال كه چرا آدرس غلط به مردم ميدهيم و فقط التزام به دو اصل را ملاك قرار ميدهيم، خاطرنشان كرد: ميزان الحرارههاي انتخاباتي بايد درست كار كند. در شرايط امروز منطقه، سياست پيچيده جهاني و معضلات پيچيده پيش روي كشور، كه اداره امور را سختتر از هميشه كرده است، ما بايد بهترينها را به مجلس شوراي اسلامي بفرستيم. روحاني گفت: ما هم به تبعيت از مقام معظم رهبري تاكيد داريم كه در بررسي صلاحيتها بايد مر قانون ملاك عمل باشد و نه مر سليقه.
مجلس خانه ملت است نه خانه يك جناح
رييسجمهوري كه سخنانش با تشويق حاضرين حمايت و تاييد ميشد، ادامه داد: قانون اساسي براي يهوديان، زرتشتيان و آشوريان و ارمنيهاي كشورمان كه جمعيت قابل توجهي هم ندارند، حق برخورداري از نماينده قايل شده كه اين هم خيلي خوب است، اما اكنون آيا ما بايد يك جناحي در كشور را كه جمعيت خود و هوادارانش به چيزي حدود 10 ميليون نفر ميرسد، ناديده بگيريم؟ آيا بايد قانون اساسي را اينگونه تفسير و اجرا كنيم؟ روحاني اظهار كرد: مجلس شوراي اسلامي نامش خانه ملت است نه خانه يك جناح؛ بگذاريم خانه ملت آيينه واقعي ملت باشد و متعلق به همه مردم. البته كه در اين ميان جناحها و احزاب مختلف بايد بهترينها را به مردم معرفي كنند و بايد بر امر انتخابات هم نظارت بشود، اما معيار در همه اين مراحل بايد فقط قانون باشد. رييسجمهوري تاكيد كرد: نكته مهم بعدي آن است كه بايد بدانيم اداره كشور متعلق و در اختيار مردم است؛ صاحب و ولينعمت كشور و ما مردم هستند و هيچ مقامي در اين كشور بدون راي مستقيم و غيرمستقيم مردم مشروعيت ندارد. اگر اين مهم را قبول داريم كه البته هم همه قبول دارند و تصريح قانون اساسي نيز به اين است، پس بايد بدانيم كه كار بسيار بزرگي پيشرو داريم.
مهمترين كاركرد دولت در سياست داخلي
در انتخابات به نمايش در ميآيد
روحاني با بيان اينكه مهمترين و بزرگترين كاركرد دولت يازدهم در عرصه سياست داخلي در انتخابات هفتم اسفند، به نمايش درخواهد آمد، تصريح كرد: همه بايد دست به دست هم دهيم تا انتخاباتي پرشور برگزار شود و مردم نااميد نشوند. بگذاريم همه مردم پاي صندوقهاي راي بيايند. رييسجمهوري با اشاره به اينكه اگر قرار است يك جناح در انتخابات حضور داشته باشد و يك جناح نه، ديگر به چه دليل انتخابات برگزار ميكنيم؟ خاطرنشان كرد: همه بايد براي ايجاد فضايي رقابتي و اميدآفرين تلاش كنيم تا شاهد حضور حداكثري در انتخابات باشيم چرا كه اين كشور متعلق به همه است و همه بخشها، گروهها و جناحها بايد بتوانند نمايندگان خودشان را در خانه ملت داشته باشند. روحاني تاكيد كرد: احراز صلاحيت واقعي، متعلق به مردم است و اين ملت بزرگ است كه پاي صندوق راي آن كسي را كه بهتر و اصلح است، برميگزيند. البته در همه جاي دنيا سيستمهاي نظارتي و فيلترهايي وجود دارد كه بيشتر در ساختار خود احزاب آن كشورها تعبيه شده و احزاب براي حيثيت خودشان و اقبال عمومي كشور، سعي ميكنند بهترينها را در معرض انتخاب مردم قرار داده و به نهادهاي تصميمگيري و اداره كشورهايشان بفرستند.
دولت در انتخابات بيطرف است
رييسجمهوري گفت: البته در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران وضع به اين شكل نيست و قانون اساسي ما اداره كشور را به سمت سيستم حزبي نبرده است كه ميتوانيم در آينده درباره اين موضوع انديشه كنيم، اما امروز بايد با همين قانون اساسي، كار را به بهترين شيوه به پيش ببريم. روحاني با اشاره به اينكه وظايف و اختيارات بخشهاي اجرايي و نظارتي در انتخابات در قانون اساسي و قوانين موضوعه مشخص شده است، افزود: گاهي اين مرزها به هم خيلي نزديك شده و گاهي نيز مخلوط ميشوند و لذا بايد خيلي دقت كنيم. به نظرم بهترين راه، گفتوگو، مذاكره و مشورت است و از وزراي كشور و اطلاعات خواستهام كه بهطور كامل با شوراي نگهبان همكاري و تعامل كنند و رايزنيهاي خودمان را استمرار ميدهيم. رييسجمهوري با اشاره به اينكه به معاون اول خود نيز ماموريت داده است در اين زمينه رايزني كند، اظهار كرد: اميدوارم همانطور كه هميشه با خردورزي و ايمان به خدا كارها را به پيش بردهايم از اين عرصه نيز با موفقيت عبور كنيم. قرار نيست ما دين خودمان را براي نماينده شدن ديگران بفروشيم. ما ميخواهيم اخلاق اسلامي در همه عرصهها حاكم باشد و كسي ديگران را تخريب نكرده و آبروي كسي را نريزد. روحاني تصريح كرد: دولت بهطور قانوني و طبيعي در انتخابات بيطرف است و تلاش خود را متمركز و وقف اجراي قانون اساسي و قوانين موضوعه ميكند و مصرا از همه همكاران دولت ميخواهم تلاش خود را براي عدم مداخله و موفقيت در اين آزمايش الهي بهكار بگيرند و اجراي مر قانون اساسي را سرلوحه خود قرار دهند تا انتخاباتي سالم، رقابتي، پرشور و بانشاط در امنيت كامل برگزار كنيم.
بايد از برجام به نحو شايستهاي بهرهبرداري شود
روحاني در ابتداي سخنان خود با تبريك ايام پرشكوه پيروزي ملت عزيز ايران در پرونده پيچيده هستهاي و دستيابي به حقوق ملت بزرگ اين سرزمين پس از فراز و نشيب 12 ساله و مذاكرات نفسگير30 ماهه گفت: بايد از فضاي به وجود آمده، به نحو شايستهاي بهرهبرداري شود. موفقيت ملت ايران در اين پرونده، يكي از بزرگترين موفقيتهاي نه تنها ايران اسلامي بلكه همه كشورهاي در حال توسعه در برابر قدرتهاي بزرگ بود. رييسجمهوري تاكيد كرد: با لغو قطعنامههاي ضد ايراني، ما تقريبا بدون استثنا به همه اهداف اصلي در مذاكرات هستهاي دست يافتيم. روحاني با بيان اينكه بارها به تيم مذاكرهكننده هستهاي تاكيد داشتم كه لغو قطعنامههاي ظالمانه عليه جمهوري اسلامي ايران و برداشته شدن تحريمها، خط قرمز مذاكرات هستهاي است، اظهار كرد: بايد در اين مساله مهم ملي و بينالمللي همه اهداف بلند و اصلي كه سرنوشت ملت به آن گره خورده بود حل و فصل ميشد و اين كار بزرگ نيازمند افرادي بود كه تجربه و تخصص كافي و سابقه اين امر را داشته باشند و زبان بينالمللي و حقوقي را بفهمند.
3 بار تا دستور قطع مذاكره پيش رفتيم
رييسجمهوري با اشاره به دستاوردهاي بزرگ در برنامه جامع اقدام مشترك همچون ادامه غنيسازي، تحقيق و توسعه، تعطيل نشدن مراكز غنيسازي فردو، تكميل رآكتور آب سنگين اراك به صورت مدرنتر و تبادل مواد هستهاي در بازار بينالمللي، تصريح كرد: امروز بعد از 30 ماه مذاكراتي بسيار سخت و پرمسووليت كه حتي 3 بار تا دستور قطع مذاكره نيز پيش رفتيم، اين مذاكرات به نتيجه رسيد و بيترديد دعا و حمايت مردم، لطف پروردگار و هدايتها و حمايتهاي مقام معظم رهبري از پايههاي اصلي موفقيت و پيروزي بود. روحاني با بيان اينكه بايد همه دست به دست هم دهيم تا ماشين موفقيت در مسير درست و مناسب قرار گيرد، گفت: اگر در اين 30 ماه مذاكره، آرامش اقتصادي به هم ميخورد، حتي اندكي ناامني در كشور بروز ميكرد، مردم بهطور گسترده در مراسم 22 بهمن يا عاشورا شركت نميكردند يا مسوولان در استانها با استقبال مردمي مواجه نميشدند، در اين مذاكرات موفق نميشديم.
خارجيها به استقبال مردمي در سفرهاي استاني اذعان ميكردند
روحاني ادامه داد: طرفهاي خارجي مذاكرهكننده هستهاي در طول مذاكرات بارها به استقبال مردمي از كاروان تدبير و اميد در سفرهاي استاني و حمايت مردم، اذعان كردند. رييسجمهوري با تاكيد بر اينكه همه آحاد جامعه در اين كار بزرگ ملي شريك بودند، گفت: بسيار مهم است كه وقتي فردي در صف مقدم اقدام ميكند، چگونه حمايت شود. نميتوان در ميدان مسابقه در كنار ميدان بايستيم و به جاي حمايت از تيم ملي، از برخي نكات ايراد بگيريم. روحاني با اشاره به اينكه بايد در يك كار بزرگ مسوولان، گذشت و سعهصدر زياد داشته باشند تا دچار مشكل نشويم، تصريح كرد: بحمدالله با اجراي برنامه جامع اقدام مشترك، همه قطعنامهها لغو و پرونده گذشته هستهاي 12 ساله موسوم به PMD بسته شد و اين امر براي كسي كه از همه زواياي حقوقي و فني مذاكرات آگاه باشد، بسيار قابل توجه بوده است. رييسجمهوري با بيان اينكه امروز نيروگاه هستهاي نطنز فعال است، اما با ديروز متفاوت است، تاكيد كرد: نطنز در گذشته از ديد طرفهاي غربي كاري برخلاف شوراي امنيت سازمان ملل بود و غنيسازي در آن كاري غيرقانوني دانسته ميشد، اما امروز از ديد همه آنها، ادامه فعاليت در نطنز قانوني است. خريد و فروش مواد غنيسازي و حمايتهاي فني و امنيتي آژانس نيز بخشي از اين دستاوردها است. روحاني به رسميت شناخته شدن فعاليتهاي هستهاي جمهوري اسلامي ايران و از جمله پذيرش جهاني فعاليت مركز فردو را از بعد بينالمللي و حقوقي بسيار مهم خواند و گفت: از همه اينها گذشته مساله رفع تحريمهاست كه اميدوارم فرصتي براي ثبت جزييات آن در تاريخ فراهم شود. گاهي حتي پيش ميآمد كه در ميان خودمان هم من مجبور بودم به تنهايي از اين ايده كه ميتوان همه تحريمهاي مربوط به هستهاي را رفع كرد، دفاع كنم كه البته اين ترديد نزد دوستان خيلي بيراه نبود چرا كه طرف ما كشورهاي قدرتمند جهان بودند كه به زيادهخواهي شهرهاند.
اكنون وقت تلاش براي رشد 8 درصدي است
رييسجمهوري با اشاره به اينكه اكنون شاهد آن هستيم كه تمامي تحريمهاي بانكي، بيمه، كشتيراني، نفتي و غيره كه در ارتباط با پرونده هستهاي ايران وضع شده بود، رفع شدهاند، افزود: دستيابي به اين توافق كاري بسيار بزرگ و نعمتي ارزنده است كه شايسته قدرداني است و بايد بدانيم كه اگر شكر نعمت به جا نياوريم، نعمت از دست ما خواهد رفت. روحاني دستاورد توافق هستهاي را نه متعلق به حزب و جناحي خاص بلكه متعلق به همه ملت دانست و اظهارداشت: اين نعمتي بزرگ از جانب خدا براي مردم عزيز ما است و همه بايد آگاه باشيم كه همانطور كه كمفروشي حرام است، كم نشان دادن نعمت نيز حرام و موجب زايل شدن نعمت خواهد بود. روحاني تصريح كرد: در پي توافق هستهاي و لغو تحريمها، موانع متعددي كه بر سر راه و فعاليت كارآفرينان وجود داشت، برطرف شده و اكنون همگان بايد براي تحقق رشد 8درصدي پيشبيني شده در برنامه ششم تلاش كنند.