علي لاريجاني و حسن روحاني هرچند در طول اين دو سال و نيم نشان دادهاند قرابت فكري و كاري زيادي دارند اما روش متفاوتي هم دارند و اين روش متفاوت در اين رايزنيها و چانهزنيها بدون شك به چشم خواهد آمد.
«روزنامه اعتماد» در گزارشی با تیتر «وقت رایزنی» می نویسد:
«رايزني در ٢٠ روز رايزنها تا اينجاي كار دو نفر هستند؛ رييس دو قوه كه هر كدامشان ظرفيتهاي خاص خودشان را براي مذاكره دارند. يكي رييس قوهاي است كه هم نمايندههاي فعلياش براي مجلس بعدي ردصلاحيت شدهاند و هم ياران درجه يكش. ديگري رييس قوهاي است كه مسوول برگزاري انتخابات است؛ رييسي كه وعده داده از همه اختياراتش استفاده ميكند. رايزنان فصل انتخابات حالا ٢٠ روز فرصت دارند تا رايزني كنند و پايان اين ٢٠ روز ميتواند تكليف خيلي مسائل را روشن كند. ميتواند «رقابت» را براي انتخاباتي به وجود بياورد كه حالا فرصتش تنها براي يك گروه است. ٩٩ درصد اصلاحطلبان بر اساس نتايج فعلي ردصلاحيت شدهاند؛ همانهايي كه پايگاه اصلي حسن روحاني بودهاند و حامي سياستهاي اين سالهاي علي لاريجاني. تعداد بالاي رد شدهها از نگاه اينهايي كه وارد ميدان رايزني شدهاند قابل حل است و خيليها هم فعلا چشم به نتيجه اين رايزنيها دارند. رايزنيها از همين روزها شروع ميشود. حال انتخابات اسفند ماه با هشت هزار ردصلاحيت شدهاي مواجه است كه دو رييس قوه ميخواهند رايزن اصلي بازگشت آنها شوند، چانهزني كنند و ردصلاحيت شدهها را به گردونه انتخابات بازگردانند. جنس رايزنيهايشان متفاوت است و همين تفاوت بدون شك نتيجهاي متفاوت هم به بار ميآورد. دو رييس قوه چندين تاكتيك پيش رو دارند. از تقسيم كار گرفته تا همكاري كه بايد ديد كدام را به كار ميگيرند تا آن نتيجهاي كه با تركيب فعلي انتظارش ميرود به بار ننشيند. رايزن اول حسن روحاني است. وعده رايزني را در نشست خبري دو روز پيش خود داد. آنجاييكه گفت اطلاعات اوليهاش در مورد بررسي صلاحيتها خوشحالكننده نيست. از دو مرحله اول انتخابات اسفند رضايت داشت، يعني آنجاييكه ثبت نامها گسترده بود و بررسيها در هياتهاي اجرايي مناسب. اما از بررسي صلاحيتها در هياتهاي نظارت رضايت نداشت و ميگويد كه به عنوان رييسجمهور از همه اختياراتش در اين زمينه استفاده ميكند. به شوراي نگهبان هم تاكيد ميكند كه اجازه به وجود آمدن دلواپسي در اين زمينه را ندهد.وعده حسن روحاني براي استفاده از اختيارات را اما بايد كمي دقيقتر مورد بررسي قرار داد. نكته اينجاست كه حسن روحاني اگر بخواهد از اختياراتي كه قانون براي او پيشبيني كرده است استفاده كند آنچنان دست بازي ندارد و...»
جنس متفاوت رايزنيها
علي لاريجاني و حسن روحاني هرچند در طول اين دو سال و نيم نشان دادهاند قرابت فكري و كاري زيادي دارند اما روش متفاوتي هم دارند و اين روش متفاوت در اين رايزنيها و چانهزنيها بدون شك به چشم خواهد آمد. رايزني علي لاريجاني حالا از سوي نهادي صورت ميگيرد كه نقشي در برگزاري انتخابات ندارد، هرچند ممكن است بازماندن برخي چهرهها از رقابت در اين انتخابات كمي موقعيت علي لاريجاني را در مجلس بعدي با مشكل مواجه كند اما در برگزاري انتخابات نقش اصلي را ندارد. حسن روحاني اما برگزاركننده انتخابات است و به گفته خودش وظيفهاش شبيه به شوراي نگهبان است و همين باعث ميشود كمي شرايط متفاوتتر شود. واكنشها به رايزني حسن روحاني با شوراي نگهبان ممكن است كمي حساسيت برانگيز شود، هرچقدر هم كه روحاني به دنبال احقاق حقوق شهروندان باشد. از سوي ديگر علي لاريجاني ميتواند با برخي نهادهاي بالاتر هم در اين مورد رايزني كند، اما در نهايت در روزهايي كه ميرود تا به انتخابات نزديك شود بايد انتظار اين مورد را داشت كه رايزنان فصل انتخابات نتايج متفاوتي از رايزنيهاي خود بگيرند. در اين ميان بايد به يك نكته ديگر هم توجه كرد. تجربه همكاري مشترك علي لاريجاني و حسن روحاني در ماجراي بررسي و تصويب برجام نشان ميدهد كه آنها ميتوانند اين تجربه همكاري يا شايد حتي تقسيم كار را در ماجراي رايزني در مورد ردصلاحيت شدهها تكرار كنند. حال بايد ديد تصميم روساي دو قوه در مورد اين موضوع چه خواهد بود؟» ∎