بیانیه شورای همکاری خلیج فارس در حمایت از عربستان
6 کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس روز گذشته به دعوت عربستان سعودی و در ریاض تشکیل جلسه فوقالعاده دادند. بررسی حوادث اخیر سفارت عربستان در تهران از جمله موضوعات اصلی مطرح شده در این نشست بود. در بیانیه پایانی این نشست، شورای همکاری حمله به مراکز دیپلماتیک سعودیها در تهران و مشهد را محکوم کرده و مسئولیت آن را برعهده دولت ایران دانستند. شورای همکاری خلیج فار، آنچه دخالت ایران در امور داخلی عربستان توصیف کرده را محکوم و این اقدامات را در تناقض با اصول حسن همجواری و احترام به حاکمیت کشورها دانسته است. این شورا در ادامه ایران را به حمایت از تروریسم و ایجاد فتنه در منطقه متهم کرده و مدعی شد، ایران جزایر سهگانه را اشغال کرده است. «عادل الجبیر»، وزیر خارجه عربستان که به همراه «عبداللطیف الزیانی» دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس در نشستی خبری حضور یافته بود، گفت: «اگر ایران به رفتارهای انقلابی خود ادامه دهد، نباید انتظار منطق داشته باشد.» وی با اشاره به اینکه «نشست فوقالعاده سازمان همکاری اسلامی به درخواست عربستان برای بررسی تنشهای اخیر ایجاد شده میان ریاض و تهران برگزار خواهد شد»، تأکید کرد: «ایران نیز به عنوان عضوی از این سازمان به این نشست دعوت شده است.» امروز نیز نشست فوقالعاده وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب به درخواست ریاض و در قاهره برگزار میشود.
در پی نقض قوانین بینالملل از سوی عربستان و حمله موشکی جنگندههای این کشور به سفارت ایران در یمن، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، نامههای جداگانهای خطاب به دبیر کل سازمان ملل متحد، دبیر کل سازمان همکاریهای اسلامی و وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان ملل متحد ارسال و تأکید کرد که ایران علاقهای به بالا گرفتن تنش ندارد. این نامه در حالی ارسال شد که عربستان سعودی در راستای سیاست تنش آفرینی خود، نشستهای جداگانهای را با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب برنامه ریزی کرد.
به گزارش «ایران»، محمد جواد ظریف در این نامهها به «تحولات تأسف آور اخیر بین ایران و عربستان سعودی» در روزهای اخیر اشاره کرده و گفت: «نشانه هایی وجود دارد که برخی در عربستان سعودی در کار گرفتار کردن تمام منطقه در بحران هستند و بیم آن دارند با کنار رفتن ابرهای تصنعی تهدید ایران هستهای، تهدیدات واقعی جهانی که توسط افراطیون و حامیانشان پدید آمده است بر ملا شود.»
وی با یادآوری اینکه «دست اندر کاران کشتارهای افراط گرایانه و نیز اغلب اعضای القاعده، طالبان، داعش و جبهه النصره شهروندان سعودی هستند یا توسط عوامفریبان مستظهر به منابع مالی نفتی شستوشوی مغزی شدهاند و هم اینان پیام ضد اسلامی نفرت و طرد و فرقه گرایی را ظرف چند دهه در جهان گستراندهاند»، به نمونههایی از اقدامات مستقیماً تحریکآمیز عربستان سعودی در مقابله با ایران اشاره کرد. «حمله نظامی علیه اماکن دیپلماتیک ایران در یمن و حمایت از تروریستها در حمله به این اماکن در کشورهای دیگر، بدرفتاری مداوم با زائران ایرانی، نفرت پراکنی در خطبههای سخنرانان رسمی سعودی نه تنها علیه ایران بلکه علیه تمام مسلمانان شیعه، گردن زدن غیر قابل توجیه و تحریک کننده علمای شیعه و بالاخره تحریک جنگ اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران» از جمله نمونه هایی است که وزیر خارجه ایران در نامه خود به مقامات سازمانهای بینالمللی و وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان ملل یادآوری کرد. ظریف تأکید کرد: «در تمامی این موارد، ایران به پشتوانه اعتماد به قدرت آرمان، ایمان راسخ و مردم خود از اقدامات تلافی جویانه، قطع یا حتی کاهش سطح روابط با عربستان سعودی پرهیز کرده و در مقابل نفرت پراکنی فرقه گرایانه سعودی همگان را به وحدت اسلامی فرا خوانده است. در حالی که عربستان سعودی یا عواملش اماکن دیپلماتیک ایران را هدف قرار داده و دیپلماتها و شهروندان عادی ایرانی را به قتل رساندهاند، دولت ایران با صراحت حمله به سفارت و کنسولگری عربستان در 12 دی ماه را محکوم، سلامت و عزت دیپلماتهای سعودی را تضمین و اقدامات فوری در خصوص بازسازی مجتمع دیپلماتیک سعودی اتخاذ کرده است. ایران در بالاترین سطح، اراده خود برای مجازات متخلفان بر اساس قانون را اعلام و اقدامهای تنبیهی علیه کسانی که در حفاظت از اماکن دیپلماتیک قصور ورزیده بودند اتخاذ و تحقیقات داخلی برای مشخص شدن علل حادثه و جلوگیری از تکرار آن را آغاز کرده است.» وزیر خارجه بر عزم جمهوری اسلامی ایران برای عمل به تعهداتش بر اساس حقوق بینالملل و اسناد مرتبط، بخصوص کنوانسیون 1961 وین در خصوص روابط دیپلماتیک و کنوانسیون 1963 وین درباره روابط کنسولی تأکید کرد و افزود: «ما هیچ علاقه یا میلی به بالا گرفتن تنش در همسایگی خود نداریم. ما همه نیازمندیم در مقابل تهدیدات افراط گرایان علیه خودمان متحد شویم. در واقع، رئیس جمهوری و من از اولین روزهای پس از انتخابات، پیامهای عمومی و خصوصی مبنی بر آمادگی برای گفتوگو و زمینهسازی ثبات منطقهای و مبارزه با خشونت و افراطگرایی به عربستان ارسال کردیم. عربستان سعودی باید دست به انتخابی بسیار مهم بزند. آنها میتوانند به حمایت از تروریستهای افراطی و ترویج نفرت فرقهای ادامه دهند یا راه حسن همجواری و ایفای نقش سازنده در ثبات منطقهای را انتخاب کنند. امیدواریم عربستان سعودی نسبت به پیمودن راه خرد متقاعد شود.»
رایزنی قائم مقام وزارت خارجه
با مقامات منطقه
نامه نگاری وزیر خارجه ایران با وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان ملل، دبیرکل این سازمان و دبیرکل سازمان همکاریهای اسلامی در حالی انجام میشود که قائم مقام وزارت خارجه نیز طی روزهای گذشته در راستای تقویت روابط ایران با کشورهای عربی منطقه و جلوگیری از بحرانسازی و تنش آفرینی عربستان سعودی دیدار و رایزنی با مقامات برخی از کشورهای منطقه را در دستور کار داشته است. مرتضی سرمدی که روز پنجشنبه با مقامات کویت دیدار کرده بود عصر جمعه در «صلاله » با یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان دیدار کرد. سرمدی در این ملاقات اقدامات خصومت آمیزی که ثبات و امنیت منطقه را مورد تهدید قرار میدهد غیر قابل قبول دانست و اظهار امیدواری کرد درایت و عقلانیت بتواند این روند مخرب را متوقف کند. قائم مقام وزیر امور خارجه با ابراز خشنودی از روابط ممتاز ایران و عمان اظهار کرد:«با توجه به تأثیر مناسبات دوستانه کشورها بر صلح و ثبات منطقه ای، افزایش پیوندها با همسایگان بویژه کشورهای حوزه خلیج فارس که به این سیاست باور دارند؛ اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است». یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان نیز با ابراز خشنودی از روابط ممتاز دو کشور، استمرار رایزنیهای منطقهای بین طرفین را مهم دانست و کاهش تنش، و همچنین امنیت و شکوفایی اقتصادی بهنفع ملتها را مهمترین اولویت منطقه دانست.
بازگشت سفیر ایران از امارات
با تصمیم وزارت خارجه، سفیر ایران در امارات به تهران بازگشت. محمد رضا فیاض، سفیر جمهوری اسلامی ایران در ابوظبی صبح شنبه امارات را به مقصد تهران ترک کرد. این اقدام در پی تحولات صورت گرفته در روابط ایران و امارات عربی متحده و تصمیم این کشور جهت کاهش روابطش با ایران به سطح کاردار در راستای حمایت از عربستان سعودی، انجام شد. همچنین علی رغم بازگشت دیپلماتهای ایران از عربستان که در پی تصمیم این کشور به قطع رابطه دیپلماتیک با ایران انجام شددیپلماتهای ایرانی حاضر در سازمان همکاری اسلامی همچنان به فعالیت دیپلماتیک خود در جده ادامه میدهند. شنبه هفته گذشته در پی اقدام نابخردانه عربستان سعودی مبنی بر اعدام شیخ نمر، رهبر شیعیان عربستان و اعتراضات صورت گرفته به این موضوع، عدهای خودسر در اقدامی غیرمسئولانه به اماکن دیپلماتیک ریاض در تهران و مشهد حمله کردند. دولتمردان ریاض نیز از این بهانه برای بحرانسازی علیه ایران سود جستند و ضمن اعلام قطع رابطه با ایران تلاش کردند تا برخی دیگر از کشورهای منطقه را نیز با خود همرا کرده و جبهه متحدی علیه ایران تشکیل دهند. تلاشی که تا کنون به قطع رابطه بحرین، سودان، جیبوتی و سومالی و کاهش رابطه امارات با ایران به سطح کاردار ختم شده است. اما کشورهایی چون کویت و قطر با وجود فشار عربستان به احضار سفیر ایران و فراخواندن سفیرشان برای مشورت اکتفا کردند.
ظریف: علاقهای به بالا گرفتن تنش نداریم
نامه وزیر خارجه به دبیرکل و وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان ملل و دبیرکل سازمان همکاری اسلامی
صاحبخبر -