شناسهٔ خبر: 10366000 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدای آمریکا | لینک خبر

ادامه تنش میان تهران و ریاض؛ شورای همکاری خلیج فارس ایران را محکوم کرد

صاحب‌خبر -

همزمان با محکومیت ایران در شورای همکاری خلیج (فارس) سفیر جمهوری اسلامی ایران در امارات متحده عربی به تهران بازگشت.

در ادامه تنش میان ایران و عربستان سعودی، وزرای خارجه شش کشور عضو شورای همکاری خلیج (فارس) با صدور بیانیه‌‌ شدیدالحنی "دخالت ایران در امور عربستان و منطقه" را محکوم کردند.

این بیانیه روز شنبه (۱۹ دی) در نشست اضطراری شورای همکاری خلیج (فارس) در عربستان صادر شد.

شورای همکاری در بیانیه خود اعلام کرد که اقدامات ایران را به شدت تقبیح می‌کند و ایران را مسئول اقدامات تروریستی می‌داند.

عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی، پس از جلسه شورای همکاری خلیج (فارس) در یک نشست خبری گفت در صورتی که ایران به سیاست خود ادامه دهد، عربستان اقدامات دیگری را علیه ایران مورد بررسی قرار می‌دهد.

روابط عربستان سعودی و ایران که پس از جنگ داخلی یمن و واقعه منا در مراسم حج امسال تیره و تار شده بود، در پی اعدام یک روحانی شیعه در عربستان و حمله به سفارت عربستان در تهران، به شدت به تنش کشیده شد.

عربستان در پی اعتراض ایران به اعدام شیخ نمر و حمله معترضان به سفارت این کشور در تهران و کنسولگری آن در مشهد، روابط خود با تهران را قطع کرد. بحرین نیز قطع رابطه خود را اعلام کرد. برخی کشورها نظیر امارات نیز روابط خود را با ایران کاهش دادند.

بازگشت سفیر ایران از امارات

چند روز پس از کاهش روابط تهران و امارات، خبرگزاری ایسنا گزارش داد که محمد رضا فیاض، سفیر ایران در امارات متحده عربی با تصمیم وزارت امور خارجه ایران، به تهران باز گشته است. همچنین به درخواست امارات متحده، تعداد دیپلمات‌های ایران در ابوظبی و دوبی به ۱۵ نفر کاهش یافت.

 ایران مدیر کل حوزه خلیج فارس وزارت امور خارجه را به عنوان کاردار جدید ایران در امارات معرفی کرده است.

ظریف: ایران تمایلی به افزایش تنش ندارد

محکومیت ایران از سوی وزرای کشورهای حاشیه خلیج فارس در حالیست که وزیر امور خارجه ایران در نامه‌هایی جداگانه دبیر کل سازمان همکاری‌های اسلامی و وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان ملل اعلام کرد که ایران تمایلی به افزایش تنش با عربستان ندارد.

محمد جواد ظریف در نامه خود بسیاری از شهروندان عربستان را از اعضای داعش، القاعده، جبهه النصره و طالبان دانست و گفت که با وجود اقدامات ایران برای دستگیری عوامل حمله به سفارت عربستان و محکومیت این حمله از سوی مقامات ایران، برخی در عربستان در پی "در کار گرفتن تمام منطقه در بحران" و تحت تاثیر قرار دادن توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی هستند.

وزیر امور خارجه ایران در نامه خود آورد که ایران هیچ علاقه یا میلی به بالا گرفتن تنش در همسایگی خود ندارد و اضافه کرد که او و حسن روحانی از اولین روزهای پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران پیام‌هایی به عربستان مبنی بر آمادگی برای گفت و گو فرستاده‌اند.

اخبار متناقض از قطع ارتباط تجاری ایران و عربستان

در حالیکه دولت های ایران و عربستان از قطع ارتباط تجاری دو کشور خبر داده اند، معاون سازمان توسعه تجارت ایران گفت هنوز تغییری در روابط تجاری ایران و عربستان  ایجاد نشده است.

محمدرضا مودودی شنبه ۱۹ دی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا گفت که بحث قطع روابط تجاری با عربستان مطرح نیست و اگر روابط تجاری دو کشور قطع شود بدون شک مسوولان مربوطه در سازمان های مختلف از جمله وزارت خارجه پیگیر این موضوع خواهند بود و خیلی دوام نخواهد داشت.

این در حالیست که هیات دولت ایران روز پنج شنبه ورود کالاهای عربستان سعودی به کشور را ممنوع اعلام کرد.

برچسب‌ها: